Thema-artikels

  • Weet u met wie u echt samenwerkt?

    Is uw collega eerder blauw of geel? En welke persoonlijkheden hebt u in een team precies nodig om efficiënt te kunnen werken? Weet u het niet? In dit artikel lichten we een tipje van de sluier op.

    De eerste werkgever ter wereld die persoonlijkheidstests gebruikte, was... het Amerikaanse leger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog trachtten de militaire overheden te voorspellen welke soldaten vatbaar zouden zijn voor wat we nu een posttraumatische stressstoornis noemen. 

     

    Maar de eerste test die echt een impact had op de arbeidswereld, was de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). In 1917 wilde Katharine Briggs wel eens weten waar de ogenschijnlijk onverklaarbare aantrekkingskracht tussen haar dochter en haar toekomstige schoonzoon Clarence Myers eigenlijk vandaan kwam. Twintig jaar lang werkte ze samen met haar dochter aan een test, geïnspireerd door het werk van psychiater Jung. Sindsdien hebben tientallen miljoenen mensen de test ingevuld. Ook vandaag de dag wordt die nog gebruikt, samen met vele andere.

     

    Welke kleur bent u?

    Heeft u zich ooit afgevraagd of uw collega eerder blauw, rood, geel of groen is? Zo niet, dan is dit het perfecte moment om erachter te komen! Onder de verschillende modellen die persoonlijkheidstypes definiëren, is er één die met kleuren werkt en al twee jaar lang enorm succesvol is: ComColors. Het basisidee is heel eenvoudig: onze persoonlijkheid zou worden gedefinieerd door zes verschillende manieren van functioneren, vertegenwoordigd door zes primaire kleuren. De analyse vertrekt vanuit drie verschillende invalshoeken die elkaar aanvullen: het individu, hun relatie met de anderen en hun plaats in een groep, met name op het werk. Aan de hand van een vragenlijst wordt de overheersende kleur van iemand vastgesteld.

     

    Geel

    Geel staat voor spontaniteit, speelsheid en eigenzinnigheid. Gele types worden aangetrokken door alles wat nieuw, anders en creatief is.

     

    Paars

    Paars staat voor betrouwbaarheid en mensen die ons vertrouwen waard zijn.

    Paarse types zijn conventioneel, gewetensvol, gehecht aan tradities en waarden, deskundig en wantrouwig. Hun communicatie met de anderen is altijd gebaseerd op hun eigen mening. In alles wat ze doen hebben ze betekenis nodig.

     

    Blauw

    Blauw staat voor logica, competentie en structuur. Mensen met een ‘blauwe’ persoonlijkheid hebben behoefte aan erkenning voor hun competenties. Ze pakken problemen concreet aan en analyseren om de logica achter de dingen te achterhalen. Deze groep mensen structureren hun gedachten voordat ze die uitspreken.

     

    Oranje 

    Oranje staat voor een warme, vriendelijke en toegewijde persoonlijkheid. Oranje types hebben oog voor wat ze voelen. Ze willen zorgen, houden van het contact met anderen en worden eerder gewaardeerd om wie ze zijn dan om wat ze doen. In hun verlangen naar waardering vinden ze het soms moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Een oranje persoonlijkheid gaat conflicten uit de weg.

     

    Groen  

    Groen staat voor bedachtzaamheid, rust en gereserveerdheid. Groene types moeten even afstand kunnen nemen om de dingen te begrijpen. Ze zijn niet bang om zich af te zonderen, even de tijd te nemen om te herbronnen. Mensen met een groene persoonlijkheid zijn onafhankelijk, gereserveerd, afstandelijk, bedachtzaam en introspectief. Ze communiceren weinig met de anderen en besteden meer tijd aan nadenken dan aan handelen.

     

    Rood  

    Rood staat voor energie, ondernemingszin. Rode types houden van actie, ze moeten handelen om een probleem te begrijpen. Ze gaan geen uitdagingen uit de weg en houden meer van concrete actie dan van een lange uitleg. Mensen met een rode persoonlijkheid zijn ook kameleons: ze stemmen hun gedrag en handelen af op de anderen en op de mogelijkheden die zich aandienen.

     

    Het interessante aan dit model is de manier waarop het van nut kan zijn. U kunt voor uw team verschillende kleuren en profielen kiezen die waarschijnlijk goed bij elkaar passen en een sterke en constructieve groepsdynamiek creëren.

     

    Persoonlijkheidstypes op het werk

    Soms zijn er vier verschillende profielen, dan weer zes, tien of zelfs zestien. Maar het aantal is niet zo belangrijk. Wat telt, is dat u de mensen om u heen leert inschatten en met hen leert omgaan.

    Edenred heeft er vijf profielen uitgepikt die ons noodzakelijk lijken om rustig en doeltreffend te kunnen groeien.

     

    1- De werker

    Dit is de collega die doorwerkt zonder op zijn horloge te kijken. Hij haalt elke deadline en houdt to-dolijstjes bij, die hij bovendien in volgorde afwerkt. Als hij iets niet begrijpt, dan stelt hij vragen. De klus klaren, dat is zijn doel. Hij is een kostbare medewerker die met plezier samenwerkt met de anderen.

     

    2- De creatieveling

    De creatieveling kan zowel lang praten als zich even terugtrekken om alles te overzien. Dit profiel is echt interessant, want op uitspraken zoals “We hebben het altijd zo gedaan, waarom dan veranderen?” heeft hij het niet zo begrepen. Creatieve mensen deinzen er niet voor terug om een ‘stoorzender’ te zijn en een andere kijk te bieden op de manier van werken.

     

    3- De communicator

    Om een estafette in de atletiek tot een goed einde te brengen, heb je een estafettestokje nodig. Dat is onze communicator. Hij geeft de informatie door van de ene persoon of afdeling naar de andere. Hij communiceert zowel horizontaal als verticaal.

     

    4- De dirigent

    Deze collega coördineert alle talenten om een zo harmonieus mogelijke symfonie te componeren. Hij geeft de toon aan en zorgt ervoor dat iedereen het juiste ritme volgt.

     

    5- De ziener

    In een groep is er altijd wel iemand die ‘ziet’ welke richting we uit moeten. Dit is degene die als eerste met het idee komt en de anderen overtuigt van de weg die ze moeten inslaan. De Steve Jobs van de afdeling dus.

     

    Leer balanceren

    Met al die mogelijke profielen is het een kwestie van het juiste evenwicht te vinden. Dat is niet altijd even makkelijk. Sommige hr-medewerkers laten kandidaten al een persoonlijkheidstest invullen tijdens het sollicitatiegesprek, terwijl anderen dit pas na enkele maanden doen.  Het ideale moment bestaat niet, maar de volgende tips kunnen u misschien helpen.

    De eerste taak van de hr-medewerker is om zo snel mogelijk de krachten binnen het team te identificeren. Op die manier kan hij het team in evenwicht brengen wanneer dat nodig is. De tweede taak bestaat erin om de tekorten binnen de teams in kaart te brengen en om vervolgens die ‘tekorten’ aan te vullen. Een derde taak is ieders taken en profielen regelmatig herbekijken. We evolueren allemaal, dus onze profielen kunnen veranderen naarmate we ouder worden of meer ervaring krijgen.

  • Hoe gaat u om met intimidatie?

    Bent u ooit al slachtoffer of getuige geweest van pesterijen? Weet dan dat u zeker niet alleen bent. 14 % van de Belgische werknemers geeft aan dat ze in 2022 werden gepest. Ook de cijfers voor seksuele intimidatie en discriminatie op het werk stijgen.

    “Ik had eerst helemaal niet door dat ik werd gepest. Het gebeurde ook niet van de ene dag op de andere. Het begon met de belachelijke eisen van de algemeen directeur, die eiste dat ik taken uitvoerde die ver onder mijn niveau van manager lagen. En dan waren er nog de e-mails die steeds beknopter en vager werden, waardoor ik om meer uitleg moest vragen en overkwam als iemand die niets snapte. Tot slot werd ik bewust weggehouden van mijn eigen team, bijvoorbeeld door het tijdstip van een vergadering te veranderen zonder mij in te lichten, of door mijn beslissingen terug te draaien. Het was echt ondraaglijk. Uiteindelijk vroeg ik om een gesprek met hr. Toen ik de week daarop het kantoor in liep, zat de algemeen directeur daar. En kreeg ik mijn ontslag. Ondertussen is het vijf jaar geleden, en ik denk dat het me meer dan anderhalf jaar heeft gekost om er weer bovenop te komen”, vertelt Laurens, een voormalige manager die nu lesgeeft en graag met ons wilde praten.

    Intimidatie is schering en inslag op de arbeidsmarkt en haalt regelmatig het nieuws. De laatste tien jaar durven steeds meer mensen uit de cultuursector, de sportwereld, de media en zelfs allerlei openbare instanties naar buiten te komen met hun verhaal. En dat valt alleen maar toe te juichen.

     

    Mobbing, cyberpesten, intimidatie ... Wat is dat allemaal precies?

    “Pesten op het werk is herhaald en onredelijk gedrag dat tegen een werknemer of groep van werknemers is gericht en een risico oplevert voor de gezondheid en de veiligheid.” Zo luidt de officiële definitie van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk.

    Intimidatie kan dus vele vormen aannemen. Over het algemeen maken we het onderscheid tussen morele intimidatie (of mobbing), fysieke intimidatie, seksuele intimidatie, cyberpesten en discriminatie.

    • Bij morele intimidatie wordt iemand herhaaldelijk blootgesteld aan handelingen die diens rechten en waardigheid schenden.
    • Fysieke intimidatie is dan weer een ernstige vorm van morele intimidatie, gekenmerkt door fysiek geweld (voorwerpen gooien, slaan ...).
    • In het geval van seksuele intimidatie krijgt iemand herhaaldelijk te maken met seksueel getinte of seksistische opmerkingen of dito gedrag.
    • Cyberpesten is intimidatie die online plaatsvindt.
    • Discriminatie tot slot betekent dat een werknemer anders wordt behandeld op basis van diens afkomst, geslacht, handicap, religie, geaardheid of gender, nationaliteit ...

     

    “Het is maar om te lachen.”

    We beseffen niet altijd dat er sprake is van intimidatie. Zo kunnen herhaaldelijke grapjes die de dader mogelijk als onschuldig beschouwt het slachtoffer een bijzonder ongemakkelijk gevoel geven. “Kom op, het was maar een grapje!”

    We geven graag enkele voorbeelden van problematische situaties.

    1/ Machtsverhoudingen

    In dit geval maakt een persoon (of een groep mensen) misbruik van diens gezag om zaken te eisen die buiten de rol van het slachtoffer of buiten de professionele context vallen, of om die werknemer bepaalde dingen op te leggen.

    2/ Interpersoonlijke relaties

    Twee werknemers kunnen niet met elkaar opschieten, worden agressief of drijven de spot met elkaar. De ene ruzie volgt de andere op.

    3/ Doelbewust ongemak

    Het werk wordt zo georganiseerd dat werknemers hun potentieel niet meer kunnen waarmaken. Ze krijgen ondankbare taken, een kantoor ver weg van hun collega’s of werk dat niets met hun functie te maken heeft ... Dit was ook het geval bij Laurens.

    4/ Onnodige stress

    Een werknemer onnodig stress bezorgen kan ook als intimidatie worden beschouwd. Enkele voorbeelden: dag en nacht e-mails sturen, mensen continu herinneren aan instructies of deadlines terwijl het werk nog lang niet af moet zijn, onrealistische eisen stellen, misplaatst micromanagement ...

    5/ Systematische opmerkingen

    Ook als steeds dezelfde werknemer commentaar krijgt, zelfs al is of lijkt dit niet slecht bedoeld, is er sprake van intimidatie. Idem trouwens voor opmerkingen over iemands fysieke verschijning. Herhaaldelijke grapjes of zelfs een compliment zoals ‘je ziet er goed uit’ kunnen iemand een ongemakkelijk gevoel geven.

    6/ Smaad

    Wat vaak wordt onderschat, is smaad of laster. Onjuiste informatie over iemand verspreiden dus. Wanneer smaad opzettelijk en herhaaldelijk plaatsvindt, kan dit als intimidatie worden beschouwd. De reden daarvoor is heel eenvoudig: laster kan iemands professionele reputatie en geloofwaardigheid bij diens collega’s en meerderen doen kelderen.

     

    Wat doet u als iemand wordt beschuldigd?

    De afgelopen tien jaar hebben steeds meer mensen zich uitgesproken. En dat valt alleen maar toe te juichen. De impact op human resources was dan ook navenant.

    Wat staat u te doen als een werknemer een collega beschuldigt van intimidatie?

    1/ Luisteren

    Een luisterend oor bieden is de eerste stap. Dat lijkt eenvoudig, maar slachtoffers van pesterijen geven vaak aan dat hun werkgever (via de preventieadviseur of vertrouwenspersoon) in veel gevallen niet naar hun verhaal heeft geluisterd. Erger nog, soms worden de feiten of het gevoel van onbehagen simpelweg gebagatelliseerd.

    Vaak is dat omdat het bedrijf er geen ruchtbaarheid aan wil geven.

    2/ De medewerker begeleiden

    Als tweede stap controleert en vergelijkt u alle gegevens om de beschuldiging van pesterijen te bevestigen of te weerleggen.

    De wet is daarover heel duidelijk. Binnen acht kalenderdagen na het eerste contact luistert u naar het verhaal van de werknemer en maakt u duidelijk welke (preventieve) maatregelen er kunnen worden ondernomen in het kader van de interne procedure. 

    Hiervoor kunt u informeel te werk gaan en een bemiddelingsprocedure met de persoon of personen in kwestie opstarten.

    Leidt de bemiddeling nergens toe? Dan kan de medewerker een gemotiveerde klacht indienen bij de vertrouwenspersoon of preventieadviseur. In dat document krijgt de werkgever de vraag om alle nodige maatregelen te treffen om een einde te maken aan de pesterijen. Ook bevat het een beschrijving van alle feiten, inclusief details over de vermeende intimidatie (locatie, datum, identiteit van de betrokkene(n) ...).

    3/ De klacht onderzoeken

    De preventieadviseur moet de klacht binnen drie maanden onderzoeken. Daartoe moet hij de verschillende partijen horen, vaststellen of er al dan niet sprake is van intimidatie en vervolgens een rapport met maatregelen aan de werkgever voorleggen. Denk eraan: zolang het onderzoek naar een klacht niet is afgerond, geldt het vermoeden van onschuld. Klachten blijken namelijk niet altijd gegrond.

    4/ Maatregelen nemen

    Afhankelijk van de aanbevelingen van de preventieadviseur moet de werkgever al dan niet bepaalde maatregelen treffen. Dat kan zelfs leiden tot het ontslag van de betrokkenen.

     

    Intimidatie tegengaan

    De strijd tegen intimidatie is van cruciaal belang. Pesterijen kunnen namelijk zware gevolgen hebben voor de slachtoffers, zoals een gekelderd zelfvertrouwen, angst, stress ... Zelfs zelfdestructief gedrag en zelfmoord behoren tot de mogelijkheden.

    Ook de fysieke gevolgen zijn trouwens niet min, zoals buikpijn, hoofdpijn, eetstoornissen en slaaptekort.

    Tot slot heeft intimidatie ook een professionele impact voor alle partijen. Iemand die wordt gepest, zal minder goed presteren en dat heeft rechtstreekse gevolgen voor de rendabiliteit van het bedrijf. In sommige gevallen kan zo’n werknemer langdurig afwezig blijven of zelfs ander werk gaan zoeken.

    Bovendien komen zulke situaties de sfeer niet ten goede, wat ook weer een blijvend effect heeft op het bedrijf.

     

    Hoe kunt u intimidatie voorkomen?

    In ons land zijn werkgevers verplicht om maatregelen te treffen om pesterijen te voorkomen.

    Met deze denkpistes komt u al een heel eind.

    • Bepaal wat er wel en niet is toegestaan op de werkplek en communiceer daar duidelijk over. Een arbeidsreglement is daarvoor de beste keuze. Daarin legt u als werkgever uit welke procedure er moet worden gevolgd bij een vermoeden van pesterijen, met wie iemand contact kan opnemen, welke externe diensten er beschikbaar zijn ...
    • Train uw personeel. Het kan de moeite waard blijken om (zelf) te leren om probleemgevallen op te sporen – want de grens tussen grap, verleiding en intimidatie is dus niet altijd even duidelijk – en om met dit soort problemen om te gaan. Niet alle managers beschikken over de nodige vaardigheden. Daarom kunt u als werkgever investeren in trainingen rond omgaan met conflicten, emoties, mensen ...
    • Tot slot, en dit is heel belangrijk, toont een werkgever ook met voorbeeldige beslissingen hoe vastberaden hij is om dit fenomeen te bestrijden. Als een bedrijf laat zien dat het conflicten en klachten serieus neemt en opvolgt, beseffen werknemers dat welzijn op het werk daadwerkelijk belangrijk is.

     

    De basis blijft dan ook dat alle werknemers het recht hebben om te werken in een omgeving waarin ze zich veilig en beschermd voelen.

  • Word een kei in onderhandelen

    In maart 2023 brak er in ons land een sociaal conflict uit zoals we hier nog maar weinig gezien hebben. Een supermarktketen gaf aan 128 van zijn winkels te willen verzelfstandigen. Het conflict sleepte maandenlang aan en heeft ons uiteindelijk het een en ander geleerd over onderhandelen.

    Eén ding is zeker: vakbondswerk zit de Belg in het bloed. Maar liefst 49% van de werknemers in België is lid van een vakbond. En laten we hier direct een vooroordeel van tafel vegen: néé, er is helemaal geen verschil tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

    In onze buurlanden liggen de cijfers veel lager: in Nederland is slechts 15% van de beroepsbevolking aangesloten bij een vakbond, en in Frankrijk is dat amper 8%. België behoort op dat vlak tot de top van de wereld, alleen in de Noord-Europese landen (Zweden, Finland, Noorwegen en IJsland) doen de vakbonden het nog beter.

    Het hoeft dus niet te verbazen dat onderhandelingen tussen vakbonden en management van cruciaal belang zijn in ons land.

     

    Onderhandelen met de vakbonden doet u zo

    “We zijn het pas ergens over eens als we het over alles eens zijn.” Dat gezegde kennen we allemaal en is perfect toepasbaar op de onderhandelingen die directies en vakbonden soms moeten voeren. Maar onderhandelen, hoe moet dat eigenlijk?

    We geven graag enkele tips.

     

    1/ Ken uw grenzen

    Voor u begint te onderhandelen, moet u weten wat u kunt zeggen, aanvaarden, toegeven ... Indien nodig, moet het management toestemming geven over alles wat er besproken kan worden. Want niets is erger dan na een onderhandeling uw beloften niet kunnen nakomen. Niet alleen ondermijnt dat uw strategie (en uw woorden), ook het vertrouwen tussen de partijen krijgt op die manier een knauw.

     

    2/ Ken uw gesprekspartner

    Ga de strijd niet aan zonder te weten tegen wie u het precies opneemt. Dat is zo in de sport en ook aan de onderhandelingstafel. Het is van cruciaal belang dat u op de hoogte bent van de eisen en wensen van de tegenpartij. Zo weet u vanuit welk standpunt u vertrekt en begrijpt u beter welke richting u uitgaat.

    De tegenpartij kennen betekent dat u weet wie er bij u aan tafel zit. Met de ene persoonlijkheid valt al wat gemakkelijker of moeilijker te onderhandelen dan met de andere.

     

    3/ Luister en laat anderen uitspreken

    Bij vakbondsonderhandelingen is er vaak een machtsstrijd gaande. Laat de ander dus praten, zodat u te weten komt wat hij precies wil. Zo voelt uw gesprekspartner zich op zijn gemak én gehoord. Anders kom je enkel tot een dialoog die in dovemansoren valt, waarin elke partij haar eigen standpunt wil opdringen zonder rekening te houden met dat van een ander.

     

    4/ Herformuleer

    “Er was een misverstand in het spel.” Hoeveel onderhandelingen mislukken er wel niet om net die reden? Om zinnen als “Dat heb ik zo niet gezegd”, “Daar hebben we het niet over gehad”, “Dat was geen prioriteit, maar een voorbeeld” ... te vermijden, kunt u beter herformuleren wat de ander heeft gezegd. “Als ik u goed begrijp, zegt u dat ...” Door iets opnieuw te verwoorden, zorgt u ervoor dat iedereen begrijpt wat er precies is gezegd. 

     

    5/ Neem pauzes

    Nachtenlang onderhandelen om dan net voor de deadline een akkoord te bereiken, het lijkt wel een must voor politici en werkgevers. Het was ook de methode die de Belgische premier Wilfried Martens in de jaren 1980 gebruikte tijdens de onderhandelingen met de vakbonden en de banken over de devaluatie van de Belgische frank. Een groep van vier mensen, ook wel de ‘Vier van Poupehan’ genoemd, zat toen een heel weekend lang rond de tafel.

    Die typisch Belgische manier van werken is voor een stuk te wijten aan het feit dat ons land zowel op taalkundig, politiek en vakbondsmatig vlak niet erg samenhangend is. Men is er rotsvast van overtuigd dat onderhandelen, hoe hard het er ook aan toe gaat, automatisch tot een overwinning leidt. In andere landen verlopen onderhandelingen helemaal anders, en daar kunnen we misschien wel iets van leren. Neem bij elke onderhandeling dus zeker voldoende pauzes om rustig te analyseren wat er op tafel ligt. Zo lijkt het ook niet alsof u onder druk een bepaald verzoek hebt moeten aanvaarden.

     

    De strategie van de professionals

    Aan boeken, universitaire opleidingen en conferenties over onderhandelen geen gebrek, welke rol u ook toebedeeld krijgt aan de onderhandelingstafel. Vorige maand publiceerde Harvard een bijzonder interessante studie over onderhandelingsvaardigheden. Na talloze analyses en onderzoeken stelde de prestigieuze universiteit een lijst samen met wat zij als de beste onderhandelingsstrategieën beschouwt.

     

    Deze vijf praktische tips moet u volgens Harvard zeker toepassen.

     

    1/ Ken uw BATNA

    BATNA, wat is dat in godsnaam? Dat acroniem staat voor ‘Best Alternative To a Negotiated Agreement’. In het Nederlands: het beste alternatief zonder overeenstemming (BAZO). Concreet betekent het dat u, voordat u aan de onderhandelingstafel plaatsneemt, het meest voordelige alternatief bepaalt voor het geval de onderhandelingen op niets uitdraaien en er dus geen akkoord bereikt wordt. Zo voorkomt u gezichtsverlies en kunt u bovenal de gemoederen bedaren tot de onderhandelingen worden hervat.

     

    2/ Onderhandel over het proces

    Voor u daadwerkelijk begint te onderhandelen, moet u samen met de andere partij uitstippelen hoe de onderhandelingen zullen verlopen. Waarover gaat u het hebben, waar vinden de gesprekken plaats, met wie en wanneer? Door de procedure heel duidelijk vast te leggen, kunt u veel gerichter onderhandelen. 

     

    3/ Denk aan de ‘anchoring bias’

    Uit talloze onderzoeken is gebleken dat het eerste cijfer dat tijdens een onderhandeling wordt genoemd, hoe willekeurig dat ook is, een sterke invloed heeft op het vervolg van de gesprekken. Om te voorkomen dat u zelf het slachtoffer wordt van zo’n ‘anchoring bias’, doet ú als eerste een voorstel en probeert u het gesprek vervolgens te sturen in de richting die u verkiest. Een voorstel voor een loonsverhoging van 6% leidt tot een heel andere ‘anchoring bias’ dan eentje van 20%.

     

    4/ Zoek naar compromissen 

    Onderhandelen is ook toegeven. Anders zou er geen sprake zijn van eisen, conflicten of spanningen, en zou iedereen altijd en overal gelukkig zijn. Maar de ene toegeving is de andere niet. Probeer te achterhalen welke kwesties van cruciaal belang zijn voor uw tegenpartij, maar er voor u minder toe doen. Zo kunt u op dat vlak een geste doen in ruil voor een toegeving van uw gesprekspartner over een onderwerp dat u nauwer aan het hart ligt. Zo sluit u slimme, wederzijdse en constructieve compromissen.

     

    5/ Doe meerdere voorstellen tegelijkertijd

    In plaats van één voorstel per keer kunt u er ook meerdere doen. Op die manier legt u alle opties op tafel, creëert u een voordeel en geeft u uw gesprekspartner het gevoel dat hij kan kiezen wat hij wil. Wijst de tegenpartij al uw voorstellen af? Vraag hem dan om uit te leggen naar welke optie zijn voorkeur uitgaat, en waarom. Door meerdere zaken tegelijkertijd voor te stellen, neemt het risico op een impasse af en komt u misschien wel tot een creatievere oplossing.

     

    Crisis, wat nu?

     

    Een bedrijf kan al eens in crisis verkeren, bijvoorbeeld als er sprake is van spanningen, werkonderbrekingen of stakingen. Wat kunt u dan doen? 

     

    Naast alles wat we u al vertelden over de onderhandelingsfase, moet u nog met tal van andere parameters rekening houden.

    Schakel bijvoorbeeld een externe tussenpersoon in die mee op zoek gaat naar een oplossing. Over het algemeen hebt u twee opties: bemiddeling of verzoening. Hoewel de aanpak hetzelfde is – alle partijen samenbrengen om een oplossing te zoeken zonder daarvoor naar de rechtbank te trekken – is er één opmerkelijk verschil. Bemiddeling is een proces waarbij een derde partij de anderen helpt om samen tot een oplossing te komen. Bij een verzoening daarentegen zal de derde partij eerst naar ieders perspectieven luisteren en vervolgens zelf een oplossing formuleren, waarna de partijen kunnen beslissen of ze die oplossing aanvaarden of weigeren.

    Beide zijn belangrijke processen omdat ze helpen de strijdbijl te begraven, en dat is tenslotte het doel van elke onderhandeling.

    Wanneer de relatie tussen het management en de vakbonden zich in rustiger vaarwater bevindt, kan het bedrijf sneller en met meer vertrouwen vooruitgang maken. Dat is het hele punt van een geslaagde onderhandeling: niemand wint alles, maar ook niemand verliest alles. Een onderhandeling mag er geenszins toe leiden dat een van beide partijen het gevoel heeft verloren te hebben. Dat leidt namelijk alleen maar tot bitterheid en problemen in de toekomst, en daar is niemand bij gebaat.

     

  • HR, professionele koorddansers

    Hoe vindt u de juiste balans tussen de eisen van het management en die van uw werknemers? Door de eindeloze stroom uitdagingen van tegenwoordig voelen hr-medewerkers zich vaak alleen en uitgeblust. Maar er is voor alles een oplossing.

    Net als koorddansers moeten hr-managers als het ware jongleren met de eisen van het management en die van de werknemers, terwijl ze zelf ook nog eens als een heus Zwitsers zakmes ten dienste moeten staan van het bedrijf. Volgens Forbes (2022) is 98 % van hen dan ook compleet uitgeblust, en vindt 88 % zijn werk vreselijk. Wat nu?

    "Toen mijn bedrijf werd geherstructureerd, kreeg ik alle problemen op mijn bord. Het management vond dat ik te dicht bij het personeel stond, en de werknemers zagen me als een pion van de directie. Ik vond bij geen van beide groepen aansluiting. Dat was een ingewikkelde situatie, want ik voelde me compleet geïsoleerd. Het goede nieuws was dat we in september 2023, toen alles rond was, écht aan een nieuw verhaal konden beginnen", vertelt Veerle, hr-manager bij een kmo.

    Veerles ervaring is verre van uniek. Veel hr-mensen voelen zich vaak geïsoleerd, gevangen tussen twee vuren, zonder voldoende middelen om de brandjes te blussen.

     

    (R)evoluties

    De coronapandemie ligt achter ons, maar heeft hoe dan ook sporen nagelaten bij de mens én in het bedrijfsleven. Zo is het personeelsbeleid ingrijpend veranderd, met name omdat telewerken op veel plaatsen de norm is geworden. De afgelopen jaren stonden hr-afdelingen dan ook voor tal van uitdagingen, de ene al wat spannender dan de andere.

    • De komst van GenZ met haar nieuwe kijk op de balans tussen werk en privé laat een frisse en stimulerende wind waaien in de interpersoonlijke relaties op het werk.
    • Het toenemende gebruik van artificiële intelligentie (AI) maakt taken die vroeger door mensen werden uitgevoerd niet alleen eenvoudiger, maar leidt ook tot innovatie en vooruitgang en doet zo de arbeidswereld daveren op zijn grondvesten.
    • Steeds preciezere voorschriften en compliance-eisen bieden bedrijven kansen om hun organisatie te optimaliseren en te structureren, en dat is dan weer een stimulerende uitdaging voor human resources.
    • Door het almaar toenemende aantal taken (beheer van vertrekkende personeelsleden, betalingen, aanwervingen, loopbaanbegeleiding, opleidingen zoeken ...) vergroot de rol van hr en krijgen hr-medewerkers meer taken en mogelijkheden om een positieve impact te hebben op hun bedrijf.

    Deze nieuwe thema's zijn uiteraard al even gevarieerd als uitdagend, en bewijzen zo dat hr-afdelingen ook in 2024 nog niet op hun lauweren zullen kunnen rusten.

     

    De boodschappers van verandering

    Zoals we allemaal weten, moet de humanresourcesafdeling vaak slecht nieuws brengen. Een functieverandering, een reorganisatie of een ontslag: vaak is de hr-manager diegene die moet uitleggen wat er te gebeuren staat.

    En op zulke momenten voelt die persoon zich uiteraard vaak erg eenzaam. "Een herstructurering kan extreem pijnlijk zijn als je echt van je werk houdt. Achter elk dossier schuilt immers een gezin met kinderen die naar school moeten, leningen die moeten worden afbetaald ... Om die mensen waardig te kunnen ondersteunen, moest ik daar allemaal rekening mee houden, maar mocht ik er tegelijkertijd niet te veel bij stilstaan, zodat ik het werk wel gedaan kon krijgen", vertrouwt Veerle ons toe.

    Op zulke moeilijke momenten kunt u dus een andere aanpak uitproberen, met name door te beseffen dat een deur niet per se voorgoed wordt dichtgedaan. Dat is in ieder geval wat Evi Thonnon, hr-adviseur bij Randstad RiseSmart, enkele maanden geleden in De Tijd aanhaalde: "Het afscheid van een werknemer hoeft niet noodzakelijk definitief te zijn, integendeel. Steeds vaker keren ex-werknemers immers terug naar hun vorige werkgever, nadat ze eerst elders nieuwe ervaringen hebben opgedaan."

     

    De personeelsdans

    Net zoals in een dans speelt human resources een centrale rol in de prestaties van het bedrijf, onder andere door invloed uit te oefenen op de beslissingen en het ritme, maar niet noodzakelijkerwijs de toon aan te geven.

    De positie van hr binnen een bedrijf is hoogst uitzonderlijk: volgens het management heeft de afdeling vaak "geen voeling met de realiteit", terwijl werknemers al snel denken dat de hr-teams gewoon "in het gareel moeten lopen". De balans tussen besluitvorming en uitvoering is dus zeer delicaat. Die tweestrijd is dan ook vaak dé oorzaak van "moeilijke relaties". Hr-medewerkers hebben het gevoel moederziel alleen te staan terwijl ze moeten jongleren met complexe beslissingen en absolute vertrouwelijkheid.

    Human resources vormt vaak wel de kern van besluitvorming, maar neemt nooit de uiteindelijke beslissingen. Ze beheren gevoelige dossiers en krijgen met tal van emoties te maken, maar moeten vertrouwelijkheid wel hoog in het vaandel dragen. Daardoor kunnen ze hun ervaringen amper delen met hun collega's en zitten ze in een unieke positie: onmisbaar en toch afstandelijk, op het kruispunt tussen de verschillende functies van een bedrijf.

    Koorddanser, discobal, kameleon of Zwitsers zakmes?

    De meningen over human resources zijn al net zo verdeeld als de mensen die er dagelijks een beroep op doen! Hr-medewerkers zijn dan ook bemiddelaars, adviseurs, onderhandelaars en zelfs vertrouwenspersonen, die een cruciale rol spelen in de communicatie tussen management en werknemers.

    Eén ding is wel zeker: hr moet alle ballen in de lucht houden, denk maar aan complexe dossiers beheren, delicate menselijke problemen oplossen, en strikte vertrouwelijkheid garanderen. En hoe lastig dat ook is, het maakt het werk wel uitdagend en uniek.

     

    Hoe doorbreek je het isolement van de hr-afdeling?

    Hr-medewerkers voelen zich vaak geïsoleerd in hun eigen wereld. Gelukkig bestaan er tal van oplossingen om het evenwicht te bewaren en ondersteuning te vragen, zowel intern als extern.

    1/ Hr-medewerkers zijn volwaardige werknemers en verdienen dezelfde voordelen als alle andere werknemers. Regelmatige pauzes, vaste werktijden en bijscholing zijn essentieel voor hun welzijn en ontwikkeling.

    2/ Het is cruciaal om mensen aan het praten te krijgen. Hr kan praten met collega's, het management of een externe professional om ondersteuning en oplossingen te vinden. Door taken en successen te delen, versterkt human resources zijn strategische positie en zijn collega's zich bewuster van de bijdrage die hr levert.

    3/ Een solide netwerk met andere hr-professionals is van onschatbare waarde. Door te netwerken en deel te nemen aan online discussiegroepen kunnen medewerkers ervaringen delen en blijven ze op de hoogte van de laatste trends.

    4/ Artificiële intelligentie en digitalisering kunnen de hr-afdeling helpen om repetitieve taken te automatiseren. Daardoor kunnen de teams zich concentreren op meer strategische en menselijke taken, zoals werknemers ondersteunen.

  • Représente une équipe de collègues en train se voler pour acquérir de nouvelles compétences grâce à un coaching professionnel.

    Laten we het hebben over coaching, ervaringen delen en ... oplichting!

    “Iedereen heeft een coach nodig.” Met die woorden begon Bill Gates in 2013 in New York aan zijn inmiddels beroemde TED Talk. Volgens anderen zijn sommige coaches dan weer ‘oplichters’ ... Is uw nieuwsgierigheid geprikkeld?

    Hebt u altijd al een coachingsysteem in uw bedrijf willen opzetten, maar wist u nooit precies waar te beginnen? Hebt u altijd door de hoge kosten getwijfeld om meer informatie te verzamelen? Of was u misschien bang voor wat mensen zeggen over coaching in het algemeen? En is coaching nuttig in een kmo of net in een groter bedrijf?

    U bent uiteraard de enige die deze vragen kan beantwoorden. Maar gezien onze ervaring van de afgelopen vijftien jaar kunnen we u ondertussen wel de belangrijkste voor- en nadelen van professionele ondersteuning meegeven. Want ja, coaching kan heel wat troeven inhouden, zowel voor de organisatie als geheel als voor de mensen die er werken.

     

    De vijf voordelen van professionele coaching

     

    1/ Competenties ontwikkelen

    Dit is uiteraard waar het allemaal om draait! In het slechtste geval is coaching tijdverspilling, in het beste geval helpt het werknemers echt om hun professionele competenties te ontwikkelen en te verbeteren. Of het nu gaat om soft skills, zoals leiderschap, communicatie, stress-, tijd- of teammanagement ... of om hard skills, zoals leren werken met een nieuwe tool.

    2/ Prestaties verbeteren

    Eerst neemt de coach als het ware een foto van de beginsituatie van de werknemer. Daarna zal hij alle mogelijke obstakels identificeren. Gewapend met een nauwkeurig plan en goed afgelijnde doelstellingen zal de coach tot slot helpen om de individuele prestaties te verbeteren.

    3/ Opnieuw inzet en motivatie vinden

    Werknemers die dankzij een coach vooruitgang boeken, zijn achteraf veel gemotiveerder omdat ze de investering van het bedrijf waarderen.

    Opgelet: opvolging is wel erg belangrijk. Als de coach of het bedrijf regelmatige feedback of follow-ups aanbiedt in welke vorm dan ook, moet de werknemer hier uiteraard op ingaan.

    4/ Leiderschap en management bevorderen

    Waar coaching het meest aan bijdraagt, zijn de algemene managementvaardigheden die een werknemer ontwikkelt, soms zelfs buiten het eigenlijke onderwerp van de sessies om. De tijd nemen om met een professionele coach te praten is namelijk heel inspirerend, vooral op het vlak van tijd-, stress- of teammanagement. Wanneer een bedrijf een coachingbeleid opzet, zijn het vaak de managers en de ‘veelbelovende talenten’ die er het eerst van profiteren. Het doel is dan ook om hen de nodige leiderschaps- en managementcompetenties aan te leren.

    5/ Verandering in goede banen leiden

    Coaching moet werknemers ook helpen om te wennen aan hun nieuwe rol. Of ze nu een horizontale (verandering van expertisedomein) dan wel verticale (nieuwe verantwoordelijkheden) switch maken, dankzij de juiste ondersteuning kunnen ze zich beter voorbereiden op hun nieuwe uitdagingen.

     

    “Positieve psychologie is onzin”

     

    Ons welzijn en onze ziel vertrouwen we toe aan eender wie, maar met ons lichaam zouden we dat nooit doen. We zouden ons nooit laten opereren door iemand die er een opleiding van amper anderhalf jaar heeft op zitten. Wel begrijp ik hoeveel makkelijker het is om naar een coach te stappen dan bij een psycholoog aan te kloppen.”

    Dat zijn de niet mis te verstane woorden van doctor in de filosofie en conferencière Julia de Funès. In haar bestseller ‘Le développement (im)personnel, le succès d'une imposture’ geeft ze haar kijk op de toestroom van coaches in persoonlijke ontwikkeling. Ook hekelt ze de oplichterspraktijken achter zogenaamde positieve pyschologie.

    Deze vijf punten halen critici van bedrijfscoaches vaak aan:

    1/ Hoge kostprijs

    Sommigen hebben kritiek op het torenhoge prijskaartje van interne businesscoaching. Bedrijven investeren soms namelijk gigantische bedragen in coachingprogramma’s zonder zeker te weten dat die ook zullen renderen.

    2/ Gebrek aan empirisch bewijs

    Vanuit objectief oogpunt is dit waarschijnlijk de meest interessante kritiek. Sommige critici hameren namelijk op het gebrek aan empirische studies die ontegensprekelijk aantonen dat businesscoaching werkt op lange termijn.

    3/ Gebrek aan reglementering

    Er bestaan niet meteen strenge regels voor bedrijfscoaches. De kwaliteit ervan kan dus sterk verschillen. Bovendien worden diploma’s niet altijd erkend en duren sommige opleidingen maar heel kort. Iedereen kan zichzelf ook op de een of andere manier ‘coach’ noemen. Het is dan ook geen beschermd beroep.

    4/ Risico op afhankelijkheid

    Door voor alles en nog wat een coach onder de arm te nemen, worden managers of werknemers afhankelijk van hun coach. Dat vrezen sommige criticasters. Werknemers verliezen dan hun autonomie in plaats van de nodige competenties te ontwikkelen om met bepaalde problemen om te gaan. Tegenstanders zien dit als een ‘gemakkelijke uitweg’.

    5/ Het individu centraal

    Een laatste punt van kritiek dat veel bijval krijgt, is dat coaching zich te veel richt op individuele ontwikkeling in plaats van op de collectieve behoeften van een bedrijf. Dat kan ervoor zorgen dat werknemers zich meer op hun eigen groei gaan focussen dan op samenwerking en gezamenlijke doelstellingen.

     

    Ik voel de verontwaardiging al komen, maar laten we door deze kritiek vooral niet vergeten dat het van essentieel belang is om coaching onder te brengen in een groter programma onder toezicht van de hr-afdeling. Ook moeten we altijd kritisch blijven kijken naar de diensten waarop we een beroep doen.

    Heel wat bedrijven hebben in het kader van hun talentontwikkelingsstrategie al voor coaching gekozen, en met veel succes. Eén daarvan is Edenred.

     

    Een alternatief: intercollegiale coaching

     

    Bij ‘peer to peer coaching’ gaat het erom dat collega’s als deel van hun leerproces ervaringen delen. Een collega wordt dus een coach.

    Voor zo’n directe samenwerking is geen centrale autoriteit of tussenpersoon nodig, zoals dat wel het geval is bij een coach. Mensen leren dus van elkaar en wisselen kennis en ervaringen uit.

    Dat kan formele vormen aannemen, zoals een mentorsessie met collega’s, of heel informeel gebeuren. Denk maar aan spontane interacties en uitwisselingen tussen collega’s of leerlingen. Deze aanpak kan dan ook een perfect alternatief zijn voor of een aanvulling vormen op gewone coaching.

    Zo voerden we bij Edenred de ‘Lunch & Learn’-sessies in, waarbij een collega uitleg geeft over een project, een concept, de taken van een team ...

    Iedereen is vrij om zich in te schrijven, en dit verloopt echt goed!

    Andere bedrijven wijzen iedere nieuwe werknemer dan weer meteen een coach toe. Het gaat dan om een collega van een andere afdeling die de medewerker begeleidt in zijn/haar loopbaanontwikkeling en de beoordeling van zijn/haar rol.

    Gemakkelijk te integreren en extreem interessant

    • Eerst en vooral omdat onze medewerkers de ultieme bron van ervaring en kennis over ons bedrijf en onze projecten zijn.
    • Daarnaast vormen gesprekken tussen collega’s, de uitwisseling van ideeën en de overdracht van praktische ervaring een dynamischere vorm om kennis door te geven dan eender welke formele methode.
    • Nog een voordeel is dat mensen vaak leren door anderen te imiteren en inspiratie bij hen op te doen, vooral wanneer het gaat om succesvolle rolmodellen in hun vakgebied.
    • Ook de moeite waard: uiteenlopende perspectieven en competenties binnen een team kunnen leiden tot completere en creatievere oplossingen. Door uitwisseling en interactie ontstaan namelijk continu nieuwe ideeën.
    • In tegenstelling tot traditionele coaching zal ‘peer to peer coaching’ er tot slot voor zorgen dat werknemers banden smeden met hun collega’s. Dat versterkt de groepsgeest en creëert een werkomgeving waarin samenwerking centraal staat. Als dat geen goed argument is!

     

    De rol van de hr-afdeling

     

    Hr speelt absoluut een cruciale rol in dit hele coachingverhaal. Want het zijn net deze mensen die de coaches en de coachees zullen bijstaan. Ten eerste kan de hr-afdeling bepaalde initiatieven en processen invoeren om de competenties van de werknemers te identificeren, te ontwikkelen en te beheren.

    1/ Competenties analyseren

    Breng de huidige competenties van de werknemers in kaart, identificeer mogelijke lacunes en bepaal welke competenties nodig zijn om de doelstellingen van de organisatie te behalen.

    2/ Ontwikkelingsplannen opstellen

    Stel vervolgens samen met de werknemers individuele ontwikkelingsplannen op. Die plannen verduidelijken welke competenties aan versterking toe zijn, welke opleidingen iemand moet volgen en welke ontwikkelingsmogelijkheden er allemaal zijn.

    3/ Opleiding en ontwikkeling stimuleren

    Het vanzelfsprekende gevolg: zet opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s op poten om werknemers te helpen de nodige competenties te verwerven. Het kan gaan om interne trainingen, externe cursussen, webinars of – natuurlijk – de juiste coaches aanstellen.

    4/ Prestaties evalueren

    Prestatiebeoordelingen aan het einde van de coachingsessies maken deel uit van de hr-ondersteuning.

    5/ Blijven opvolgen

    Tot slot voert u controlesystemen in om na te gaan in welke mate iemand nieuwe competenties onder de knie heeft gekregen tijdens de coachingsessies. Op die manier zijn de ontwikkelingsinspanningen altijd afgestemd op de doelstellingen van het bedrijf en zal al dit werk niet voor niets zijn geweest.

     

    Tot slot willen we benadrukken dat communiceren over al die initiatieven enorm belangrijk is. Binnen én buiten uw bedrijf. Door te laten zien dat de ontwikkeling van competenties u nauw aan het hart ligt, wordt uw bedrijf alleen maar aantrekkelijker voor buitenstaanders en gaan het engagement en de loyaliteit van uw werknemers er vanzelf op vooruit.

  • Don’t worry, be happy.

    15% van de werknemers voelt zich naar eigen zeggen vaak of altijd emotioneel uitgeput door hun werk. Bijna 30% staat vaak of voortdurend onder stress. U behoort misschien ook tot die groep? Of uw medewerkers? Volg de gids voor een rustig 2024 op kantoor!

    Stress is “een toestand van ongerustheid of mentale spanning veroorzaakt door een moeilijke situatie”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

    Doorgaans onderscheiden we twee vormen van stress:

    1. Acute stress ontstaat in specifieke situaties waarover we weinig controle lijken te hebben. Dat kan in ons voordeel spelen, want hierdoor moeten we onszelf kortstondig overstijgen, ons aanpassen, evolueren ... Een presentatie geven voor iedereen op het werk, kan leiden tot acute stress.
    2. Chronische stress ontstaat wanneer we herhaaldelijk of continu blootgesteld worden aan situaties die een grote mentale spanning met zich meebrengen. Deze vorm van stress heeft geen enkel voordeel, want ons lichaam is niet gewapend tegen zo’n continue spanning. Chronische stress kan ons uitputten, in het beste geval.

     

    5 tips om stress bij uw medewerkers te beperken

     

    1 – Luisterend oor

    Het allereerste wat u moet doen als u stress in het bedrijf vaststelt, is de mensen in kwestie hun verhaal laten doen. Luisteren betekent meer dan gewoon zwijgen wanneer de ander praat, maar die info ook echt opnemen en er samen mee aan de slag gaan.

     

    2 – Dialoog

    Naast luisteren is ook informatie uitwisselen of gewoon een moment delen onder collega’s (of tussen de directie en de medewerkers) onmisbaar. Werkgerelateerde stress is vaak deels te wijten aan een gebrek aan erkenning of een gevoel van alleen en/of onbegrepen te zijn. Door met elkaar in dialoog te gaan, blijkt dat gevoel echter vaak ongegrond.

     

    3 – Dankbaarheid

    Veeleisend zijn op professioneel vlak vormt op zich geen probleem. Maar vergeet niet om waardering te tonen voor een sterke prestatie of inzet van een collega. Een klein woordje als ‘dankjewel’ of ‘proficiat met je werk’ doet altijd deugd, vermindert stress en mondt ongetwijfeld uit in nog meer motivatie.

     

    4 – Duidelijke instructies

    Duidelijke instructies (wat wordt er verwacht, wanneer, hoe, wie is verantwoordelijk voor het project) zijn een goede manier om eventuele angst bij uw collega’s op een natuurlijke manier te voorkomen.

     

    5 – Enkele ideeën als u nog een stapje verder wilt gaan😊

    • Maak ruimte voor echte pauzes op het werk.
    • Geef uw medewerkers de kans om ‘s middags van een gezonde en evenwichtige maaltijd te genieten, bijvoorbeeld door hen maaltijdcheques aan te bieden.
    • Met de cheques Edenred Sport & Cultuur kunt u hen motiveren om deel te nemen aan culturele en sportactiviteiten!
    • Bied hen massagesessies aan ... op het werk.
    • Stel een interne hr-verantwoordelijke voor stressbeheer aan.

     

    De nadelen van stress

     

    “Ik ben een deel van mijn haar verloren sinds ik in de politiek zit”, vertelt een federaal parlementslid ons. “Ik weet dat het door de stress komt, want tijdens de zomervakantie valt mijn haar niet meer uit. Het begint zelfs terug te groeien. Echt indrukwekkend. En ik verzin het niet, want mijn arts heeft dat zelf vastgesteld.”

    Gelukkig zijn niet alle rechtstreekse gevolgen van stress zo ingrijpend en opvallend.

    Bepaalde effecten kent iedereen, zoals buikklachten (helse krampen door de stress), een trillende stem of beven.  Algemene angst en een hoge bloeddruk komen ook vaak voor.

    Maar wat minder bekend is, is dat stress ook aan de basis kan liggen van ernstigere neurologische problemen. Uit heel wat studies blijkt namelijk: hoe meer stresshormonen in het lichaam, hoe slechter het geheugen. Dat maakt het moeilijker om iets nieuws te leren en bepaalde informatie te onthouden.

     

    Hoe herkent u stress bij een medewerker? En wat kunt u doen?

     

    Niet iedereen is even stressbestendig en bepaalde signalen kunnen op een probleem wijzen:

    • Vermoeidheid

    Wallen onder de ogen, iedereen heeft er vroeg of laat wel eens last van. Na een slechte nacht bijvoorbeeld. Maar als iemand voortdurend vermoeid is, kan dat op een dieper probleem wijzen. Een eerste waarschuwingssignaal, zeg maar.

    • Fouten

    Stress leidt tot allerlei fouten. In bepaalde beroepen, bijvoorbeeld bij artsen, kan dat bijzonder ernstig en problematisch zijn.

    • Afwezigheid

    Als een medewerker zich steeds vaker afwezig meldt, is er misschien meer aan de hand. Het kan dat uw collega liever thuis blijft dan ‘met een knoop in de maag’ naar het werk te komen.

    • Complexe relatie met collega

    Een medewerker die overreageert of meteen agressief wordt, moet u misschien iets nauwer opvolgen.

    • Verslavingen

    Overmatig gebruik van tabak, alcohol of drugs moet uiteraard meteen een belletje doen rinkelen.

     

    Hoe blijft u zelf stress de baas?

     

    Stress is vaak besmettelijk. Probeer dat dus als manager niet over te brengen op uw teams!

    4 tips om makkelijker de kalmte te bewaren:

    1 – Delegeren

    We zijn allemaal mensen, geen superhelden. Alles voortdurend zelf doen, dat gaat niet. Daarom moeten we bepaalde taken leren delegeren als we een burn-out willen voorkomen.

    2 – Verandering van spijs doet eten

    Soms is het goed om verschillende dossiers en taken af te wisselen. Zo kunt u even afstand nemen en het daarna met een frisse blik weer opnemen.

    3 – Alles even loslaten

    Medewerkers hebben het recht om niet bereikbaar te zijn, maar dat geldt voor iedereen. Ook voor de manager. Fomo (‘fear of missing out’) betekent dat iemand schrik heeft om iets te missen, en daarom constant verbonden is. Hoog tijd om daarmee te stoppen.

    4 – Het leven is meer dan werken alleen

    GenZ heeft dat goed begrepen, maar voor de andere generaties blijft dat een moeilijke oefening. Het leven is meer dan werken alleen. Uw job bepaalt niet wie u bent. Maak dus tijd voor familie en vrienden.

     

    Hieronder nog meer tips om stress tegen te gaan:

    • Meer slapen!

    Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er nog veel mensen die trots zijn op hun korte nachten en werkdagen van 18 uur.

    • Bewegen

    Lichaam en geest hangen nauw samen. Wie zichzelf lichamelijk uitdaagt, krijgt er gratis de juiste mindset bij. 

    • Mediteren

    Meditatie levert u heel wat voordelen op, zoals totale rust in het hoofd en afstand van alles wat speelt.

    • (Glim)lachen

    (Glim)lachen is niet alleen goed voor uw gezichtsspieren. Want als u lacht, komen er endorfines vrij, net als bij een fysieke activiteit. En dat vermindert angst.

    In 2024 mag u dus moppen tappen, ook als u ergens helemaal alleen bent. 😉

  • Houd je talent vast

    In 2024 focust de hr-afdeling zich op personeelsbehoud. Dit artikel benadrukt het belang van een stimulerende bedrijfscultuur, een efficiënte integratie, evenwichtige evaluaties en inzicht in de redenen voor vertrek om de betrokkenheid en trouw van werknemers te versterken.

    4 tips voor een beter personeelsbehoud

    Wat als de strijd om talent meer te maken heeft met nieuwkomers houden dan aantrekken? Talenten overtuigen om voor uw bedrijf te kiezen is maar de helft van het verhaal. Personeel behouden is een uitdaging van formaat voor bedrijven die een sterk en standvastig team willen. Lees hier hoe u uw medewerkers op een proactieve manier aan uw bedrijf kunt binden.

    1.Wees realistisch tijdens het sollicitatiegesprek

    Bedrijven durven wel eens een loopje te nemen met de waarheid en een jobinhoud wat aan te dikken. Maar op de werkvloer zal een nieuwe werknemer die bubbel al snel doorprikken. Heel wat mensen vertrekken dan ook omdat de realiteit niet strookt met hun verwachtingen. Zo is het bij een aanwerving in eerste instantie cruciaal dat de kandidaat een realistisch beeld krijgt van het takenpakket.

    Concreet: communiceer transparant en laat twee of drie toekomstige collega’s over hun ervaringen (positieve kanten en de uitdagingen van de job) vertellen.

    2.Bereid de onboarding voor

    In het verlengde van het sollicitatiegesprek is een efficiënte onboarding essentieel om nieuwe medewerkers optimaal te integreren. Enkele praktische tips voor een geslaagde onboarding:

    • Goede voorbereiding: Geef een uitvoerige presentatie aan uw nieuwe medewerkers, met info over het organogram, de teams en de verantwoordelijkheden van de functie, net als praktische info over de interne tools en processen.
    • Afsprakenkalender: Plan elke dag één tot drie ontmoetingen in met teamleden en andere belangrijke contactpersonen voor die functie, zodat uw nieuwe medewerker de werkomgeving snel en grondig leert kennen.
    • Mentors en begeleiding: Zorg ervoor dat de rechtstreeks verantwoordelijke de eerste dagen beschikbaar is of laat een ervaren mentor de nieuwe werknemer op sleeptouw nemen.

    3.Beveel 360°-evaluaties aan

    Een 360°-evaluatie beperkt zich niet tot feedback opvragen over de prestaties van een werkkracht, maar biedt de werknemer zelf ook de kans om zijn/haar eigen feedback met diens verantwoordelijke te delen. Periodieke evaluaties bevorderen een open en stabiele dialoog. Zo’n tweerichtingscommunicatie versterkt het vertrouwen en het wederzijdse engagement. Bovendien zijn talenten dan sneller geneigd om te blijven.

    4.Zoek de reden achter een vertrek

    In tegenstelling tot wat velen denken, is het loon niet altijd dé drijfveer om van job te veranderen. Andere redenen kunnen zijn: verveling, frustratie, ongezond evenwicht tussen werk en privéleven en het gebrek aan toekomstperspectieven. Ook privéproblemen, de woon-werkafstand of spanningen tussen collega’s of verantwoordelijken kunnen een rol spelen.

    Wie zijn personeelsbehoud wil verbeteren, moet absoluut de redenen achter het ontslag van zijn werknemers begrijpen. Er bestaan diverse methodes om waardevolle informatie te verzamelen, zoals een ontslaggesprek of anonieme enquêtes. Bovendien toont een bedrijf op die manier aan dat het bereid is om te luisteren en zichzelf te blijven verbeteren, waardoor de medewerker met een positiever gevoel de deur achter zich dichttrekt. Niets ergers dan een bedrijf te verlaten zonder dat iemand ook maar vraagt waarom.

     

    De sleutel tot een motiverende bedrijfscultuur

    Ook na die eerste belangrijke fasen is het zaak uw mensen gemotiveerd te houden! Een dynamische en motiverende bedrijfscultuur bevorderen is een prioriteit voor bedrijven die geëngageerde en trouwe werknemers willen. Wat zijn dus de bepalende factoren voor een stimulerende werksfeer?

    1. Het algemene welzijn van de werknemers is een essentieel element. Een opleidingsplatform, de toegang tot sportaccommodaties, een beleid dat diversiteit bevordert en pesterijen tegengaat ... Al deze elementen zijn een must als u een omgeving wilt creëren waarin iedereen zich veilig en goed voelt. Innovatief uit de hoek komen, is hierbij soms nodig. Bij de groep Carrefour bijvoorbeeld krijgen werknemers met endometriose sinds april 2023 maar liefst twaalf dagen menstruatieverlof per jaar. Deze beslissing heeft een positieve psychologische impact op iedereen, ook op de werknemers die niet rechtstreeks betrokken zijn.
    2. Een gezond evenwicht tussen werk en privéleven staat vandaag bij veel mensen bovenaan het prioriteitenlijstje. Flexibele werkuren en occasioneel telewerk zijn een belangrijke troef om talenten aan te trekken en te houden.
    3. Groeimogelijkheden: progressie kan verschillende vormen aannemen, gaande van meer verantwoordelijkheden tot een horizontale groei binnen het bedrijf. Het eventuele vooruitzicht op hun verdere ontplooiing of professionele ontwikkeling houdt mensen absoluut gemotiveerd.
    4. Zinvol werk: steeds meer mensen willen zich nuttig voelen, een positieve bijdrage leveren aan het bedrijf en voldoening halen uit hun job. In Europa stelt het bureau Grant Thornton zijn werknemers voortaan ‘zingevingsgesprekken’ voor, een trend die zich in 2024 ook naar andere bedrijven zou moeten uitbreiden. Een gebrek aan zingeving kan niet enkel leiden tot ontslag, maar ook tot een burn-out of gebrek aan betrokkenheid. Een omgeving waarin iedereen zich waardevol voelt, is essentieel voor een bloeiende en duurzame bedrijfscultuur.
    5. Salarispakket: naast het loon zijn ook de werkomstandigheden een bepalende motivator voor werknemers. Extra voordelen en premies kunnen hun tevredenheid en motivatie een boost geven (lees hierover meer in onze OpenSpace over het loon).

     

    Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo): het nieuwe argument

    Naast zinvol werk vinden veel werknemers het ook belangrijk dat hun werkgever zich inzet voor meer duurzaamheid. Kiezen voor initiatieven rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is een belangrijke factor geworden om gemotiveerde talenten, die zich willen inzetten voor een bedrijf met een ware positieve impact op de samenleving, aan te trekken en aan boord te houden. Wanneer de sterkst gemotiveerden een gebrek aan authenticiteit merken, kan dat hun onvoorwaardelijke betrokkenheid en inzet voor het bedrijf een flinke knauw geven.

    In de praktijk

    Actieve betrokkenheid van de werknemers:

    • Organiseer informatie- en opleidingssessies over de uitdagingen van mvo. Laat uw werknemers zien hoe zij met hun gedrag mee het verschil kunnen maken en hoe belangrijk het is om relevante competenties te ontwikkelen om hun steentje bij te dragen aan zulke initiatieven.
    • Motiveer uw mensen om mee te werken aan relevante en significante mvo-projecten. Roep werkgroepen in het leven (Green Teams), zodat iedereen zich hiervoor kan inzetten en zich deel voelt van de acties binnen uw bedrijf.

     

    Waarom het retentiecijfer opkrikken?

    36 % van de Belgische bedrijven heeft naar eigen zeggen moeite om zijn personeel aan zich te binden. Deze situatie is vergelijkbaar met Italië en Finland, maar is minder prangend dan in Frankrijk, waar 44 % van de bedrijven met dit probleem te maken krijgt.

    Uw beste werknemers aan boord houden, dat is een absolute must. Er staat namelijk heel wat op het spel voor uw bedrijf:

    1. Financiële impact: elk vertrek brengt heel wat kosten met zich mee voor het bedrijf, gaande van de werving tot de opleiding en de integratie van nieuwe werknemers.
    2. Culturele samenhang: iedereen in uw bedrijf bouwt mee aan de bedrijfscultuur. Wanneer er mensen vertrekken, verandert die hele structuur. En dat brengt ook de waardevolle groepsdynamiek in uw bedrijf uit evenwicht.
    3. Motivatie en emotionele impact: het vertrek van collega’s kan uiteenlopende reacties bij de rest uitlokken. Het kan hen inspireren om ook zelf weg te gaan of hen onzeker maken... Kortom, een vertrek kan de overblijvende teamleden demotiveren.
    4. Operationele continuïteit: een ontslagnemende werknemer neemt ook specifieke bedrijfskennis mee, en dat kan uw vertrouwde processen en relaties verstoren. Bepaalde kennis is bovendien moeilijk door te geven. Het kan dus wel even duren tot alles opnieuw draait zoals het hoort.
    5. Impact op het bedrijfsimago: als er veel mensen op eigen initiatief vertrekken, kan dat de externe perceptie en de reputatie van uw bedrijf bij uw klanten, partners en zelfs mogelijke kandidaten aantasten.

     

    Maak dit jaar een prioriteit van uw personeelsbehoud, hoe groot of klein uw bedrijf ook is. U hebt nu alle troeven in handen om de betrokkenheid van uw medewerkers te bevorderen. Maak meteen werk van een succesvol jaar!

  • 366 dagen om te ademen

    Een ietwat bizarre titel ... Maar onze grootste wens voor de 366 dagen van 2024 is goed leren ademen. Naar ons lichaam luisteren. Afstand nemen. Ontdek twee oefeningen op onze blog, net als handige tips om in 2024 elke dag voldoende rustmomenten in te bouwen!

    Permanente bereikbaarheid, stress, infobesitas, een onhoudbaar ritme ... Pfff! Rustig blijven, dat is in onze sector gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voelt u zich ook soms leeggezogen door uw werk? Slaapt u slecht?

    Wat als u uw ogen sluit en probeert na te gaan welke negatieve gedachten u soms op het werk overspoelen? Wat als u die gedachten eens niet mijdt of negeert, maar recht in de ogen kijkt? Eerst gewoon kijken en niets doen. En ze dan aanspreken. Hen vriendelijk verzoeken de zaal te verlaten of ze zelf aan de deur zetten. Uiteraard blijft u zich ten volle bewust van alles wat er gebeurt. Misschien vindt u dit kinderachtig of karikaturaal ...

    Maar het is een goed voorbeeld in het kader van stressbeheersing. Bepaalde mensen zijn namelijk in staat om aandachtig te zijn voor wat ze elke dag écht meemaken. Vandaag is dat een manier waarop we naar het leven kijken én in het leven staan. Welkom in de wereld van mindfulness!

     

    Wat is mindfulness precies?

    Sommigen onder jullie zijn misschien specialisten ter zake of hebben er al wel eens over gehoord. Anderen horen het wellicht in Keulen donderen. We leggen het uit ...

    Mindfulness kunnen we kort samenvatten als het vermogen om onze aandacht op het hier en nu te richten en te observeren wat we op dat moment echt voelen of denken. Of anders gezegd, gedachten of emoties zonder filter of oordeel ontvangen om ze beter te aanvaarden.

    In oorsprong is dit een Indisch begrip uit het boeddhisme waarbij mindfulness een stap is om spiritueel wakker te worden. In de jaren 1980 gebruikte de Amerikaanse hoogleraar geneeskunde Jon Kabat-Zinn deze meditatiemethode als therapeutische praktijk om stress en herval van depressie te verminderen. De resultaten waren zo verbluffend en veelbelovend dat hij besloot om zijn onderzoek te verruimen en in een theorie te gieten. Mindfulness was een feit.

     

    Waarom is die aandacht op het nu belangrijk?

    Verminderde aandacht, continu onze mailbox of ander berichtenverkeer checken, stress, agorafobie … We kunnen heel wat problemen ondervinden in het kader van ons werk.

    Op 10 oktober meldde de FOD Werkgelegenheid en Arbeid officieel dat 15 % van de werknemers zich naar eigen zeggen ‘vaak of altijd emotioneel uitgeput voelt door hun werk’. De overheidsdienst reikte hierbij ook een hele reeks instrumenten aan om dat probleem tegen te gaan. En, niet verrassend, ook ‘afstand nemen’ stond op dat lijstje.

    Een eerste aandachtspunt is de mentale factor. Mindfulness werkt op verschillende niveaus. Het vermindert stress, verbetert de slaapkwaliteit, versterkt de aandacht, helpt emoties beter te beheersen, maar zorgt er vooral voor dat men meer naar zijn eigen behoeften en die van anderen luistert.

    Maar er is ook een economische factor. Wanneer een werknemer zich slecht of gestresseerd voelt, bestaat het risico dat die gedemotiveerd geraakt en anderen in die negatieve spiraal meesleurt. In laatste instantie kan zo iemand het bedrijf ook verlaten of zich langdurig ziek melden.

     

    Twee praktische oefeningen

    Kenner of niet, er bestaan eenvoudige relaxatieoefeningen voor iedereen. Hieronder vindt u er twee.

    1. Opnieuw leren ademen

    We ademen van nature, zonder erbij na te denken. Maar soms ademen we niet goed. Onze ademhaling is nochtans belangrijk, want ze voorziet ons lichaam van zuurstof.

    Sta recht, adem diep in en houd uw adem 5 seconden vast. Adem daarna in 10 seconden uit. Herhaal deze oefening vijf keer. In de frisse buitenlucht is het effect des te groter.

    2. ‘s Middags 30 minuten wandelen

    We noemen onze middagpauze vaak ook lunchpauze. Maar u kunt die tijd ook op een spirituele of fysieke manier doorbrengen. Maak er een gewoonte van om drie keer per week tijdens de middagpauze een halfuurtje te gaan wandelen. In de stad of op het platteland, dat maakt niet uit. Het is gewoon een manier om de routine van elke dag te doorbreken en aan iets anders te denken dan het werk. Bovendien kunt u zo een frisse neus halen en hebt u wat beweging.  

     

    Andere manieren om tot rust te komen

    Mindfulness is een methode om ons te ontspannen of alles wat er op ons afkomt te kanaliseren. Uiteraard zijn er nog andere manieren. Voor gelovigen is dat bijvoorbeeld bidden. Dit kan luidop of in stilte. Hiermee stelt u zich als gelovige nederig op en erkent u onze nietigheid als mens. En dat geldt voor elke religie. Uit heel wat wetenschappelijke studies blijkt dat bidden gunstige en stressverlagende effecten heeft.

    Ook populair vandaag is mediteren. Dat heeft veel weg van mindfulness, want de basis van mediteren is zich concentreren op iets en hier met volle aandacht over nadenken.

    Nog een andere manier om tot rust te komen, is sporten. ‘Mens sana in corpore sano’, dat is u wellicht niet onbekend. We zeiden het al in onze nieuwsbrieven: regelmatig sporten verbetert de concentratie en nachtrust, en vermindert stress en angst. Wie zijn medewerkers aanmoedigt om te sporten, bevordert hun gezondheid en zorgt meer voor een positieve energie op de werkvloer.

     

    Onze goede voornemens voor 2024

    Tot slot blikken we graag al even vooruit op 2024. Onze goede voornemens op een rijtje ...

    We hebben allemaal wel de neiging om onszelf allerlei beloftes te doen. Geen alcohol of frisdrank meer drinken, stoppen met roken, meer sporten, zorg dragen voor anderen, meer tijd met onze ouders, broers of zussen doorbrengen ... We zitten allemaal vol goede voornemens. En niet alleen thuis, ook op het werk.

    Feit is dat we vaak de lat te hoog leggen. Als we van tien goede voornemens geen enkele kunnen volhouden, kunnen we ons dan niet beter beperken tot één of twee waar we voluit voor gaan?

    Dit zijn onze vijf goede voornemens voor op het werk in 2024:

    • Op tijd komen voor elke vergadering.
    • Onze e-mails efficiënt organiseren en alle overbodige mails wissen.
    • Onze collega’s vaker bedanken voor hun hulp.
    • 30 minuten per dag uittrekken om werkgerelateerde artikels, websites en boeken te lezen.
    • Onze werkplek de vrijdagavond mooi opgeruimd achterlaten.

    Hopelijk kunnen we u hiermee inspireren. Het zijn in elk geval concrete en wellicht haalbare doelen. 😉

  • Een moment om samen te vieren

    In België zwaaien heel wat bedrijven het jaar feestelijk uit. Feestjes, uitjes, cadeautjes ... Aan ideeën alvast geen gebrek. Ook de werknemers zelf willen het gezellig maken. Maar een feestje organiseren ... Hoe begint u daaraan? Dat vertellen we u in deze nieuwsbrief.

    Sommige mensen hebben een regelrechte hekel aan de eindejaarsperiode, omdat ze zich dan een beetje down voelen of de balans van het voorbije jaar moeten opmaken. Anderen staan er dan weer wat onverschillig tegenover. En dan zijn er nog de mensen die helemaal dol zijn op kerst en nieuwjaar en al in november plannen beginnen te maken, hun bureau versieren en de mond vol hebben van deze 'magische periode'. Vaak zijn zij ook de eersten die iets willen organiseren op kantoor. Dat blijkt trouwens ook een goed idee te zijn, want samen genieten van een bijzonder moment biedt tal van voordelen.

    Maar waarom is dit zo belangrijk?

    Na het lezen van deze vier redenen zult ook u helemaal mee zijn.

    1) Er worden banden gesmeed.

    Mensen komen niet elke dag bij elkaar om gewoon te praten en samen iets leuks te doen. Door elke kans hiervoor te benutten, krijgt onze aanwezigheid op het werk meer betekenis.

    2) Een moment van dankbaarheid.

    Voor het bedrijf is een kerstfeestje de ideale manier om de werknemers te bedanken voor hun inzet en harde werk, en voor alles wat ze het afgelopen jaar hebben bereikt.

    3) Een waardevol gebaar.

    Wie aan de eindejaarsfeesten denkt, denkt vaak ook aan cadeautjes. Bij de aankondiging van een feestje kunt u dus gerust een tipje van de sluier oplichten over het cadeau (daar komen we later nog op terug).

    4) Een welgekomen pauze.

    Tijdens de eindejaarsperiode moeten er soms nog belangrijke deadlines worden gehaald. Daar even niet mee bezig zijn, zal ongetwijfeld veel deugd doen. Zeker om even wat stress kwijt te raken.

    Dit zijn trouwens lang niet alle redenen waarom een feestje een goed idee kan zijn. Zo kan het ook voor extra motivatie zorgen, of houden collega's er gewoon leuke herinneringen aan over.

     

    Uitbesteden of niet?

    In een bedrijf met 500 werknemers gaat het er helemaal anders aan toe dan in een bedrijf met 10 personeelsleden. Ook het budget zal dan navenant zijn. Wie het zich kan veroorloven, kan een beroep doen op een van de vele firma's die gespecialiseerd zijn in de organisatie van bedrijfsevenementen. Dat zijn dus professionals die u al het werk uit handen nemen. En afhankelijk van uw budget zijn de mogelijkheden legio. Een privéconcert van een beroemde zanger, een heerlijk etentje in een sterrenrestaurant, een teambuilding in het buitenland ... Alles kan en alles mag! 

    Maar ook al hebt u de nodige middelen, dan nog kan het best de moeite waard zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken. Want door iedereen aan het werk te zetten, worden er banden gesmeed. Het dwingt iedereen ook om creatief uit de hoek te komen, en bovenal geeft het gevoel samen iets te hebben georganiseerd enorm veel voldoening.

    Kiest u voor deze optie, dan is het cruciaal om één of meerdere mensen aan te duiden die verantwoordelijk zijn voor het evenement. En – uiteraard – om hen tijd te geven voor deze nieuwe taak.

     

    Hoe bereidt u zo'n feestje voor?

    Soms ontstaan er op het werk spontaan onderonsjes, zoals een afterworkparty of simpelweg een praatje bij de koffiemachine. Daarnaast zijn er nog de belangrijkere feestjes doorheen het jaar, bijvoorbeeld om een grote mijlpaal te vieren. Denk daarbij aan het jubileum van het bedrijf, een belangrijke aankondiging en natuurlijk de eindejaarsfeesten.

    Wij vertellen u graag hoe u zich in een paar essentiële stappen kunt voorbereiden.

    • De rondvraag

    Steeds meer bedrijven raadplegen hun werknemers vóór ze een evenement organiseren. Ook voor een kerstfeestje kan dit interessant zijn. Gelet op alle verlofdagen en werkverplichtingen zou het zonde zijn om een activiteit of een datum voor te stellen waarvoor veel mensen zouden moeten passen. Maak daarom zeker een doodle aan waarbij u een paar data of ideeën voorstelt.

    Meestal wordt aangeraden om het eindejaarsfeestje op donderdagavond te houden, zodat eventuele weekendplannen niet in het gedrang komen. Doe het ook minstens 15 dagen vóór Kerstmis.

    • De uitnodigingen

    Zodra de datum vastligt, is het tijd voor de uitnodigingen. Verstuur die ruim van tevoren en vermeld zeker alle mogelijke informatie (datum, tijdstip, locatie, dresscode ...).

    • De bevestiging

    Om verspilling of onaangename verrassingen te voorkomen, is het essentieel dat iedereen zijn aanwezigheid bevestigt.

    • Het extraatje

    Om te vermijden dat iemand zich over het hoofd gezien voelt, houdt u best rekening met de religieuze of filosofische overtuigingen en de dieetvoorkeuren van uw werknemers. Zorg er, ongeacht het evenement, dan ook voor dat iedereen zich betrokken voelt en dat de catering voldoende opties aanbiedt.

    • Het extra extraatje 😉

    Voor alle bedrijven is de veiligheid van hun werknemers een van de grootste prioriteiten. Aangezien veel mensen graag iets (of soms zelfs iets te veel) drinken, kunt u wellicht ook vervoer van en naar de feestlocatie voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een pendelbus of carpoolen met vooraf aangestelde 'bobs'.

     

    Enkele originele ideeën

    Uit gewoonte of gewoon vanwege de eenvoud kiezen bedrijven vaak voor een etentje met de collega's. Daar is uiteraard niets mis mee, maar aan de hand van deze ideeën kunt u het misschien eens over een andere boeg gooien.

    1) Een actie voor het goede doel

    In de eindejaarsperiode willen we vaak betekenis geven aan wat we doen. En dat kan perfect door middel van concrete acties, zoals geld inzamelen voor een goed doel, geschenken uitdelen aan kinderen, of een dagje meedraaien bij een liefdadigheidsinstelling.

    2) Secret Santa

    Het idee achter een Secret Santa is heel simpel: alle werknemers trekken een lotje en kopen als 'Secret Santa' een cadeautje voor de werknemer op dat lotje. Over het algemeen wordt er wel een maximumbedrag afgesproken, zodat cadeautjes niet al te duur uitvallen.

    3) Met het gezin

    Een kerstfeestje is uiteraard de ideale gelegenheid om ook de kinderen en partners van de werknemers uit te nodigen. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien iets minder 'feestelijk', maar het helpt wel om de banden tussen werknemers aan te halen. Bij sommige bedrijven in de Verenigde Staten zijn zelfs huisdieren welkom!

    4) Verkiezing van het mooiste bureau

    Tijdens de feestdagen is het allemaal slingers, kerstbomen en uitbundige decoratie wat de klok slaat. Dus wat dacht u bijvoorbeeld van een verkiezing van het mooiste bureau? Zelfs in een open kantoor lukt dat perfect😉!

     

    Een paar cadeau-ideetjes

    Een feestje zonder cadeaus is maar niks. Maar wat voor geschenken kiest u?

    Aan materiële cadeautjes uiteraard geen gebrek. Denk maar aan manden met etenswaren, goodiebags, een koptelefoon ... De laatste jaren zijn ook milieuvriendelijke pakjes bijzonder populair, zoals herbruikbare waterflessen, draagtassen, plantjes ...

    Maar ook immateriële geschenken zijn een optie. Wat denkt u bijvoorbeeld van een bioscoop- of museumpas, of een cadeaubon van een bepaald merk (voor kleding, champagne ...)?

    Het ultieme cadeau verhoogt natuurlijk ook de koopkracht van uw werknemers. In België kunt u perfect een eindejaarsbon van 40 euro cadeau geven. Denk dan bijvoorbeeld aan Ticket Compliments. Deze cadeaucheque is niet alleen bij duizenden winkels geldig, maar ook nog eens volledig vrijgesteld van sociale bijdragen en tot 100 % fiscaal aftrekbaar, al naargelang de gelegenheid.

     

    Nu u al onze tips kent, kunnen we u alleen nog maar prettige eindejaarsfeesten toewensen! 🎄🎁

  • Een succesvol functioneringsgesprek voor alle partijen

    Niet alle bedrijven houden jaarlijkse functioneringsgesprekken. Zo’n gesprek is nochtans een interessant instrument om de balans op te maken en te bekijken wat er méér of net minder zou moeten gebeuren. Of wat net helemaal niet moet veranderen. Een succesvol functioneringsgesprek is dus van cruciaal belang. Daarom geven we u graag enkele tips.

    Aan het begin van mijn carrière, toen ik mijn bedrijf oprichtte, voerde ik nooit individuele gesprekken. Ik ging ervan uit dat de maandelijkse groepsbesprekingen en mijn regelmatige feedback voldoende waren. Maar een vriend die als consultant werkt voor een aantal grote bedrijven moedigde me aan om toch een jaarlijks evaluatiemoment te plannen. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van de tijd die ik sindsdien aan al mijn werknemers besteed. Ik ben gaan beseffen dat niets dit moment kan vervangen, en dat zo’n functioneringsgesprek ons helpt om heel precies na te gaan hoe het er op persoonlijk en professioneel vlak voor staat”, vertelt Florence, de manager van een Brusselse kmo.

     

    Een bijzonder moment

    Zowel voor de werknemer als voor de manager is het jaarlijkse functioneringsgesprek een bijzonder moment. En even voor alle duidelijkheid: néé, een functioneringsgesprek is geen bokswedstrijd waarbij een van beide partijen moet winnen! 😉 Als er toch klappen worden uitgedeeld, is het misschien wel tijd om de samenwerking te heroverwegen.

    Een jaarlijkse beoordeling is een bijzonder gesprek dat iedereen de kans moet geven om vooruit te kijken naar de volgende maanden, in de overtuiging dat er efficiënt zal worden samengewerkt.

    Het verschil met gewone wekelijkse of dagelijkse meetings kan dan ook niet groter zijn. Het is bovendien belangrijk om het functioneringsgesprek duidelijk in de agenda te zetten, een aparte ruimte te reserveren en van tevoren uit te leggen wat er precies zal worden besproken en hoe alles zal verlopen. Zo staat niets een succesvol gesprek nog in de weg.

    Uiteraard moet de werknemer, indien nodig, duidelijke instructies krijgen. Kondig het functioneringsgesprek dan ook ruim van tevoren aan, vertel welke onderwerpen er aan bod zullen komen en geef aan of de werknemer iets moet voorbereiden.

    Want ook dat is het geheim van een succesvolle meeting: je begint er niet op goed geluk aan. Noch de manager, noch de werknemer.

     

    Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden

    Ook al doet u het elk jaar, bent u het gewend en weet u hoe een functioneringsgesprek verloopt, toch moet u zich er goed op voorbereiden.

    Hoe? We geven u graag enkele tips.

    1) Maak objectief de balans op

    Probeer zo objectief mogelijk op te sommen wat er is bereikt, en wat niet. Daarvoor baseert u zich alleen op feiten en cijfers. Zo kunt u de prestaties heel nauwkeurig aftoetsen aan de doelstellingen die het jaar voordien zijn vastgelegd.

    2) Doe navraag over de interpersoonlijke relaties

    Uw voorbereiding op het gesprek biedt u ook de ideale gelegenheid om het contact met collega’s, klanten ... te beoordelen. Ga bijvoorbeeld na hoe de relatie tussen de werknemer en de anderen is, of er met bepaalde punten rekening moet worden gehouden ... Het idee is om een helikopterbeeld te krijgen. Hierbij evalueert u het gedrag van de werknemer.

    3) Werk er elke dag aan

    De voorbereiding van het volgende functioneringsgesprek begint ... zodra het vorige is afgelopen. Vaak focussen mensen zich op de laatste week of weken. Dat is heel begrijpelijk, want we hebben allemaal de neiging om af te gaan op onze laatste indruk. Toch kan het nuttig zijn om het hele jaar door informatie bij te houden om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van eventuele voor- of achteruitgang.

    4) Bepaal doelstellingen op korte termijn

    Ook al is het de bedoeling om een heel jaar vooruit te plannen, toch kunt u bij de voorbereiding ook kortetermijndoelen bepalen voor de werknemer. Die doelen kunt u zien als mijlpalen die de werknemer moet behalen om later een bepaald hoger doel te bereiken.

     

    Luisteren, luisteren, luisteren

    U hoort dit vast niet voor het eerst: ‘actief’ luisteren is een must als u wilt dat een functioneringsgesprek slaagt. Weet u niet waar we het over hebben? Hou u dan aan onderstaande regels.

    1) Onderbreek de werknemer niet.

    Werknemers mogen niet altijd hun zegje doen, maar hebben vaak wel iets te zeggen. Geef hen tijdens het gesprek dus de kans om alles op tafel te gooien en hun gevoelens te uiten. Door hen niet te onderbreken, toont u dat u het gesprek belangrijk vindt en dat u bereid bent te luisteren naar wat ze te zeggen hebben.

    2) Oordeel niet.

    Wat een werknemer ook zegt, een functioneringsgesprek is niet bedoeld om te bepalen wie er al dan niet gelijk heeft of om een standpunt in te nemen. Wél om te achterhalen hoe de werknemer over zijn of haar werk denkt.

    3) Herformuleer.

    Herformuleren en samenvatten wat de werknemer zegt, kan helpen om ideeën te verduidelijken en misverstanden te voorkomen. Woorden kunnen een onderliggende betekenis hebben en betekenen niet altijd voor iedereen hetzelfde. Eén magisch zinnetje is voldoende: “Als ik je goed begrijp, wil je zeggen dat ...”.

    4) Stel open vragen.

    Vragen die alleen met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden zijn, dragen weinig bij aan een functioneringsgesprek. Wat u wilt, is de werknemer aan het praten krijgen. Open vragen krijgen dus de voorkeur, omdat u zo een beter beeld krijgt van ieders behoeften en frustraties.

    5) Analyseer ook de non-verbale communicatie. 

    Ook  zonder woorden wordt er veel gezegd. Door non-verbale signalen te analyseren, krijgt u meer inzicht in de ervaring van de werknemer. Maar laat u niet vangen! Non-verbale communicatie is vaak afhankelijk van de context. Houd dus ook rekening met de situatie en doe uw best om die correct in te schatten. U inleven is hier de boodschap.

     

    Vermijd deze valkuilen

    Een functioneringsgesprek is als een verhaal dat zich langzaam ontvouwt. Het doel is om van punt A naar punt B te gaan en de werknemer in dat verhaal mee te nemen. Maar zoals in elk goed en spannend verhaal komt u ook hier valkuilen tegen die u maar beter vermijdt.

    Valkuil 1: alleen praten over negatieve dingen

    Benader een gesprek altijd positief. Zelfs al moet u onprettige zaken aanhalen, dan nog is het de bedoeling dat de werknemer zich wil blijven inzetten. Iemand ter plekke de grond inboren met negatieve opmerkingen en verwijten? Dat werkt averechts. Uw woordkeuze en houding zijn dus heel belangrijk.

    Valkuil 2: alleen focussen op het verleden

    Het is uiteraard goed dat u de balans opmaakt van het voorbije jaar, maar u moet ook begrijpen dat een functioneringsgesprek vooral bedoeld is om het nieuwe jaar goed in te zetten. Leg dus liever de nadruk op wat er in het verschiet ligt in plaats van op de weg die jullie al hebben afgelegd.

    Valkuil 3: geen duidelijke doelen bepalen

    U weet vast wel wat SMART-doelstellingen zijn. Wel, het goede nieuws is dat een functioneringsgesprek de ideale gelegenheid is om deze methode toe te passen. Ter herinnering: SMART staat voor ‘specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdgebonden’.

    Valkuil 4: er niet met uw gedachten bij zijn

    Zoals we al aanhaalden, is actief luisteren belangrijk. Dat betekent dat u ook echt aandacht besteedt aan het gesprek. Neem dus niet zomaar uw telefoon op, check uw e-mails niet en ga altijd in een aparte ruimte zitten waar u niet om de 5 minuten wordt gestoord (behalve in noodgevallen, natuurlijk).

     

    Alternatieven voor een jaarlijks gesprek

    Voor sommigen is een jaarlijks functioneringsgesprek niet de beste keuze. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat er in de snel veranderende wereld van vandaag andere manieren moeten zijn om werknemers te beoordelen.

    En ja, er bestaan zeker alternatieven, net als aanvullende benaderingen. We sommen er graag een paar op.

    1) Een maandelijks gesprek

    Hier opteren sommige bedrijven voor, net zoals ze een ‘werknemer van de maand’ kiezen bijvoorbeeld. Het voordeel hiervan is dat u een scheve situatie meteen kunt rechtzetten. Tijdrovend is het wel.

    2) Een ontwikkelingsgesprek in plaats van een functioneringsgesprek

    Na de coronacrisis besloten heel wat managers in de Verenigde Staten het over een andere boeg te gooien. Zij kiezen voortaan voor een ontwikkelingsgesprek in plaats van een functioneringsgesprek. Het idee daarachter is dat u alleen de nadruk legt op sterke punten en niet op wat er fout loopt. Heeft uw werknemer misschien training nodig? Die kunt u ook aanbieden tijdens dit gesprek.

    3) Zelfmanagement

    Sommige bedrijven gaan voor het tegenovergestelde van een jaarlijkse evaluatie. Zij vragen hun werknemers om zelf doelstellingen te bepalen in lijn met de strategie van het bedrijf. Het risico hierbij is dat sommigen doelen zullen kiezen die té eenvoudig zijn of überhaupt niet in staat zullen zijn om duidelijke doelstellingen te definiëren.

     

    Welke aanpak u ook kiest, we geven u nog graag een laatste tip mee. Hou het gesprek luchtig: vertel eens een anekdote of maak een grapje! Want het moet gezellig blijven, toch? 😉

  • (Bijna) alles wat u moet weten over mvo

    In België zijn drie op de vier bedrijven ervan overtuigd dat investeren in mvo op lange termijn een goede strategie is, omdat er tal van voordelen verbonden zijn aan een degelijk mvo-beleid. Het is echter niet altijd duidelijk wat u kunt doen, hoe u het moet doen en vooral, welke valkuilen u moet vermijden. Hebt u ook interesse in mvo? We vertellen er u alles over in deze gids!

    Ruim een jaar geleden, bij de ondertekening van het meest recente beheerscontract met de Belgische Staat, heeft bpost een mvo-charter voorgesteld dat voorziet in meer ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Het is de eerste keer dat het postbedrijf zo'n beleidsplan koppelt aan zijn meerjarig beheerscontract. Dat toont aan dat investeren in maatschappelijke verantwoordelijkheid geen modegril is, maar een nieuwe manier van werken. Het charter van bpost is zeer ambitieus, met plannen om het volledige wagenpark tegen 2030 te elektrificeren, de koolstofvoetafdruk met 60 % te verminderen, in te zetten op de ondersteuning van Belgische kmo's en verschillende acties te ondernemen om diversiteit in het algemeen in de hand te werken. 

     

    Hoe implementeert u mvo in uw kmo?

    Uiteraard hebben niet alle bedrijven dezelfde middelen als bpost. Maar het goede nieuws is dat ook kleine(re) bedrijven een echt mvo-beleid kunnen implementeren.

    Daarbij zijn 6 aspecten essentieel:

    1 - Geëngageerd management    

    Alles begint bij het management. Als het management niet overtuigd is, wordt het immers héél moeilijk om veranderingen door te voeren. Het is ook het management dat de visie en de doelstellingen van het mvo-beleid uitstippelt en bepaalt welke middelen er toegewezen worden. Vervolgens zorgen zij er ook voor dat het beleid geïntegreerd wordt in de algehele strategie van het bedrijf.

    2 - Geëngageerde werknemers

    De sleutel tot succes? Ervoor zorgen dat mensen achter de voorgestelde ideeën staan, wat soms moeilijk is voor werknemers die het sowieso al druk hebben, gestrest zijn en met verschillende projecten bezig zijn. Zelfs als ze de meerwaarde van maatschappelijk engagement inzien, is het niet altijd eenvoudig om tijd vrij te maken bovenop al hun andere verantwoordelijkheden. Aarzel als manager dus niet om werknemers en stakeholders door middel van incentives aan te moedigen om bij te dragen aan het mvo-beleid, en bijvoorbeeld verantwoorde initiatieven te belonen.

    Werknemers kunnen ook hun steentje bijdragen door specifieke trainingen te volgen over de thema's die aan bod komen in het mvo-beleid.

    3- Effectbeoordeling

    Voordat u eraan begint, is het belangrijk om de sociale, economische en milieu-impact van uw bedrijf in kaart te brengen. Dat maakt het mogelijk om de risico's en opportuniteiten van het mvo-beleid duidelijk te definiëren.

    4- Partnerschappen

    Een mvo-beleid werkt u niet alleen uit. U moet ook de juiste partners vinden (verenigingen, ngo's, burgerplatforms ...) om mee samen te werken – hetzij om u te ondersteunen bij uw werk, hetzij om samen projecten op te zetten.

    5- Communicatie

    Communiceren over uw mvo-ambities en -plannen is ook een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat ze werkelijkheid worden. Goede communicatie kan leiden tot nieuwe ideeën, ondersteuning en zelfs concrete hulp, zowel intern als extern (klanten, onderaannemers, investeerders ...).

    6- Voortdurende evaluatie

    Een mvo-beleid uitstippelen is niet zo eenvoudig. Sommige bedrijven laten zich daarbij helpen, maar dat is financieel niet voor elke onderneming mogelijk. Bij de implementatie en uitvoering van een mvo-beleid zijn prestatie-indicatoren (de befaamde 'KPI's') essentieel om de voortgang (of het falen) van de strategie te meten en indien nodig bij te sturen, of te stoppen en iets anders te proberen.

     

    Focus bepalen

    Het is niet altijd eenvoudig om een partner of vereniging te kiezen, of te bepalen op welke thema's u wilt focussen. Om te weten welke richting u uit wilt en welke acties u moet ondernemen, moet u zichzelf twee vragen stellen.

    Allereerst moet u zich afvragen of u een globaal mvo-beleid (met meerdere facetten) of een enkelvoudig mvo-beleid (focus op één doelstelling) wilt. De tweede vraag is of u het mvo-beleid al dan niet wilt afstemmen op uw kernactiviteiten, denk maar aan een speelgoedbedrijf dat zich engageert voor kinderen.

    Hier zijn vier potentiële thema's waarop u kunt focussen: 

    1 - Human resources

    Alles begint bij hr! 😉 Veel kmo's werken met een hr-beleid dat een gezonde en ethische werkomgeving stimuleert, met onder andere extralegale voordelen, permanente educatie, aandacht voor evenwicht tussen werk en privé, ondersteuning en stimulansen voor medewerkers die zich inzetten voor de maatschappij ...

     

    2- Duurzaamheid & milieubewustzijn:

    Dit is hét thema waarop kmo's vaak focussen bij hun eerste mvo-stappen. En daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste zijn milieuproblemen een realiteit en wordt iedereen erdoor getroffen. Ten tweede kunnen de acties vrij snel en concreet worden uitgevoerd.

    Kmo's die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen, kunnen duurzame praktijken invoeren zoals afvalvermindering, energiebeheer, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en werknemers stimuleren om naar het werk te carpoolen of te fietsen. Ze kunnen ook energie besparen door spaarlampen te gebruiken, apparaten uit te schakelen als ze niet worden gebruikt, de verwarming en airconditioning te optimaliseren, telewerk toe te laten om de verplaatsingen van werknemers te verminderen, of de verlichting te automatiseren.

     

    3- Lokale economie

    Kmo's opereren niet in een vacuüm. Ze maken deel uit van een lokale, gemeentelijke of regionale omgeving en spelen een belangrijke rol in hun gemeenschap.  Een andere mvo-strategie is om meer betrokken te zijn bij die gemeenschap. Bijvoorbeeld door lokale producten te consumeren, van lokale onderaannemers te kopen, deel te nemen aan initiatieven in de buurt van het bedrijf ... Aan de andere kant kan het ook interessant zijn om lokaal aan te werven en zo banen in de regio te creëren.

     

    4- Diversiteit en inclusie

    Diversiteit is een hot topic. We hebben er al verschillende keren een OpenSpace aan gewijd en met reden: de bevolking evolueert en verandert, net als culturen en identiteiten. Diversiteit bevorderen onder werknemers en gelijke kansen garanderen voor iedereen, ongeacht geslacht, geloof, geaardheid ... is ook een aspect van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

     

    Mvo is ook goed voor ... uw bedrijf

    Maatschappelijk verantwoord ondernemen is goed voor de planeet, voor de mens, voor de sociale cohesie ... en voor uw bedrijf. Kortom, de voordelen van mvo zijn legio.

    Met een mvo-beleid toont een bedrijf dat het zich inzet voor ethische en sociale waarden en kan het zijn reputatie bij klanten, partners en werknemers verbeteren. Het engagement van een bedrijf is ook een uitstekende manier om talent aan te trekken en te behouden.

    Het is algemeen geweten dat de reputatie van een bedrijf cruciaal is. Klanten hechten bovendien steeds meer belang aan het engagement van de bedrijven die ze steunen. Mvo kan bijgevolg een interessante manier zijn om als bedrijf competitief te blijven.

    Daarnaast levert het ook besparingen op. Het implementeren van bepaalde praktijken, vooral op milieugebied, kan bijvoorbeeld leiden tot winst en minder afval of verspilling. Wat de financiële kant van de zaak betreft, kan een beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen ook nieuwe contracten opleveren. Bepaalde bedrijven gaan namelijk alleen samenwerkingen aan met partners die inzetten op mvo.

     

    Enkele inspirerende voorbeelden van grote en kleine bedrijven

    Weet u niet goed waar te beginnen? Laat u dan inspireren door andere bedrijven. Zo doneert het kledingbedrijf Patagonia elk jaar 1 % van zijn jaaromzet aan milieu-initiatieven. Het softwarebedrijf Salesforce draagt dan weer bij aan de maatschappij door zijn werknemers aan te moedigen vrijwilligerswerk te doen en door middelen vrij te maken voor filantropische initiatieven. Afhankelijk van het profiel van de persoon die zich wil engageren, stelt een coördinator een bepaald initiatief voor dat hij of zij kan steunen.

    Het verkoopmodel van brillenontwerper en -verkoper Warby Parker  is gebaseerd op een heel eenvoudige slogan: "Buy a Pair, Give a Pair". Voor elke bril die wordt verkocht, wordt een bril gedoneerd aan iemand in nood.

    En hoe zit het bij Edenred? Ook wij proberen op onze eigen manier ons steentje bij te dragen. Elk jaar organiseert Edenred de IdealDay, waarop de 12.000 Edenred-medewerkers over de hele wereld worden aangemoedigd om een lokale actie te steunen. In België werden dit jaar drie acties voorgesteld. Wafels bakken en verkopen voor SOS Kinderdorpen, voedselpakketten maken voor Restos du Cœur, en 'plogging' (joggen en onderweg  al het afval verzamelen). Dankzij de ploggingcampagne werd in verschillende wijken van Brussel in totaal al 160 kg afval verzameld!

     

    We verplichten onze medewerkers niet om deel te nemen aan deze activiteiten, maar laten hen vrij om zich te engageren.

     

     

  • De revolutie van AI

    Een paar maanden geleden zette de Britse muziekgroep Breezer het volgens hen nieuwste album van Oasis op YouTube. Daar werd al sinds de split van de Gallaghers in 2009 reikhalzend naar uitgekeken.

    Het internet werd meteen gek en velen bestempelden het als een ‘fantastische comeback’. En ja, het album met de titel ‘AIsis, The Lost Tapes’ (AIsis = samentrekking van AI en Oasis) klonk ook echt als Oasis. Maar ... hoe enthousiast iedereen ook was, het album bleek gewoon helemaal fake te zijn. Met AI werd de stem van frontman Liam Gallagher gewoon gecombineerd met geluiden ‘geïnspireerd op Oasis’. Het resultaat was verbluffend.

    Dat is precies wat AI kan. Maar ook tekenen, schilderen, boeken en toespraken schrijven, in nanoseconden moeilijke berekeningen maken, ultrageavanceerde algoritmen produceren, fraude opsporen, aanvallen op banken voorkomen, betalingen (en betalingsherinneringen) uitvoeren, voorraden beheren, bestellingen afleveren ... behoren tot de mogelijkheden.

     

    2023-2030: de revolutie in volle gang

    “In feite is ons dagelijkse leven en het bedrijfsleven al helemaal doordrongen van artificiële intelligentie”, zegt Baptiste Fosséprez, CEO van PEPIte, een Belgische firma gespecialiseerd in AI. “Vaak weten we dat niet eens, omdat we bij artificiële intelligentie veelal denken aan films waarin robots de wereld overnemen. Toch krijgen we voortdurend met AI te maken. Of het nu gaat om onze zoekopdrachten op Google, de suggesties op Netflix, onze tijdlijn op Facebook of de TikTok-filmpjes die we op basis van onze voorkeuren aangeraden krijgen, AI heeft haar plaats in ons dagelijkse leven al veroverd. Heel wat Belgische bedrijven ontwikkelen en gebruiken artificiële intelligentie ook al om hun rentabiliteit of efficiëntie een boost te geven. Dat is precies waar deze revolutie om draait.”

    Wat kunnen we de komende jaren dan nog verwachten? Het is belangrijk om fantasie en realiteit van elkaar te scheiden. De experts zijn het er unaniem over eens: de komende tien jaar worden écht revolutionair. Uiteraard zal alles stap voor stap gaan. “In 2030 zullen er nog lang geen multitaskende, humanoïde robots zijn die mensen kunnen vervangen. AI zal eerder als een golf over ons heen spoelen, dan als een tsunami. Helaas lijkt iedereen te denken dat de wereld van de ene dag op de andere zal veranderen. Dat zal natuurlijk niet gebeuren. Dingen zullen geleidelijk veranderen, en onze wereld zal die nieuwe ontwikkelingen na verloop van tijd omarmen”, concludeert Baptiste Fosséprez.

     

    Waarom AI?

    AI biedt het bedrijfsleven tientallen mogelijkheden. Software en de diverse toepassingen ervan kennen we uiteraard al, maar daarnaast bestaan er nog heel wat concrete aspecten. Dit zijn de vijf meest gebruikte toepassingen op dit moment .

    • Meer automatisering: dankzij AI kunnen bedrijven steeds meer repetitieve taken en processen automatiseren, waardoor hun operationele kosten dalen en ze efficiënter worden.
    • Verbetering van de klantervaring: met chatbots, aanbevelingssystemen en klantgegevensanalyse kunnen bedrijven nog persoonlijker omgaan met hun klanten, wat hun tevredenheid en loyaliteit doet stijgen.
    • AI-ondersteunde besluitvorming: AI-tools bieden realtimeanalyses en relevante informatie aan de hand waarvan managers betere beslissingen kunnen nemen en kunnen inspelen op de trends op de markt.
    • Optimalisatie van de toeleveringsketen: met AI voorspellen bedrijven de vraag, beheren ze hun voorraden en verbeteren ze hun logistieke proces, waardoor ze kosten besparen en hun activiteiten optimaliseren.
    • Gepersonaliseerde producten en diensten: artificiële intelligentie biedt bedrijven de mogelijkheid om meer gepersonaliseerde producten en diensten te ontwikkelen op basis van de individuele voorkeuren van de klanten.

     

    Het gevaar van AI

    Geen (r)evolutie zonder de nodige hindernissen. Bij elke verandering in het bedrijfsleven komen wel wat valkuilen kijken. Evolueren is namelijk niet mogelijk

    zonder een gedegen voorbereiding. En zonder dat we weten wat we precies te winnen en te verliezen hebben.

    Deze zes gevaren houdt artificiële intelligentie op de werkvloer in.

    • Bij het gebruik van AI worden gigantische hoeveelheden gegevens verzameld en geanalyseerd. Die gegevens beveiligen en vertrouwelijk houden is dus van essentieel belang, aangezien bedrijven vaak ten prooi vallen aan datalekken en cyberaanvallen. Gelukkig kent de AVG voor niemand nog geheimen 🙂
    • Technologische afhankelijkheid: bedrijven die te veel vertrouwen op AI, kunnen afhankelijk worden van deze technologie. Daardoor worden ze heel kwetsbaar als het systeem verstoord raakt.
    • Ethiek en verantwoordelijkheid: bedrijven zien heel wat complexe ethische kwesties in verband met het gebruik van artificiële intelligentie de kop opsteken. Vraagt u zich bijvoorbeeld maar eens af wie de verantwoordelijkheid draagt als een autonoom systeem beslissingen begint te nemen. Wie is waarvoor verantwoordelijk?
    • Kostprijs en complexiteit: AI-systemen zijn complex en dus ook duur. Om het potentieel van artificiële intelligentie ten volle te benutten, zullen bedrijven moeten investeren in opleidingen voor hun personeel en de nodige infrastructuur.

    Ook moeten we nadenken over de dubbele impact die artificiële intelligentie kan hebben op werknemers.

    Enerzijds heeft AI zeker een impact op de creativiteit en intuïtie: hoe effectief AI ook is voor repetitieve en analytische taken, ze verkleint eveneens de rol van creativiteit en menselijke intuïtie in het besluitvormingsproces. Daar moeten we echt op letten.

    Anderzijds is er de psychologische impact en onze weerstand tegen verandering: het is goed mogelijk dat werknemers zich verzetten tegen het gebruik van artificiële intelligentie in hun bedrijf uit angst om hun baan te verliezen, meer te worden gecontroleerd ...

     

    Rekruteren met AI 

    Afgelopen juli toonde een studie van ManpowerGroup aan hoe de toepassing van nieuwe technologieën de rekruteringspraktijken en het hr-beleid in het algemeen in ons land verandert.

    10 % van de 510 ondervraagde werkgevers in België zegt AI al lang te gebruiken in hun rekruteringsproces. 21 % heeft artificiële intelligentie onlangs in gebruik genomen en 32 % gaat de technologie binnen de komende drie jaar inzetten. Wel opmerkelijk is dat slechts 7 % niets met AI te maken wil hebben.

    Artificiële intelligentie kan op verschillende niveaus een rol spelen in het wervingsproces.

    Niveau 1: binnen de rekrutering kan AI al worden gebruikt om vacatures uit te schrijven, om op te treden als headhunter voor specifieke profielen op netwerken zoals LinkedIn, om contact te leggen met toekomstige talenten  ...

    Niveau 2: zodra er contact is, kunnen kandidaten met AI-gesprekstools zoals ChatGPT vragen stellen om zich voor te bereiden op hun sollicitatiegesprek en om meer te weten te komen over het bedrijf.

    Niveau 3: het gebruik van machine learning (ML). Machinaal/statistisch leren wordt gebruikt om steeds nauwkeuriger resultaten te voorspellen op basis van gegevens. Wanneer een kandidaat tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld vragenlijsten moet beantwoorden of bepaalde situaties moet uitleggen, kan AI daaruit zijn sterke en zwakke punten, zijn potentieel  ... afleiden.

    Uit de studie van Manpower bleek trouwens ook dat “artificiële intelligentie een positieve invloed heeft op de hr-praktijken en dat Belgische werkgevers over het algemeen wel geloven dat AI de komende twee jaar een gunstige impact zal hebben op hun personeelsbeheer”.

    Enkele cijfers:

    • Voor 58 % zal AI een positieve impact hebben op de opleiding van werknemers.
    • Voor 57 % zal AI een positieve impact hebben op het engagement van werknemers.
    • Voor 56 % zal AI een positieve impact hebben op de verbetering van competenties (reskilling/upskilling).
    • Voor 52 % zal AI een positieve impact hebben op het onboardingproces en de integratie van nieuwe werknemers.

    U ziet het dus, AI wordt alomtegenwoordig in het bedrijfsleven. En het goede nieuws is dat alles voorlopig wel op wieltjes zal lopen 🙂

  • Dieren op het werk: niet zo’n gek idee

    Een dagje samenwerken met een ‘beestige collega’ die Charlie heet? Een vergadering met pluizenbol Jack aan uw voeten? Het kan allemaal! In België zijn honden namelijk op 21 % van de werkplekken welkom. Maar die eer valt niet alleen hen te beurt.

    Belgen hebben niet alleen een baksteen in de maag, maar ook altijd bier én dieren in huis. Ons land telt namelijk 2,3 miljoen katten en 1,6 miljoen honden. Uit de cijfers blijkt onze dierenliefde, want 59 % van de Belgen heeft naar eigen zeggen een huisdier (53 % in Vlaanderen en 65 % in Wallonië en Brussel). Qua profiel levert dit een interessant beeld op. 70 % van de baasjes is namelijk jonger dan 55 jaar en actief op de arbeidsmarkt. Gemiddeld heeft elk Belgisch gezin 3,8 huisdieren.

    Een zebra in uw tuin? Of een aap in uw woonkamer? Ja, dat mag natuurlijk niet. Er zijn nu eenmaal grenzen ... De meest voorkomende huisdieren zijn honden, katten, paarden, vogels, hamsters, vissen, kippen, schildpadden, konijnen, fretten en geiten. Maar sommige gezinnen hebben ook kangoeroes of dromedarissen. Echt waar ... In totaal zijn er in ons land 63 soorten zoogdieren die men wettelijk als particulier mag houden.

    Wat denken die van een dagje op kantoor, zo nu en dan?

     

    Het positieve effect van dieren op kantoor

    Hebt u al eens een geitje gezien tijdens een vergadering? Wij bij Edenred wel! Tijdens onlinevergaderingen hebben we eens een geit ‘gehuurd’ en een eigen camera gegeven. Op die manier wilden we wat luchtigheid brengen in onze soms lange en zware vergaderingen.

    Een bedrijf kan dus op bepaalde vlakken wel baat hebben bij de aanwezigheid van dieren op het werk.

    Dat zeggen ook alle studies. Werknemers voelen zich gelukkiger als er een dier aanwezig is op het werk. Minder stress, meer motivatie en een algemeen betere sfeer ... Dieren hebben dus een positieve impact en verhogen zelfs de productiviteit.  Ze kunnen ook het contact tussen de collega’s en met klanten versterken.

    Door de fysieke aanwezigheid van een dier maakt ons lichaam chemische stoffen in onze hersenen aan, zoals endorfine, dopamine en oxytocine. En dat maakt ons gelukkig. 

     

    Goede afspraken maken goede vrienden

    Voor een vlot verloop moet u eerst en vooral ieders wensen respecteren. Sommige medewerkers houden niet van dieren (en dat is oké!), andere hebben misschien allergieën. Overweegt u het bezoek van een huisdier op de werkvloer? Hou hier dan zeker rekening mee.

    Bovendien zijn niet alle dieren ideale ‘collega’s’ . Een hond brengt leven in de brouwerij, en dat is leuk. Maar een dromedaris? Dat is een ander paar mouwen. Niet alle werkomgevingen zijn trouwens – om hygiënische of veiligheidsredenen – geschikt voor dieren. Denk maar aan ziekenhuizen of woon-zorgcentra.

    Het is ook belangrijk dat u de komst van een huisdier voorbereidt, door de werkplek waar nodig aan te passen.

    Beperk het aantal dieren in dezelfde ruimte en breng, uiteraard, geen dieren bij elkaar die het doorgaans niet met elkaar kunnen vinden.

    Vergeet ook niet dat een dier extra werk kan inhouden voor bijvoorbeeld de schoonmaakploeg (de hond even uitlaten is dan ook geen overbodige luxe).

     

    Reis om de wereld

    U kent misschien de ‘Workdog Day’ (eind juni) die bedrijven wereldwijd aanspoort om hun deuren één dag open te zetten voor honden. Heel wat bedrijven doen hieraan mee, ook in België.

    In de Verenigde Staten is het sinds 1999 één vrijdag in de maand ‘Take Your Dog to Work Day' (breng je hond mee naar het werk).

    Zo bestaan er nog andere originele concepten. Japanners hebben een zwak voor katten en zo besloot het IT-bedrijf Ferray om in te zetten op ‘kattentherapie’. Al enkele jaren liggen katten in hun mandje op kantoor te soezen en wandelen ze ontspannen door het bedrijf dat ze hun thuis mogen noemen. Ferray geeft zijn medewerkers trouwens een premie van 5000 yen (ongeveer 32 euro) als ze een kat adopteren.

    In Australië mikt ook Uber op die relatie tussen mens en kat. Het bedrijf lanceerde onlangs nog iets nieuws in zes Australische steden: UberKittens. Deze dienst brengt katten tijdens de lunchpauze naar bedrijven voor een knuffelsessie van 15 minuten! Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt met de hulp van dierenasielen. Een deel van de opbrengst gaat dan ook naar die partnerorganisaties, die werken met vrijwilligers.

     

    Wat zegt de wet?

    Voordat u ‘diervriendelijke’ dagen introduceert, kijkt u beter eerst eens wat de wetgeving in ons land hierover zegt. Ten eerste: een bedrijf is niet verplicht om de aanwezigheid van dieren toe te staan. Het is dus geen recht voor de werknemers, maar een voorrecht.

    Vindt uw bedrijf een huisdier op het werk een goed idee? Dan moet u enkele voorwaarden met het oog op het dierenwelzijn in acht nemen: een goed ingerichte ruimte, voldoende verluchting, voedsel en water … Bovendien heeft de dierenrechtenorganisatie GAIA een modelarbeidsreglement uitgewerkt om de noodzakelijke randvoorwaarden voor een hond binnen een professionele omgeving gemakkelijker te kunnen opstellen. U kunt dit rechtstreeks op de website van GAIA downloaden.

    Wat dierenwelzijn betreft, is het interessant te benadrukken dat Partena ook aan de (para)fiscale kant van de zaak denkt. “Wat dierenvoer, een eventuele oppas, de inrichting van een speciale ruimte enz. Je zou kunnen verdedigen dat het gaat om een voordeel in natura ... en daarop moeten belastingen en socialezekerheidsbijdragen worden betaald.” Goed om te weten dus.

     

    Dieren zijn verrassend intelligent: 4 verhalen

    Dieren dragen bij aan ons algemene welzijn en ons geluksgevoel. Maar ze kunnen ons ook soms verbazen. Met hun intelligentie, bijvoorbeeld. Deel deze vier leuke weetjes met uw collega’s aan de koffieautomaat.

    1/ Wist u dat de slimste hond ter wereld ... Belgisch is? Heel wat studies zetten de Mechelse herder namelijk bovenaan dat lijstje. Het slimste kattenras is dan weer de Bengaalse kat.

    2/ Kraaien kunnen menselijke gezichten herkennen, zelfs jaren later nog. Dat blijkt uit een recente studie van onderzoekers van de Universiteit van Washington in Seattle.

    3/ Het slimste dier ter wereld is de orang-oetan (samen met de chimpansee). Ter herinnering: ons DNA komt voor 99,4 % overeen met dat van deze apensoorten. Orang-oetans en chimpansees kunnen objecten hanteren en gebarentaal leren.

    4/ Varkens zijn slimmer dan we ooit hadden gedacht. Sommige kunnen zelfs overweg met videospelletjes. Dat bevestigt althans een Amerikaans onderzoeksteam dat vier varkens heeft geleerd om met hun snuit een joystick te bedienen. De in 2021 gepubliceerde studie legt uit dat deze dieren een verband konden leggen tussen de beweging van een cursor op het scherm en de beweging van de joystick.

    Eerst zien, dan geloven? Hier is de link naar het filmpje. 😉

  • Managers naderen hun kookpunt

    In België zocht 20% van de managers in 2021 psychologische hulp. Dat is 14% meer dan in 2019. De druk op de managers is hoog en dat vormt een grote uitdaging voor de ondernemingen. We geven enkele, soms heel eenvoudige, tips om de druk te verlichten.

    In België zocht een op de vijf managers in 2021 psychologische hulp. Dat is 14% meer dan in 2019. Het welzijn van hun managers is een grote uitdaging voor ondernemingen. Ontdek wat u kunt doen om die zenuwslopende druk een beetje te verlichten.

    Hebt u het gevoel dat u voortdurend in beweging bent, als een speelbal die heen en weer stuitert? Of als een kip zonder kop die rondrent zonder de tijd te nemen om te rusten? U bent niet alleen. 20% van de managers in België zocht psychologische hulp in 2021. En 23% van de ondervraagde managers heeft regelmatig nachtmerries over hun medewerkers, tegenover 14% in 2019.

    De druk op de schouders van een manager is niet te onderschatten. Die druk ontstaat door de verantwoordelijkheden die u draagt, door de verwachtingen van uw team, maar ook van uw management, door de risico’s als u niet aan de eisen voldoet of niet de hele werklast opneemt, door een te hoge workload, doordat de onderneming een moeilijke periode doormaakt, door de zware beslissingen die u moet nemen, doordat u zich voortdurend moet aanpassen ... En ga zo maar door.

    Vandaag gaan we eerst dieper in op een van de grootste bronnen van druk die u zelf onder controle hebt: intrinsieke druk. Dan stellen we manieren voor om heel zen met druk om te gaan.

    Om goed voor uw team te kunnen zorgen, moet u eerst goed voor uzelf zorgen. Wees dus verdraagzaam en toegeeflijk, ook voor uzelf.

     

    U bent geen supermens.

    De bedrijfswereld is veeleisend en als manager hebt u het vaak niet eenvoudig. In deze context is uw eerste fout vaak dat u zichzelf te veel druk oplegt. Soms creëert u dat gevoel bij uzelf omdat u alles wilt doen en altijd wilt slagen. Altijd, overal en koste wat het kost. U mag ook ‘nee’ zeggen. Het is zelfs goed om uw grenzen te stellen, zolang u collegiaal blijft en probeert om oplossingen te vinden. Het respect van uw collega’s zal er alleen maar door toenemen.

    Als manager moet u kunnen toegeven dat u geen superheld bent. U hebt geen 8 armen en 3 hersenen om alles zo snel mogelijk af te handelen. Sommige dossiers kunnen wachten en daar mag u zich niet ziek door laten maken.

    En zelfs als u echt bijna een superheld zou zijn, bedenk dan welke impact dat heeft op de anderen. Een ‘superheldmanager’ put zijn team uit door de lat steeds hoger te leggen. Met het risico dat hij zich van zijn teamleden vervreemdt. In zijn rol van ‘redder’ gaat hij namelijk dingen ‘in hun plaats’ doen en zo ontneemt hij hen in feite hun autonomie. Bovendien zal een superheldmanager die zijn zwakheden verbergt, onbewust een werkomgeving creëren waar falen geen optie is. Maar we kunnen allemaal leren uit onze fouten.

     

    Iets niet weten? Ja, dat mag!

    U bent geen superheld, maar u bent ook Wikipedia niet. Soms legt u zichzelf ook druk op omdat u het gevoel hebt dat u alles moet weten, alles in goede banen moet leiden en alles moet kennen om een goede manager te zijn.

    Toch is het gezond om als manager toe te geven dat u niet alles weet. Of zoals Socrates al zei in de 4e eeuw voor Christus: “Het enige dat ik weet, is dat ik niets weet.”

    Dat is trouwens ook een van de belangrijkste lessen die we kunnen trekken uit de covidcrisis. De eerste 5 maanden wisten we ‘s morgens niet wat die week of zelfs die dag zou brengen. Want een pandemie, dat hadden we nog nooit meegemaakt. Dit was onze eerste globale pandemie. Gaandeweg hebben we geleerd uit de maatregelen die we invoerden en de beslissingen die we namen.

    Aanvaarden dat u niet alles weet neemt ook een deel van de druk weg. Bovendien is het een gelegenheid om een nieuwe band op te bouwen met uw medewerkers. Een band gebaseerd op meer samenwerking en innovatie.

     

    Richt uw werkplek anders in.

    De beste manier om de druk enigszins te verlichten is een gezonde omgeving creëren. Een omgeving waarin u zich goed voelt. Ja, maar ... wat houdt dat in?

    1. Licht: in een rapport uit 2021 door onderzoekers aan het Imperial College van Londen wordt opnieuw bevestigd dat blootstelling aan natuurlijk licht de stemming, energie en mentale gezondheid kan verbeteren. Verlichting speelt een essentiële rol in de prestaties en de houding van de werknemers. Als er geen natuurlijk licht door de ramen binnenstroomt, zijn er ook andere opties. Denk maar aan blauwgetinte lampen installeren in de kantoren (want die verminderen de vermoeidheid en verhogen de tevredenheid op het werk) of reflecterende spiegels aan de ramen bevestigen om de lichtsterkte te verhogen.
    2. Kleuren: bepaalde kleuren bevorderen de concentratie of sereniteit (blauw, groen), vooral warme tinten hebben een kalmerend effect.
    3. Planten: een natuurlijke omgeving is niet alleen aangenamer, ze is ook goed voor de gezondheid. Planten hebben een zuiverende werking en brengen meer zuurstof in de lucht. Een groen kantoor = zuivere lucht.
    4. Uitzicht: u zult zich vanzelf beter voelen als u een uitzicht hebt vanaf uw bureau of in het landschapskantoor. Als u vanuit uw raam een vrij uitzicht hebt, kunt u beter nadenken dan wanneer u naar een muur moet staren.

     

    6 tips om de druk op uw schouders een beetje te verlichten

    Zijn uw schouderspieren helemaal verkrampt? Terwijl u dit leest, zit u daar misschien met opgetrokken schouders. Probeer daar op te letten en laat uw schouders zakken. Ze hebben daar bij uw oren echt niets te zoeken 😉

    In de voorgaande paragrafen hebben we mogelijke bronnen van druk besproken en een aantal daarvan kunt u verminderen. Andere liggen buiten uw controle en hebt u dus helaas niet in de hand.

    Wat u wel in de hand hebt, is de manier waarop u omgaat met deze druk, de stress die daaruit voortvloeit en het cortisol dat door uw lichaam stroomt. U kunt de druk dan misschien niet verminderen, maar u kunt wel een meer zen houding aannemen.

    Dit zijn onze 6 tips:

    1. Neem een micropauze om de 30 of 60 minuten, om naar uw lichaam te luisteren. Wat probeert mijn lichaam me te vertellen? Heb ik dorst? Moet ik naar het toilet? Jeukt mijn voet? Zit mijn maag te knorren? Maak meteen van de gelegenheid gebruik om ook even in de verte kijken als u de hele dag naar een scherm zit te staren.
    2. Adem. Kunt u 4 minuten onder water zwemmen zonder adem te halen? Nee. Dat geldt ook als u werkt. En toch vergeten we vaak om diep adem te halen. Een eenvoudige oefening: sluit uw ogen, adem gedurende 10 seconden in en probeer dan 15 tot 20 seconden uit te ademen. Doe dit 3 of 4 keer.
    3. Mediteer (of bid, wat het best bij u past). Door te stoppen, stil te zitten en uw geest tot rust te laten komen, neemt de druk af en zult u zich beter voelen.
    4. Slaap. Ons lichaam en onze hersenen laten rusten is essentieel, dat weet iedereen. Managers die ‘opscheppen’ dat ze maar 4 of 5 uur slapen en toch de wereld aankunnen, denken niet op middellange of lange termijn. Het beroepsleven is een marathon, geen sprint. ‘s Nachts goed slapen en zelfs overdag een kort dutje van 7 tot 10 minuten doen, is een goed idee als u in topvorm over de finish wilt komen. Dus, tijd voor een powernap!
    5. Sport. ‘Maar dat heeft toch niets met mijn werk te maken?’ Toch wel. Want sporten geeft u meer energie. De kans is ook groot dat u daarna beter slaapt en de volgende dag al die positieve energie meeneemt naar uw werk. Mens sana in corpore sano.
    6. Gun uzelf een verwenmoment: een massage, een schoonheidsbehandeling, een bezoek aan de kapper, een wandeling of fietstocht in het bos, een dagje naar een kuuroord ... Er zijn tal van manieren om uw overtollige stress kwijt te raken. De oosterse geneeskunde is er daar één van en richt zich op de circulatie van de energiestromen. Bijvoorbeeld shiatsu en acupunctuur, therapieën die het lichaam zien als een planeet waarin enorm veel energie opgeslagen zit. Positieve en negatieve energie. Het idee is om, net als bij een vulkaan, die overtollige energie naar boven te laten komen aan de hand van kleine naalden of drukpunten. Het doel? Uw lichaam weer in balans brengen.

    Een laatste, vanzelfsprekende tip: lees de OpenSpace van Edenred met een kopje thee of koffie erbij 🙂

    Denk eraan: door voor uzelf te zorgen, zorgt u ook voor uw team. Als u gestrest bent, zullen uw medewerkers dat onvermijdelijk voelen en meer onzeker worden.

  • Loon, een troef van formaat in de strijd om talent

    Nieuw talent aantrekken doen we vaak met een interessant loonpakket. Maar wat is dat eigenlijk? Geld, zeker weten. Maar dat is niet alles, want niet alle bedrijven beschikken over dezelfde middelen. De vraag is dus: hoe vecht u niet met gelijke, maar wel met gelijkwaardige wapens?

    Waarom willen werknemers bij ons aan de slag? Waarom komen ze naar ons of blijven ze ons trouw? Die vraag hebben we ons allemaal wel eens gesteld, zeker gezien de enorme hoeveelheid vacatures. We vertellen u graag hoe u uw loonpakket kunt optimaliseren.

    Het salaris is slechts een van de factoren die werknemers aantrekken en motiveren, maar meteen ook de belangrijkste. Hét wapen in de war for talent. Datgene waar iedereen aan denkt, maar niet altijd over durft te praten.

    Volgens het jaarlijkse Salariskompas van Jobat geeft 32 % van de Belgische werknemers het loonpakket dat ze krijgen een score van 8/10 (editie van 2023). En volgens de Salarisgids 2022 van Robert Half blijkt 37 % van de Belgische werknemers bereid om van baan te veranderen voor een hoger loon. Zo belangrijk is het salaris dus in ons land.

    Hoe blijft u de concurrentie een stapje voor?

    Nieuw talent aantrekken doen we vaak met een interessant loonpakket. Maar wat is dat eigenlijk? Geld, zeker weten. Maar dat is niet alles, want niet alle bedrijven beschikken over dezelfde middelen. De vraag is dus: hoe vecht u niet met gelijke, maar wel met gelijkwaardige wapens? Zet bijvoorbeeld in op de volgende pijlers.

    1. Brutoloon: zorg dat dit in verhouding staat tot de functie. Het ligt misschien voor de hand, maar het brutoloon moet minimaal het gemiddelde van de sector in kwestie bedragen.
    2. Verlofdagen: bied of onderhandel over extra vrije dagen. Deze vorm van verloning kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld jonge ouders, grootouders, alleenstaande ouders of werknemers met tijdrovende sporten of hobby's.
    3. Uurroosters: flexibiliteit is het codewoord. Een traditionele 9-tot-5-baan is niet voor alle profielen geschikt. Een flexibel uurrooster kan dan een duidelijk pluspunt zijn. In sommige functies telt immers alleen het resultaat, en niet zozeer een strikt werkschema.
    4. Een flexibel loon: het salaris kan bestaan uit een vast en een flexibel gedeelte. Het idee daarachter is dat werknemers dan beter begrijpen wat ze precies moeten bereiken om die 'bonus' te krijgen.
    5. Vooruitzichten: het is niet altijd mogelijk om werknemers meteen te geven wat ze willen. Maar u kunt het loon bijvoorbeeld wel jaar na jaar opschalen.
    6. Extralegale voordelen: bied uw werknemers rechtstreekse en fiscaal voordelige koopkracht. Zo kunnen ook bepaalde voordelen deel uitmaken van het loonpakket.
    7. Toegang tot promoties die uw werknemers helpen te besparen: laat uw werknemers profiteren van exclusieve aanbiedingen. Meer info over ons voordelenplatform vindt u hier.

    België, het land van de extralegale voordelen

    Wat betreft belastingen en loonkosten heeft België geen al te beste reputatie. Volgens Eurostat is België op het vlak van tewerkstelling het op twee na duurste land in de Europese Unie, na Denemarken en Luxemburg. Geschat wordt dat één uur werken bij ons € 40,50 kost, terwijl het Europese gemiddelde maar € 27,70 bedraagt. In 2020 was het trouwens nog 'maar' € 34,75.

    Daarom beschikken we in ons land over tal van middeltjes om werknemers meer koopkracht te geven, die bovendien fiscaal voordelig zijn voor de werkgever: de bekende extralegale voordelen. Deze voordelen maken – in welke vorm dan ook – steeds vaker deel uit van het loonpakket: volgens Trends-Tendances gemiddeld 6,55 per werknemer ten opzichte van 5,78 in 2018.

    Maaltijdcheques populairder dan ooit

    Het populairste extralegale voordeel onder de respondenten van Jobats Salariskompas 2023 blijft de maaltijdcheque (76 %). Die is een essentieel onderdeel van ons loonpakket geworden en beschikbaar voor alle bedrijven, zelfs voor zelfstandige bedrijfsleiders. Dit egalitaire voordeel (iedereen binnen het bedrijf krijgt hetzelfde bedrag, ongeacht de functie) speelt meteen ook een belangrijke rol in de strijd tegen ziekteverzuim, want de cheques worden uitgekeerd per gewerkte dag.

    Zo krijgen werknemers tot € 8 per dag bovenop hun loon, ofwel € 160 netto per maand (minus een persoonlijke tussenkomst van € 1,09 per cheque). Meer info over maaltijdcheques vindt u hier.

    De ecocheque, de Europese best practice

    Wist u dat ecocheques in België werden bedacht? Ze werden in 2009 gelanceerd door de sociale partners, en een paar jaar later al erkend als 'best practice' in de Europese Unie. Daar mogen we best trots op zijn😊! Maar naast deze erkenning bereiken de ecocheques ook hun doelstellingen: meer dan de helft van de Belgische werknemers die ecocheques krijgen, besteedt meer aandacht aan het milieu bij aankopen, zo blijkt uit een studie van de UHasselt.

    Vandaag worden ecocheques aanvaard bij meer dan 11.000 verkooppunten, en komen er meer dan 2000 producten en diensten voor in aanmerking. U vindt ze terug in deze lijst.

    Enkele cijfers

    • 2 miljoen werknemers in België krijgen ecocheques
    • € 1 aan ecocheques = 1 kg CO2 minder
    • Meer dan 106.000 aangesloten ondernemingen
    • Een troef voor het behoud van de planeet met een jaarlijkse vermindering van minstens 348.000 ton CO2(studie van CO2logic 2022)

    Van de andere indirecte verloningsmiddelen kunnen er nog twee op de Edenred kaart worden geladen, naast de gekende maaltijd- en ecocheques.

    Enerzijds is er Ticket Compliments, een 100 % aftrekbare cadeaucheque voor alle mogelijke gelegenheden binnen uw bedrijf: de eindejaarsfeesten, iemand die op pensioen gaat, een medewerker die gaat trouwen ...

    Anderzijds bestaat er Ticket Sport & Culture, een cadeaucheque van € 100 voor vrijetijdsactiviteiten: sport, cultuur, theater, concerten, bioscoopbezoekjes, pretparken ...

    Het loon, nog altijd een taboe

    Praten over ons loon is in ons land nog vaak een taboe. Er zijn maar weinig collega's die elkaars salaris kennen. Bovendien stellen bedrijven zich niet graag transparant op als het gaat om het loon van hun werknemers.

    Die terughoudendheid kunnen we verklaren aan de hand van twee factoren.

    Ten eerste zit het zo ingebakken in onze cultuur. Vroeger werd geld als iets vulgairs beschouwd. We praatten er niet over, en zeggen hoeveel geld we verdienden was al helemaal uit den boze. Dat is niet het geval in andere culturen, zoals in de Verenigde Staten, waar geld als sociaal essentieel wordt beschouwd. Praat met Amerikanen, en ze vertellen u binnen twee minuten hoeveel ze verdienen en wat ze allemaal bezitten.

    Ten tweede komt ons gezond verstand bovendrijven ... Vertel jongere collega's maar eens dat u 50 % meer verdient dan zij. Wedden dat het hen niet koud laat?We weten allemaal dat loon een gevoelig onderwerp is onder collega's en kan leiden tot jaloezie, frustraties of zelfs een reden voor vertrek als het management geen loonsverhoging kan doorvoeren. En laten we vooral ook niet vergeten dat het in deze war for talent niet ongebruikelijk is dat een nieuwe rekruut bijna evenveel verdient als een oudere collega ... We zeiden het al: het ligt gevoelig!

    De afgelopen jaren hebben sommige bedrijven besloten om volledig transparant te zijn over hun loonbeleid. Ze publiceren de lonen van alle werknemers, zodat iedereen kan zien wie wat verdient. Zo wordt niet alleen de loonkloof tussen mannen en vrouwen aangepakt, maar kan iedereen ook de verhouding tussen salaris en verrichte arbeid beoordelen. Dat blijkt niet alleen een bron van motivatie te zijn, maar verhoogt ook het vertrouwen en vermindert zo eventuele spanningen.

    Laten we al het andere niet vergeten 

    We zeiden het eerder al: het loon is slechts één factor waarmee u nieuwe talenten aantrekt en werknemers motiveert. Zoals u weet, zetten we in OpenSpace graag mensen en hun mooie kwaliteiten, zoals dankbaarheid, erkenning, welzijn, verbinding ... centraal.

    Hoe tevreden uw werknemers zijn, hangt af van een hele reeks factoren, waarvan we er – naast het loon – graag een aantal uitlichten: de werkomgeving, de werkdruk, duidelijke communicatie (zowel verticaal met het management als horizontaal tussen de teams), de terbeschikkingstelling van de nodige middelen (zowel human resources als materialen), de waarden van het bedrijf (zin geven aan wat we doen), vooruitzichten op het vlak van opleiding en ontwikkeling (meer dan werkzekerheid), het evenwicht tussen werk en privé ...