News
81

Welzijn en energie in uw bedrijf

Tijdens de coronacrisis had de regering het al snel over een team van elf miljoen spelers. Een inspirerende sportmetafoor ... op een moment dat de sportsector vrijwel geheel tot stilstand was gekomen. Maar probeer maar eens om elf miljoen mensen tegelijk te mobiliseren. Geen gemakkelijke opdracht. Nochtans is het als team dat de Belgen de pandemie aan het overwinnen zijn.

Tijdens de crisis werden de cultuur- en sportsector als niet-essentieel bestempeld. En toch zijn ze zo belangrijk in ons dagelijkse leven. Voor ons fysiek en moreel welzijn, voor ons plezier, voor onze sociale contacten ... En zelfs voor onze hersenen.

Het goede nieuws? Op enkele uitzonderingen na hebben deze sectoren eindelijk hun activiteiten mogen hervatten. Het andere goede nieuws is dat we ze kunnen steunen. Hoe? Door uw werknemers te tonen hoe dankbaar u hen bent. 

Veel leesplezier!

Nieuwsbrieven

  • Mens sana in corpore sano

    Wat hebben sport, entertainment, cultuur en vrije tijd met elkaar gemeen? Ze doen ons deugd! Ze stellen ons in staat om ons los te koppelen, gezond te blijven, ons goed te voelen dankzij dopamine, sociale interacties aan te gaan ... Een kort overzicht van de voordelen die deze sectoren hebben voor lichaam en geest, maar ook voor het bedrijf!

    Sport en cultuur in bedrijven bevorderen, houdt steek. Sport en cultuur krikken niet alleen uw imago op bij werknemers en klanten. Ze versterken ook de teamgeest en dragen positieve waarden uit zoals een sterke band tussen collega's, dynamisme, zichzelf overtreffen en het vermogen om uit zijn comfortzone te komen. En ze bieden de beoefenaars de kans om om te gaan met emoties, samen te komen, vooruitgang te boeken door op hun teamgenoten te vertrouwen, te leren verliezen of winnen, te leren delen, in het openbaar te spreken, beslissingen te nemen of te leren die van anderen over te brengen.

     

    Onmiskenbare voordelen voor iedereen

    Een sport of culturele activiteit beoefenen, is niet zomaar een gelegenheid om even tot ontspanning te komen. Sommige effecten van regelmatig sporten zijn kostbaar voor een bedrijf. Zoals zelfrespect en zelfvertrouwen. Uit een studie van twee Amerikaanse academici, Heather Hausenblas en Anna Campbell (Universiteit van Florida), blijkt dat "het soort sport, de duur en de intensiteit van de inspanning geen invloed hebben op de manier waarop de voordelen worden ervaren". Kortom, door een kwartier te fietsen of een uur te zwemmen, voelt u zich elke keer sterker, gespierder, fitter en/of dynamischer, ongeacht de werkelijke fysieke veranderingen.

    "Een sport of culturele activiteit beoefenen in het bedrijf schept ook een band tussen het bedrijf en zijn werknemers. Ze komen samen om een gezellig moment te beleven", legt Patrick Pindeville, bedrijfssportcoach, uit. "We denken dat het beoefenen van een sport in het bedrijf eerst en vooral de stress doet dalen. Maar wat me persoonlijk altijd opvalt, is een sterker groepsgevoel. In mijn oefeningen probeer ik dan ook de nadruk te leggen op fair play, aanmoediging, wederzijdse hulp ... Een concreet geval? Ik vraag twee collega's om samenwerkingsoefeningen te doen. Ze moeten 100 sit-ups en 50 squats doen. Het is de bedoeling dat ze samen het doel bereiken. De ene zal sterker zijn in sit-ups en er 70 doen, de andere in squats en er 40 doen. Ze begrijpen dat ze verschillend zijn maar elkaar toch aanvullen. Dat werkt een positieve sfeer en samenwerking op het bedrijf in de hand", zo concludeert hij.

     

    Goed voor de hersenen en voor het moreel!

    Sport ontwikkelt niet alleen de spieren maar ook de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat één enkele lichaamsbewegingssessie een positieve invloed heeft op de cognitieve prestaties en het vermogen verbetert om te plannen en problemen op te lossen. Andere wetenschappers geven aan dat regelmatige lichaamsbeweging goed is voor onze neuronen en onze hersenen beschermt tegen cognitieve achteruitgang (zoals de ziekte van Alzheimer of andere degeneratieve aandoeningen). Werknemers hebben er dus alleen maar baat bij.

     

    Productiviteit en ziekteverzuim

    In 2017 toonde een studie uitgevoerd voor het Franse Nationale Olympisch en Sportcomité en het Medef (Mouvement Des Entreprises De France) aan dat een werknemer met een zittend beroep die in mindere of meerdere mate aan lichaamsbeweging doet 6 tot 9% productiever is.

    Het onderzoeksinstituut Goodwill is van oordeel dat dit een positief effect tot 14% kan hebben op het nettoresultaat van een bedrijf met een omzet van 20 miljoen.

    En ook voor ziekteverzuim kan sporten wonderen verrichten: Zo zag Siemens in Nederland het ziekteverzuim met 2% dalen zes maanden nadat er een interne fitnessruimte werd voorzien. Cultuur biedt dan weer zoveel psychologische voordelen voor wie eraan deelneemt of ervan geniet, dat sommige bedrijven het sterk aanmoedigen. Zo ook het Ministerie van Volksgezondheid van Quebec. Dit gaf artsen toestemming om patiënten gratis bezoeken aan het museum voor te schrijven. Een proefproject van het Montreal Museum of Fine Arts.

     

    Enkele denkpistes ...

    Op zich is het dus een goede zaak om na te denken over een bedrijfsbeleid dat deze twee activiteitensectoren promoot. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor:

    • Installeren van een fitnessruimte in de gebouwen (vooral voor grotere bedrijven). Naar het voorbeeld van het Brusselse Parlement of RTL Belgium.
    • Terugbetalen van sportabonnementen (lidmaatschap van een club of zaal) als voordeel van allerlei aard.
    • Toekennen van Ticket Sport & Culture, een extralegaal voordeel van maximaal € 100 per werknemer per jaar (meer info in dit artikel).
    • Kleedkamers en douches ter beschikking stellen (voor fietsers of joggers bijvoorbeeld).
    • Organiseren van sportsessies rond de middag (yoga, zumba ...).

     

    Ook op het vlak van cultuur is er veel mogelijk:

    • Culturele uitstapjes of cultuurgerichte teambuildings voor collega's georganiseerd door het bedrijf;
    • Kunstenaarsgroepen uitnodigen in het bedrijf (een optreden op het werk);
    • Boeken ter beschikking stellen via een boekenkast in het bedrijf;
    • Toneel-, muziek- of zanglessen organiseren in het bedrijf of betaald door het bedrijf ;
    • Terugbetalen van de museumpas;
    • Tussenkomst in festival- of concerttickets.

    Er liggen veel opties op tafel. Zo ook misschien een zelf in elkaar geflanste eindejaarsshow met Veerle van de boekhouding aan de micro en Thomas van de juridische afdeling aan de gitaar 😉

     

    No culture, no Future

    Tot slot willen we nog even een andere sector die het hard te verduren kreeg door de coronacrisis in de kijker plaatsen: cultuur. Nochtans is die net als de sportsector heel belangrijk voor ons dagelijkse leven. In Rusland is er een gezegde dat luidt: ”het is niet het veld dat voedt, maar het gewas”. En terecht ... Denk maar aan de leuze No culture, no Future die de muren in menig stad sierde, de kreten van demonstranten kracht bijzette en foto's op de social media opfleurde.

    Ten eerste is cultuur, net als sport, goed voor de gezondheid. Naar aanleiding van honderden publicaties hierover verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie in november 2019 dat kunst goed is voor de mentale en fysieke gezondheid, of u de artistieke activiteit nu passief (als toeschouwer, lezer ...) of actief beoefent. Volgens de WGO ”helpt kunst ook om pijnlijke of complexe gezondheidsproblemen als diabetes, obesitas of mentale gezondheidsproblemen op elke leeftijd onder controle te houden".

    In 2018 beweerde een studie gepubliceerd door The British Journal of Psychiatry dat minstens eenmaal per maand cultuur beoefenen het risico op een depressie met 48% verminderde. Net als sport stimuleren culturele activiteiten de hersenen en laten ze dopamine vrijkomen, het hormoon dat zorgt voor een gevoel van geluk.

    Ten tweede maakt cultuur de vorming van een identiteit mogelijk (en dus ook het groepsgevoel) door kennis over te dragen of te scheppen. Tot slot is cultuur een van de bindmiddelen van de economie van elk land (toerisme, film, muziek ...).

    Dus sluit uw pc af, ga een eindje wandelen en gun uzelf een ontspannend moment! Mens sana in corpore sano.

Inspiratie

  • Nu eens zus, dan weer zo

    Het coronavirus sloeg van de ene dag op de andere toe. We herinneren ons allemaal nog de persconferentie van voormalig ex-premier Sophie Wilmès, waarin ze aankondigde wat in vredestijd onwaarschijnlijk leek: de totale sluiting van vrijetijdsgelegenheden, restaurants, hotels, enz.

    Op 18 maart 2020 sloten de sport- en cultuursectoren dan ook hun deuren voor het publiek. Een romantisch uitje naar de bioscoop, sporten met collega's of vrienden ... Het kon allemaal niet meer. Sindsdien kwam de ene beslissing na de andere. Open, dicht, groot publiek, klein publiek ... Niet gemakkelijk voor deze twee sectoren, die onze steun meer dan ooit nodig hebben. Gelukkig konden ze op 9 juni eindelijk weer open. En we duimen dat het de laatste beslissing zal zijn.  Dus laten we er volop van genieten!

  • Gun uzelf een ontspannend moment

    Vindt u het welzijn van uw medewerkers belangrijk? Kies voor een eenvoudige en fiscaal voordelige manier om uw werknemers te motiveren: Ticket Sport & Culture. Schenk ze tot € 100, vrijgesteld van sociale en fiscale bijdragen!

    Dankzij deze cheque krijgen ze toegang tot honderden activiteiten om zich alleen, met het gezin of met vrienden uit te leven! Bovendien steunt u ook deze twee pas heropende sectoren. En die kunnen nu wel een hart onder de riem gebruiken. Meer informatie vindt u hier.

     

Wist je dat?