• 16%

  Slechts 16 % van de door SD Worx ondervraagde werkgevers wil geen vijftigplussers aanwerven.

  Bron: Enquête van SD Worx bij 732 kmo-bedrijfsleiders

 • 65 %

  Bedrijven die inzetten op businesscoaching hebben 65% minder personeelsverloop.

  Bron:  allwork.space

 • 8,5%

  Dat is het percentage Belgische werknemers dat momenteel actief op zoek is naar een andere werkgever

  Bron: sdworx.be (februari 2022)

 • 37%

  De stijgende energierekening stimuleert 37% van de bedrijven om zich sneller in te zetten voor duurzame ontwikkeling.

  Bron: ING België-barometer.

 • 3e

  Volgens Eurostat behoort België tot de top drie van Europese landen met het hoogste percentage gezinnen met drie of meer kinderen. 

  Ons land volgt na Ierland (26% van de gezinnen) en Finland (19%) en staat samen met Frankrijk (18%) op de derde plaats.

 • 47,8%

  Voor bijna de helft van de Gen Z'ers is ondersteuning de allerbelangrijkste eigenschap van een manager. 

  Waarom? Om jonge werknemers te helpen hun potentieel en hun competenties ten volle te benutten.

  Bron: Page Personnel

 • 2,1

  In zijn boek Your Brain at Work legt David Rock uit dat we allemaal moeite hebben om afleiding te weerstaan en dat we hierdoor gemiddeld 2,1 uur per dag verliezen.

  Bron: Your Brain at Work: Strategies for Overcoming Distraction, Regaining Focus, and Working Smarter All Day Long

 • 58%

  Bijna 60 % van de Belgen reist naar drie landen. Frankrijk, Nederland en Spanje. Samen zijn deze landen goed voor gemiddeld meer dan de helft (57,9 %) van de toeristische reizen naar het buitenland voor de periode 2015-2021.

  Bron : Stabel

 • €29.000

  Dat is het jaarloon dat de Britse matrassenfabrikant Crafted Beds voorstelde voor de functie 'matrassentester die de hele dag uitgestrekt naar Netflix kijkt'.

  Benieuwd naar de vacature?

 • 58%

  Volgens de laatste grote Randstad-barometer van 2018 over studentenarbeid heeft 58% van de studenten een baan. 

  Bij het eerste onderzoek in 2004 was dat nog maar 30%. De meesten vinden een baantje via hun familie (30%), gevolgd door uitzendbureaus (17%) en vrienden en kennissen (16%).

  Bron

 • 3

  Dit is het aantal grenzen gedefinieerd door arbeidspsychologen. We hebben namelijk allemaal fysieke, emotionele en mentale grenzen.

  Extraatje: onze drie soorten grenzen

  Onze grenzen op het werk hebben te maken met de hoeveelheid werk die we al dan niet bereid zijn om te doen. Daarnaast kunnen ze te maken hebben met de soorten relaties die we willen onderhouden of opbouwen met onze collega's en klanten.

  Op het werk zijn er drie soorten grenzen:

  • Fysieke grenzen: deze grenzen verwijzen naar de regels die onze persoonlijke ruimte en onze houding ten opzichte van aanrakingen op het werk bepalen. Sommigen hebben er geen problemen mee om een collega te kussen of omhelzen, anderen dan weer wel. Terwijl die ene collega graag gesprekken voert op 20 cm afstand, neemt een andere liever wat meer afstand.
  • Emotionele grenzen: onze emotionele grenzen verwijzen naar onze emoties en naar wat we diep vanbinnen voelen. Die grenzen kunnen ons bijvoorbeeld verhinderen om over bepaalde onderwerpen te spreken die we als persoonlijk beschouwen (gezin, geloof, kindertijd ...).
  • Mentale grenzen: onze mentale grenzen verwijzen naar onze ideeën, waarden en standpunten over werkgerelateerde thema's. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop de zaken zouden moeten lopen, de frequentie van noodzakelijke vergaderingen, de mogelijkheid om al dan niet een bepaalde functie te creëren enz. Deze grenzen zorgen ervoor dat we de manier waarop we de dingen zien niet laten beïnvloeden door de ideeën van iemand anders.
 • 4 x 20

  De regel van 4 x 20 is een bekende contacttechniek voor verkopers. 

  Het draait allemaal om de eerste 20 seconden, de eerste 20 woorden, de eerste 20 gebaren en de eerste 20 centimeter (de ideale afstand die men mote bewaren tot de klant of prospect).

 • 71%

  71% van de jongeren onder de 34 jaar vindt het belangrijk dat hun werkgever aandacht besteedt aan ecologie en klimaatverandering.

  (studie uitgevoerd door Robert Half)

 • 20.000

  Dat is het aantal lezers per nummer. BEDANKT voor uw trouw! We hopen dat u de volgende 100 nummers minstens even interessant vindt.

  Ontdek meer cijfers in onze infografic!

 • 20%

  20% van de bevolking lijdt aan chronisch uitstelgedrag. Dat komt neer op een op de vijf Belgen, en bij de jongeren stijgt dat percentage zelfs tot 50%.

  Bron: professor Joseph Ferrari van de DePaul University in Chicago

 • 2-3

  Een grote meerderheid van de werkgevers is van plan om permanent een hybride werkmodel in te voeren waarbij hun medewerkers twee tot drie dagen per week op kantoor moeten zijn.

  Dat blijkt uit 'The Future of Work: kwalitatief onderzoek over de trends op het vlak van werkorganisatie na COVID in België', een onderzoek van EY waarvan de resultaten eind januari 2022 zijn bekendgemaakt.

 • 7

  Zoveel analyses heeft de American Psychological Association in 2020 uitgevoerd over passie op het werk de voorbije jaren.

  Zeven onderzoeken die aantonen dat de respondenten van mening waren dat een slechte behandeling van werknemers (bv. hen vragen om vernederende taken uit te voeren die niets met hun functieomschrijving te maken hebben, of om overuren te maken zonder dat ze daarvoor worden betaald) meer gerechtvaardigd is wanneer ze worden verondersteld een 'passie' te hebben voor hun werk.

 • 65%

  65 % van de door Harvard Business Review ondervraagde senior executives zei dat ze door vergaderingen hun eigen werk niet kunnen afmaken.

   

  71 % zei dat vergaderingen onproductief en ondoeltreffend zijn. 64 % zei dat vergaderingen ten koste gaan van grondige reflectie. 62 % zei dat vergaderingen niet voldoende kansen bieden om het team dichter bij elkaar te brengen.

  Bron: https://hbr.org/2017/07/stop-the-meeting-madness

 • 4%

  In bedrijven met een goede werknemerservaring zien we een stijging van de omzet met 4%, tegenover een daling met 1% in bedrijven met een slechte werknemerservaring.

  Bron: https://hbr.org/2017/03/why-the-millions-we-spend-on-employee-engagement-buy-us-so-little

   

  Voor wie nog dieper in dit onderwerp wil duiken:

  • Heleen Mes, Gea Peper, Employee Experience Happy people, better business Paperback Nederlands, 2018
  • 'The Employee Experience Advantage: How to Win the War for Talent by Giving Employees the Workspaces they Want, the Tools they Need, and a Culture They Can Celebrate' van Jacob Morgan, 2017
  • 'I Love It Here: How Great Leaders Create Organizations Their People Never Want to Leave' van Clint Pulver, 2021

   

  En in het Frans:

  • 'Boostez l'expérience collaborateur : La méthode pour attirer, engager, fidéliser en proposant une expérience mémorable (EYROLLES)', Paperback – September 27, 2018, Séverine Loureiro
  • L'expérience collaborateur : Faites de vos employés les premiers fans de l'entreprise ! Corinne Samama
 • 6

  We lachen gemiddeld zes minuten per dag. Dat is veel minder dan vroeger. In de jaren 1950 zetten we onze lachspieren nog achttien minuten per dag aan het werk.

  In de plaats daarvan zijn we nu elke dag acht minuten lang aan het mopperen ...

 • 82%

  82% van de managers krijgt het benauwd als er een moeilijke beslissing moet worden genomen.

  Voor managers lijkt het nemen van een beslissing in een beroepssfeer veel moeilijker dan in hun privéleven. Hun grootste angst is dat de genomen beslissing een negatieve impact zal hebben op de omzet van hun bedrijf.

  Dat blijkt uit een onderzoek dat Oracle Netsuite, specialist in veranderingen bij ondernemingen, heeft uitgevoerd bij 1.000 Europese leidinggevenden.

 • 63 %

  63% van de werkzoekenden vindt diversiteit in haar geheel een belangrijk of zeer belangrijk gegeven.

 • 3366

  Dat is het gemiddelde brutoloon, uitgedrukt in euro, van een hr-medewerker volgens Statbel.