News
82

Gedaan met die bubbels!

Bijna 18 maanden lang beperkten onze contacten zich tot onze vvip's (very very important persons). Nu eens werd onze bubbel uitgebreid, dan weer beperkt tot ons gezin. Plots zag ons sociale leven er helemaal anders uit. We moesten ons wel aanpassen. En ons aanpassen, dat is zowat dagelijkse kost geworden. 18 maanden anders werken. 18 maanden onze gewoontes opgeven. 18 maanden leven in een andere wereld.

Maar kijk, de zomer staat voor de deur. En België en Europa ontwaken stilaan uit hun 'winterslaap'. Als een schelp die opengaat en de wereld herontdekt. Stap voor stap. We mogen opnieuw buitenshuis afspreken met vrienden, familie en collega's. Ook dat wordt aanpassen. Geven we elkaar opnieuw een zoen? In de media wordt lacherig gedaan over deze misschien niet zo belangrijke vraag, maar het toont wel dat we enigszins wantrouwig staan tegenover het verlaten van onze bubbel.

Daar gaan we in deze nieuwsbrief dieper op in. Laten we samen onze bubbel doorbreken.

Nieuwsbrieven

  • Laten we de wereld opnieuw veroveren

    Uit onze bubbel komen. We hebben het er allemaal over. Maar het effectief doen? Dat is voor veel mensen een ander paar mouwen. COVID-19 heeft onze sociale verhoudingen namelijk een sterke knauw gegeven. Opnieuw normaal leven ... Sommigen kijken eerst nog wat de kat uit de boom. Anderen kunnen hun geluk niet op. Het is wetenschappelijk bewezen dat de mens een sociaal wezen is en interactie nodig heeft. Maar hoe werkt dat ook weer? Moeten we echt van onder die kaasstolp komen? Wat staat er ons 'buiten' te wachten? En vooral: hoe zal het leven na COVID er thuis, op het werk en onder vrienden uitzien?

    Vandaag denken we bij het woord 'bubbel' niet aan champagne of zeep, maar aan die trieste beperking van onze sociale contacten. Maar er is goed nieuws! Het is eindelijk tijd om onze bubbel te doorprikken met een scherp optimisme en opnieuw onze wereld te verruimen: een film meepikken in de bioscoop, gezellig bij vrienden iets gaan drinken, werken op kantoor en, uiteraard, eten in de cafetaria of het restaurant op het werk.

    Gemakkelijk, maar ook niet

    "Iedereen zal op zijn eigen manier zijn bubbel doorbreken, want we hebben allemaal ons sociaal (partner, kind, collega) en professioneel leven anders ingekleurd. Het is iets subjectiefs en persoonlijks. Voor sommigen was zo'n beperkt sociaal leven best oké. Denk bijvoorbeeld aan introverte mensen of mensen die de buitenwereld vooral als stressvol ervaarden", aldus Ingrid Toussaint, klinisch psychologe.

    Zeker de eerste lockdown voelde in bepaalde gevallen als een 'verademing'. Ons sociale leven stond op een laag pitje, de sociale/familiale verplichtingen vielen weg, we konden niets anders dan ons 's avonds in de zetel nestelen ... In het begin was dat allemaal nog zo slecht niet. Anderen hadden het al vanaf de eerste dag of pas na een tijdje moeilijk.  We moesten allemaal op onze tanden bijten. Sommige mensen waren dankzij die sociale bubbel verlost van hun angsten. Maar vergeet niet dat deze opnieuw de kop kunnen opsteken en dat u ze helaas niet kunt blijven ontlopen.

    Van ver? Of van dicht?

    Onze benadering van de ruimte hangt af van situatie tot situatie. Zo onderscheiden we vier interpersoonlijke afstanden:

    • openbare afstand: meer dan 3m60
    • sociale afstand: van 1m20 tot 3m60
    • persoonlijke afstand: van 40 tot 120 cm
    • intieme afstand: minder dan 40 cm

    Tijdens de crisis vulden we onze ruimte anders in en ook onze verhouding tot elkaar moesten we onder de loep nemen (collega's, kinderen, vrienden …). We beperkten onze intieme kring en stelden letterlijk onze grenzen. Enkel onze vvip's (very very important persons) waren toegelaten. Maar hoe begroeten we elkaar vandaag nu er van bubbels geen sprake meer is? Van ver? Of van dicht? Zullen we over een paar maanden opnieuw doen zoals vroeger? En niet meer denken aan die afstand? Zal het ooit maar een droom lijken? Een slechte droom met een wrange nasmaak?

    "Ik zal mijn aandacht en tijd opnieuw moeten leren te verdelen"

    Hebben uw familiebanden ook onder de lockdown geleden? De relatie met uw kinderen? Uw partner?

    Dag en nacht samen leven, studeren én werken, de stress van de ander overnemen, geen enkel vooruitzicht hebben ... Dat is hard. Voor iedereen, jong en oud. Zo lazen we in de pers dat het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld tijdens de lockdown gestegen is. Gelukkig waren er ook mooie momenten en verrassende ontmoetingen met oude bekenden.

    Getuigenis van Veerle, 42 jaar, ambtenaar (Limburg): "We hebben allebei anderhalf jaar thuis gewerkt. Ik kijk daar met gemengde gevoelens op terug. Enerzijds heeft dit onze vriendschap versterkt. En dat hadden we ook nodig. We zijn er sterker uitgekomen. Maar we zaten elkaar ook wel eens op de huid, want we moesten goochelen met werk en privé, terwijl we de klok rond samen waren. We hebben een soort cocon gecreëerd, waarin de kinderen centraal stonden. Het idee om dit achter te laten om opnieuw naar het werk te gaan, maakt me enigszins triestig en melancholisch. Een beetje het gevoel zoals na een fantastische vakantie. Maar ik kijk er tegelijk ongelooflijk naar uit om opnieuw mensen te zien en te ontmoeten, en 's avonds thuis iets te vertellen te hebben. Voor mijn partner ligt dit anders. Hij vond het fijn zo met ons tweeën. Mijn partner, de kinderen, het huishouden, het werk, vrienden, familie ... Ik zal mijn aandacht en tijd opnieuw moeten leren te verdelen."

    Sociale wezens

    Over het 'leven vóór COVID' en het 'leven na COVID' is al heel wat inkt gevloeid. Velen werken intussen opnieuw op kantoor, maar dit zal wellicht pas vanaf september opnieuw de norm zijn. Meer hierover in onze nieuwsbrief van september.

    De bioscopen, de restaurants en andere vrijetijdsgelegenheden (met uitzondering van discotheken en andere nachtelijke etablissementen) zijn opnieuw volledig open. Dat is goed nieuws. Aristoteles zei het meer dan 2000 jaar geleden ook al: "De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven". Sociale bubbels, lockdown, social distancing, quarantaines en meer van dat leuks zijn gewoon 'tegennatuurlijk'.

    De filosofie leert ons bovendien dat mensen maar gelukkig kunnen zijn als ze samenleven. Kortom, deze terugkeer naar sociale interactie is goed nieuws. Ook de wetenschap schaart zich achter deze filosofie. Robert Waldinger, psycholoog en professor aan de Harvard Medical School, erkend voor zijn onderzoek naar menselijke relaties, legt uit: "Mensen die vaker alleen zijn dan ze zouden willen, zijn minder gelukkig, krijgen vroeger gezondheidsproblemen, krijgen vroeger te maken met een afname van de hersenfunctie en leven minder lang dan mensen die zich niet alleen voelen." We zullen misschien bepaalde gewoontes veranderen, maar niet zozeer onze sociale interacties en contacten. Zo zullen we opnieuw bij vrienden thuis voor de Rode Duivels supporteren, iets gaan drinken met collega's, naar feestjes met onbekende gasten gaan ... Mensen hebben nu eenmaal mensen nodig.

    Ooit collega's én vrienden, nu enkel collega's

    "In het begin was het grappig om elkaar op de computer in vakjes onder en naast elkaar te zien. Maar gaandeweg hebben onze relaties hier toch onder geleden. Collega's die ik vroeger zowat als vrienden beschouwde, zijn vandaag bijna vreemden geworden. We praten enkel nog over het werk en zien elkaar ook enkel voor het werk. Nu, ik beschouw dit niet per se als iets slechts. Het is gewoon iets wat opvalt na 18 maanden van afzondering", vertelt Thomas (35 jaar), ambtenaar bij een FOD in Brussel.

    Net als zovelen zag Thomas zijn relatie met anderen veranderen. Telewerk werd uiteraard voor iedereen de norm. Het gevolg? Geen gezellige babbels meer aan de koffiemachine, geen grapjes meer in de openspace, geen afterworkdrinks meer, geen informele uitwisseling meer in de gang, geen samenzweerderige blikken meer tijdens vergaderingen. Ook Thomas moest zijn ruimte, zijn bubbel en zijn contacten herdefiniëren. De zeldzame keren dat hij toch op kantoor ging werken, viel hem meteen op dat niemand elkaar nog een zoen gaf. Echt bizar. Want het was bij ons de gewoonte om iedereen op kantoor persoonlijk te begroeten. Ik vraag me af of we dit ooit nog zullen doen."

    Kwestie van durven

    Het is nog iets te vroeg om nu al te weten wat die 'herwonnen vrijheid' zal geven. En wat de terugkeer naar de werkvloer zal geven. Maar we moeten vooral ons huis dúrven te verlaten en ons opnieuw onder de mensen dúrven te begeven. Desnoods stap voor stap ... Voor velen kan het een opluchting zijn om opnieuw op kantoor te mogen werken en het normale leven weer op te pikken, vooral op sociaal vlak.

    Ingrid Toussaint: "Het gezins- en werkleven eens doorbreken met een avondje onder vrienden. Heerlijk! De verplaatsing naar het werk maakt de grens tussen werk en privé duidelijker. Wat meer structuur op dat vlak zal deugd doen. Een sterker sociaal leven is essentieel voor ieders welzijn. Naast onze eigen bubbel hebben we dan ook allemaal nood aan mensen rondom ons. Zowel thuis als op het werk. De steun van anderen beschermt ons bijvoorbeeld tegen stress op het werk. Kort even je hart luchten bij collega's, lachen aan de koffiemachine ... Dat helpt om moeilijke situaties de baas te blijven", besluit ze. Vergelijk het met een spons die dat drukkende gevoel opslorpt.

    Kortom, het is goed dat we onze collega's terugzien. En zo wordt nog maar eens duidelijk: eendracht maakt macht. 😊

Inspiratie

  • Het rechtstreekse verband tussen vrienden en geluk

    Geluk is een rechtstreeks gevolg van onze relaties met anderen. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken bij oudere mensen blijkt dat gelukkige mensen hun hele leven sociale relaties hebben gehad.

    Bovendien komt er één constante naar voren: niet de kwantiteit, maar de kwaliteit van de relatie is belangrijk. Goede vriendschappelijke (en familiale) relaties houden lichaam en geest gezond. Eenzaamheid, daarentegen, tast het menselijke welzijn aan.

    Bekijk zeker eens de TedX van Robert Waldinger hierover (Engels gesproken en Engelse ondertiteling).

  • Sociale relaties versus beeldscherm

    "Niets is blijvend behalve verandering." Deze zinspreuk van Heraclitus uit Efeze is ook vandaag nog brandend actueel. Onze samenleving verandert dan ook steeds sneller en sterker door de digitalisering. Maar wat betekent de digitalisering concreet voor onze menselijke relaties?

    Uiteraard is er de 'Generation Now', die informatie of content meteen wil delen en ontvangen. Daarom noemen we ze ook wel de 'Generation Without Borders'. Alles is altijd en overal ter wereld beschikbaar. 's Avonds spelen we poker met een Canadees, een Chinees en een Senegalees. 's Morgens skypen we met een Indiër of met een collega die een verdieping lager zit te werken. Onze virtuele contacten nemen elke dag toe. 'Echte' mensen ontmoeten is dan ook belangrijker dan ooit.

    Meer info hier.  

Wist je dat?

  • +8

    De indicator van het consumentenvertrouwen in België kwam in juni 2021 uit op +8. Een jaar geleden bedroeg dit cijfer nog -19 en in augustus 2020 zelfs -26.