Het succesverhaal van de ecocheque
350.000 ton minder CO2 per jaar. Dat is een van de voordelen van het gebruik van ecocheques in ons land. Geen wonder dat de Belg anders gaat consumeren dankzij dit extralegale voordeel. Goed nieuws dus voor ieders portemonnee én voor Moeder Natuur!
Toen er in 2009 voor het eerst ecocheques werden uitgegeven, vroegen heel wat werknemers zich nochtans af wat het nut ervan was. En met reden, want destijds dacht men (onterecht) dat ecocheques alleen konden worden gebruikt voor milieuvriendelijke producten die veel duurder waren dan hun traditionele tegenhangers.
Vijftien jaar laten kunnen we gelukkig van een groot succes spreken en ontvangen meer dan 2,3 miljoen werknemers ecocheques. In totaal belonen al zo’n 121.000 bedrijven hun werknemers met dit voordeel, waarmee ze ecologische en duurzame producten en diensten kunnen betalen. Volgens een studie van Listen in 2023 gebruikt een op de vier Belgische werknemers zijn ecocheques voor zijn dagelijkse uitgaven. Dit extralegale voordeel geeft de Belgische huishoudens dus echt een duwtje in de rug.
Echt goed voor het milieu
De milieuvriendelijke producten of acties vliegen ons soms om de oren, maar concrete cijfers of de echte impact ervan kennen we vaak niet.Daar maakt de ecocheque komaf mee! Ecocheques zijn namelijk bedoeld om ecologisch verantwoorde aankopen aan te moedigen en om een langdurige gedragsverandering te garanderen.
Een voorbeeld: met ecocheques koopt u sneller een product met een bepaald label (eco, FSC-gecertificeerd, energieklasse A, bio ...) in plaats van een ander product zonder label, en leert u de kwaliteit daarvan te waarderen. Daarnaast bespaart u geld op de lange termijn, omdat het product in kwestie bijvoorbeeld minder vaak moet worden gerepareerd.
Door andere consumptiegewoonten te stimuleren, helpen ecocheques de CO2-uitstoot te verminderen. Volgens een studie van CO2Logic in stoten de Belgen dankzij hun ecocheques tot wel 350.000 ton minder CO2 per jaar uit. “Dat is evenveel als 1.147.962.617 km rijden met een doorsnee Belgische auto of 122 windturbines bouwen om dezelfde hoeveelheid uitstoot te verminderen”, zegt David Charlier van CO2Logic.
Ecocheques stimuleren ook de verkoop van tweedehandsartikelen en boosten de circulaire economie (want bepaalde herstellingen kunnen met ecocheques worden betaald!). Bovendien komen ze de lokale handel ten goede, aangezien ze alleen in België geldig zijn.
Uit een studie van Universiteit Hasselt en Indiville CVBA blijkt dat meer dan de helft van de Belgische werknemers die dit voordeel krijgen meer aandacht besteedt aan het milieu bij hun aankopen. Het onderzoek toonde bovendien aan dat consumenten twee keer zo snel geneigd zijn om een milieuvriendelijker apparaat te kopen als ze dat kunnen betalen met ecocheques.
Meer info over hoe ecocheques hun steentje bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering vindt u in ons artikel over ecocheques.
Voordelen voor bedrijven
Alsof al die troeven nog niet genoeg waren, hebben ook bedrijven baat bij ecocheques. Dat de gebruikers en onze planeet er wel bij varen, hebben we al uitgelegd, maar ook werkgevers halen er profijt uit.
We geven u graag zes goede redenen om ecocheques toe te kennen:
- Ze zijn vrijgesteld van sociale en fiscale bijdragen.
- Ze verhogen de koopkracht met 250 euro netto per jaar en per medewerker.
- De werknemer betaalt er geen belastingen op.
- Ze blijven twee jaar geldig.
- Ze kunnen op meer dan 10.000 manieren worden gebruikt.
- Ze zijn verplicht gesteld in veel paritaire comités (zie ook ons extra artikel ).
Steeds meer producten en diensten
Na vijftien jaar lijkt er geen einde meer te komen aan de lijst met producten en diensten die kunnen worden betaald met ecocheques! Het is dan ook de bedoeling dat iedereen zijn ecocheques kan gebruiken voor zo goed als dagelijkse uitgaven.
Dit steeds groter wordende assortiment is dus logischerwijs een van dé redenen voor het succes van ecocheques in ons land.
Benieuwd naar alle mogelijke toepassingen? Raadpleeg de officiële lijst van de NAR.