News
59

Geef je energie een boost!

Bij videospelletjes heeft een personage een levensmeter die stijgt of daalt volgens diens activiteiten. Wat als we in ons dagelijks leven nu ook zouden beschikken over een 'levensmeter' die zich aanpast aan onze dagelijkse activiteiten? Hoe houd je ze op topniveau? Met welke energiebronnen kunnen we onze batterijen opladen?

Uiteindelijk draagt de energie waarmee we projecten aanpakken grotendeels bij tot hun succes. Op dit moment, waarbij we uit een crisis stappen die voor iedereen een energievreter was, zal deze nieuwsbrief je goede praktische tips aanreiken om energie op te doen. 

Veel leesplezier.

Nieuwsbrieven

  • Je energiebronnen kennen om je "terug op te laden"

    Zijn er momenten in de dag waarop je geen energie meer hebt? Dat is normaal! Onze vitale energie wisselt tijdens de dag in functie van verschillende factoren: slaap, voeding, motivatie… Hoe jongleer je als HR-verantwoordelijke of manager met de verschillende energieniveaus binnen je team? Hoe creëer je dynamiek, hoe deel je die met je medewerkers, of hoe boost je energie bij anderen? Deze nieuwsbrief brengt de antwoorden op deze vragen.

    In de natuurkunde is energie "een maatstaf om het vermogen van een systeem om een toestand te veranderen, door beweging, elektromagnetische straling of hitte”. Energie wordt vaker gedefinieerd als "het vermogen van een lichaam of een systeem om mechanisch werk of een equivalent daarvan te produceren". Kortom: de mogelijkheid en de kracht om dingen te doen. Dit vermogen is essentieel voor de duurzaamheid van een bedrijf. Wanneer de medewerkers of het management van het bedrijf niet voldoende energie hebben, of het elders niet kunnen opdoen, gaan de projecten niet vooruit en zakt de moraal in elkaar.

     

    Activiteiten die ons een boost geven

    Eerst en vooral moet je blijk geven van energie op het werk, je moet erop toezien dat je "start met een volle levensmeter". Mochten we soms de neiging hebben te denken dat "niets doen" ervoor zorgt dat we ons energiepeil terug op punt kunnen brengen, krijg je net het omgekeerde, waardoor we ons erna nog meer vermoeid voelen. Waarom is dat? Omdat het op dat moment niet hetgene is wat we nodig hebben, fysiek en mentaal, om je te revitaliseren. Hobby’s, sport, interacties, ontdekkingen … iedereen beschikt over z’n eigen "boosters", en het is belangrijk ze te kunnen identificeren.

    Maak je klaar voor een kleine oefening: lijst in een kolom de actviteiten of elementen op die je energie geven, en in een andere diegene die energie vreten. Zijn ze in evenwicht?

    Om je vitaliteit te behouden besteed je best zoveel mogelijk tijd aan die elementen die je herbronnen. Uiteindelijk gaat het erom te luisteren naar je noden en jezelf goed te kennen om je batterijen te kunnen opladen.

    Zo kom je binnen op kantoor met de nodige dosis energie om de uitdagingen en de onvermijdelijke ergernissen aan te gaan die op je wachten, en om die e-mails aan te pakken die zich opstapelden in je mailbox.

    Voor managers is het belangrijk om de verschillen van eenieder te omarmen: sommige medewerkers herbronnen zich door te focussen op zichzelf en door zich in stilte af te zonderen, waar anderen nood hebben aan het uitwisselen van een paar grapjes met een collega. Respecteer deze verschillende mechanismen en geef iedereen de mogelijkheid om zich "op te laden".

     

    Om je dag goed te beginnen

    In 2012 publiceerde Hal Erold, een jonge Amerikaan 'Miracle Morning', intussen een bestseller. Zijn idee was nochtans heel eenvoudig: tips oplijsten om in vorm te zijn en te genieten van het leven. Hier zijn er een paar:

    Begin je dag met een tiental minuutjes vroeger op te staan en geef jezelf de tijd om dingen te doen waar je nooit tijd voor hebt zoals lezen, door het raam kijken, rondhangen… Dit zorgt voor een gevoel van algemeen welzijn, een ware energiebron om naar het werk te gaan.

    Eenmaal aangekomen op het werk kun je verschillende reflexen aannemen om je energie te boosten: bijvoorbeeld je bureau meerdere keren per dag verluchten. Of haal even een frisse neus. Er gaat echt niets boven een portie verse lucht! Neem regelmatig de tijd om rustig in en uit te ademen, kwestie van je hele lichaam van zuurstof te voorzien.

    De zithouding die we aannemen op onze bureaustoel kan ook een bron van ongemak zijn. Idealiter moet je zitten met een zo recht mogelijke rug. Je moet je regelmatig uitrekken of stretchen om het bloed te laten circuleren en energie te krijgen. Bewegen blijft een van de beste manieren om energie te krijgen. Door regelmatig te sporten (op de middag of ‘s ochtends vóór het werk) kun je je energie optimaliseren. Mocht je ondanks dit alles nog steeds energie tekort hebben, dan is er nog dit simpel trucje: je handen even onder koud water houden ? Try this out!

     

    20 % minder productiviteit…

    Wie heeft er na de lunchpauze niet eens last van die fameuze “slag van de hamer”? 'Oh, ik kan wel een dutje gebruiken…" Een iets te zware maaltijd of iets te snel gegeten en hop, ons energiepeil staat plots terug op nul. Bovendien weet iedereen dat vergaderen net na de maaltijd niet het meest productief is.

    "Dat voeding je eerste medicijn mag zijn" stelde Hippocrates. En hij had het toen al bij het rechte eind: ons lichaam is een machine die je moet voeden en van de nodige brandstof moet voorzien. De impact van onze maaltijd vertaalt zich onmiddellijk in de uren erna. Om het op een simpele manier te zeggen: de kwaliteit en het soort voeding die we consumeren op kantoor, in de ochtend of tijdens de middag, werken in op onze geest en onze fysieke of intellectuele inspanningen tijdens het werk.

    Volgens een studie in 2015 door de International Labour Organization en de ’Organisation International du Travail”, verhoogt een betere voeding op het werk de nationale productiviteitscijfers aanzienlijk. Omgekeerd kunnen slechte eetgewoontes de productiviteit met 20% doen dalen. Deze studie laat ook zien dat bepaalde voedingsprogramma’s het aantal ziektedagen en arbeidsongevallen kunnen verminderen.

     

    Wat met mijn team?

    Elke groep onderscheidt zich door de kwaliteit van de menselijke relaties tussen haar leden, die elk hun eigen persoonlijkheid hebben. Dit is wat we noemen een groepsdynamiek: deze synergieën zorgen voor een bepaalde energie. Opdat ze positief zou zijn kan er aan verschillende elementen worden gesleuteld. Eerst en vooral: vertrouwen. Een groep kan maar positief evolueren wanneer alle leden van de groep elkaar vertrouwen. Daarnaast is ook ruimte voor discussie nodig. Iedereen moet iets te zeggen hebben en zich vrij voelen om te zeggen wat hij of zij denkt en voelt. Er is ook de verbintenis (het bekende commitment) die ervoor zorgt dat de genomen beslisingen worden uitgevoerd. Ten slotte is er de aandacht en de concentratie voor het behalen van de collectieve resultaten.

     

    Tenslotte stelt de Amerikaanse site mindtools meerdere tips voor om de groepsdynamiek te verbeteren en te versterken:

    1.  Ken je team
    2.  Los problemen snel op
    3.  Definieer ieders rollen en verantwoordelijkheden
    4.  Plaats geen barrière tussen jou en je team
    5.  Communiceer helder en duidelijk

    Klik hier om meer te weten.

Inspiratie

  • De hele dag in topvorm zijn

    Afhankelijk van het seizoen vind je altijd wel één of ander magazine waarin het gaat over "voeding die goed voor ons is". Ziehier enkele tips die je in elk seizoen kunt volgen om de hele dag in topvorm te blijven.

    Ideaal zijn een stuk fruit en eiwitrijk voedsel, zoals een ei, verse kaas, een yoghurtje… Voor zij die af en toe het ontbijt "overslaan" is het essentieel om voldoende te drinken, bij voorkeur water. Maar koffie en thee zijn in beperkte mate ook goed voor je hersenen.

    Ten tweede, is het raadzaam om over de middag proteïnen te nuttigen: gedurende de werkdag is dit essentieel omdat ze het mogelijk maken het dopaminegehalte te verhogen wat de algemene alertheid stimuleert. Je beperkt best ook snelle suikers, want teveel suikers kunnen de hersenen "laten slapen". En tenslotte: eet voldoende om de honger te onderdrukken, maar ook niet teveel. De spijsvertering, en de energie die daaruit voortkomt, kunnen slapheid veroorzaken en zorgen voor een verminderde concentratie. 

  • Krijg je een dipje na het eten?

    Ook al blijft in Belgische bedrijven de siësta in de taboesfeer hangen, toch worden de voordelen ervan erkend, zowel voor de werknemer als voor het bedrijf, en dat overal ter wereld.

    Volgens de Franse website over werkrecht zou een siësta van 20 min, genomen 6 u na het ontwaken, de productiviteit van een werknemer kunnen verbeteren met ongeveer 40%! Door hen deze 20 minuten te gunnen zou 80% van de werknemers die zich van tijd tot tijd vermoeid voelen zich hierna weer volledig kunnen richten op het werk.

    Bovendien zou het nemen van siësta’s gunstig zijn voor het geheugen, het welzijn en je afweersysteem. Zo zou ze er kunnen voor zorgen dat je minder snel ziek wordt en zelfs een burn-out tegen gaan, wat voor het bedrijf van groot belang kan zijn.

    De laatste jaren wint het idee om een moment en een infrastructuur te regelen om zo de mogelijkheid te bieden een siësta te houden steeds meer terrein in Belgische bedrijven. Toch staan we duidelijk achter ten opzichte van andere landen. In Japan is de siësta bijvoorbeeld verplicht op de werkvloer. In China gaat het zelfs over een grondwettelijk erkend recht! In de Verenigde Staten wordt dit erkend als een prestatietool genaamd de «power nap».

    Bron

Wist je dat?

  • 20
    De ideale powernap duurt 20 minuten. Na 20 minuten belandt een persoon immers in een diepe slaap en ligt de alertheid bij het ontwaken een stuk lager.