News
26

Het vertrouwen, een essentiële waarde.

Vertrouwen is een essentieel onderdeel in ons leven. Zowel in de liefde, als op professioneel vlak, met vrienden of familie. Vertrouwen is een cruciaal onderdeel als het gaat om samenwerken en vooruitgang boeken in relaties. Wanneer we op elkaar kunnen vertrouwen, voelen we dat we deel uitmaken van een groter geheel waarin we samen overeenkomsten naleven.

Vertrouwen krijg je niet voor niets. Je moet het winnen, opbouwen. Stap voor stap, op het ritme van wat we over onszelf blootgeven. Onze kwaliteiten, onze verplichtingen, onze successen, ons vermogen om onszelf uit te dagen en van onze fouten te leren. In de professionele wereld is vertrouwen net zo belangrijk als een goede reputatie. Vertrouwen in iemand, in een bedrijf, in werknemers neemt automatisch ook een risico van teleurstelling met zich mee, maar bovenal het risico nemen om samen vooruit te gaan in de goede richting.

We willen je bedanken voor het vertrouwen dat je in ons gesteld hebt sinds het begin van onze samenwerking en we zijn er trots op om je tot onze klanten te mogen rekenen.

Wij wensen jou en al diegenen die je dierbaar zijn een prachtig, sprankelend eindejaar!

Nieuwsbrieven

  • 5 tips voor een transparante communicatie

    Niet alleen verkoopcijfers en omzet bepalen de waarde van een onderneming. Het vertrouwen dat een bedrijf uitstraalt, is minstens even belangrijk. Wederzijds vertrouwen tussen management en medewerkers, tussen klanten en consumenten. Maar hoe introduceer je dat vertrouwen? Hoe behoud je het of hoe herwin je het?

    Enkele jaren geleden veroorzaakte een boek gepubliceerd door het Instituut Montaigne voor heel wat opschudding binnen de managementwereld. De titel? ‘En wat met het vertrouwen verdorie? Wedden op vertrouwen in het bedrijfsleven’. Het boek toont aan hoe wantrouwen in Franse bedrijven gedurende de afgelopen 30 jaar heeft geleid tot stress, afwezigheden, burn-outs en uittreding van leidinggevenden.

    Daarnaast laten onderzoekers zien dat wantrouwen ook een invloed heeft op onze economie, creativiteit en de toekomst van onze samenlevingen. De heerschappij van een bedrijf met een hiërarchie die angst voor resultaten inboezemde, begon te sterven in de jaren '80. De jaren 2000 brachten in sommige sectoren meer nieuwe technologieën en meer horizontaliteit tussen individuen. Maar de crisis van 2008 en enkele grote herstructureringen, zorgden opnieuw voor een klimaat van wantrouwen. Vertrouwen is nochtans essentieel voor de ontwikkeling van elk individu, elk bedrijf en de hele samenleving. Zonder vertrouwen in zichzelf, elkaar en de toekomst is er geen kans op slagen.

     

    Hoe stimuleer je vertrouwen?

    Aan vertrouwen is een onafscheidelijk en essentieel concept verbonden: tijd. Vertrouwen is immers steeds een kwestie van tijd. Tenzij er een echte naïviteit bestaat, die bijna een beoordelingsfout of professionele fout zou zijn, is het onmogelijk om iemands vertrouwen onmiddellijk te verkrijgen. Het is dus noodzakelijk dat verschillende interacties een klimaat van vertrouwen scheppen. Bovendien is dit steeds een proces dat langs twee kanten moet werken, de een kan de ander niet vertrouwen zonder dat dit wederzijds is.

    Wanneer je zelfvertrouwen hebt, geloof je dat je over voldoende middelen beschikt om met een situatie om te gaan. Zelfvertrouwen op het werk kan onder druk komen te staan tijdens een verandering van functie, geruchten in de wandelgangen, een ontslag of een andere moeilijke situatie waar we mee geconfronteerd kunnen worden. Vertrouwen in elkaar kan je voeden door wederzijds respect, integriteit, empathie en betrouwbaarheid.

    Vertrouwen in elkaar, of het nu gaat om een collega, je baas of je ganse team, kan je bekijken als een doos Lego-stukjes. Beetje bij beetje kom je tot een resultaat, als je de bouwregels respecteert.

    Communicatie!

    De eerste manier om vertrouwen in je bedrijf op te bouwen, is door je werknemers een duidelijke en leesbare visie op uw personeelsbeleid te geven. Opleidingen, diversiteit, belonen en erkennen van prestaties, … Het is belangrijk dat elke persoon weet op welke objectieve criteria deze begrippen zijn gedefinieerd.

     

    Een van de eerste factoren van wantrouwen in het bedrijf komt voort uit een gebrek aan communicatie. Daarom is het belangrijk om de ‘spelregels’ duidelijk te delen. Je moet aangeven wat je van hen verwacht, hoe je hun vaardigheden evalueert, of je successen van je team deelt of communiceert over behaalde doelstellingen… Medewerkers zijn ontvankelijk voor onzekerheden en geruchten, in het geval van gebrek aan communicatie over doelstellingen en de strategie van het bedrijf. Hieronder sommen we enkele concrete voorbeelden van transparante communicatie op die ‘het vertrouwen zullen bevorderen’.

     

    5 concrete tips

    Om vertrouwen te winnen, zijn er enkele algemene tips en trucs. Wij onthouden er vijf:

    1. Erken prestaties. De neurowetenschap laat ons zien dat erkenning maximaal effect heeft wanneer het optreedt onmiddellijk nadat een doel bereikt is, wanneer het van gelijken komt en wanneer het concreet, onverwacht, persoonlijk en publiek is.
    2. Wees niet bang om taken te geven die voor positieve stress zorgen, taken die iets ingewikkelder zijn dan normaal, maar waarvan je weet dat ze deze wel aankunnen. Matige stress veroorzaakt door een uitdagende taak maakt neurochemicaliën vrij, zoals oxytocine en het ACTH-hormoon, die de concentratie van mensen en sociale banden versterken.
    3. Je kan er ook voor opteren om hen zelf projecten te laten aanbieden waaraan ze willen werken. Dit wordt ‘jobcrafting’ genoemd.
    4. Sta hen toe om hun manier van werken aan te passen: glijdende uren, thuiswerken, …
    5. Laat zelf kwetsbaarheid zien. Het vragen om hulp in plaats van het opleggen van taken schept vertrouwensrelaties omdat degene die denkt dat hij kan helpen zich geïnvesteerd voelt in het project.

     

    De voordelen van vertrouwen

    We hebben aangetoond dat werknemers in organisaties waar er een groot vertrouwen is, productiever en dynamischer op het werk zijn, beter samenwerken met hun collega’s en langer bij hun werkgever blijven dan daar waar het vertrouwen laag is.

    Ze hebben minder last van chronische stress en zijn gelukkiger in het leven. En achter deze mooie woorden zitten ook effectieve studies en cijfers. De laatste studie rond vertrouwen in het bedrijfsleven is die onder leiding van professor Paul J. Zak. Deze hoogleraar in economie, psychologie en management is tevens ook de directeur en oprichter van het ‘Center for Neuroeconomics Studies’. De resultaten zijn verbluffend. De volgende percentages drukken uit welke positieve evoluties voortkomen dankzij vertrouwen in het bedrijfsleven: 40% minder burn-outs, 29% meer tevreden in hun leven, 76% meer commitment, 13% minder afwezigheden, 50% meer productiviteit, 106% meer energie op het werk en 74% minder mensen onder stress. Een voordeel voor iedereen dus.

     

    Bron: ‘Les neurosciences de la confiance, les façons de manager qui encouragent lengagement des salariés’ , Paul J. Zak, Harvard Business Review - août-septembre 2017

     

Inspiratie

  • Bouwen aan je zelfvertrouwen? 5 praktische tips.

    Vertrouwen op elkaar gaat hand in hand met vertrouwen in jezelf. Forbes magazine geeft in een interessant artikel enkele tips mee die het zelfvertrouwen kunnen vergroten. Wij pikten er vijf uit: 1. Zet haalbare doelen. Geef jezelf geen overambitieuze doelen waarvan je weet dat je ze onmogelijk kan bereiken. Door jezelf dagelijkse kleine, haalbare doelstellingen op te leggen, voel je je beter over jezelf en leer je hoe je grotere doelen kan realiseren.

    1. Zet haalbare doelen. Geef jezelf geen overambitieuze doelen waarvan je weet dat je ze onmogelijk kan bereiken. Door jezelf dagelijkse kleine, haalbare doelstellingen op te leggen, voel je je beter over jezelf en leer je hoe je grotere doelen kan realiseren.
    2. Kom op voor jezelf. Maak je geen zorgen om wat anderen over je denken of zeggen. Niemand kent je immers beter dan jijzelf dus laat je niet overweldigen door de mening van iemand anders.
    3. Doe wat je gelukkig maakt. Op adem komen met iets wat je effectief een goed gevoel geeft, is de beste manier om jezelf kracht te geven en je batterijen op te laden.
    4. Denk op lange termijn.
    5. Heb geen angst om te falen. Falen is geen probleem, faalangst wel. Deze angst werkt vaak verlammender dan nodig is. Zeg dus niet op voorhand dat je iets niet kan, maar probeer. Faal je? Dan probeer je de dag opnieuw simpelweg opnieuw.

     

    Bron: https://www.forbes.com/sites/francesbridges/2017/07/21/10-ways-to-build-confidence/#666a0133c594

  • Enkele voorbeelden van open communicatie

    Het managementteam van SEMCO in Hobart komt elke maand samen met alle personeelsleden om over hun zorgen te praten.

    Strategie-en managementfirma BCG (Boston Consulting Group) verspreidt halfjaarlijkse bijeenkomsten van partners op het web, zodat elke medewerker geïnformeerd is over de uitwisselingen en beslissingen van het bestuur.

     

    Bij Whole Foods, een Amerikaans voedingsdistributiebedrijf met meer dan 90.000 werknemers, is de vergoeding die het vorige jaar is ontvangen (inclusief die van senior executives) beschikbaar ter inzage voor elke medewerker. Deze transparantie maakt het moeilijk voor een manager om te beslissen over een absurde salarisverhoging omdat ontevreden werknemers een mogelijke salariskloof kunnen aanvechten.

     

    Bij Microsoft rapporteert elke Director per kwartaal over de managementresultaten en mijlpalen in een korte video die beschikbaar is voor alle werknemers.

     

    En jij? Welke methoden gebruik jij om vertrouwen op te bouwen met je werknemers en voor transparante communicatie te zorgen? Deel dit artikel en laat ons jouw aanpak weten.

     

    Bron: https://www.businessinsider.fr/us/whole-foods-employees-have-open-salaries-2014-3

     

Wist je dat?