News
163

La gentillesse, un levier de performance insoupçonné

Uitstekend presteren, kunnen managen, weten hoe je moet delegeren ... Het zijn maar enkele van de vele professionele troeven die geregeld naar voren worden geschoven. Maar ‘aardig zijn’ staat niet zo vaak in dat lijstje. Maar toch ...

Vriendelijkheid betekent niet alleen dat je de deur openhoudt of eens naar je collega’s glimlacht. Ook dat je naar hen luistert, de inspanningen van anderen erkent en zonder bijbedoelingen een helpende hand toesteekt. Het betekent dat je een omgeving creëert waarin iedereen zich gerespecteerd, gesteund en aangemoedigd voelt om het beste van zichzelf te geven.

Vriendelijkheid als motor voor goede prestaties? Of als bron van welzijn voor het team? Echt? Absoluut! Vriendelijk uit de hoek komen is namelijk geen zwakte, maar net een kracht. En net zoals andere sterke punten verdient ook dit het om begrepen, aangemoedigd en gewaardeerd te worden.

Dat is dus precies wat we met deze OpenSpace willen doen.

Veel leesplezier,

Laura van Edenred

Nieuwsbrieven

  • Vriendelijkheid op het werk zorgt voor meer welzijn

    “Vriendelijkheid is een taal die doven kunnen horen en blinden kunnen zien.” Zo vatte auteur Mark Twain de kracht van vriendelijkheid goed samen. We gebruiken hier trouwens opzettelijk het woord ‘kracht’, want deze emotionele eigenschap komt in elke situatie van pas.

    Uit culturele studies is gebleken dat vriendelijkheid belangrijk is in alle samenlevingen, maar dat het naargelang de culturele normen steeds anders tot uiting komt. In individualistische culturen (zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of Australië) ziet men vriendelijkheid bijvoorbeeld vaak als iets wat je vrijwillig doet voor de mensen die je nauw aan het hart liggen, maar waarvoor je impliciet wel erkenning of dankbaarheid verwacht. In collectivistische culturen (zoals Japan, Brazilië of India) maakt het dan weer integraal deel uit van het sociale leven. Daar is men ook vriendelijk tegen vreemden, zonder noodzakelijkerwijs iets terug te verwachten.

    Andere culturen, en dan vooral culturen met weinig hiërarchie zoals de Nederlandse of de Zweedse, beschouwen vriendelijkheid dan weer als een teken van positief leiderschap. Zorgzame leiders worden er gewaardeerd om hun vermogen om samenwerking en vertrouwen binnen hun teams te bevorderen. Anderzijds wijst een te verzoenende houding in culturen met een strenge hiërarchie, zoals in China of Rusland, op een gebrek aan autoriteit of vastberadenheid. Daar hangt leiderschap dus vaak samen met strikte besluitvorming en directe communicatie.

    In België is er sprake van een eerder individualistische cultuur en weinig hiërarchie.

    Tot zover de context, laten we het nu hebben over vriendelijkheid op zich.

    De voordelen van vriendelijkheid op de werkvloer

    Aardig zijn op het werk, of merken dat iemand vriendelijk is, biedt heel wat onverwachte voordelen. We sommen er graag een paar op.

    1/ Beter mentaal en emotioneel welzijn

    Vriendelijkheid op het werk zorgt absoluut voor meer welzijn.Uit studies is namelijk gebleken dat het de aanmaak van endorfine stimuleert, een stof die plezier opwekt en pijn vermindert.Dat hormoon helpt dan ook stress en angst te verminderen, en versterkt het gevoel van voldoening op het werk.Bovendien komt er door een vriendelijk gebaar ook serotonine vrij, een neurotransmitter die onze stemming reguleert en depressies helpt te voorkomen.

    2/ Sterkere professionele banden

    Vriendelijkheid is levensbelangrijk om solide en duurzame professionele relaties op te bouwen.Door actief te luisteren en erkenning en wederzijdse ondersteuning aan te moedigen, schep je een sfeer van vertrouwen die de samenwerking alleen maar beter maakt.Werknemers die in een zorgzame omgeving werken, zullen dus sneller over hun ideeën vertellen, effectief samenwerken en conflicten constructief oplossen.

    3/ Meer creativiteit en innovatie

    Een werkomgeving waarin mensen aardig zijn voor elkaar stimuleert hen ook om risico’s te nemen en vernieuwende ideeën te opperen.De psychologische veiligheid – het gevoel dat je je mening kunt geven zonder bang te zijn voor het oordeel van anderen – is dan ook vele malen groter in een zorgzame omgeving.Dat helpt werknemers om creatieve oplossingen te bedenken en actief bij te dragen aan het innovatievermogen van het bedrijf.

    4/ Lager personeelsverloop

    Vriendelijk zijn is cruciaal voor wie trouwe werknemers wil. Organisaties die volop inzetten op welwillendheid zien hun personeelsverloop aanzienlijk dalen. De werknemers voelen zich namelijk meer verbonden met een bedrijf dat hun waarde erkent en een klimaat creëert waarin respect en ondersteuning centraal staan. Hun loyaliteit zorgt daardoor voor meer stabiliteit binnen de teams én een besparing op de rekrutering en opleiding van nieuwe medewerkers.

    Betere prestaties, meer betrokkenheid

    Vriendelijkheid op het werk is trouwens niet alleen nuttig in de situaties die we net hebben besproken, maar ook uitstekend nieuws voor het bedrijf zelf. Het heeft namelijk een rechtstreeks effect op de prestaties. Een onderzoek van HALO Branded Solutions, een bedrijf gespecialiseerd in werknemersbetrokkenheid en bedrijfscultuur, naar het effect van vriendelijkheid op de werkvloer leverde alvast interessante cijfers op:

    +26% energie in zorgzame teams
    → Werknemers voelen zich dag in, dag uit dynamischer en energieker.

    +36% werktevredenheid
    → In een werkomgeving waarin respect en erkenning centraal staan, zitten werknemers duidelijk beter in hun vel.

    +44% betrokkenheid bij de organisatie
    → Werknemers zijn meer betrokken bij hun missie en bij de doelstellingen van het bedrijf.

    Deze cijfers bewijzen hoe vriendelijkheid op de werkvloer de productiviteit en algehele efficiëntie kan verhogen. Omgekeerd heeft onbeleefdheid het tegenovergestelde effect. Dat bleek ook uit het onderzoek ‘The Price of Incivility’, dat Harvard Business Review bij meer dan achthonderd werknemers uit verschillende sectoren voerde. Voor die studie werd het effect van onbeleefdheid op het werk (niet luisteren, denigrerende opmerkingen, gebrek aan erkenning) op het gedrag, de motivatie en de betrokkenheid van werknemers geanalyseerd.

    De resultaten waren frappant:

    • 48% van de werknemers zegt minder inspanningen te willen leveren als ze onbeschoft worden behandeld.
    • 38% levert bewust werk van lagere kwaliteit.
    • 80% geeft aan tijd te hebben verspild door zich zorgen te maken over dit gedrag.
    • 25% geeft toe dat ze hun frustraties uitwerken op de klanten.

    Vriendelijkheid leren cultiveren

    Niet iedereen is van nature vriendelijk, maar dat is helemaal niet erg. Aardig zijn kun je namelijk leren. Deze gemakkelijke tips kun je bijvoorbeeld meteen in de praktijk brengen J

    1/ Laat mensen samenwerken in plaats van de strijd met elkaar aan te gaan. Werk in duo’s of in kleine groepjes om banden te smeden.

    2/ Beloon mensen wanneer ze goed samenwerken, niet alleen voor hun individuele resultaten.

    3/ Organiseer workshops of trainingen over empathie, geweldloze communicatie of conflictbeheersing. Neem die competenties ook op in evaluatiegesprekken en ontwikkelingsplannen.

     

    4/ Richt ruimtes in waarin mensen zich kunnen ontspannen en op adem kunnen komen.

     

    5/ Voer ‘zorgzame’ pauzes in (meditatie, gesprekken zonder professioneel doel ...).

    6/ Houd aan het begin van elke vergadering een ‘minuut van erkenning’ om recente successen onder de aandacht te brengen.

    7/ Bied aan om een belangrijk document na te lezen, een telefoontje aan te nemen voor een drukbezette collega of een nieuwe medewerker te begeleiden.

    Uiteraard moeten managers het goede voorbeeld geven en diezelfde vriendelijkheid uitstralen in hun taal en in hun besluitvorming. Die hiërarchische welwillendheid kan ook tot uiting komen in beschikbaarheid, flexibiliteit en oprechte aandacht voor de medewerkers.

     

    Pas op voor verkeerd geïnterpreteerde vriendelijkheid

    Hoewel vriendelijkheid een waardevolle eigenschap is, wordt het in bepaalde werkomgevingen soms verkeerd opgevat. In een competitieve of hiërarchische bedrijfscultuur kan zorgzaam gedrag gezien worden als een gebrek aan ambitie of standvastigheid, of zelfs als zwakte. Soms wordt het beschouwd als verkapt opportunisme, en in sommige bedrijven wordt een inschikkelijke manager inefficiënt geacht omdat hij of zij conflicten uit de weg gaat om toch maar vriendelijk te worden bevonden. Daarom moet je niet alleen aardig zijn, maar ook ‘welwillend standvastig’.

    Vriendelijkheid in interpersoonlijke relaties op het werk moet bovendien beperkt blijven tot de professionele sfeer. Wees dus niet té aardig, want dat kan men dan weer opvatten als een inbreuk of een verlangen naar ongepaste intimiteit.

    Ook belangrijk: mensen die het iedereen naar de zin willen maken of die moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, lopen het risico overweldigd te raken. Want als welwillendheid een automatisme wordt, nemen ze al snel te veel hooi op hun vork. Dat zorgt dan weer voor een scheefgetrokken evenwicht tussen werk en privé, met een burn-out als mogelijk resultaat. Cruciaal is dus dat je leert om duidelijke grenzen te stellen en tegelijkertijd beleefd en solidair te blijven. Blijvende vriendelijkheid is namelijk gestoeld op wederzijds respect, en dat begint bij zelfrespect.

Inspiratie

  • Interessante lectuur voor deze zomer

    Wil je meer weten over dit onderwerp? Ontdek dan deze selectie boeken om tijdens jouw vakantie te lezen.

    De kracht van vriendelijkheid – Claudia Hammond: dit boek is gebaseerd op een groot onderzoek van de universiteit van Sussex naar het belang van vriendelijkheid voor zowel persoonlijk welzijn als professioneel succes. De auteur biedt je zeven verrassende lessen om vriendelijkheid in je dagelijkse leven te integreren.

    Te vriendelijk! – Luc Swinnen: de auteur, een expert op het vlak van stress en burn-out, onderzoekt hoe buitensporige vriendelijkheid op het werk je carrière en mentale gezondheid kan schaden. Hij geeft praktische tips om gezonde grenzen te stellen en toch zorgzaam te blijven.

Wist je dat?

  • 36

    In een werkomgeving waar respect en erkenning centraal staan, tonen werknemers zich 36% meer tevreden en zitten ze duidelijk beter in hun vel.

    Bron : Halo.com