News
154

Je werknemers zelfstandiger maken, hoe doe je dat?

Het eerste wat we een kind leren, is zelfstandig worden: we leren het praten, lopen, spelen en lezen. We juichen elke fase in dat proces toe, van het eerste dutje zonder knuffel tot de eerste stapjes.

Op de werkplek is autonomie of zelfstandigheid van de werknemers net zo belangrijk, maar dit wordt vaak onderschat.

Wil je inzetten op meer autonomie op het werk? In deze newsletter vind je ideeën en ervaringen, maar ook enkele waarschuwingen. Ontdek hoe je je werknemers kunt aanmoedigen om initiatief te nemen en te groeien op professioneel vlak.

Veel leesplezier!

Laura

Nieuwsbrieven

  • Hoe ver kun je gaan in autonomie?

    80 % van de werknemers beschouwt autonomie als een belangrijke factor voor werktevredenheid (Gallup, 2020). Bedrijven die autonomie aanmoedigen, zien de productiviteit bovendien met 5 tot 15 % toenemen (McKinsey). Daarom is het belangrijk dat je je werknemers zelfstandiger maakt. Oké, maar hoe?

Inspiratie

  • Op naar een omgekeerde autonomie!

    Bedrijven kunnen ook omgekeerde autonomie uittesten. Ze nodigen dan ‘juniors’ uit om gedurende een bepaalde periode vergaderingen of projecten te ‘leiden’.

  • Wat met het creëren van ‘beschermde autonomiegebieden’?

    Heb je hier al eens van gehoord? De beschermde autonomiegebieden zijn specifieke gebieden of tijdstippen waarop werknemers zelfstandig beslissingen mogen nemen.

Wist je dat?

  • 20

    Uit een onderzoek in 2020 door hr-bedrijf Gallup bleek dat werknemers die de vrijheid krijgen om zelfstandig beslissingen te nemen, 20 % meer betrokken zijn bij hun werk dan werknemers bij wie dat niet het geval is.