News
76

Bekijk het leven door een roze bril!

Genoeg is genoeg? Grijs weer, files, vergaderingen via Zoom, thuiswerk, kinderen, een waslijst onbeantwoorde e-mails, facturen, niet naar de bioscoop kunnen, vrienden die alles veel beter onder controle lijken te hebben dan u, angstzaaierij, reisverbod, altijd dezelfde mensen zien, niet op restaurant kunnen, geen zaalsporten mogen doen, de politieke beslissingen, betweters, virologen ... Ergert u zich tegenwoordig blauw aan van alles en nog wat?

Goed nieuws: u bent niet de enige. En nog meer goed nieuws! In deze op-en-top positieve nieuwsbrief bekijken we samen het leven door een roze bril. Kwestie van onze batterijen weer volledig op te laden, zo vlak voor Pasen.

Ons glas is halfvol, en daar klinken we op! Carpe diem. Geniet van élke dag, ook in deze bizarre tijden.

Veel leesplezier.

Nieuwsbrieven

  • Laten we positief blijven!

    Kunnen we in deze tijden positief zijn en blijven? Natuurlijk wel! Het is niet altijd gemakkelijk, maar met de juiste gewoontes lukt dat. Zoals tijd nemen, 'in het nu' leven, jezelf graag zien, pauzes nemen en even loskoppelen. Deze nieuwsbrief brengt zon en warmte in uw leven ...

    ‘Ja, het is oké.’ Dit is een van de belangrijkste pijlers van mindfulness. Volgens deze filosofie die de voorbije 10 jaar erg populair werd moeten we in het nú leven. We moeten ten volle bewust zijn van onszelf en aandacht hebben voor het moment zelf. 'Ja, het is oké’ om triestig te zijn. Of om moe te zijn. Of om bang te zijn. Of om minder energie te hebben. Of om dat alles tegelijk te voelen.

    Door de sociale druk leggen we de lat voor onszelf soms bijzonder hoog, te hoog. We moeten goochelen (en het liefst ook zo snel en zo goed mogelijk) met onze rollen als ouder, werknemer, vriend, investeerder, echtegeno(o)t(e) ... én tegelijk sportief zijn, gezond eten en immer goedlachs zijn.

    Wel, goed nieuws! 'Het is oké' om je te voelen zoals je voelt, om te zijn wie je bent. Niemand is perfect. Iedereen heeft zijn zwakke plekken.

     

    Wees lief voor uzelf

    Een van de geheimen om in het moment zelf te leven, is jezelf graag zien. Dit betekent 'aanvaarden' op verschillende niveaus. Zo is het belangrijk dat u aanvaardt dat het leven, ons leven, onze persoonlijkheid en ons karakter niet perfect zijn, en dat nooit zullen zijn. Dat u aanvaardt dat we nog veel moeten leren en evolueren.

    Als we aanvaarden dat we niet alles weten en over bepaalde dingen zelfs niets weten, dan laten we ruimte voor nieuwe ervaringen. Vertrouwen op uzelf is de derde essentiële stap. Grenzeloos geloven in uzelf is namelijk cruciaal om lief te zijn voor uzelf.

    Tot slot moeten we aanvaarden dat anderen niet zijn zoals wij, en dat ze soms kritiek op ons hebben. Als we dat aanvaarden, kijken we op een andere manier naar die kritiek en naar onszelf.

     

    Neem pauzes

    Sommigen hebben er meer moeite mee om even pauze te nemen. Ze voelen zich ergens schuldig of krijgen de indruk dat ze tijd verliezen. Maar niets is minder waar.

    Een pauze biedt heel wat voordelen, want zo kunnen we even onze benen strekken (zeker belangrijk voor mensen met een zittende job), onze spieren activeren en onze ogen even tot rust laten komen. Bovendien luisteren we dan echt naar onze primaire behoeften. Heb ik honger? Dorst? Koud? Zit ik wel in de juiste houding? ...

    In de jaren 1980 ontwikkelde Francesco Cirillo de 'Pomodoro-techniek' ('tomaat' in het Italiaans, als verwijzing naar het rode kookwekkertje dat vroeger bij onze ouders of grootouders in de keuken stond). Volgens deze methode is het aanbevolen om u 25 minuten op een taak te concentreren en daarna 5 minuten pauze te nemen. Na 4 à 5 keer neemt u dan een langere pauze van 20 minuten. Uit studies blijkt inderdaad dat een pauze onze rentabiliteit met 10% verhoogt.

    Stimuleer uw medewerkers dus om pauzes te nemen, want hun mentale en fysieke welzijn krijgt hiervan een boost.

    Loskoppelen? Ja, maar hoe?

    Dit hangt af van persoon tot persoon. Maar over het algemeen wordt aanbevolen om even iets totaal anders te doen. En het liefst iets leuks en gezonds.

    Denk bijvoorbeeld aan een boek lezen. Laat u meeslepen in het verhaal en ontsnap even aan het leven van elke dag. Geen inspiratie? Hieronder vindt u alvast enkele aanraders.

    1. Betty van de Amerikaanse schrijfster Tiffany McDaniel is wellicht een van de mooiste boeken ooit. Deze internationale bestseller uit 2020 vertelt het verhaal van een Indiaanse in de VS in de jaren 1940. De recensies zijn unaniem: dit boek is een pareltje!
    2. Minder recent, maar niet minder actueel, is Eten, bidden, beminnen van Elizabeth Gilbert. Dit boek gaat over een jonge dertiger die op zoek gaat naar de zin van het leven.
    3. Sommigen onder ons herinneren zich misschien de film Groundhog Day, waarin Bill Murray telkens opnieuw dezelfde dag herbeleeft tot hij de zin van het leven inziet. Ken Grimwood gebruikt diezelfde techniek in zijn boek Replay.Of hoe we met humor en zachtheid kunnen reageren op de vraag 'Wat als we ons leven steeds opnieuw kon overdoen tot het perfect is?'
    4. Ook het lezen waard is De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van de Zweedse auteur Jonas Jonasson. Want lachen is en blijft gezond.

     

    Wat met muziek?

    Draai aan die volumeknop, beweeg en laat u eens goed gaan! Onze muziekkeuze verschilt erg van persoon tot persoon, van moment tot moment, van plaats tot plaats. In 2020 onderzocht de Nederlandse neuroloog Jacob Jolij (Universiteit van Groningen) honderden liedjes waarvan internetgebruikers op zijn website hadden aangegeven dat ze 'hen gelukkig maken'.

    Een analyse van de gebruikte muziektechnieken leverde de onderzoeker concrete gegevens op: liedjes met 140 à 150 beats per minuut geven energie. En we zien hetzelfde effect bij liedjes in een hogere toonaard. Verder maken ook vrolijke en grappige liedjesteksten of teksten over een positief en leuk thema ons gelukkig. Feestjes, liefde, dansen ... Jacob Jolij heeft op basis van deze vaststellingen de ideale playlist samengesteld om gelukkig te zijn.

    Beluister ze op YouTube of op Spotify.

     

    Zin geven aan het leven

    “Ons grootste geluk is iemand gelukkig maken. Want hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt.” Deze wijze woorden zijn van priester Pierre, de oprichter van de daklozenorganisatie Emmaüs. Een manier om in deze moeilijke tijden toch positief te blijven, is zin geven aan uw leven door anderen te helpen.

    Steun een liefdadigheidsorganisatie (alleen of met collega's), zet bij uw bedrijf solidariteitsprojecten op, doe vrijwilligerswerk, doneer een centje ... Het leven lacht ons momenteel misschien iets minder toe, maar zo kunnen we toch een beetje geluk creëren.

Inspiratie

  • Vijf lichtpuntjes in de duisternis

    In België is het alle hens aan dek in de strijd tegen COVID-19. Maar wij zien toch vijf lichtpuntjes in de duisternis.

    1.  België is volop bezig met vaccineren. Meer en meer mensen hebben intussen hun vaccin al gekregen.
    2.  We mogen "binnenkort" opnieuw samenkomen met vrienden en familie. Het is enkel nog een kwestie van tijd.
    3.  Onze favoriete restaurants, sportscholen enz. gaan normaal gezien binnenkort ook opnieuw open.
    4.  We mogen stilaan alweer beginnen te dromen over een volgende reis. Met onze geliefde, met het gezin, met vrienden ...
    5.  België heeft – in tegenstelling tot veel andere Europese landen – besloten dat boeken en strips essentieel zijn. Bibliotheken en boekenwinkels mochten dus steeds open blijven. Maar dat kon ook bijna niet anders in het land van Hergé, Simenon en Suske & Wiske.
  • Recht om niet bereikbaar te zijn

    In bepaalde landen bestaat er zoiets als het 'recht om niet bereikbaar te zijn'. Volgens dit principe heeft een werknemer het recht om zich buiten de werkuren (woon-werktraject, verlof, rusttijden, weekend, avond, ziekteverlof ...) af te sluiten van de digitale communicatiemiddelen van het werk (smartphone, e-mail ...).

    Frankrijk heeft dit recht als eerste land in zijn arbeidswetgeving opgenomen. In België eisen bepaalde vakbonden dit ook, maar de werkgevers zijn er minder voor te vinden. Wat zegt de wet? Sinds 2018 verplicht de Belgische wetgeving om overleg over 'deconnectie' te houden. De sociale partners moeten concrete afspraken maken over het evenwicht tussen werk en privé, maar zonder strikte beperkingen.

    Bron: Belgisch Staatsblad, 30.03.2018

Wist je dat?