News
114

Wist u dat feestvieren goed is voor de gezondheid?

Op een bedrijfsfeest hoeft u geen grote namen uit te nodigen, de polonaise te dansen of cadeautjes uit te delen. Het hoeft niet eens veel te kosten.

Met een kleine blijk van waardering en een stukje taart komt u al een heel eind. Het belangrijkste is dat iedereen er zin in heeft, en daar speelt het bedrijf een grote rol in. De voordelen van een feestje zijn namelijk talrijk én de positieve effecten werken lang door.

Hoewel alles een excuus kan zijn om te vieren (verjaardag, eindejaar, goede bedrijfsresultaten, promotie van een collega ...), is het natuurlijk niet haalbaar om voor elke gelegenheid een feestje te bouwen. Maar het is ook zonde om nooit iets te vieren.

Hoe pakt u dat het best aan als bedrijf? Wel, daar hebben we het over in deze nieuwsbrief.

Fijne feestdagen!

Nieuwsbrieven

  • Bedrijfsfeesten zijn broodnodig.

    In sommige bedrijven bestaat de begeerde functie van 'eventcoördinator'. We kunnen ons allemaal wel iets voorstellen bij de inhoud van die job, dus een uitgebreide taakomschrijving laten we hier achterwege. Helaas kunnen we niet allemaal een officiële partyplanner in ons bedrijf aanstellen. Al betekent dat niet dat u niet af en toe iets kunt organiseren voor de collega's! Hoe, waarom en wanneer? Met deze handige tips komt u al een heel eind.

    Wist u dat feest vieren goed is voor de gezondheid? Allereerst zijn er de mentale voordelen: een feestje heeft een positief effect op het welzijn en het humeur. Maar dat is niet alles, want ook het lichaam en de hersenen hebben er baat bij. De opwinding en muziek stimuleren namelijk de aanmaak van dopamine, endorfine en zelfs oxytocine. Voeg daarbij de gezondheidsvoordelen van samen plezier maken en lachen, en we kunnen alvast concluderen dat af en toe een feestje – en zeker in een professionele context – een uitstekende zaak is.

     

    Positieve effecten

    Los van de gezondheidseffecten is feesten ook goed voor uw medewerkers en het bedrijf. Het versterkt de samenhang en sfeer binnen een team en bevordert de persoonlijke ontwikkeling, de motivatie en de onderlinge relaties. Vanuit een sociaal standpunt zijn feestjes dus uiterst belangrijke momenten waarop de hele bende samenkomt, een praatje maakt en banden schept.

    Ze bieden ook de kans om even te ontsnappen aan ons drukke, veeleisende beroepsleven, waar meestal weinig tijd is voor een goed gesprek. Een feest is dan ook een leuke manier om een team te belonen.

    Bovendien helpt het om even de druk weg te nemen die we ervaren (of onszelf opleggen) op het werk, stoom af te blazen en enkele uren alles te vergeten wat met het werk te maken heeft.

    Ook het bedrijf heeft baat bij feestjes, want fijne momenten op de werkplek zorgen op de middellange termijn voor gelukkige, productievere werknemers.

    Daarnaast kunnen bedrijven zich zo ook een specifiek imago aanmeten en zich onderscheiden van andere organisaties.

     

    Wat voor feest?

    In sommige bedrijven wordt elke gelegenheid aangegrepen om een feestje te organiseren. Denk maar aan de verjaardag van een collega, een nieuwe klant, goede resultaten, een afscheidsfeestje, een welkomstfeestje, een belangrijke sportwedstrijd (WK voetbal) ... Maar u kunt er ook voor kiezen om gelegenheden te vieren die jaarlijks terugkomen, zoals Halloween, Kerstmis en Nieuwjaar.

    Ook een internationale feestdag kan een leuke aanleiding zijn, maar meestal is een specifieke reden zelfs niet nodig. Gewoon samenzijn volstaat.

    En ... overtuigd? Zin om een feestje te bouwen, maar bent u op zoek naar een origineler concept dan het traditionele 'hapje en drankje'? Hier zijn alvast enkele leuke ideeën.

    Organiseer een liefdadigheidsfeest en koppel het nuttige aan het aangename! U kunt ervoor kiezen om een avond te organiseren in het teken van een bepaald thema, om mensen bewust te maken van een situatie of een goed doel. Tegelijkertijd kunt u ook geld of spullen inzamelen.

    Organiseer een retrospelletjesavond! Wat was het toch heerlijk om vroeger urenlang Sonic of Mario Bros te spelen, snoep te eten en frisdrank te drinken ... Goed nieuws – dat kan nog steeds! Hup hup, 't is tijd om prinses Peach en prinses Daisy te gaan redden!

    Mag het wat creatiever? Organiseer een Murder Mystery-avond en los met z'n allen een misdaad op (een fictieve natuurlijk – al is de verleiding soms misschien groot? ;-)) Het idee is simpel: er is een misdaad gepleegd en de deelnemers werken samen in teams om die op te lossen. 

    Organiseer een schattenjacht. Een klassieker, maar daarom niet minder leuk: iedereen gaat op zoek naar de schat. De vinder mag hem houden.
    Zijn uw medewerkers muziekfanaten? Dan is een muziekquiz of karaokeavond altijd een goed idee.

    Sportieve teams beleven gegarandeerd een geweldige avond met een tafelvoetbal- of pingpongtoernooi (en later op de avond bierpong?).

    Ten slotte kunt u kiezen voor een personeelsfeest waar huisdieren ook welkom zijn, zoals picknicks of wandelingen. Ook voor medewerkers zonder huisdieren is dat fijn, want het is bewezen dat spelen met dieren het stressniveau verlaagt!

     

    Voor wie?

    Bedrijfsfeesten worden in de eerste plaats georganiseerd om collega's (werknemers en zelfstandigen) samen te brengen. Daarnaast kunnen ze een uitstekende gelegenheid zijn om klanten of uw uitgebreide netwerk in een andere context te leren kennen. Maar ook om te tonen dat uw onderneming creatief en gezellig uit de hoek kan komen, en om het bedrijf eens van een andere kant te laten zien. Een bedrijfsfeest kan doeltreffender zijn om een boodschap over te brengen dan een nieuwsbrief, presentatie of eindejaarsgeschenk.

    Een andere vraag die soms rijst, is of een bedrijfsfeest verplicht is. Juridisch gezien is er natuurlijk geen enkele verplichting: de medewerkers hoeven niet noodzakelijk aanwezig te zijn. Maar, laten we eerlijk zijn, niet naar een bedrijfsfeest gaan (zeker als er veel organiseerwerk bij kwam kijken) is 'not done' voor uw imago.

     

    Hoe organiseert u een bedrijfsfeest?

    Met ons handige stappenplan wordt een bedrijfsfeest organiseren kinderspel.

    Stap 1: bepaal het budget. Een feest kan een miljoen euro kosten (prestigieuze locatie, internationale chef-kok, honderden gasten, luxueuze geschenken voor iedereen ...) of een paar honderd euro (als teambuilding op schattenjacht in het bos). Het moet vooral bij het bedrijf passen (qua imago, omvang en financiële middelen) en inspelen op wat de medewerkers graag willen. Afhankelijk van de leeftijden, bedrijfscultuur en sector zullen sommige werknemers een indrukwekkende, verrassende activiteit verwachten. Anderen vinden het dan weer fijner om rustig een glas te gaan drinken.

    Stap 2: kies een thema of concept (zie hierboven).

    Stap 3: leg een locatie en cateraar vast. Ook de datum van het feest is belangrijk, en brengt een aantal keuzes met zich mee: binnen of buiten; klassieke maaltijd of walking dinner; 's ochtends, 's namiddags of 's avonds ... 

    Stap 4: huur een fotograaf/videograaf in en kies een dj om de avond op te luisteren. Ook kunt u enkele leuke randactiviteiten organiseren om de sfeer erin te houden.

    Stap 5: nodig het personeel uit en regel alle logistieke zaken.

    Stap 6: om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt, kunt u eventueel beveiligingspersoneel, hostessen en andere dienstverleners inschakelen. Zorg dat de feestlocatie vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer (zeker als er veel gedronken wordt) of leg pendelbussen in.

    Het is de bedoeling dat iedereen het er nadien over eens is dat de avond perfect verlopen is. Want, zoals het Tadzjiekse spreekwoord luidt: "De verhalen achteraf vertellen je of een feest geslaagd was." 

Inspiratie

  • Fiscaal: hoe zit het met de kosten van het feest?

    In België is het niet altijd duidelijk welke kosten precies fiscaal aftrekbaar zijn.

    Voor bedrijfsfeesten gelden deze regels:

    1. Kosten voor personeelsfeesten worden beschouwd als een 'niet-belastbaar sociaal voordeel voor uw personeel'. Ze zijn niet aftrekbaar voor het bedrijf.  Eén keer per jaar zijn de kosten volledig aftrekbaar in het kader van een collectief sociaal voordeel (alle werknemers moeten uitgenodigd zijn, maar niet iedereen hoeft aanwezig te zijn).
    2. De btw op de maaltijd (eten + bediening) is niet aftrekbaar als ze verzorgd wordt door een cateraar. Als het bedrijf het eten en drinken zelf koopt, is de btw 100% aftrekbaar.
    3. De btw voor artiesten, muziekgroepen, zaalhuur ... is 100% aftrekbaar.
    4. Wat geschenken betreft, is het heel eenvoudig. De waarde van het geschenk is volledig aftrekbaar als die niet meer bedraagt dan 40 euro (exclusief btw) per werknemer per jaar (cijfers voor 2021). Voor geschenken aan kinderen van werknemers geldt hetzelfde bedrag per kind ten laste.

    Meer info over de cadeaucheque hier!

  • Enkele tips voor uw medewerkers

    Een personeelsfeest is niet hetzelfde als de bruiloft van een vriend of een avond op café met makkers. Het gaat hier nog steeds om een professionele context.

    Om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt, hebben we enkele tips verzameld voor uw medewerkers:

    1. Drink niet te veel alcohol. Het tast uw beoordelingsvermogen aan en kan ervoor zorgen dat mensen een verkeerd beeld van u krijgen.
    2. Blijf beleefd en respectvol tegenover collega's. Er mogen dan wel muziek, drank en opgeklede mensen in overvloed zijn – u bent niet in een discotheek aan de Côte d'Azur. Wel op een feest met collega's die u de volgende dag of na het weekend opnieuw onder ogen moet komen. Geen flauwe moppen of ongepast taalgebruik over het werk dus.
    3. Breng niemand mee. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch zijn er altijd collega's die iemand meebrengen van buiten het werk (een vriend die langskwam, een partner, een familielid ...). Dat is niet alleen onbeleefd, maar ook jammer. Het is namelijk de bedoeling om tijd door te brengen met collega's in een andere omgeving en hen beter te leren kennen.

    Meer tips: www.liveabout.com

     

Wist je dat?

  • 32.000

    Zoveel bedrijven telt de evenementensector in ons land.

    Bron: Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, 2018.