News
151

De kracht van extralegale voordelen 🪄

Welkom terug op kantoor! Het nieuwe school- en werkjaar is weer van start gegaan. Hopelijk kon u zich al op nieuwe, boeiende projecten storten. En misschien denkt u ook na over een manier om de werkomstandigheden, motivatie en inzet van uw medewerkers te verbeteren.

In deze nieuwsbrief hebben we het over extralegale voordelen en … een superkracht. Welke? De superkracht die ervoor zorgt dat uw medewerkers met plezier naar het werk komen en bijdragen tot een betere samenleving.

Veel leesplezier!

Laura

Nieuwsbrieven

  • Extralegale voordelen: zoveel meer dan hr-voordelen

    Maaltijdcheques zijn het populairste voordeel voor werknemers. Dat bleek maar weer eens uit een nieuwe enquête die hr-dienstverlener Partena Professional hield in juli 2024. Want maaltijdcheques zijn tegenwoordig de basis van het loonpakket. Niet alleen geven ze de koopkracht van werknemers een boost, ze bewijzen ook dat het bedrijf geeft om hun gezondheid en welzijn.

    Laten we eens kijken hoe extralegale voordelen zoals maaltijdcheques zowel werknemers als de hele maatschappij ten goede komen.

     

    De vele pluspunten van extralegale voordelen

    1. Talent aantrekken

    De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot. Daarom zetten bedrijven extralegale voordelen in om het beste talent aan te trekken. Een aantrekkelijk pakket kan het verschil maken tussen het ene bedrijf en het andere.

    2. Medewerkers behouden

    Extralegale voordelen helpen u om medewerkers aan boord te houden. Werknemers zullen minder snel vertrekken bij een onderneming die zorg draagt voor hun welzijn en ze extra voordelen biedt.

    3. Motivatie en inzet

    Extralegale voordelen versterken de inzet van werknemers, omdat ze aantonen dat de werkgever begaan is met hun welzijn en professionele en persoonlijke groei.

    4. Betere prestaties

    Wie gemotiveerd is, levert beter werk. Zo ontstaat er een opwaartse spiraal waar het bedrijf de vruchten van plukt.

    5.  Balans tussen werk en privéleven

    Voordelen zoals extra betaald verlof of flexibele werktijden helpen medewerkers om het evenwicht tussen hun werk en privéleven te bewaren. Dat vermindert vaak stress en verhoogt de tevredenheid over het werk.

    6. Looncompensatie

    Voor sommige bedrijven is het door de fiscale lasten in ons land niet mogelijk om het brutoloon te verhogen. Een loonpakket met extralegale voordelen is dan een fantastische manier om medewerkers toch tevreden te houden. Zo’n looncompensatie is bijzonder interessant, want in de laatste grote loonbarometer van België (juni 2023) lieten de Belgen weten erg ontevreden te zijn over hun loon. Slechts 32% van de werknemers in het onderzoek gaf een score van meer dan acht op tien. Dat is een daling van 4% in vergelijking met 2020.

    7. Een beter bedrijfsimago

    Bedrijven die aantrekkelijke extralegale voordelen aanbieden, krijgen een betere reputatie. Zo trekken ze niet alleen talent aan, maar ook klanten en zakenpartners.

     

    Zoveel meer dan belastingvoordelen

    We zouden extralegale voordelen onrecht aandoen door ze te reduceren tot enkel dat: een belastingvoordeel. Want ze hebben ook een grote impact op de economie, de lokale handel en het welzijn van werknemers.

    Maaltijdcheques zijn al uitvoerig aan bod gekomen in studies. Daaruit blijkt steeds weer dat ze er niet alleen voor zorgen dat mensen gezonder eten (één op de drie Belgen kan zich dankzij maaltijdcheques betere voeding veroorloven), maar ook de lokale handel steunen. Handelaars zien maaltijdcheques als gunstig voor hun omzet: volgens een peiling van Listen is de maaltijdcheque voor één op de drie handelszaken in België goed voor 10% van de omzet. Dit werd nog eens bevestigd door een nieuwe studie van Roland Berger. Hieruit blijkt dat elke euro die wordt uitgegeven aan maaltijdcheques overeenkomt met een injectie van 1,8 euro in de lokale Belgische economie via een multiplicatoreffect. We zien trouwens ook dat meer dan 80% van de begunstigden, werkgevers en handelaars tevreden is over dit systeem en het aanbevelen.

    De ecocheques, die dit jaar hun vijftiende verjaardag vieren, dragen dan weer bij tot de ecologische transitie. Ze kunnen in België tot 350.000 ton CO2 per jaar helpen te besparen (studie van CO2Logic). Nog zo’n opmerkelijk cijfer: 54% van de begunstigden is zich meer bewust van het milieu dankzij ecocheques. Ze moedigen hen aan om verantwoord te consumeren en milieuvriendelijke gewoontes aan te nemen.

    Nu werknemers steeds meer aandacht hebben voor het engagement van hun werkgever, verdienen ecocheques dus absoluut een plek in uw mvo-beleid.

    En dan zijn er nog de sport- en cultuurcheques, die werknemers een energieboost geven. Investeren in mensen en het welzijn van werknemers is altijd goed voor hun prestaties op de lange termijn. Sport- en cultuurcheques zijn ook een mooie manier om de koopkracht te verhogen aan het dure begin van het schooljaar, om onder meer schoolboeken, lidgeld voor een sportclub en cultuurabonnementen te betalen.

    Met cadeaucheques laat een bedrijf tot slot zien dat het zijn werknemers waardeert. Het creëert hiermee een positieve bedrijfscultuur en bevordert waarden zoals dankbaarheid en elkaar helpen. Een mooie manier om uw teams te bedanken en de motivatie op te krikken.

     

    Bij Edenred bieden we al deze oplossingen aan. En het goede nieuws is dat ze heel eenvoudig in te voeren zijn. Raadpleeg onze website voor meer informatie over dit thema.

     

    Wie komt in aanmerking voor deze extralegale voordelen?

    • werknemers van privébedrijven die deze extralegale voordelen ontvangen als onderdeel van hun loonpakket;
    • managers en bedrijfsleiders, die vaak ook meer extralegale voordelen krijgen, zoals een bedrijfswagen, aanvullende verzekeringen en pensioenregelingen;
    • ambtenaren en werknemers in de overheidssector;
    • zelfstandigen;
    • expats die in België werken – voor hen zijn er extralegale voordelen zoals een verhuispakket, woontoelagen en de terugbetaling van schoolgeld voor hun kinderen.

Inspiratie

  • En hoe zit het in het buitenland?

    Extralegale voordelen bestaan niet alleen in België. Sommige landen hebben wel heel originele voordelen.

    Het Amerikaanse bedrijf Akraya biedt zijn werknemers om de twee weken een professionele schoonmaakdienst aan om hen te helpen het evenwicht tussen werk en privéleven te behouden. In Zweden geven sommige bedrijven subsidies voor niet-werkgerelateerde cursussen voor persoonlijke ontwikkeling, zoals kooklessen of een taalcursus. Zo moedigen ze levenslang leren en persoonlijke ontplooiing aan. Spotify helpt werknemers die een gezin willen stichten met zes maanden betaald ouderschapsverlof en de terugbetaling van de kosten voor het invriezen van eicellen en voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Chattermill biedt een flexibele maandelijkse toelage die met elk werkjaar stijgt, als beloning voor trouwe werknemers.

  • Kent u Edenred Voordelen al?

    Edenred Voordelen is nog zo’n troef van formaat om creatieve loonpakketten samen te stellen.

    Op dit voordelenplatform zijn honderden exclusieve en superinteressante deals te vinden. Door de aanbiedingen te combineren, kunnen werknemers elk jaar gemiddeld 1500 euro besparen op hun dagelijkse aankopen. U vindt er meer dan vierhonderd merken en zeshonderd speciale aanbiedingen. En om alles nóg makkelijker te maken, is er ook een app met de naam Edenred Discounts. Zo hebt u altijd al uw aanbiedingen binnen handbereik! 😉

Wist je dat?