Dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine: het winnende vierkant van geluk
We weten bijvoorbeeld dat ons lichaam in geval van angst adrenaline afscheidt, een hormoon dat de hartslag en de bloeddruk verhoogt om ons lichaam meer energie te geven en potentieel gevaar het hoofd te bieden.
Voor geluk geldt dezelfde formule, behalve dat er niet één, maar vier hormonen zijn die deze toestand van euforie en welzijn teweegbrengen. Maar om welke hormonen gaat het?
Dopamine is het motivatiehormoon. Omdat we het vooral ‘s morgens afscheiden, wordt gezegd dat het ‘ons zenuwstelsel op gang trapt’. Met andere woorden, dit hormoon stimuleert ons, helpt ons om actie te ondernemen en onze doelen te bereiken. Slapen, naar muziek luisteren, mediteren en wat frisse lucht krijgen zijn allemaal natuurlijke manieren om je dopaminegehalte te verhogen en je in de startblokken te krijgen. Suiker, tabak en alcohol verhogen het dopaminegehalte dan weer kunstmatig en laten het onmiddellijk terug naar beneden zakken.
Serotonine is het zenhormoon. We scheiden het vooral ‘s avonds af, waardoor we minder agressief en impulsief kunnen zijn, terwijl ons zelfvertrouwen toeneemt en fysieke pijn afneemt. In tegenstelling tot dopamine bereidt serotonine ons voor op de slaap. Sporten en blootstelling aan de zon verhogen op natuurlijke wijze het serotoninegehalte.
Oxytocine wordt ook wel het liefdes- of knuffelhormoon genoemd. We scheiden het af wanneer we vrijen, maar bijvoorbeeld ook wanneer we gewoon knuffelen of tijdens sociale interacties met anderen. Bovendien verbetert het ons immuunsysteem.
Tot slot is er het vierde gelukshormoon, endorfine. Dat wordt afgescheiden om pijn en stress te verminderen, vooral tijdens intense fysieke activiteiten, maar dat is niet alles ... We scheiden immers ook enorme hoeveelheden endorfine af wanneer we lachen.
Dankzij dit winnende vierkant hebben we alles wat we nodig hebben om gelukkig te zijn in ons privé- en beroepsleven.