News
78

Ander werk, ander leven

Veranderen van werkgever. Veranderen van job. Binnen jouw bedrijf of elders gaan werken. Beslissen dat het tijd is om de bladzijde om te slaan en aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.

Veranderen is absoluut niet makkelijk. Want verandering betekent buiten je comfortzone treden. Je laat al je zekerheden achter en begeeft je op onbekend terrein. Verandering vergt ook veel energie. Je moet nieuwe dingen leren, nieuwe gezichten onthouden en je aanpassen aan de nieuwe manier van werken.

Door het coronavirus staan heel wat zekerheden op losse schroeven. Door de crisis zijn we ook beginnen nadenken over bepaalde waarden in het leven. Voordien hadden we nooit echt tijd om naar onszelf te luisteren en concreet na te denken over bepaalde zaken. Dit is misschien hét moment om antwoorden te vinden en ... hier en daar wat te veranderen.

En denk eraan: “You’re always as good as you were in your last job.”

Veel leesplezier!

Nieuwsbrieven

  • Waarom alles veranderen?

    Professionele groei gaat soms gepaard met een andere functie of beroep. Collega's met een anciënniteit van 35 of 40 jaar in hetzelfde bedrijf zijn ware legendes geworden. Interne of externe mobiliteit, een ingrijpende carrièreswitch ... Vaak komen dezelfde vragen naar boven: waarom, hoe, wanneer, met welke voorbereiding? Wat zijn de voordelen? Is dit geen risico? Op al deze vragen geven we je in deze nieuwsbrief alvast een antwoord.

    Ken je Sophie Dutordoir? Deze dame staat vandaag aan het hoofd van de NMBS. Ze heeft een schitterend, maar verrassend parcours afgelegd. Halfweg 2007 werd ze algemeen directeur van Fluxys en in 2009 schopte ze het tot CEO van Electrabel. Na onenigheid over de strategie van de onderneming nam ze in december 2013 ontslag en besloot om in Overijse ... een Italiaanse kruidenierszaak annex restaurant te openen. Datzelfde jaar besliste ook toenmalig federaal minister Sabine Laruelle om de politiek te verlaten en het over een compleet andere boeg te gooien. Zij ging in de privésector aan de slag. Sommigen vinden zo'n carrièreswitch misschien wel heel radicaal. Nochtans zijn dit geen alleenstaande gevallen. Officiële cijfers bestaan er niet, maar uit een enquête van de Franstalige krant Le Soir in 2020 blijkt (volgens Randstad en Manpower) dat 20% van de mensen na een outplacementtraject overstapt naar een compleet andere sector.

     

    Kwestie van willen of moeten?

    Er zijn heel wat redenen om jouw geluk al dan niet elders te beproeven en elke situatie is anders. Laten we even kijken naar de meest voorkomende redenen waarom iemand van job zou willen veranderen.

    Talrijke redenen zijn 'een kwestie van moeten': verveling, onderwaardering, te weinig ondersteuning door het management, vervelende werkuren, te hoge werkdruk, problemen met collega's ... (cf. curatie 2).

    Andere redenen zijn 'een kwestie van willen'. Mensen die van job of sector veranderen, zoeken doorgaans in de eerste plaats iets wat meer in lijn met hun waarden ligt. Dit is de voorbije vier tot vijf jaar een belangrijke trend, en uit zich in heel wat mooie carrièreswitches (cf. curatie 1, getuigenis). Wie voltijds werkt, besteedt acht tot tien uur per dag op het werk. Als je je nachtrust buiten beschouwing laat, breng je dus twee keer zo veel tijd door op het werk als met je partner, kinderen of vrienden. Je moet je dus echt goed voelen op het werk. Je moet er jezelf en zo gelukkig mogelijk kunnen zijn. 

    Een andere reden die vaak wordt aangehaald, is leergierigheid. We zitten soms onbewust vast in bepaalde routines. Maar wanneer we even de tijd nemen voor zelfreflectie, komt het besef dat we 'mentaal' stilstaan en niets meer bijleren. 

    Mensen veranderen ook soms van job, omdat ze willen terugkeren naar hun eerste liefde. Velen van ons oefenen namelijk een job uit die uiteindelijk weinig of niets te maken heeft met wat we gestudeerd hebben. En sommigen willen terug naar de sector waaraan ze ooit hun hart verloren hebben.

    Tot slot willen sommige mensen gewoon meer geld verdienen. Het financiële plaatje kan zeker een reden zijn, maar dit is al ongeveer tien jaar minder doorslaggevend. Zeker voor de jongere generaties.

     

    Enkele belangrijke stappen

    Het van de ene dag op de andere over een andere boeg gooien? Ja, dat kan. Maar wil je jouw kansen op langdurig succes vergroten, dan is een omscholing nodig. Een notaris die kippen wil kweken? Een analist-consultant bij een bank die nu grote events wil organiseren? Ze bestaan echt! Maar vanzelfsprekend is het niet ...

    Je moet jezelf verschillende vragen stellen en verschillende overwegingen maken. Het allerbelangrijkste: weten wat je wel/niet wil doen. Wat geeft je vleugels? Wat drijft je?

    Daarna is het belangrijk dat je een balansmaakt van je competentiesmet het oog op die nieuwe activiteit. Een acrobaat worden als je rugproblemen hebt, lijkt bijvoorbeeld niet erg realistisch.

    Ga zeker ook eens te rade bij mensen die al in het vak zitten, zodat je weet wat dit echt inhoudt. Is de kogel door de kerk? Heb je hiervoor compleet andere competenties nodig, dan moet je je misschien wel bijscholen. Want kippen, wat eet dat eigenlijk? Afhankelijk van jouw keuze moet je je misschien ook laten bijstaan door professionals, bv. voor je boekhouding, administratie, communicatie ...

    Maar ook niet onbelangrijk: weet dat je niet altijd alles meteen kunt weten. Het zal tijd vergen voordat je volledig ingewerkt bent.

     

    Interne mobiliteit

    Veranderen van werk betekent niet altijd veranderen van sector of je leven omgooien. Soms kun je gewoon intern verschuiven, dus binnen het bedrijf waar je al werkt. Interne mobiliteit is niet altijd populair in België. Bedrijven gaan meestal extern op zoek naar 'nieuw bloed' om hun vacatures in te vullen.

    Eén van de redenen waarom het gebrek aan interne mobiliteit iets cultureels is. In tegenstelling tot andere regio's in de wereld hebben we in Europa een vrij star beeld van het professionele karakter van iemand.  We steken mensen graag in vakjes, en onbewust overtuigen we onszelf ervan dat een werknemer niets anders kan doen. Hoe groter de organisatie, hoe groter dit probleem. In een familiebedrijf – waar iedereen van alle markten thuis is – is het meer algemeen aanvaard dat iemand van de ene functie naar de andere doorgroeit.

    Allerlei voordelen

    Interne mobiliteit is nochtans zeer interessant. Doorschuiven kan horizontaal (naar een functie met dezelfde verantwoordelijkheid) of verticaal (naar een functie met meer verantwoordelijkheid). Dit biedt veel voordelen, niet het minst voor het imago van het hr- en bedrijfsbeleid. Voorzie je naast interne doorgroeimogelijkheden ook in opleidingen en interessante functies voor heel wat profielen?

    Dan hoef je nooit meer te zeggen dat je 'ruimdenkend en flexibel' bent en dat je 'luistert naar je werknemers'. Want daden zeggen meer dan woorden, toch? Bovendien is het ook interessant dat je tegelijk inzet op een cultuur van onderling vertrouwen. Je weet tot slot perfect welk vlees je in de kuip hebt, terwijl je bij een nieuwe aanwerving weleens bedrogen kunt uitkomen.

Inspiratie

  • De 5 professionele redenen waarom talenten vertrekken

    Het prestigieuze CMOE (Center for Management and Organization Effectiveness) heeft onderzocht waarom getalenteerde medewerkers hun job opzeggen. Hun besluit? Er zijn vijf redenen die vaak terugkeren. Een bedrijf kan hier dus op inspelen om zijn goeie medewerkers aan zich te binden.

    De verschillende redenen in het kort ... (1) De relatie met de rechtstreekse manager loopt stroef. (2) Mensen krijgen geen of weinig verantwoordelijkheid binnen het bedrijf. (3) Werknemers zoeken liever andere oorden op als ze geen interne doorgroeimogelijkheden zien. (4) Te weinig erkenning en waardering zijn een struikelblok. (5) Het bedrijf zit in slechte papieren.

    Bron

  • Getuigenis: “Ik heb human resources ingeruild voor een totaal andere uitdaging”

    Celine Nagels, van hr-verantwoordelijke naar 'ecologische onderneemster' Je leven omgooien? Céline heeft het gedaan. Na bijna tien jaar als hr-verantwoordelijke bij een kmo besloot ze enkele maanden geleden om iets helemaal anders te doen.

    “Ik deed heel graag wat ik deed. Ook omdat ik samen met het bedrijf heb kunnen groeien. Maar het bleef altijd kriebelen om zelfs iets op te starten. En ja, het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Het is belangrijk dat je luistert naar jezelf. Want als je blijft focussen op je angsten, dan vind je altijd wel een goede reden om iets niet te doen.”

    Celine nam haar beslissing net voor de gezondheidscrisis, na een opleiding 'Executive master in eventmanagement' aan het IHECS. “Ik had al jaren zin om een bedrijf op te richten dat duurzame events organiseert. En toen gooide COVID-19 roet in het eten. Het is en blijft een bijzondere periode, waarin ik heel veel nagedacht heb. Over wat ik wou doen. Over wie ik wou zijn. Over mijn engagement. Samen met een vriendin heb ik dan besloten om ervoor te gaan. We hebben ons aangesloten bij een incubator voor start-ups. Zo zag ChanGo het levenslicht: ons bedrijf voor herbruikbare recipiënten voor meeneemgerechten. Vandaag kan ik mijn ondernemerszin combineren met bepaalde van mijn waarden, zoals duurzaamheid.”

    Financieel is het niet altijd gemakkelijk om je leven zo om te gooien. Net daarom had Celine alles goed gepland. “Ik wist dat ik op een dag een eigen bedrijf zou oprichten en dat ik dit financieel zou moeten kunnen bolwerken. Daarom had ik geld opzij gezet. Bovendien heb ik opleidingen gevolgd als voorbereiding op de overstap van werknemer naar ondernemer.”

     

    Bedankt voor je inspirerend verhaal, Celine!

Wist je dat?

  • 56%

    In België verandert 56% van de mensen van job voor hun persoonlijke ontwikkeling (zinvolle tijdsbesteding, comfort, gezinsleven).

    Cijfer van SD Worx België.