News
83

Wees lief voor je lichaam

In de zomer maken we onszelf vaak mooie beloften. We nemen ons voor meer te lezen of te sporten, meer tijd voor onszelf te maken, in het bos te gaan picknicken, vaker met onze vrienden te praten, af te vallen, te rusten en te ontspannen, vroeger te gaan slapen … Een beetje zoals nieuwjaarsvoornemens dus.

Wij hebben zelf een voornemen dat we met je willen delen: deze zomer willen we de tijd nemen om naar ons lichaam te luisteren, ons ritme te respecteren, onze behoeften opnieuw te evalueren en te luisteren naar wat ons onderbewustzijn ons vertelt. En we willen gezond eten, zowel mentaal als fysiek. Maar zonder overdaad.

Dat is een haalbaar en redelijk doel, vind je niet? Voor wie dat ook wil bereiken, is deze nieuwsbrief een handige leidraad. Laten we samen ontdekken waarom het voor ondernemingen zo interessant is om gezonde voeding op kantoor te promoten.

Een fijne zomer iedereen!

Nieuwsbrieven

  • Fruit, groenten en veel wilskracht

    Voeding is niet weg te denken uit ons dagelijkse leven. Sommigen eten gewoon omdat het moet, anderen houden er echt van en voor sommigen is dit het hoogtepunt van de dag! Het volstaat om te kijken hoeveel razend populaire tv-programma's, realityshows en boeken over voeding en koken er wel niet zijn. Dit onderwerp houdt ons niet langer alleen thuis in de keuken bezig, maar ook op het werk. Want gezonde voeding promoten is erg interessant voor ondernemingen. Lees dus zeker onze nieuwe hr-whitepaper: 'Good Food, Good Mood'. Van een mooie start voor het schooljaar gesproken! En om onze whitepaper kracht bij te zetten, stellen we je in deze artikel enkele boeiende initiatieven voor. Bovendien krijg je enkele leestips, want ook je geest moet af en toe worden gevoed.

    Ken je Giuseppe Arcimboldo, de Italiaanse schilder uit de zestiende eeuw? Misschien niet. Maar wij kennen al zijn werken. Arcimboldo maakte namelijk een hele reeks schilderijen waarin de gezichten en lichamen van zijn personages uitsluitend uit planten, groenten en fruit bestaan. Het is een subtiele metafoor die uitdrukt dat we zijn wat we eten. Ons lichaam neemt de voedingsstoffen op die wij het geven, en dit vormen de bouwstenen voor onze cellen. Als we te veel zout, suiker of vet eten, kan dit dus niet anders dan een nefaste invloed op ons lichaam en alle delen ervan hebben. In deze Good Food-strategie is het essentieel om te begrijpen dat voeding informatie is voor onze cellen. En als die informatie niet goed is, kunnen de cellen zich niet op hun normale, natuurlijke manier ontwikkelen.

    'Je bent wat je eet': dat is de boodschap van een bestseller van Jane Goodall, de beroemde Britse ethologe en antropologe. In dat boek legt ze uit hoe belangrijk het is om goed te eten, omdat we worden volgepropt met getransformeerde producten, additieven, suikers en transvetten. Enkele jaren geleden kregen meerdere landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, te maken met plaatsgebrek op de begraafplaatsen omdat lichamen veel langzamer ontbinden dan vroeger. Al snel kwamen de bewaarmiddelen in ons voedsel in het vizier als mogelijke boosdoener, maar die hypothese werd later ontkracht.

    De nieuwe whitepaper downloaden

     

    Gewoonten om af te leren en reflexen om te leren 

    Sommige vaak voorkomende gewoonten zijn eigenlijk helemaal niet gezond voor ons lichaam. De eerste gewoonte is drinken terwijl je eet. Voedingsdeskundigen raden aan om in de 30 minuten voor een maaltijd niet te drinken en erna even lang te wachten. Drinken tijdens het eten is dus geen goed idee. De maagsappen vol spijsverteringsenzymen die we tijdens het eten produceren, worden namelijk verdund door de vloeistof die we binnenkrijgen. De tweede gewoonte is ons voedsel overmatig verhitten, want hitte vernietigt hun natuurlijke voedingswaarde. Vanaf 45 °C worden de enzymen afgebroken, vanaf 65 °C vitamine C en vanaf 90 °C vitamine A en B.

    Tot slot wijzen we steeds op het belang van fruit in gezonde voeding. Dat is een onweerlegbaar feit. Maar het is geen goed idee om tijdens of net na de maaltijd fruit te eten, want het is niet goed combineerbaar met andere voedingsmiddelen. Fruit eet je het best op zich, tussen de maaltijden door. Als je fruit na ander voedsel naar binnen speelt, zal het supersnel gisten in je darmen. Het resultaat: het evenwicht in je lichaam raakt zoek. Het werk van de jonge onderzoekster en auteur Giulia Enders over de maag ('De mooie voedselmachine', een wereldwijde bestseller waarvan al 2 miljoen exemplaren zijn verkocht) helpt ons te begrijpen waarom dit orgaan ook wel het 'tweede brein' wordt genoemd en mee aan de basis kan liggen van allerlei problemen, zoals depressie en overgewicht. Maar ook tal van oplossingen beginnen in de maag. 

     

    Niet eten (vasten of een maaltijd overslaan), is dat een oplossing?

    Is het een goed idee om 's middags niet te eten? Welke reden je ook kunt hebben (dieet, tijdgebrek) om het middagmaal over te slaan, het antwoord is niet zo voor de hand liggend. In onze cultuur eten we doorgaans drie keer per dag: 's ochtends, 's middags en 's avonds. En in de meeste bedrijven is het de gewoonte om 's middags te lunchen. Maar steeds meer voedingsdeskundigen en sportcoaches stellen zich daar vragen bij. Volgens hen moet je eerst en vooral naar je lichaam luisteren. Sommigen moeten veel en op vaste tijdstippen eten, anderen hebben minder voedsel nodig of eten beter op onregelmatige tijdstippen. Het lichaam geeft zelf aan wat het nodig heeft.

    Wat het ontbijt betreft, is de gouden regel dat je voldoende zorg moet besteden aan je eerste maaltijd van de dag. Hoe laat je ook eet. Die maaltijd bepaalt namelijk het ritme van je dag. In het ideale geval combineer je zuivelproducten, fruit en granen tijdens het ontbijt. Je hebt dus koolhydraten, complexe suikers, vezels, eiwitten en een beperkte hoeveelheid vetstoffen nodig. Wat je beter vermijdt, zijn 'snelle' suikers (croissants, industrieel geproduceerde muesli of fruityoghurt …).

    Deze eerste maaltijd kun je om 8 uur 's ochtends eten, maar ook om 11 uur of 's middags. Dat maakt niet uit. Wél belangrijk is dat je steeds genoeg drinkt. Idealiter drink je 's ochtends wanneer je opstaat een glas lauw water of een kop thee. Een andere belangrijke tip voor wie zijn voedingsgewoonten wil aanpassen, zoals een maaltijd naar een ander tijdstip verschuiven of helemaal overslaan? Doe dit steeds geleidelijk, in stappen. Schakel indien nodig de hulp van een deskundige in.

     

    Waarom gezond eten op kantoor?

    Allereerst omdat het middagmaal een enorme impact heeft op ons energiepeil. Het laadt je batterijen op en heeft een aanzienlijke invloed op je productiviteit op het werk. Ons fysieke en intellectuele vermogen is namelijk rechtstreeks afhankelijk van de kwaliteit van wat we eten. Als je voedsel te veel vetten of suiker bevat, voel je dat gegarandeerd in de namiddag.

    Daarnaast ondervindt wie gezond eet minder gezondheidsproblemen die rechtstreeks met voedsel te maken hebben. Denk maar aan diabetes type 2, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker. Die gezondheidsproblemen zijn volgens het Belgische adviesbureau Liantis verantwoordelijk voor een derde van de zieke werknemers, ofwel 30% van het ziekteverzuim in bedrijven. We weten bovendien dat werkgevers per werknemer gemiddeld een week per jaar aan productiviteit verliezen door ongezonde voedingsgewoonten[1].

    Tot slot is gezond eten op kantoor belangrijk omdat we weten dat gezondheidsrisico's rechtstreeks verband houden met de leeftijd van werknemers. En dat terwijl de arbeidsmarkt steeds meer vergrijst. Naar schatting zal het aantal vijftigplussers in bedrijven de komende twintig jaar alleen maar toenemen.

     

    Enkele tips om gezond te eten op het werk 

    Gezond eten heeft een prijs. Maar zoals we hebben gezien, kunnen we ook leren om minder te eten. Het idee is dus: minder, maar beter eten. Zo krijgt ons lichaam wat het echt nodig heeft. Hoe doen we dat?

    • De eerste reflex: zoek in de buurt van je werkplek (bedankt, Google Maps) enkele winkels, tavernes, broodjeszaken, slagers … die verse, huisbereide kwaliteitsproducten verkopen.
    • Voor wie niet altijd de tijd heeft om buiten te gaan bestaan er ook bezorgdiensten, zeker voor wie in een stad of een bedrijvenpark werkt. Ook bij zulke diensten is het belangrijk dat je goed selecteert, vergelijkt en kijkt welke het best bij jou past.
    • Voor wie helemaal geen tijd heeft of niet op een plek werkt waar je gemakkelijk aan eten geraakt hebben we een andere tip: leer 'huisbereid' te eten. Dat vraagt wat organisatie en voorbereiding, maar zo weet je precies wat er op je bord ligt en hou je je calorie-inname gemakkelijker onder controle. Idealiter denk je dus 's avonds al na over je lunch voor de volgende dag. Maak bijvoorbeeld wat meer van je avondmaal en houd een portie opzij in een lunchdoos voordat je het eten op tafel zet.

    Geen inspiratie? Er zijn tal van websites, blogs, vlogs, social media enz. met tips om gezond én lekker te eten – wel honderden in elke denkbare taal. Op deze websites[2] vind je inspiratie voor recepten, tips, goede gewoonten … Om je op weg te helpen hebben we enkele blogs uitgelicht.

    Tot slot: het is goed dat je jezelf voorneemt om gezond te eten, maar wees niet te streng voor jezelf. Af en toe mag je 'zondigen', zoals met een hamburger of een bezoekje aan de frituur samen met collega's. Deze zomer eten we dus lekker veel meloenen … maar ook af en toe een frietje. Want we zijn en blijven Belgen, en onze frietjes pakt niemand ons af 😉

     

     

    [1] https://blog.liantis.be/nl/welzijn/gezonde-voeding-productiviteit

    [2] Blog 1 | Blog 2 |Blog 3

    En natuurlijk: https://iloveticketrestaurant.edenred.be/nl/

Inspiratie

  • Tips van een deskundige

    Er bestaan een aantal vuistregels om gezond te eten. In de whitepaper die we voor je hebben samengesteld, lees je een interview met een diëtiste. Zij heeft enkele nuttige voedingstips in petto.

    Hier is er al eentje: “Je moet kauwen, kauwen en nog eens kauwen. Neem 20 minuten de tijd om rustig te eten. Ver weg van je computer, zodat je even niet gestoord kunt worden. Eet bewust en proef de smaken in elke hap, tot je geleidelijk aan een verzadigd gevoel krijgt.”

    In de whitepaper vind je ook:

    • alles wat je moet weten over de wetgeving inzake Good Food;
    • hoe je je hersenen goed gevoed houdt;
    • hoe je een evenwichtig voedingsbeleid het best invoert in je bedrijf.

    De nieuwe whitepaper downloaden

  • De lunch, een Belgische traditie?

    Hoewel door telewerk de kaarten dit jaar anders lagen blijft de Belg vasthouden aan de traditie om uit eten te gaan of buitenshuis maaltijden te kopen. Talloze mensen lopen snel naar de winkel voor een broodje of salade, en we schuiven maar al te graag aan tafel voor een snack of een uitgebreid diner.

    Die trend zien we ook bij onze buren: in Duitsland, Frankrijk en Nederland blijven mensen over het algemeen niet op kantoor tijdens hun middagpauze. In sommige andere landen geldt het tegenovergestelde: de Amerikanen nemen bijvoorbeeld steevast een 'brown bag' mee naar het werk, een bruine papieren zak met hun lunch erin. 's Middags eten ze gewoon aan hun bureau.

Wist je dat?

  • 22

    22 minuten: zo lang duurt de lunchpauze van de Belgen gemiddeld.

     

    Bron: StepStone voerde in 2019 een enquête uit bij meer dan 10.000 inwoners van België en enkele buurlanden.