News
101

Kent u de 4R-strategie al?

Er wordt steeds meer ondernomen om mensen te mobiliseren voor een groenere wereld. Zo ook in de bedrijfswereld. Ecologie gaat een steeds grotere rol spelen in het mvo-beleid (maatschappelijk verantwoord ondernemen). Sterker zelfs, het is een prioriteit aan het worden, in grote én kleine bedrijven.

Hoe kunnen wij onze ecologische voetafdruk verkleinen? Wat kunnen we samen doen om hierin iets te bereiken?

Wel, daar hebben we het over in deze nieuwsbrief.

Veel leesplezier.

Claudia

Nieuwsbrieven

  • Ja, bedrijven kunnen iets doen

    De hoofdmoot van wat een onderneming kan doen om groener te worden, kunnen we eigenlijk samenvatten in 4 R's: replace, reduce, reuse en recycle. Vervangen, verminderen, hergebruiken en recycleren dus. Logisch advies. Maar het personeel moet dan wel een groen beentje voorzetten. We vertellen er alles over op onze blog.

    Het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) publiceerde op 28 februari zijn jongste rapport over de opwarming van de aarde. De aanbevelingen hierin zijn gericht tot iedereen. Ook bedrijven. Ze krijgen de vraag plannen uit te werken om verspilling tegen te gaan.

    De juiste aanpak? Ons afvragen wat we kunnen doen, samen of individueel, om minder grondstoffen te gaan gebruiken (reduce – want het 'beste' afval, is afval dat niet bestaat), sommige niet-hernieuwbare bronnen te vervangen (replace) door andere, en bepaalde materialen of hun afval opnieuw te gebruiken (reuse) en te recycleren (recycle).

    Het is een concrete, essentiële en betaalbare strategie die ons bovendien duizenden euro's kan besparen.

     

    Hernieuwbare energie

    De afgelopen weken stonden de kranten vol van de 'stormloop op zonnepanelen' onder Belgen en Belgische bedrijven. Een verrassing is dat niet. De prijs van elektriciteit is in een jaar tijd met 80 tot 85% gestegen voor zowel vaste als variabele contracten. Er zijn zelfs bedrijven waarbij het bedrag op hun energiefactuur in twaalf maanden tijd twee tot drie keer groter is geworden. En dat heeft gevolgen voor de winstgevendheid en soms zelfs het voortbestaan van het bedrijf.

    Een mirakeloplossing voor deze situatie is er niet. Maar er zijn wel enkele interessante pistes. De eerste is om energie uit fossiele bronnen te vervangen (replace) door hernieuwbare energie, dus energie die wordt opgewekt uit hulpbronnen die onbeperkt beschikbaar zijn (zon, wind, waterkracht).

     

    Talloze voordelen

    Overstappen op hernieuwbare energie heeft veel voordelen voor bedrijven. Dit zijn er bijvoorbeeld acht voor zonne-energie.

    • Het is goed voor het milieu.
    • Het maakt de activiteit van een bedrijf zinvoller.
    • Zon en wind zijn onuitputtelijk en beschikbaar voor iedereen.
    • Zodra de installatie is afbetaald, is de zonne- of windenergie gratis. Het kan zelfs winst opleveren. Want afhankelijk van het gewest kan een deel van de opgewekte en ongebruikte energie in het net worden geïnjecteerd, zodat andere consumenten ze kunnen kopen.
    • Zonnepanelen verhogen de vastgoedwaarde van een gebouw.
    • De productie is stil.
    • 'Verloren' oppervlakte wordt plots bruikbaar.
    • En u bent niet afhankelijk van schommelingen van de marktprijzen.

    “Door de gespannen wereldwijde context is energieafhankelijkheid een heet hangijzer in het bedrijfsleven. Kiezen voor hernieuwbare energie is ook kiezen voor een zekere onafhankelijkheid. Met de energie die één zonnepaneel jaarlijks opwekt, rijdt een auto 2000 km. Beeld je eens in hoeveel je dan kunt besparen als je elektrische of hybride bedrijfswagens hebt”, zegt Grégoire de Pierpont, CEO van Enerdeal (een bedrijf gespecialiseerd in zonnepanelen voor bedrijven).

     

    Minder verbruiken dus. Maar hoe?

    Een ander aspect van die ecologische aanpak is minder verbruiken (reduce). Ook dat is goed voor de planeet én de portemonnee. Verminderen kan op verschillende fronten.

    Het eerste is verlichting. Gebruik bijvoorbeeld ledlampen, installeer bewegingsdetectoren (zodat het licht enkel aangaat wanneer er iemand in de ruimte is) en wijs uw werknemers tot slot op het belang van een spaarzaam energiegebruik.

    Dan komt water. Drink kraanwater. En gebruik daarvoor glazen en geen plastic bekertjes. Toiletten met dubbele spoeling zijn ook handig om water te besparen.

    Het derde domein betreft de verplaatsingen. Uw bedrijf kan bijvoorbeeld telewerken blijven stimuleren, carpoolen aanmoedigen, een abonnement op het openbaar vervoer aanbieden, micromobiliteit (steps, fietsen enz.) financieel ondersteunen of uw werknemers zelfs elektrische of hybride bedrijfswagens ter beschikking stellen.

    Op de vierde plaats komt het papierverbruik. Nog steeds wordt er papier weggegooid dat amper werd gebruikt. Of omdat het gekreukt is. Soms drukken we zelfs mails af!

    En dan is er de digitale vervuiling nog. Wist u dat een werknemer die aan een computer werkt elke dag het equivalent van tachtig gloeilampen verbruikt? Een degelijk beleid kan die digitale vervuiling aan banden leggen.

    Deze tips staan ook op onze blog:

    • Hou bijlagen zo klein mogelijk of comprimeer ze. Of nog beter: verstuur waar mogelijk een link.
    • Verwijder afgehandelde mails en denk eraan de prullenbak leeg te maken.
    • Schrijf u uit van nieuwsbrieven die u toch nooit leest.
    • Maak geen overmatig gebruik van videovergaderingen.
    • Stuur geen mails met enkel 'oké' of 'bedankt'.

    Volgens Energuide zou iedere Belg, als hij maar één 'nutteloze' mail minder zou sturen, 2825 ton CO2 besparen. Dat zou neerkomen op 573 dieselwagens van de weg halen.

    Meer tips vindt u hier

     

    Recycleren en hergebruiken? Het kan!

    Systemen voor de recyclage en het hergebruik (recycle + reuse) van energie of materiaal invoeren hoeft niet moeilijk te zijn.

    Het begint allemaal met een sorteersysteem om de recyclage van materiaal mogelijk te maken. Gewoonlijk worden papier, karton, plastic en elektrische apparatuur gerecycleerd. Maar wist u dat ook sigarettenpeuken een tweede leven kunnen krijgen? En dat afvalwater opnieuw kan worden gebruikt? Hebt u een kantine? Recycleer voedingsresten of vervallen producten dan door een solidaire koelkast te plaatsen. In zulke koelkasten kan men voedsel achterlaten, zodat hulpbehoevenden zich vrij kunnen bedienen. Ze zijn zowat overal in België te vinden.

    Nog zo'n goede gewoonte is gerecycleerde en/of recycleerbare producten kopen.

    Maar we kunnen nog verder gaan. Sommige bedrijven moedigen hun werknemers bijvoorbeeld aan om afgedankte of ongebruikte voorwerpen te ruilen onder elkaar. Dat gebeurt via het intranet of via een speciaal daarvoor ontwikkeld platform. Veerle van de boekhouding doet haar elektrische fiets weg. Nicolas verhuist en verkoopt veel spullen. En dat komt goed uit, want Yacine gaat samenwonen met zijn vriendin en heeft nog heel wat nodig.

     

    Ook individueel kunnen we veel doen

    Leven zonder te vervuilen, het kan. Alles wat mensen en bedrijven doen, heeft een prijs voor het milieu. De 4R-strategie is prachtig. Maar we zijn zelf ook een deel van de oplossing.

    Hoe? Door ons eigen gedrag wat bij te sturen. Meestal weten we wel wat er beter kan. Maar laten we ons inzetten om die verandering ook echt waar te maken én vol te houden. Denk maar aan onze twaalf persoonlijke tips om milieubewust te telewerken

    Er zijn trouwens verenigingen of programma's die onze vervuiling compenseren. Overweeg om die te steunen of te volgen. Een populaire oplossing is bomen aanplanten. Geschat wordt dat iedere Europeaan jaarlijks 10,6 tot 12,8 ton CO2 uitstoot (bron: de federale website klimaat.be). Eén boom slaat 35 kg CO2 per jaar op (hoge marge). We zouden dus 350 bomen moeten planten om onze individuele jaarlijkse vervuiling te compenseren.

    Met andere woorden: elke dag stoten wij individueel ongeveer evenveel CO2 uit als een boom in één jaar tijd opslaat. Er zijn verschillende privépartners die u kunnen helpen met zo'n programma.

    Als we écht verantwoord willen gaan consumeren, is een combinatie van de 4 R's en deze aanpak ideaal.

Inspiratie

  • De gebaren die tellen

    Veel deelden we al in deze nieuwsbrief. Maar er is nog meer dat u kunt doen.

    Gebruik tijdens vergaderingen een whiteboard of projector in plaats van post-its en prints. Werk thuis als dat kan. Moet u toch naar kantoor? Vermijd dan de spitsuren als u met de auto naar het werk of naar huis rijdt. Zo wint u niet alleen tijd, maar stoot u ook minder CO2 uit. En uw zenuwen zullen u dankbaar zijn.

    Wees spaarzaam met airconditioning of verwarming in de auto.

    Zuiver de lucht in uw kantoor met groene planten.

    Laten we samen het goede voorbeeld geven 😊 (Her)lees onze nieuwsbrief hierover.

  • Fiscale maatregelen om de groene economie te ondersteunen

    België werkte verschillende milieuvriendelijke maatregelen uit.

    De populairste maatregel? De ecocheque. Meer dan 2 miljoen werknemers in België krijgen elk jaar tot € 250 aan ecocheques. Die waardevolle extra koopkracht moet de aankoop van duurzame producten en diensten op lokaal niveau aanmoedigen.

    Ook populair en interessant is de terugbetaling van kosten voor zachte mobiliteit (zoals abonnementen, forfaitaire kosten en een mobiliteitsbudget).

    Ontdek alle fiscale aspecten van personeelsvoordelen in de dossiers van Claeys & Engels, die exclusief toegankelijk zijn voor klanten van Edenred.

Wist je dat?

  • 71%

    71% van de jongeren onder de 34 jaar vindt het belangrijk dat hun werkgever aandacht besteedt aan ecologie en klimaatverandering.

    (studie uitgevoerd door Robert Half)