News
54

Surrealistische tijden… Blijf op koers!

Onze laatste nieuwsbrief, gewijd aan telewerk in deze tijden van quarantaine, wekte heel wat reacties op.
Sommigen stelden ons héél precieze vragen, waarvoor dank. Nu de verlenging van de quarantaine door de regering met minstens 3 weken werd bevestigd, waren we van mening dat we u nog meer antwoorden en standpunten betreffende thuiswerk konden meegeven. Dat is dan ook hét onderwerp van deze nieuwe nieuwsbrief.
Het Edenred-team staat meer dan ooit voor u klaar.

Veel leesplezier.

Nieuwsbrieven

  • Recruteren, socializen en werken op afstand: 3 te overwinnen uitdagingen

    Thuiswerken is voor sommigen een ware uitdaging. Anderen vinden dat een stuk eenvoudiger. Het roept in elk geval heel wat vragen op. Hoe kun je je organiseren als ouder? Wat met verzekeringen? Komt er nog een verlenging van de quarantainemaatregelen? Hoe rekruteer je op afstand? Hoe blijf je in contact met je collega’s?

    Thuiswerk is dagelijkse kost geworden voor velen onder ons die daar niet speciaal op voorbereid waren. Het is ook dagelijkse realiteit geworden voor heel wat bedrijven. Niet altijd eenvoudig om je plek te vinden, en nog minder wanneer je moet rekruteren.

    Rekruteren op afstand? 

    Vandaag is België in quarantaine maar over een paar weken zullen de activiteiten gestaag worden hervat. Met dit in gedachten blijf je best sollicitatiegesprekken afnemen, of ga je zelf op gesprek.
    Annuleer dit dus niet, alles kan in principe vanop afstand worden gedaan mits bepaalde regels worden nageleefd.

    Zorg er in de eerste plaats voor dat je goed bent uitgerust en dat je weet hoe je met je communicatietools overweg kan. Zorg ook voor een plan B, voor het geval er zich een technisch probleem voordoet. In tegenstelling tot de face-to-face contacten, waarbij je sneller een eerste indruk krijgt, kan het rekruteringsproces best worden verlengd. Sommige specialisten spreken van een verdubbeling in tijd. Het kost meer moeite om een persoon in te schatten vanop afstand.
    Ook zijn de testen belangrijk. Die kunnen meestal ook online plaatsvinden. Voor taalvaardigheidstesten is het bijvoorbeeld vrij eenvoudig, maar ook voor veel andere vaardigheden is dit perfect mogelijk.
    Moet je creativiteit beoordelen dan kun je raadsels voorstellen die moeten worden opgelost. Er bestaan ook logica- en profieltesten. Die vind je makkelijk online terug, op de talrijke sites, gespecialiseerd in dit domein.

    Je team betrekken maakt ook deel uit van het proces. Zodra het eerste individuele interview is afgerond organiseer je een tweede waarbij je je medewerkers uitnodigt die in direct contact zullen staan met het gezochte talent. Het is belangrijk dat iedereen zijn mening kan geven, ook virtueel. Zorg er ook voor dat de persoon die je wilt aanwerven zoveel mogelijk informatie krijgt over de vacature en het bedrijf. Geef hen alle nodige documentatie en bespreek dit tijdens een tweede gesprek. Ben je het tenslotte niet gewoon om te rekruteren op afstand, voorzie dan een post-quarantaine afspraak voor ondertekenen van het contract of een laatste gesprek.

    Welke vragen stel je best?

    Een paar jaar geleden schreef de succesvolle Amerikaanse auteur Kevin Sheridan “The Virtual Manager: Cutting-Edge Solutions for Hiring, Managing, Motivating, and Engaging Mobile Employees”.
    Gebaseerd op jarenlang onderzoek biedt The Virtual Manager de tools die men nodig heeft om op een geslaagde manier efficiënt met virtuele werknemers te werken.

    Je vindt er ook een aantal vragen die je kunt stellen tijdens een virtueel sollicitatiegesprek.
    Enkele voorbeelden:
    Om de routines en de omgeving van de persoon die je rekruteert te achterhalen, « Beschrijf je thuiskantoor en je manier van werken ».

    Voor het testen van autonomie: « Wat deed je wanneer een manager afwezig was en je een beslissing moest nemen? » Of om time management te testen: « Hoe ken je prioriteiten toe aan projecten? »
    Voor het testen van vindingrijkheid: « Wat doe je als je een probleem hebt en je ziet geen oplossing? ».

    Wanneer je de samenwerking binnen een team wilt testen: « Hoe ga je om met het feit dat je moet werken voor meer dan één supervisor? »
    Tot slot stel je best enkele klassieke vragen over hun persoonlijkheid, je bedrijf en de manier waarop de persoon het werk ziet en/of die ervaring heeft met telewerken…


    Hoe leven in tijden van quarantaine?
    Ver weg van je collega’s kan het leven in het begin nog aangenaam lijken.
    Het laat ons ergens toe onze batterijen even op te laden. Maar de trend kan al snel worden omgedraaid want thuiswerken betekent niet dat je vakantie hebt, wel integendeel. De essentie van je werk moet gegarandeerd blijven in deze uitzonderlijke omstandigheden. Om het professioneel leven in quarantaine op een zo normaal mogelijke manier te laten verlopen is een goede gemoedstoestand essentieel. Sinds begin maart ondervraagden heel wat journalisten specialisten die weten wat het is om te leven in afzondering (astronauten, zeilers…), om erachter te komen hoe ze het rustig en sereen kunnen aanpakken.

    Hier volgen enkele antwoorden:

    Voor Amerikaans astronaut Scott Kelly, is het vooral belangrijk om « niet teveel verwachtingen te hebben, want we weten niet wanneer dit zal eindigen » (Bron).

    Voor de Franse astronaut Thomas Pesquet, die enkele maanden aan boord van het ISS doorbracht, is het belangrijk om jezelf een missie te geven, om een doel te hebben: « Vandaag bestaat onze missie erin om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt », herhaalde hij op de Franse zender TF1.

    De Belg Frank de Winne, die in 2009 als eerste Europeaan commandant werd van het ISS, gaf in “De Telegraaf” het volgende mee: « De huidige communicatiemiddelen kunnen een groot voordeel zijn, maar je moet de moeite doen ze te gebruiken ». Zo belt hij elke dag zijn 86-jarige moeder, die verplicht afgezonderd leeft in een bejaardentehuis. « Via een videocall, zodat ze mij kan zien ».

    Algemene conclusie:

    Isolement en afzondering schaden niet enkel onze mentale maar ook onze fysieke gezondheid, ons immuumsysteem in het bijzonder. Een sociaal leven blijven leiden is hierbij cruciaal. Organiseer daarom eens per week een virtuele afterwork. 


    Nog enkele tips en tricks

    Ten eerste, laat de ruimte in je huis of appartement dit toe, zoek dan een goed gedefinieerde ruimte als je werkplek. Een ruimte die door je kinderen moet worden geïdentificeerd als een plek waar ze je niet kunnen storen wanneer je aan het werk bent. Soms is dat niet evident, zo is het bijvoorbeeld moeilijk om tijdens videogesprekken onderbroken te worden door je kind dat plots op het scherm verschijnt, maar erg is het niet.

    Suggestie: maak samen met je kind een "niet storen"-bord dat je aan de deurklink hangt wanneer je aan het werk bent. Zo zal je kind hieraan herinnerd worden en deze momenten beter kunnen plaatsen.

    Aarzel ook niet er een flexibel uurrooster op na te houden door vroeger te starten of langer door te werken). Pas je werkschema aan en werk wanneer je kinderen … slapen. En laat ze ‘s morgens langer slapen. Ben je getrouwd of samenwonend? Verdeel de huishoudelijke taken en bezigheden van de kinderen door elkaar af te wisselen. Ieder kan op zijn beurt bijvoorbeeld twee of drie uur intensief en ongestoord werken, en zo de doelstellingen verder behalen.

    De kinderen, ongeacht hun leeftijd, kunnen ook geresponsabiliseerd worden. Tieners kunnen leren een handje te helpen, de jongsten om zich een tijdje bezig te houden zonder mama of papa. Probeer ze meer verantwoordelijk te maken door met hen bijvoorbeeld een planning te maken waarin de verschillende activiteiten duidelijk herkenbaar zijn: momenten voor spelletjes, knutselen of werk. Heel belangrijk: voel je niet schuldig! Je bent één van de velen die geen keuze hebben. En in crisistijden zal iedereen begrijpen dat bepaalde deadlines worden herzien, of dat telefoongesprekken met anderen  worden onderbroken door « Mama is met iemand aan de lijn voor het werk ». (cfr. artikel Opgelet voor parentale burn-out!)

Inspiratie

  • Privé- of arbeidsongeval?

    Wat zegt de wet bij ongevallen thuis tijdens het telewerken? Verduidelijking

    Je werknemer werkt in zijn salon, leunt achterover op zijn stoel, valt en breekt z’n pols. Is hij slachtoffer van een arbeidsongeval of van een privéongeval?

    Onthoud eerst en vooral dat telewerkers dezelfde rechten hebben als wanneer ze op hun werkplek zijn, tijdens de uitvoering van hun contract. Zo wordt een ongeval verondersteld plaats te vinden tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst wanneer dit zich voordoet, enerzijds

    1/ op de plaats die in de arbeidsovereenkomst is aangewezen als zijnde plek waar de telewerknemer werkt, anderzijds

    2/ binnen de periode die in de arbeidsovereenkomst wordt aangegeven als de periode waarin de telewerker werkt.
    Een ongeval op de plaats en tijdens de uren vermeld in zijn telewerkcontract wordt dus daarom altijd geacht plaats te hebben gevonden tijdens de loop van de arbeidsovereenkomst. In dit geval, zoals voor alle arbeidsongevallen, moet de procedure van aangifte van het ongeval in gang worden gezet.

    Dus, wanneer je werknemer zich verbrandt tijdens het bakken van z’n vlees op de barbecue in de tuin ’s avonds, zal dit worden beschouwd als een privéongeval want hij is niet op de aangegeven plek, vermeld in het contract en, het gebeurde niet tijdens de periode bestemd voor thuiswerk.

    Klik hier voor meer info 

  • Opgelet voor parentale burn-out!

    Het voortdurend in afzondering leven met je partner en kinderen, 7 dagen op 7, 24 uur op 24, kan een (te) zware mentale last zijn.

    Tussen de was en de plas, de maaltijden, de virtuele vergaderingen, de te behalen doelstellingen en de onophoudelijke eisen van de kinderen door (allemaal in een afgesloten ruimte) kan je het gevoel krijgen ten einde raad te zijn.
    Veel ouders geven intussen al bijna 3 weken het beste van zichzelf, maar na de aankondiging van de verlenging van de thuisblijfperiode tot 18 april, dreigt de situatie voor velen onder hen soms onhoudbaar te worden.

    In deze coronatijden kan telewerken dus voor sommige gezinnen een bron van ergernis zijn, en zelfs leiden tot burn-out.
    Volgens de Katholieke Universiteit Leuven suggereren de meest voorzichtige cijfers in België “dat 5 tot 8 % van de ouders momenteel in een parentale burn-out verkeren”. Dat betekent tussen de 150 000 en 210 000 personen in totaal, waaronder minimum 100 000 moeders en 50 000 vaders. Parentale burn-out kan ernstige gevolgen hebben op de ouder zelf (gezondheidsproblemen, verslavingen, zelfmoordgedachten...), op het echtpaar (prikkelbaarheid, conflicten...) en op de ouder-kindrelatie (Significant verhoogd risico op het verwaarlozen van je kinderen of op kindermisbruik).
    In veel gevallen kampt de ouder die slachtoffer is van een parentale burn-out daarenboven met zware schuldgevoelens.

    Specialisten vragen daarom om aandacht te hebben voor de moeilijkheden die langdurig thuiswerk, gecombineerd met de zorg voor kinderen, met zich meebrengen.
    De Ligue des familles en de Gezinsbond vragen dringend een oplossing in de vorm van specifiek verlof, namelijk via een online petitie…  
    Iets om op te volgen! (Bron

Wist je dat?