News
22

Vallen en weer opstaan

In het professionele milieu is falen een integraal onderdeel van het proces. Een collega die een, volgens jou, onverdiende promotie krijgt. Een lagere afrekening dan verwacht. Een faillissement, ontslag of weigering op loonsverhoging. Sommigen zeggen dat de onvoorspelbaarheid van het leven, het net zo mooi maakt. Maar het kan soms moeilijk zijn om dat in te zien, zeker op het moment dat iemand in een mislukking ‘leeft’. En toch bestaan er tips, trucs en voorbeelden die aantonen dat je na falen sterker kan terugkomen. Hiervoor moet je jezelf enkele vragen stellen, waarvan er één essentieel is: “En wat doen we hierna?”.

 

Nieuwsbrieven

 • Hoe sta je na een tegenslag weer op?

  Grote professionele prestaties zijn vaak voorafgegaan door bittere mislukkingen. De grootste bazen ter wereld, de grootste sterren hebben bijna allemaal een moment meegemaakt waarop ze volledig opnieuw moesten beginnen. Er bestaan tips en trucs om mislukkingen te overwinnen en om er afstand van te nemen. Falen is een ervaring die je moet vieren omdat je de kans krijgt om meer over jezelf te leren. Falen is in feite een stap zoals elke andere op de weg naar professioneel succes.

  “Wanneer je in de Verenigde Staten een zakelijke bankrekening wil openen, stellen ze je de vraag of je ooit al eens failliet bent gegaan. Indien het antwoord ja is, zijn de rentetarieven lager, omdat men ervan uitgaat dat je deze ervaring achter de rug hebt en niet twee keer dezelfde fouten zal maken. Deze anekdote van spreker en HR-specialist Jean-Noël Chaintreuil haalt een heleboel zaken aan. Ja, falen kan een unieke gelegenheid zijn om opnieuw te focussen en vooruit te gaan, maar daarvoor moeten we wel begrijpen dat we niet gelijk zijn in het geval van mislukkingen, omdat falen niet objectief is. Algemeen gezien is een mislukking het gevolg van een situatie die niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Maar dit resultaat kan variëren, afhankelijk van de persoon. Zo kan een ondernemer besluiten dat als zijn omzet niet met 10% toeneemt het hele jaar een mislukking was, terwijl zijn chief financial officer de situatie misschien als redelijk zal bestempelen. Je kan falen dus volgens persoonlijke en subjectieve data bekijken. En het zijn deze gegevens die het moeilijkst te overwinnen zijn omdat ze zo diep in onszelf geworteld zitten.

   

  Hoe omgaan met falen?

  Er is geen magisch recept om mislukkingen te leren overwinnen. Dat gezegd zijnde, bestaan er wel enkele tips en adviezen om je te helpen.

  Het eerste dat je moet doen is een onderscheid maken tussen de gebruikte strategie en de persoon. Wanneer we iets proberen, deelnemen aan een sportwedstrijd, een chocoladetaart maken zoals op tv, een professioneel project opstarten, … zetten we een strategie op die we zo goed mogelijk proberen toe te passen. Maar voordat we hiermee starten, is er niets dat ons kan garanderen dat de gekozen aanpak succesvol zal zijn. Wat essentieel is bij falen, is het bewust worden dat ‘wij niet de reden van het falen’ zijn, maar dat dit falen een resultaat kan zijn van de gebruikte methode (het recept, de voorafgaande training). Dit maakt het mogelijk om te relativeren en maakt het makkelijker om op te staan.

  Ten tweede is het belangrijk om je emoties rond het falen te delen met de mensen rond je. Op het werk en privé. Erover praten is essentieel, want deze mensen zijn degenen die je kunnen helpen om erbovenop te komen. En ook omdat deze mensen ons zullen doen beseffen dat ons falen niet van invloed is op wat zij van ons en onze vaardigheden denken.

  Ten derde moeten we, voor zover dat mogelijk is, de oorzaken van het falen identificeren, zodat we niet dezelfde fouten maken. Het is ook een essentiële stap om een nieuw en verbeterd aanvalsplan te ontwikkelen.

  Doe een stap terug

  Vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is belangrijk om een stap terug te doen wanneer je geconfronteerd wordt met een tegenslag. Het is de enige manier om te leren. Dit is de meest gecompliceerde fase omdat we na een mislukking instinctief het verlangen hebben om aan onszelf en aan anderen te bewijzen dat we in staat zijn te slagen en dat we geen ‘loser’ zijn. We maken de fout om meteen weer in het zadel te willen kruipen. Een sprinter die een slechte tijd loopt op de 100 meter, gaat er niet prompt een nieuwe lopen in de hoop het deze keer beter te doen. Hij zal zichzelf analyseren, opnieuw trainen, om later sterker terug te komen. De werkgever en werknemer moeten dat niet anders doen. De nodige tijd nemen is belangrijk om onszelf de nodige vragen te stellen over wat we willen doen en bereiken. Soms openen we in de komende dagen deuren waar we nooit eerder aan hadden gedacht.

  Het is ook belangrijk om na te denken over falen wanneer alles goed gaat. Het is een gemoedstoestand die ons in staat stelt om te beseffen dat ons succes niet noodzakelijk dat van ons persoonlijk genie is, maar dat het meerdere stukjes van een puzzel zijn die op elkaar inspelen. Deze mindset maakt het makkelijker om gevaarlijke bochten en mislukkingen te relativeren, omdat de verantwoordelijkheid voor het falen deel uit maakt van een collectief gegeven. Dat is veel makkelijker om mee te leven.

Inspiratie

 • Vier mislukkingen !

  Het lijkt op het eerste zicht misschien vreemd, maar het publiekelijk erkennen van falen en het positief vieren van mislukkingen is een goede manier om deze te rationaliseren en een ‘bladzijde om te slaan’.

  Het is met deze ingesteldheid dat Intuit, een accounting softwarebedrijf uit Californië met ongeveer 9.000 werknemers wereldwijd, ‘faal-feestjes’ heeft geïntroduceerd. Uit iedere mislukking valt immers iets te leren dus in plaats van deze fouten te negeren en verstoppen, organiseert Intuit op zijn hoofdkantoor in Mountain View een ceremonie waarbij ze prijzen uitdelen voor het ‘beste falen’ en waar de leden van de betrokken teams ideeën met elkaar kunnen uitwisselen, analyseren wat er is fout gelopen en zaadjes planten voor het volgende schitterende idee.

   

  Bron

 • En bij anderen?

  Wat hebben Elvis Presley, Walt Disney, Michael Jordan, Steve Jobs, J.K. Rowling en Steven Spielberg met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal één of meerdere mislukkingen meegemaakt.

  Spielberg werd bijvoorbeeld drie keer geweigerd door de universiteit van Californië voor theater, film en televisie. In plaats van zich hierdoor te laten demotiveren, zette hij door op een andere universiteit. Nu wordt hij erkend als één van de grootste regisseurs ter wereld.

  Walt Disney, één van de bekendste filmproducenten ter wereld en marktleider van animatiefilms, werd ontslagen uit zijn eerste positie als redacteur wegens ‘gebrek aan verbeelding’. In 1921 richtte hij zijn eerste bedrijf op dat hij nadien failliet moest laten verklaren. Hij zei dat hij dat had overleefd door hondenvoer te eten. Optimistisch en strijdlustig ging hij verder met creëren, ook al zei men dat zijn van een geanimeerde muis nooit zou werken.

  Zelfs Elvis Presley werd ontslagen na zijn eerste muzikale optreden. De organisator informeerde hem dat hij geen toekomst in de muziekwereld zou vinden en beter “vrachtwagenbestuurder zou worden”. De rest is geschiedenis.

  Als je iets echt wilt, mag je nooit opgeven ;-)!

   

  Bron

Wist je dat?

 • 47%

  In België vreest 47% voor een faillissement, terwijl dat in de Verenigde Staten slechts 31% is. Daar wordt een faillissement immers niet als een mislukking beschouwd maar als een leerproces.