News
66

Eindejaarsfeesten, maar dan anders

2020, een beetje een vreemd jaar met een wrange nasmaak ...

Wat we nu meemaken en al meegemaakt hebben, is totaal uniek in de geschiedenis van de mensheid. Voor het eerst haalt de hele wereld diep adem, om die adem vervolgens in te houden en even stil te staan. Voor het eerst moeten de leiders van alle landen wereldwijd beslissingen nemen onder hoogspanning: ze moeten tegelijkertijd de bevolking beschermen en de economie draaiende houden.

Belgen, net als miljarden anderen, moeten hun dagelijkse leven opnieuw indelen en zin geven. En dat is de komende maanden meer dan ooit het geval, met heel wat feestdagen voor de deur. Denk maar aan Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, Driekoningen of Maria-Lichtmis; gezellig met z'n allen genieten van een heerlijk buffet of een avondje uit met de collega's? Nee, dat zit er niet in.

Het coronavirus ligt op de loer en we moeten onze vriendschaps- en familiebanden op een andere manier aanhalen. We moeten nieuwe manieren bedenken om samen dingen te doen en te delen, twee factoren die essentieel zijn voor het welzijn van werknemers en ondernemingen. Het praatje 's ochtends aan de koffiemachine, een pauze met de collega's om even stoom af te blazen, een welgemeende goedemorgen, allemaal kleine contactmomenten samen die we op een andere manier moeten doen.

In deze nieuwsbrief lees je een paar tips.

Veel leesplezier, en niet vergeten: zorg goed voor jezelf en elkaar.

Nieuwsbrieven

 • Sociale contacten anders aangepakt

  Gelukkig 2020! Wie had er ooit kunnen denken wat voor jaar ons te wachten stond, toen we elkaar vorig jaar met oud en nieuw gelukkig nieuwjaar wensten? Het coronavirus heeft dit jaar alle plannen omgegooid. Een virus dat we helaas nog niet overwonnen hebben. Hoe kunnen we de eindejaarsfeesten dit jaar vieren, nu ons werk er zo anders uitziet? Hoe kunnen we omgaan met dit gebrek aan sociale contacten? En vooral, hoe zorgen we tóch voor een vorm van contact? Waar kunnen we ons op baseren, nu veel dingen zo onzeker zijn? Wij geven je alvast enkele antwoorden.

  We staan eigenlijk voor een hele rare paradox. Terwijl we er juist voor elkaar moeten kunnen zijn in deze moeilijke tijd, om elkaar te troosten, te helpen en te steunen, verbieden de veiligheidsmaatregelen dat we elkaar ontmoeten, op onze naaste familie en vrienden na. Het sociale verband, wat zo belangrijk is in onze maatschappij, heeft eronder te lijden. Dat voelden we al meteen terug in die ene term: 'sociale afstand'. Op 20 maart veranderde de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) dan ook officieel haar terminologie, en spreekt ze niet langer van 'social distancing' maar van 'physical distancing'.

  "Wij veranderen van term omdat we willen dat de mensen met elkaar verbonden blijven", verklaarde epidemioloog Maria Van Kerkhove van de WGO destijds. Ook ons leven als werknemer heeft eronder te lijden, want de meeste vergaderingen zijn virtueel, thuiswerken wordt aangemoedigd en evenementen worden uitgesteld. En toch hebben we allemaal behoefte aan sociaal contact. Of we nu iets te vieren hebben of niet. 

   

  We lijden sociale pijn

  Mensen zijn sociale en emotionele wezens. Wij overleven en bloeien op dankzij onze sociale bezigheden. Kinderen, ouders, grootouders, we zijn allemaal met elkaar verbonden. We hebben allemaal vrienden die ons steunen in het leven. Collega's die bij ons dagelijkse leven zijn gaan horen, met wie we lief en leed delen. Mensen die er altijd voor ons zijn, vooral op momenten zoals deze. Het is heel belangrijk dat we deze 'sociale pijn' erkennen, de pijn die we lijden door het gebrek aan menselijk contact.

  Matthew Lieberman, sociaal neurowetenschapper, heeft verschillende onderzoeken gevoerd naar de manier waarop ons brein omgaat met sociale pijn. Zijn onderzoeken hebben aangetoond dat sociale pijn en fysieke pijn voor ons brein erg op elkaar lijken. Uit zijn veldonderzoek bleek dat hoe meer een deelnemer zich afgewezen voelde, hoe intenser de activiteit in het deel van de hersenen dat omgaat met de stress van fysieke pijn. Verrassend genoeg toont onderzoek aan dat medicijnen die fysieke pijn behandelen, zoals paracetamol, ook emotionele pijn (zoals afgewezen worden) kunnen verzachten, omdat er gelijkaardige hersenactiviteit plaatsvindt wanneer we fysieke pijn ervaren. Misschien drukken we daarom emotionele pijn uit in lichamelijke termen: "ze heeft mijn hart gebroken", "ik voel me gekwetst", "ze hebben me een mes in de rug gestoken", enz.

  Sociale pijn is echte pijn. Sociale pijn wordt geassocieerd met een verminderde cognitieve werking, een verhoogde agressiviteit en zelfdestructief gedrag, zoals buitensporige risico's nemen en uitstellen. Daarom kunnen we veronderstellen dat door de social distancing van vandaag een heuse lichamelijke pijn ontstaat.  Het is heel belangrijk dat we dit gegeven erkennen binnen het bedrijfsleven. 

   

  Nieuwe sociale banden scheppen 

  We moeten dringend (nieuwe) sociale banden scheppen. Graag, maar hoe? Ten eerste is de grote uitdaging om iedereen de kans te geven mee te zijn met een project, en rekening te houden met de individuele gevoelens en belangen. Het is heel belangrijk om de kwetsbaarheden, vrees en angsten van de mensen te erkennen. Een eerste stap hierin is het organiseren van individuele gesprekken tussen hr en de medewerkers, maar ook momenten waarop er gezamenlijk gepraat wordt over de huidige situatie. Luisteren is een must.

  Ten tweede moeten we op alle hiërarchische niveaus aanvaarden dat de perfectie die we over het algemeen allemaal eisen of verlangen binnen ons werk niet zo vanzelfsprekend is in een 'veranderde' wereld. Aanvaarden dat we allemaal betrokken zijn en dat we allemaal ons best doen maakt ook deel uit van het herscheppen van die sociale banden.

   

  Feestelijke momenten zijn wél mogelijk

  De aanstaande eindejaarsfeesten zijn de perfecte gelegenheid om op verschillende manieren gezellig samen te zijn met collega's: je kunt virtuele feestelijke momenten organiseren (denk maar aan een kaas-, wijn- of olijfolieproeverij), of een cadeauketen via de post waarbij elke werknemer een cadeau ontvangt en verstuurt.

  En om door te gaan op het idee van die keten: waarom geen korte videoboodschappen maken waarin je elkaar nieuwjaarswensen stuurt zonder gezondheidsrisico's te moeten nemen? Sinds het begin van de crisis hebben bepaalde bedrijven in de Verenigde Staten al gezelschapsspelletjes op afstand georganiseerd tussen de collega's onderling. Er zijn tientallen websites waar je digitale versies van bekende spelletjes kunt spelen. Zo kan je Risk of Rummikub spelen, maar ook Skribbl (een soort Pictionary), Uno, la Fiesta de Los muertos (de zielen van overleden beroemdheden redden door hun naam te raden aan de hand van één enkel woord) of Just One (een woord raden aan de hand van hints).

  Bedrijven kunnen ook online coaches inhuren voor sport- en yogasessies, webinars ... keuze te over!

Inspiratie

 • Maatschappelijke inzet

  De eindejaarsperiode is misschien een goede gelegenheid om je in te zetten voor de maatschappij. Zo geeft de Canadese bank BDC ondernemingen zeven tips om zich sociaal in te zetten.

  Een van die tips is geld schenken aan een vereniging. "Steun doelen die een bijzondere betekenis hebben voor jouw bedrijf. Zo kan een bosbouwbedrijf bijvoorbeeld kiezen voor steun aan organisaties die het milieu beschermen. Heel wat producenten doen schenkingen aan organisaties die opkomen voor de gemeenschap in de steden waar hun fabrieken staan. Het idee is om iets terug te doen voor de maatschappij en tegelijkertijd de merkwaarden uit te dragen."

  Lees verder alle tips in het artikel van de BDC.

 • Teamspirit stimuleren

  Deze manier van sociale banden scheppen zet de talenten van de deelnemers in de kijker. We leren allemaal van deze crisis. We onthouden allemaal wat goede en slechte manieren van werken zijn. En we hebben ook allemaal tips voor elkaar, op professioneel vlak of privégebied.

  Uit een onderzoek van de Universiteit van Yale bleek dat wanneer twee mensen samen een stukje chocola aten, ze dat allebei omschreven als lekkerder en aangenamer dan wanneer ze het alleen aten. Of het nu gaat om eten, tv kijken of een sportteam aanmoedigen, een ervaring met anderen delen maakt de ervaring aangenamer. Het is dus heel belangrijk om binnen een bedrijf ervaringen te delen. Tip: lees het artikel van de Amerikaanse performance coach Bryan Kramer The Art of Creating Shared Experiences, dat dieper ingaat op dit onderwerp.

Wist je dat?

 • 40

  Dit is het bedrag in euro dat u voor Sinterklaas, kerst of Nieuwjaar aan elke werknemer mag schenken, om te profiteren van de vrijstelling.  Daar komt € 40 per kind ten laste bij.

  Ontdek Ticket Compliments, de cadeaucheque waar iedereen blij van wordt.