Thema-artikels

  • Je verzoenen met jezelf en anderen

    Aan het begin van het jaar zien we naar goede gewoonte talloze 'gelegenheidsartikelen' verschijnen. In de journalistiek of de schrijverswereld betekent dat woord 'een artikel of reportage om de komkommertijd te overbruggen, in het teken van een terugkerende en voorspelbare gebeurtenis (Kerstmis, de zomervakantie ...)'. Wanneer het nieuwe jaar van start gaat, gaan de meeste gelegenheidsartikelen ongetwijfeld over goede voornemens: onmogelijke voornemens, geslaagde voornemens, voornemens die wat werk vragen ... Uiteraard hadden ook wij goede voornemens uit de bedrijfswereld kunnen bespreken, of trends die zich de komende maanden zullen aftekenen. Maar in plaats daarvan wilden we graag een positief thema onder de aandacht brengen: verzoening. Verzoening met jezelf, met anderen, met collega's, met familieleden ...

  • Jobs waar iedereen van droomt …

    Maar wat willen kinderen tegenwoordig worden? Wat is een droomjob? Is dit deels objectief? Bestaan er jobs die voor altijd een droomjob blijven? Wat zijn de droomjobs van morgen? Wat is het verschil tussen een goede baan en een gouden baan? Voor deze laatste nieuwsbrief van het jaar is een beetje dromen toegestaan …

  • Hoogbegaafd, en nu?

    High potentials in bedrijven: hoe spoor je ze op en hoe haal je ze in huis? Wat bied je ze aan? Waarover gaat het hier precies? Over wie? Hoe pas je ze in een groep in? Waar moet je op letten? Al die vragen proberen we te beantwoorden in deze nieuwsbrief.

  • To be or not to be manager ?

    In een loopbaan krijgen we soms een managementfunctie aangeboden. Maar... heeft iedereen wel zin om een manager te zijn? Waarom zou iemand een functie als manager weigeren? Is verticaal opklimmen de enige mogelijkheid voor hr-managers om de talenten van een medewerker te belonen? Hoe kunnen we ervaring of expertise op een andere manier waarderen dan door een functie als manager aan te bieden? Al die vragen probeert deze newsletter te beantwoorden.

  • Sociale contacten anders aangepakt

    Gelukkig 2020! Wie had er ooit kunnen denken wat voor jaar ons te wachten stond, toen we elkaar vorig jaar met oud en nieuw gelukkig nieuwjaar wensten? Het coronavirus heeft dit jaar alle plannen omgegooid. Een virus dat we helaas nog niet overwonnen hebben. Hoe kunnen we de eindejaarsfeesten dit jaar vieren, nu ons werk er zo anders uitziet? Hoe kunnen we omgaan met dit gebrek aan sociale contacten? En vooral, hoe zorgen we tóch voor een vorm van contact? Waar kunnen we ons op baseren, nu veel dingen zo onzeker zijn? Wij geven je alvast enkele antwoorden.

  • Te oud, minder productief, overbodig gemaakt door technologie ... Is het echt een kwestie van leeftijd?

    Hoe kunnen meerdere generaties werknemers naast elkaar gedijen? Heeft leeftijd een invloed op de prestaties? Staat er een houdbaarheidsdatum op mensen in het bedrijfsleven? Werken we anders naarmate we ouder worden? We vertellen het je in deze nieuwsbrief.

  • Een septemberdipje kom je wel te boven en iedereen krijgt er wel eens mee te maken

    Het nieuwe schooljaar en de Covid-crisis kunnen het moreel van medewerkers schaden. Maar dit is geen strijd die op voorhand al verloren is. Hoe kunnen je medewerkers en jijzelf deze kleine seizoensdepressie vermijden? Wat kun je doen binnen je teams? Waar moet je op letten? Gedeprimeerd, depressie, waar hebben we het precies over? Over hoeveel medewerkers gaat het? Welke zijn de wettelijke verplichtingen van een bedrijf in deze materie ? Deze nieuwsbrief brengt enkele antwoorden.

  • Is het loon echt zo duur in België?

    Hoe verbeter je de koopkracht van werknemers als de loonkosten en belastingen zo hoog zijn? Hoe optimaliseer je het loon? Met pakketten, verzekeringen, voordelen, een bedrijfswagen ...? Wat is er allemaal mogelijk en hoe ver kun je gaan? We vertellen het je in deze nieuwsbrief.

  • Weg met die reviews. Ik wil ze niet zien!

    Waar is de tijd dat het imago van een bedrijf nog iets ongrijpbaars was en voornamelijk berustte op mond-tot-mondreclame en op de communicatie-inspanningen van het bedrijf? Aan de vooravond van 2021 (inderdaad, zo snel gaat het!) valt of staat een reputatie op internet. We evolueerden van een abstract en oncontroleerbaar naar een concreet concept dat sporen nalaat die we kunnen identificeren, analyseren en leren beheren.

  • Soft skills, of de kunst om rekruteren anders te bekijken ...

    Sinds twee jaar zien we een nieuwe trend in Human Resources. In plaats van hard skills geven rekruteerders vandaag namelijk de voorkeur aan soft skills. Maar soft skills, wat betekent dat eigenlijk? Praten we dan over alle beroepen? Kun je die 'zachte' vaardigheden leren of zijn ze aangeboren? Hoe kun je ze ontwikkelen? Zijn al die vaardigheden in trek? En hoe definieer je ze? Alvast enkele antwoorden.

  • En als we nu eens op de pauzeknop drukten?

    Laten we de stress niet vergeten, de onvoorspelbaarheid, de moedeloosheid en de eenzaamheid die we gevoeld hebben tijdens deze wekenlange lockdown. Heb je in je omgeving – of misschien wel bij jezelf – tekenen van bezorgdheid en vermoeidheid opgemerkt als gevolg van de lockdown? Meer nog dan anders hebben we dit jaar absoluut behoefte aan 'onze' vakantie. Maar hoe kunnen we er optimaal voordeel uit halen? Er zeker van zijn dat we alles kunnen loslaten? Je leest er meer over in deze newsletter.

  • Je energiebronnen kennen om je "terug op te laden"

    Zijn er momenten in de dag waarop je geen energie meer hebt? Dat is normaal! Onze vitale energie wisselt tijdens de dag in functie van verschillende factoren: slaap, voeding, motivatie… Hoe jongleer je als HR-verantwoordelijke of manager met de verschillende energieniveaus binnen je team? Hoe creëer je dynamiek, hoe deel je die met je medewerkers, of hoe boost je energie bij anderen? Deze nieuwsbrief brengt de antwoorden op deze vragen.

  • Transformatie voor een duurzame toekomst

    Hoe zal ons gedrag veranderen en wat moeten werkgevers en leidinggevenden doen om de juiste lessen te trekken uit deze crisis? Isabelle Hoebrechts (CEO en welzijnsexperte bij 361°) bracht in een debat thought leader Rik Vera en ex-VDAB CEO Fons Leroy samen om te praten over dit topic. Zij geven hun visie over deze nieuwe 1,5 meter maatschappij.

  • Covid-19: Wat als de derde golf er één is van burn-outs?

    De huidige crisis verandert alles wat we ons hadden voorgesteld, inclusief al onze activiteiten. Het schudt vooral ook onze medewerkers wakker. Meer dan ooit zal het welzijn centraal staan in bedrijven in het tweede deel van dit jaar. Hoe moeten we welzijn op het werk bekijken? Wanneer? Wat komt op de eerste plaats? Voor wie? Op welke manier? Deze nieuwsbrief geeft ons de eerste antwoorden op deze vragen.

  • Ondersteuning bij de terugkeer naar het werk, 6 tips van een pro

    D+4 Sinds de lancering van fase A1 van de lockdown. Sinds 4 mei worden alle B2B-activiteiten terug toegelaten onder strikte voorwaarden. Sommige bedrijven hebben daarom reeds een terugkeer naar het werk opgestart, terwijl anderen nog vasthouden aan telewerk de komende weken. De terugkeer naar het werk gaat gepaard met een aantal vragen waarop een antwoord moet worden geformuleerd. Hoe ga je om met angst? Hoe vind je je draai terug? Wat met het verderzetten van een aantal ‘nieuwe’ gewoontes? Deze nieuwsbrief reikt je de eerste antwoorden aan op deze vragen.