News
77

Elk gebaar telt! 15 tips voor morgen

Gisteren 22 april was het Dag van de Aarde. Het moment bij uitstek, als dat zou moeten, om onze milieuverantwoordelijkheid in de kijker te zetten.

Wanneer we het hebben over milieubewustzijn op het werk, gaan we helaas vaak de moraliserende toer op. Heel vaak wordt gewezen op wat we meer of beter zouden moeten doen. Maar wat we de voorbije vijf tot tien jaar al hebben gedaan, daar wordt met geen woord over gerept. Er wordt dus duidelijk een onderscheid gemaakt tussen de mensen die het goed doen en de mensen die het slecht doen.

Maar zo zwart-wit zien wij het niet. Integendeel. In deze nieuwsbrief geven we u enkele ideeën en tips waarmee u heel gemakkelijk aan de slag kunt. Bovendien belichten we de fiscale oplossingen die een milieuvriendelijke levensstijl aanmoedigen.

De beste manier voor duurzame en concrete veranderingen is volgens ons namelijk de mensen die dat willen, op hun eigen ritme te ondersteunen.

Veel leesplezier.

Nieuwsbrieven

  • 15 gebaren voor morgen

    We moeten dringend anders en vooral groener gaan leven. Daar bestaat geen discussie over. Maar in de praktijk steken we liever onze kop in het zand. Dat is normaal, menselijk. We moeten dus niemand met de vinger wijzen. Maar we moeten ons wel bewust blijven van de impact van onze gewoontes (consumptie, verplaatsingen, vrijetijdsactiviteiten ...) en stukje bij beetje de koe bij de hoorns vatten. Op elk niveau (overheid, bedrijfsleven, maatschappij, individu) kunnen we nog een tandje hoger schakelen. Elke dag of elke maand kunnen we met iets kleins het verschil maken.

    Iedereen heeft al weleens het licht in een bureau, werkplaats of vergaderzaal laten branden, toch? Omdat we er pas te laat aan denken en dan geen zin meer hebben om nog terug te keren. Omdat het niet bij ons thuis is, dus dat is niet zo erg. Omdat de energiefactuur toch naar het bedrijf gaat ... Het is nochtans niet zo'n grote moeite om op je stappen terug te keren en het licht uit te schakelen.

    Milieubewustzijn en duurzaamheid hebben financiële gevolgen, maar dat is niet dé belangrijkste reden. Het gaat vooral om de ecologische kostprijs die onze planeet hiervoor betaalt.

    Hieronder geven we u vijftien tips die u vrij gemakkelijk en op uw eigen ritme bij u op kantoor kunt toepassen:

    1.   Verbruik minder papier en inkt. Denk aan de bekende slagzin 'Think before you print' die u in uw handtekening in Outlook kunt toevoegen.
    2.   Gebruik liever geen plastic bekers, borden of bestek, maar wel herbruikbare drinkflessen en afwasbaar keukenmateriaal.
    3.   Schakel alles uit bij vertrek (computer, verlichting ...).
    4.   Sorteer het afval.
    5.   Koop gerecycleerde producten en materialen (printpapier, toiletpapier ...).
    6.   Vermijd verspilling en neem enkel wat u echt gaat gebruiken (bv. in de kantine).
    7.   Drink geen water uit plastic flessen, maar plaats een waterdispenser of koop glazen flessen.
    8.   Gebruik tijdens vergaderingen een bord of projector in plaats van post-its en prints.
    9.   Werk indien mogelijk thuis.
    10.    Maak zo veel mogelijk gebruik van duurzame vervoermiddelen (openbaar vervoer, fiets, carpooling ...).
    11.   Vermijd de spitsuren als u met de auto naar het werk of naar huis rijdt. Zo wint u niet enkel tijd, maar stoot u ook minder CO2 En uw zenuwen zullen u dankbaar zijn.
    12.   Gebruik de airconditioning of verwarming met mate.
    13.   Maak gebruik van hernieuwbare energiebronnen (zonne-energie, windenergie ...).
    14.   Zuiver de lucht in uw bureau met groene planten.
    15.   Toon zelf het goede voorbeeld.😊

     

    Digitale vervuiling

    Een ander aspect waarop bedrijven kunnen inzetten: digitale vervuiling. Iets opzoeken op het internet, een e-mail versturen, scrollen door Facebook ... U zou het misschien niet meteen denken, maar dit vergroot allemaal uw CO2-uitstoot:

    • Er zijn hulpbronnen nodig om onze computer, smartphone, tablet ... te produceren.
    • Er is energie nodig om onze apparaten op te laden.
    • Ook de opslagservers verbruiken energie.

    De grootste verbruiksposten blijven filmpjes streamen en zware e-mails versturen.

     

    Enkele eenvoudige tips

    • Beperk de grootte van uw bijlagen of comprimeer ze, stuur liever een hyperlink wanneer dat mogelijk is.
    • Wis regelmatig de e-mails die u niet meer nodig hebt en vergeet niet om ook de prullenbak leeg te maken.
    • Schrijf u uit voor newsletters  die u niet leest.
    • Overdrijf niet met videoconferenties.
    • Stuur geen berichten met een antwoord van het type “Oké” of “Bedankt!

    Volgens Energids, als iedere Belg één dergelijk bericht minder zou versturen, dan zouden we maar liefst 2 825 ton CO2 minder uitstoten. Dat komt overeen met 573 dieselvoertuigen die we uit het verkeer zouden halen.

    Meer tips vindt u hier

     

    De trend van 2021

    Plogging, een trend uit Zweden. Het woord 'plogging' is een samentrekking van 'jogging' en 'plocka upp' (verzamelen). Of anders gezegd: lopen en ondertussen zwerfvuil ruimen (sportievelingen kunnen hierbij in één moeite door ook squats of lunges doen). U hebt gewoon een zak en handschoenen nodig! Geen fervente loper? Dit kan uiteraard ook perfect al wandelend.

    U kunt dit initiatief als bedrijf aanmoedigen, bv. in het kader van lokale opruimacties. Inspirerend en zeer interessant voor uw MVO-strategie!

    Op gemeenteniveau lopen er in Vlaanderen talrijke initiatieven, zoals op de oevers van de Schelde. Er is zelfs een voorstel ingediend om een nationale Ploggingdag in te voeren!

    Ook iets voor u? U vindt misschien wel een actie bij u in de buurt via Facebook. Of download gratis de Belgische mobiele app WePlog. Alle ploggers kunnen hier aanduiden in welke straten ze al zwerfvuil hebben geruimd. U herkent deze gemakkelijk aan de rode kleur.

    In april alleen al werd ongeveer 2000 km aan straten en wegen afvalvrij gemaakt. Goed voor meer dan vijfhonderd zakken (3 tot 4 ton).

    Meer informatie vindt u hier.

     

    Waarom een milieubewust bedrijf zijn?

    Ten eerste: milieubewuste bedrijven willen het klimaatprobleem concreet aanpakken. Het thema 'milieubewustzijn' moet dan ook op een brede en ondersteunende manier worden benaderd. Wat wij vandaag doen, doen we in eerste instantie voor de generaties van morgen.

    Ten tweede: een 'groen' beleid is geen modegril. Het grote publiek verwacht vandaag echt dat een bedrijf antwoorden biedt op het prangende milieuprobleem. De mensen kijken heel erg naar de manier waarop een bedrijf met deze problematiek rekening houdt. Let wel: bezondig u niet aan 'green washing'. Vertel de mensen dus geen fabeltjes. Laat niet uitschijnen dat uw bedrijf milieubewust is (bv. als marketingstrategie) als dat eigenlijk niet het geval is.

    Ten derde: heel wat werknemers zijn erg bezig met het milieubeleid en de ecologische reputatie van hun (toekomstige) werkgever. Om nieuwe talenten voor uw bedrijf te winnen, moet u zich dus van uw ‘groene’ kant tonen.

     

    Wat zegt de wet?

    In België moet elk bedrijf aan enkele ecologische voorwaarden voldoen. Deze worden op regionaal niveau vastgelegd (door het Vlaams, Waals of Brussels Hoofdstedelijk Gewest). De verplichtingen hebben vooral betrekking op afvalsortering, recyclage, gescheiden inzameling, de verplichte terugname, mobiliteit, geluidsbeheer, bodembeheer, waterbeheer en uiteraard energieprestaties en materiaalbeheer (bv. asbest).

    Naast deze wettelijke verplichtingen is er ook nog maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), dat gedefinieerd wordt als “een continu proces waarbij ondernemingen vrijwillig streven naar verbetering op bedrijfs- en maatschappelijk vlak door op systematische wijze economische, milieu- en sociale overwegingen op een geïntegreerde en coherente manier in de gehele bedrijfsvoering op te nemen”.

    MVO berust op het concept van de 3 P's: People, Planet, Profit. In het kader van het MVO-beleid neemt een bedrijf zichzelf niet enkel meer op economisch vlak (profit), maar ook op maatschappelijk (people) en ecologisch (planet) vlak onder de loep.

    Interessante links:

    http://www.mvovlaanderen.been https://www.bebat.be/nl/blog/milieuverplichtingen-bedrijven-belgië

     

    Fiscaliteit en stimuli

    België is een bijzonder creatief land, ook op fiscaal vlak. Bedrijven en werknemers die milieubewust willen zijn, kunnen dan ook op allerlei fiscale maatregelen rekenen. De bekendste oplossing zijn ecocheques, waarmee werknemers milieuvriendelijke producten en diensten kunnen kopen. De overheid reikt de werknemers hiermee een concrete tool aan om – via hun werkgever – milieubewuster te leven. En de kers op de taart? Ecocheques zijn fiscaal voordelig.

    Een ander voorbeeld is de onkostenvergoeding voor duurzame vervoermiddelen (abonnement De Lijn, NMBS, MIVB, TEC, forfaitaire fietsvergoeding, deelname in de kosten voor carpooling, bijdrage voor wie met een elektrische of hybride auto rijdt, mobiliteitsbudget ...).

    Maar een groter milieubewustzijn wordt niet altijd financieel of van overheidswege aangemoedigd. Zo besloot Google om vanaf 2019 enkel nog recycleerbare stands op beurzen of events te gebruiken. Tijdens de jongste conferentie van de European Geosciences Union bestond hun stand volledig uit hout afkomstig van een tabaksschuur uit Kentucky, rubber van fietsbanden uit Amsterdam en gerecupereerd metaal uit voormalige militaire opslagplaatsen. Andere bedrijven promoten moestuinen, fiestochtjes tijdens de lunchpauze of infosessies over verantwoord gedrag.

     

    Hebt u een originele milieuvriendelijke aanpak? Vertel er ons alles over via openspace-be@edenred.be. We delen graag uw verhaal met onze medewerkers en klanten!

Inspiratie

  • Infografiek: telewerken op een milieubewuste manier

    Een milieubewust bedrijfsbeleid, dat loont. Maar dit geldt alleen als uw werknemers hier mee hun schouders onder zetten. Zij zijn namelijk de eersten die iets kunnen veranderen, die elkaar steunen en motiveren. Ook zij kunnen het imago van uw bedrijf veranderen.

    Hoe engageert u hen?

    • door hen te informeren (nieuwsbrieven, conferenties ...);
    • door hen hierbij te betrekken (werkgroep, overleg ...);
    • door een milieuhandvest op te stellen.

    Een andere manier om uw medewerkers in dit verhaal te betrekken, is hen enkele uren of dagen in een 'groen bad' onder te dompelen. Al vóór de pandemie zaten ecologische teambuildings in de lift en hun populariteit zal ongetwijfeld alleen maar toenemen.

    Wandelen, oriëntatielopen, boomklimmen ... Of overnachten op een boerderij, bomen planten, een terrarium maken, een kantoortuin aanleggen ... U kunt het zo gek niet bedenken!

    Ontdek onze infografiek met 12 eenvoudige tips om milieubewust te telewerken.

  • Ecocheques: de échte waarheid!

    Dacht u dat ecocheques enkel inwisselbaar zijn bij de aankoop van een nieuwe koelkast of enkele lampen? Natuurlijk niet!

    Een tuinman, een fietsendrager, een hotelovernachting, de herstelling van uw horloge ... Veel mensen weten het niet, maar u mag dit allemaal met ecocheques betalen. Het aantal aanvaarde producten én diensten is bijzonder lang. Deze lijst werd in maart trouwens nog uitgebreid! Er staan vier nieuwe labels in de lijst. Op de kaart: bioproducten, textiel, cosmetica en duurzame visserij!
    Bekijk hier de volledige lijst. 

     

Wist je dat?

  • 3,8

    In 2018 kochten de Belgen in totaal voor ongeveer 3,8 miljard euro aan 'ecologische' goederen en diensten.