News
92

Als we het jaar nu eens afsloten met een lesje ontstressen?

Assessment Center, Arbeidsovereenkomst, Employability, GPEC (Gestion Prévisionnelle des Emplois et des Compétences, anticiperende planning van banen en vaardigheden), Jobboard, KPI …

Als we ons in deze laatste nieuwsbrief van het jaar nu eens een beetje meer toelegden op onszelf in plaats van op onze hr-activiteiten? Als we nu eens leerden te ontspannen en los te laten – op het werk of thuis?

Als we nu eens probeerden ten volle te genieten van onze naasten en lekker lang met hen te knuffelen in plaats van te denken aan onze inbox, aan een eindeloze rits vergaderingen en aan wat er ons volgend jaar te wachten staat? En als we dat nu eens gewoon deden, hier en nu?

De komende 15 minuten hoeft u alleen maar aan zichzelf te denken. Aan het einde van dit jaar, wéér een jaar dat volledig op zijn kop stond, proberen we allemaal samen op adem te komen en te ontstressen.

Bedankt dat u onze nieuwsbrief het hele jaar door gelezen hebt. Bedankt voor uw berichten en feedback.

Het hele Edenred-team wenst u alvast een prachtig jaar toe.

Nieuwsbrieven

  • Positief egoïsme: neem de tijd, alleen voor jezelf

    Om even weg te vluchten van alle stress, steken sommige mensen een sigaretje op, terwijl anderen genieten van een kopje koffie of iets sterkers. Dat mag dan wel gezellig zijn, maar gezond is het niet. Het is een beetje zoals met fastfood. U bent amper klaar met eten of u hebt alweer honger. Sigaretten, koffie en alcohol verlagen uw stressgevoel niet, maar drukken hoogstens een paar minuten de pauzeknop in. Aan het einde van de rit keert de stress altijd terug. Met onze tips en methodes laadt u zó uw batterijen weer op en maakt u in een paar minuten uw hoofd écht leeg, gewoon aan uw bureau (spoiler alert: dit werkt thuis ook perfect! 😊).

     

    De känkkäränkkä-methode

    U spreekt geen Fins, zegt u? Wij ook niet! Nochtans bestaat er een Fins woord dat iedereen zou moeten kunnen uitspreken: känkkäränkkä. Het betekent letterlijk 'de spanning', die zich in het diepste van ons binnenste schuilhoudt en steeds groter wordt. Wanneer men in Finland opmerkt dat kinderen chagrijnig worden, stress krijgen of een conflict zoeken met iemand anders, moeten ze de känkkäränkkä-dans doen. Dan moeten ze met uitgestrekte armen opstaan en “Känkkäränkkä poïs” zeggen (“Känkkäränkkä, ga weg”). De volgende stap: met beide voeten samen op en neer springen en “Känkkäränkkä poïs” blijven zeggen, tot ze beginnen te glimlachen of lachen. Beetje bij beetje verdwijnt de spanning van een slecht humeur. Iets wat ieder van ons in zich heeft, waar we soms moeilijk de vinger op kunnen leggen, maar wat ons letterlijk van binnenuit opvreet. Uiteindelijk lachen de kinderen gewoon om zichzelf.

    Het goede nieuws? Ook voor volwassenen werkt deze methode prima! Doe dus gerust de känkkäränkkä-dans in uw kantoor of zelfs samen met een collega wanneer u voelt dat uw humeur de verkeerde richting uitgaat. Durft u dat hier in België toch niet zo goed? Geen nood, een wedstrijdje 'wie het eerst lacht, verliest' is een leuk alternatief. Wedden dat uw humeur er met sprongen op vooruitgaat?

     

    Als we nu eens probeerden te mediteren? 

    Soms bent u gewoon niet in de stemming voor een ludiek wedstrijdje. Soms hebt u gewoon iets meer diepgang nodig. Wel, dat komt goed uit, want door vijf minuten te mediteren komt u meteen tot rust.

    Volgens sommigen is deze relaxatietechniek alleen besteed aan hindoeïstische monniken of ingewijden. Maar niets is minder waar. Mediteren, van het Latijnse woord 'meditare', betekent gewoon dat u uw geest traint om negatieve gedachten los te laten. Iedereen kan het. Zelfs als het niet uw favoriete bezigheid is, kunt u gewoon beginnen door uw ogen vijf minuten te sluiten en alleen maar naar uw innerlijke stem te luisteren. Tijdens deze oefening concentreert u zich uitsluitend op die stem en laat u haar kalme, lieve, leuke en positieve dingen zeggen. Zodra u wordt afgeleid door andere gedachten of geluiden van buitenaf, dwingt u uw geest om alleen nog aan positieve zaken te denken. En dat blijft u doen zolang u daar de kracht voor hebt.

    Wees niet teleurgesteld als het niet van de eerste keer lukt. Mediteren is zoals sporten: door te oefenen gaat het steeds een beetje beter. En net zoals bij sport merkt u er onmiddellijk de talloze voordelen van.

    Bent u er toch nog wat sceptisch over? Begin dan gewoon met om het uur of om de twee uur uw stoel naar achteren te schuiven, in de verte te staren en te luisteren naar wat uw lichaam nodig heeft. Heb ik dorst? Moet ik naar het toilet? Heb ik honger? Heb ik ergens pijn? Zit ik wel in de juiste houding?

     

    Een omgeving waar u zorg voor draagt

    Er wordt wel eens gezegd dat we een weerspiegeling zijn van alles wat ons omringt. Niet alleen meubilair, maar ook personen. Op het werk hebt u uw collega's niet altijd voor het kiezen. Maar u kunt wel zelf uw bureau inrichten (alleen het meubel of net de hele ruimte, als u het geluk hebt een eigen kantoor te hebben). Door er zorg voor te dragen, draagt u ook zorg voor uzelf. Decoratie en kantoorbenodigdheden hebben een impact op uw emoties en beïnvloeden ook de manier waarop u naar de wereld kijkt.

    Kies dus alleen voor mooie dingen (foto's van mensen of dieren die u dierbaar zijn, foto's van plaatsen waar u nog eens naartoe wilt, inspirerende citaten aan de muur, rustgevende planten, muziek waar u blij van wordt ...) en koop comfortabel materiaal waarmee u in alle rust kunt werken. Of zet ergens een diffuser neer die geuren verspreidt die herinneringen oproepen aan leuke momenten of een lekkere appelcake met kaneel. Zeker nu telewerken weer de norm is, is dat extra leuk voor wie thuis een aparte kantoorruimte moet inrichten.

    Zelfs als u in een landschapskantoor of aan iemand anders zijn bureau moet werken, kunt u zich omringen met mooie dingen. Verzamel een aantal leuke spulletjes die u overal mee naartoe kunt nemen. En neem ze daarna uiteraard weer mee naar huis.

     

    Wanneer KonMari langskomt op kantoor

    Hebt u al eens gehoord van Marie Kondo? Deze Japanse schrijfster heeft van opbergen en persoonlijke ontwikkeling een kunst gemaakt. Toen haar boek 'Opgeruimd!' in 2010 uitkwam, werd ze plotsklaps wereldberoemd. Na meer dan acht miljoen verkochte exemplaren is haar 'KonMari'-methode dé norm geworden voor miljoenen mensen, onder wie tal van beroemdheden.

    Haar methode is bedoeld om orde te scheppen in het interieur en om mentale rust te creëren door spullen te sorteren en op te ruimen.

    De 'KonMari'-methode leent zich ook perfect voor kantoren. De schrijfster bracht er zelfs een apart boek over uit: 'Opgeruimd! Op het werk'. Overal slingeren papieren rond, puilen lades uit, liggen oude dossiers stof te verzamelen en lijkt er geen einde te komen aan de lijst met ongelezen e-mails, nota's, post-its enzovoort.

    Daarom moedigt Marie Kondo u aan om uw werkplaats op te ruimen, zodat u letterlijk ruimte creëert voor taken die er echt toe doen. We geven u graag twee tips:

    • Leer opruimen te zien als een gebeurtenis op zich, iets wat u regelmatig doet en niet 'iets wat u wel eens zult doen als u tijd hebt, later, of liever nooit'.

    • Volgens Marie moet u alles uit uw kasten halen, in het midden van de kamer op de grond leggen en vervolgens elk voorwerp, dossier ... beoordelen. Alsof het volwaardige wezens zijn die positieve of negatieve energie uitstralen. Uiteraard is het de bedoeling dat u alleen de positieve items bijhoudt en alle andere spullen weggooit. Vervolgens wijst u elk voorwerp een specifieke plaats toe.

    Uw lades, kasten, bureau ... zitten waarschijnlijk vol nutteloze spullen die voor mentale onrust zorgen. Door die objecten los te laten, maakt u dus ook ruimte vrij in uw hoofd voor belangrijkere dingen.

     

    Tai chi, yoga en qi gong 

    Bent u geen fan van mediteren, opruimen of decoreren? Dan is dit misschien wel iets voor u. Deze drie sporten kunt u gewoon op kantoor uitoefenen en nemen slechts 10 minuten van uw tijd in beslag.

    Laten we het eerst hebben over qi gong, een sport die in het teken staat van langzame bewegingen, eenvoudige houdingen en ademhalingsoefeningen. Deze sport is zo heilzaam voor lichaam en geest dat ze in China als medicijn wordt beschouwd.

    Yoga hoeven we vast niet meer voor te stellen. Deze bewegingsvorm wordt steeds populairder in Europa. Bij deze sport moet u minstens één minuut lang een bepaalde houding aanhouden, waarbij u uw lichaam uitrekt, omhult en ontspant.

    Tot slot is er nog tai chi, een Chinese vechtkunst die, in tegenstelling tot yoga, bestaat uit onderbroken bewegingen die heel langzaam en uiterst nauwkeurig worden uitgevoerd. Ook hier moet u voortdurend op uw ademhaling letten om uw stressniveau te laten dalen. In de zomer ziet u in de Belgische parken wel eens groepjes van drie of vier mensen die deze sport beoefenen.

     

    Neem een potlood en een pen om te tekenen ... of te schrijven 

    Meestal reageren we onze gevoelens af door te praten of te sporten. Maar als we nu eens probeerden te tekenen of te schrijven (hoe slecht ook)? Emoties uitdrukken via kunst kan louterend werken en ervoor zorgen dat u zich beter gaat voelen. Het is een manier om uw diepste gedachten 'los te laten', want u deponeert ze ergens anders. Ze worden letterlijk van uw lichaam gescheiden.

    Wie innerlijke stress ervaart of een conflict met een collega heeft, zou volgens sommige deskundigen een brief moeten schrijven. Ofwel naar zichzelf, ofwel naar die collega. Die brief hoeft u trouwens nooit af te geven, maar is vooral bedoeld om uw negatieve gevoelens neer te pennen.

    Nog een mogelijkheid: tekenen. Hoe goed u kunt tekenen, maakt niet uit. Krabbel erop los, maak diagrammen, gebruik verschillende kleurtjes ... Zolang het u maar ontspant. Onderzoekers van de Drexel University in Philadelphia (Verenigde Staten) hebben aangetoond dat een creatieve activiteit zoals kleuren, tekenen of schilderen angst beduidend vermindert. De resultaten zijn verbluffend. Geen wonder dat het ook wel 'art therapy' wordt genoemd. Tijdens de studie van de Amerikaanse universiteit daalde het cortisolgehalte (stresshormoon) van de deelnemers met maar liefst 75 %. Dat is meer dan bij het gebruik van medicijnen.

     

    Vandaar dus de zin van de Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry: “Toe, teken eens 'n schaap voor me.”😉

     

     

    We hopen dat deze laatste nieuwsbrief van het jaar u een beetje ontspanning heeft gebracht. Ook wensen we u tijdens deze eindejaarsperiode en volgend jaar zoveel mogelijk momenten van 'self care' toe.

Inspiratie

  • Breek (letterlijk) met alles wat u in 2021 wilt achterlaten

    Maakt u ook weer goede voornemens voor het nieuwe jaar, die u vervolgens niet zult volhouden? Probeer dan alles wat u van 2021 niet wilt meenemen naar 2022 los te laten. In sommige landen schrijven mensen op nieuwjaarsdag woorden die ze in het nieuwe jaar niet meer willen terugzien op een stukje breekbaar materiaal (glas, plastic, een tegel ...).

    Dat kan iets heel concreet zijn (iemand die wil stoppen met roken schrijft 'sigaret' op) of iets heel abstract (iemand die gelukkiger wil worden, pent 'ongeluk' neer).

    Hij/zij gaat dan tegenover een muur of op het balkon staan en gooit het woord weg. Zodra het de muur of de grond raakt, breekt het en verdwijnt het.

  • Een confituurpot vol mooie woorden

    Hebt u maar één minuut tijd in plaats van tien? Grabbel dan eens in een confituurpot vol mooie woorden. We leggen u het concept graag uit: een confituurpot vol mooie woorden is een oude confituurpot die u vult met stukjes papier waarop zinnetjes, woorden of citaten staan die u een goed gevoel geven.

    In plaats van overdag in de snoepjespot te graaien, trekt u een papiertje uit de confituurpot en geniet u van de emoties die de tekst oproept.

    Idee: weet u nog niet wat u uw geliefden voor kerst moet geven? Dan is dit misschien wel een goed idee: pen gewoon wat mooie woorden of herinneringen neer voor de mensen die u het meest dierbaar zijn.

    Inspiratie Pinterest

Wist je dat?

  • 6

    We lachen gemiddeld zes minuten per dag. Dat is veel minder dan vroeger. In de jaren 1950 zetten we onze lachspieren nog achttien minuten per dag aan het werk.

    In de plaats daarvan zijn we nu elke dag acht minuten lang aan het mopperen ...