Series die doen denken aan onze collega's
Het Eiland, The Office, Borgen, Dix pour Cent, Parks & Recreation en Suits. Hier een klein deeltje van uw zomerprogramma.
Referentie
“Niemand zou naar zijn werk mogen vertrekken met het idee: 'Oh, dit kan mij vandaag wel eens mijn leven kosten.' In een ziekenhuis, daar hebt u kans om te sterven. Maar toch niet op kantoor? Een kantoor is een plek waar u van het leven moet genieten. Voor de volle 100%. Een kantoor is een plek waar dromen werkelijkheid worden.”
Kent u Michael Scott niet? Hij is de directeur van Dunder Mifflin, het bedrijf waar de Amerikaanse versie van The Office zich afspeelt. Nu dus wel!
The Office is van oorsprong een Britse komische serie uit de jaren 2000 die meermaals in de prijzen is gevallen. In de vorm van een zogenaamde documentaire ('mockumentary') belicht de reeks het dagelijkse leven van de bedienden van een papierbedrijf.
Waarom werd de reeks zo'n succes? Door de diversiteit van de personages, allemaal vrij karikaturaal, en het compleet geschifte en ongepaste kantje van hun chef (Ricky Gervais in de Britse versie, Steve Carell in de Amerikaanse). Bepaalde personages doen ons sterk denken aan onze eigen collega's op kantoor: de integere, de hielenlikker, de verstrooide professor, de naïeveling, de schijnbaar 'bezige' bij of de ongegeneerde luierik. The Office kan ons ook iets vertellen over onszelf en onze hebbelijkheden.
Vóór de opnames heeft de cast verschillende echte kmo's bezocht om de sfeer op kantoor zo getrouw mogelijk weer te geven. Met alle positieve en negatieve kanten van dien.
Voor hr-mensen is deze serie echt een must-see. Naast het komische aspect belicht The Office ook heel wat actuele thema's die op de werkvloer spelen: ontslagen, nieuwe collega's, romances, de hatelijke manager, de plaats van hr, jaloezie, promoties, concurrentie, trouw, verraad ... Ook persoonlijke thema's zoals geaardheid en diversiteit komen erin aan bod.
U hebt ongetwijfeld al eens een aflevering gezien. Of u bent een grote fan, of u vindt er helemaal niets aan. Het is vaak een van de twee. Nog nooit gezien? Dan is het nu het moment! (Onze tip: sla seizoen 1 over, want dat is iets zwaarder dan de andere seizoenen.)
Twee originele Vlaamse series
De Collega’s is een van de eerste series in het genre over het bijzondere universum dat de werkvloer is. In de jaren 1970 en 1980 kregen de kijkers van de BRT (vandaag de VRT) een bevoorrechte inkijk in de dagelijkse perikelen van directeur Paul Thienpondt en zijn team. De serie speelt zich af in de lokalen van de Federale Overheidsdienst Financiën. De ambtenaren zijn karikaturen en het lage werkritme laat veel tijd voor geroddel, geruzie, plagerijen en ... de krant. Deze serie werd van 1978 tot 1981 uitgezonden. Ze is dus al iets ouder, maar absoluut de moeite!
De sitcom Het Eiland werd opgenomen in de jaren 2000. Er bestaan slechts twee seizoenen van. De serie gaat over drie boezemvrienden die hetzelfde bureau-eiland delen (vandaar de naam 'Het Eiland') op de dienst administratie van Cynalco Medics, een bedrijf gespecialiseerd in medische apparatuur.
Met de nodige humor en met respect voor elkaars gewoontes en rituelen slagen ze erin een harmonieus evenwicht op het eiland te creëren. Wanneer manager Lydia Protut op een dag een ingrijpende beslissing neemt, blijft er van dat evenwicht niks meer over. In deze turbulente omstandigheden meldt een nieuwkomer zich aan op de dienst ...
Het Eiland gaat over vriendschap, over trouw, over het vasthouden aan rituelen en gewoontes, over onzekerheid en besluiteloosheid. De serie is sinds 2020 beschikbaar op de streamingdienst Streamz.
Advocaten en co.
Een werkomgeving is een plaats van gezag, machtsverhoudingen en onderhandelingen. Dat is zeker het geval in een advocatenkantoor. Heel wat series zijn hier dan ook op geïnspireerd. Zo kende Ally McBeal aan het eind van de nineties een gigantisch succes. Recenter nog scoorde The Good Wife internationaal bijzonder goed. Zo ook Drop Dead Diva, over een dom blondje dat sterft en per ongeluk in het lichaam van een getalenteerde advocate terechtkomt.
Maar dé advocatenserie der advocatenseries blijft Suits. De reeks telt negen seizoenen (van 2010 tot 2019) en dompelt u onder in een koude, meedogenloze wereld waarin verraad, valstrikken en een machtsstrijd dagelijkse kost zijn. Advocatenkantoor Pearson Hardman is dé plaats bij uitstek om te zien hoe verschillende ego's samen van een kantoor een speeltuin maken.
Suits toont waartoe sommigen bereid zijn voor een belangrijke zaak, voor hun naam in het groot op de muur of voor een ruimer bureau dan dat van hun partners, die ze vooral als concurrenten beschouwen.
Circus politicus
Het Deense Borgen biedt ons een blik achter de schermen van de politiek, het hele raderwerk dat erbij hoort en de eigenheden van een parlementaire democratie. We zien hoe Birgitte Nyborg opklimt naar de post van eerste minister en ontdekken zo hoe wreed, kil en zielloos de politieke wereld wel is. De serie benadrukt het belang van communicatie en de moeilijke relatie met de pers, die de druk steeds verder opdrijft.
In Denemarken zaten hiervoor elke week 1,5 miljoen kijkers aan hun televisie gekluisterd (en dat voor een bevolking van 5,5 miljoen inwoners). De reeks werd in 2010 opgenomen en tot 2013 uitgezonden. Het vervolg ervan liet maar liefst tien jaar op zich wachten. Zo kwam het vierde seizoen van Borgen pas in mei 2022 uit.
Nog een – ietwat aparte – serie over het leven van een politica is Veep. Zeker een aanrader! Senator Selina Meyer verliest de voorverkiezingen van haar partij voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Uiteindelijk vragen ze haar nog op het laatste nippertje om haar land als Veep (vicepresident) te dienen. Zo ontdekken we dat er ook aan de top van mededogen geen sprake is. Integendeel. Achter een schijnheilige glimlach volgen de gemeenheden elkaar op.
Deze dolkomische serie staat of valt met Julia Louis-Dreyfus (ontdekt in Seinfeld). Zij won maar liefst zes keer na elkaar de Primetime Emmy Award voor beste actrice. Een unieke prestatie!
En verder ...
Nog enkele originele series om in schoonheid af te sluiten:
- Dix pour Cent (te zien op Netflix) is dé serie in Frankrijk. Het idee erachter is geniaal: het leven zoals het is in het agentschap ASK, dat acteurs vertegenwoordigt en hen in films of series probeert te krijgen. In elke aflevering spelen echte gaststerren (Cécile de France, Sigourney Weaver, Isabelle Adjani …) zichzelf, en dit gedurende één of twee afleveringen.
- Workaholics vertelt het verhaal van drie universiteitsvrienden die samen hun eerste stappen op de werkvloer zetten. Maar van werken komt niet veel in huis ... Blake, Adam en Anders gaan aan de slag bij een telemarketingbedrijf en doen er alles aan om zo weinig mogelijk werk te verzetten. Vestimentaire regels, deadlines en een wekker zijn hen totaal onbekend. Overdag proberen ze zo weinig mogelijk te doen, om dan 's avonds zo veel mogelijk te feesten!
- Parks and Recreation is ook een mooie serie, over de bedienden van de dienst Parken en Recreatie van een stadje in de Amerikaanse staat Indiana. De verhaallijn draait vooral rond de onderdirectrice Leslie Knope, die grote professionele en politieke ambities heeft. Altijd optimistisch, altijd opgewekt. Kent u ook zo iemand op het werk?
- Weet u wie de grootste werkgever ter wereld is (naast de nationale legers)? Dat is de Amerikaanse keten Walmart, met meer dan 2 miljoen werknemers. De Walmart spirit is zo verankerd in de Amerikaanse cultuur dat er een serie over gemaakt is: Superstore, geregisseerd door Justin Spitzer. Die schreef ook de scenario's van de Amerikaanse versie van The Office. De reeks brengt een parodie op het leven in een supermarkt van de grote keten Cloud 9, waar de werknemers onderbetaald zijn. De verhaallijn is komisch, maar ook interessant. Zo komen diverse thema's aan bod: de oprichting van een vakbond, machtsverhoudingen, respect voor cultuur en identiteit, immigratie, sociale klassen ... Dit alles is doorspekt met kwajongensstreken en liefdesperikelen. En uiteraard klagen ze er volop de Amerikaanse overconsumptie.
In het kort? Dertien grappige (de een al wat meer dan de andere), spannende, ernstige en originele series om deze zomer te verslinden!