News
106

Ziet u als een berg op tegen september? Lees mij dan!

Ziet u het niet zitten om weer aan het werk te gaan? U bent niet alleen!

Elk jaar na de vakantie worden veel mensen overvallen door de zomerblues en zien ze er tegenop om weer aan de slag te gaan.

Na dagen zonder uurroosters en beperkingen, zonder vergaderingen, Teams/Zoom en e-mails, is het niet altijd gemakkelijk om er weer in te vliegen. En toch moet het.

Maar we hebben dubbel goed nieuws: om te beginnen komen er nog vakanties aan (en u kunt ze zelfs al beginnen te plannen). Dat lijkt misschien nog ver, maar ze zijn er sneller dan u denkt. Nog goed nieuws? Wij hebben tips om uw motivatie snel weer op te krikken!

 

Veel leesplezier. En een fijn einde van de vakantie!

Nieuwsbrieven

 • De zomervakantie zit er alweer op. Maar blijf positief!

  Bijna geen motivatie om te werken bij uw terugkeer uit vakantie is volkomen normaal. We worden er soms zelfs wat neerslachtig van. Maar laat dat gevoel niet de overhand nemen. Dat nieuwe werk- en schooljaar heeft ook zijn voordelen. En met onze tips vindt u snel weer de nodige motivatie.

  De zomerblues na de vakantie? Volkomen normaal.

  Hebt u last van de 'back to work blues'? Ziet u het met andere woorden niet zitten om weer aan de slag te gaan? Bij 30 % van ons zakt de moed ons in de schoenen bij het idee weer te moeten gaan werken. Bij sommigen uit dit zich in lichamelijke symptomen (migraine of misselijkheid), terwijl het bij anderen vooral mentaal een strijd is. We worden overvallen door een grote droefheid of melancholie.

  De vakantie gaf ons de kans te ontspannen, tot rust te komen, ons hoofd leeg te maken en ons te bevrijden van de mentale last waarmee de wereld ons steeds meer opzadelt. Het idee om na zo'n gelukzalige periode weer de draad te moeten oppikken, kan deprimerend zijn. Maar abnormaal is dat niet. En het is ook geen teken van zwakte. Wat wel belangrijk is, is dat dit gevoel niet te lang aansleept. Langer dan 7 tot 10 dagen mag het niet duren. Anders zit het probleem veel dieper.

  Wat kunt u in dat geval doen om die melancholie achter u te laten? Wij hebben drie tips.

  1. De eerste: blijf in contact met vrienden en familie. Hoe? Met gesprekjes, berichtjes of zo nu en dan een telefoontje. Dat verzacht de schok wat.
  2. De tweede tip: hou uw reis wat langer vast door anekdotes te delen, foto's te bekijken of herinneringen neer te schrijven.
  3. Onze derde tip? Reviews (over bijv. kwaliteit, prijs, …) achterlaten op websites van hotels, restaurants enzovoort.

   

  Opgelet voor 'quiet quitting'

  De vakantie is altijd een goed moment om onze manier van leven in vraag te stellen. We hebben de tijd om na te denken over de zin van wat we doen op het werk. Of over de zin van ons werk zelf.

  De laatste jaren zagen we een nieuw fenomeen opduiken. Het gebeurt in alle stilte maar kom in veel ondernemingen voor. We noemen het 'quiet quitting'. Bruno Wattenberg (econoom en innovatie-ambassadeur bij EY) omschreef het als volgt in een online artikel dat begin augustus verscheen: "Het is een verschijnsel dat we zien bij werknemers die het nut van hun werk niet (meer) inzien en een houding aannemen die we kunnen omschrijven als 'in stilte vertrekken'. Deze gedemotiveerde werknemers haken mentaal af, maar leren om nét genoeg te doen om niet ontslagen te worden. Het zijn werknemers die er wel zijn, maar die eigenlijk al zijn vertrokken. Dit fenomeen werd nog eens versterkt door de coronacrisis. We kennen allemaal wel iemand die zijn leven een nieuwe wending gaf of op zoek is naar werk dat meer voldoening geeft, maar dat nog niet heeft gevonden.

  We kunnen werknemers die onder 'quiet quitting' lijden wel motiveren, maar dan moet hun werk meer betekenis krijgen. Een hoger loon of financiële voordelen geven hun motivatie geen boost.

   

  De positieve kant van weer aan het werk gaan

  Vergeet niet dat terugkeren naar het werk ook zijn voordelen heeft. Om te beginnen ziet u collega's terug en kunt u herinneringen en foto's delen.

  Het nieuwe schooljaar betekent ook dat u niet de hele tijd met uw kinderen bezig moet zijn. We hebben eindelijk weer wat tijd voor onszelf. We moeten niet langer kok, taxichauffeur en politieagent tegelijk spelen ('stop daarmee!', 'laat je broer met rust', 'je doet je nog pijn', 'voorzichtig onderweg' …), of continu antwoorden op vragen zoals 'zijn we er bijna?', 'ik verveel me, wat kan ik doen?' …

  En in september beseffen we ook dat er binnenkort weer heel wat feesten voor de deur staan … Denk maar aan Halloween, Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar. Dat zijn toch altijd weer dagen om naar uit te kijken.

  Na de grote vakantie staat er ook altijd wel een groot cultureel evenement op het programma. Radio- en televisiestations komen weer met nieuwe programma's. Streamingdiensten pakken uit met nieuwe series (om nieuwe abonnees aan te trekken) en de bioscoop brengt nieuwe kaskrakers uit. Goed voor veel gezellige momenten!

   

  Goede voornemens voor de nieuwe start

  Elk jaar in september krijgen sportscholen veel nieuwe leden over de vloer, vastberaden om een goede start te maken en het deze keer écht vol te houden. Want het begin van het schooljaar gaat vaak gepaard met goede voornemens. Komaf maken met de rist van vergaderingen (al dan niet digitaal), om maar een voorbeeld te noemen. Het moet in 2022 maar eens gedaan zijn met die beruchte 'acute vergaderitis'.

  Een ander goed voornemen? Onze tijd nuttig besteden. Dat wil niet zeggen dat we moeten leren hoe we alles in één dag kunnen proppen, maar wel dat we het onderscheid leren te maken tussen hoofd- en bijzaak en ons focussen op wat écht belangrijk is.

  Misschien is deze herfst wel het geknipte moment om een positieve houding aan te nemen. Met andere woorden: stoppen met mopperen omdat een vergadering 5 minuten te laat begint, de koffiemachine niet werkt of de drankautomaat leeg is.

  Tot slot kan september ook een ideaal moment zijn om een nieuwe taal te leren of een al gesproken taal te perfectioneren. Of misschien moeten we dit jaar, in ondernemingen met zowel Frans- als Nederlandstaligen, eens proberen te praten in de twee talen? Oui, c'est possible !

Inspiratie

 • Een nieuw kantoor

  Zin in een nieuwe werkruimte, op kantoor of thuis? Verhuizen is echt niet nodig. Wat dacht u van een frisse, positieve werkomgeving?

  Een paar tips:

  • Vervang oude foto's door uw mooiste vakantiefoto's. En door foto's van uw kinderen en vrienden zoals ze er nu uitzien, en niet 10 jaar geleden.
  • Koop een mooie plant (of twee).
  • Hang inspirerende quotes aan de muur.
  • Investeer in een comfortabele stoel.
  • Of schuif wat met uw bureau of meubelen om meer zonlicht te krijgen.

  Ziezo, u bent nu helemaal klaar voor september 🙂

 • Extra werkdruk voor wie blijft

  Wat voor de ene vakantie is, is voor de andere soms hard labeur. Dat is de conclusie van een enquête van Protime, gepubliceerd op peoplesphere.be.

  38 % van de respondenten zegt meer werk te hebben wanneer hun directe collega's met vakantie zijn. Voor 55 % verandert er niets, en slechts 7 % zegt het op zo'n momenten rustiger aan te kunnen doen.

  Redenen voor die extra werkdruk zijn onder meer de toegenomen hoeveelheid werk en de nieuwe taken die gedaan moeten worden. 

  Bron

Wist je dat?

 • 58%

  Bijna 60 % van de Belgen reist naar drie landen. Frankrijk, Nederland en Spanje. Samen zijn deze landen goed voor gemiddeld meer dan de helft (57,9 %) van de toeristische reizen naar het buitenland voor de periode 2015-2021.

  Bron : Stabel