Je verzoenen met jezelf en anderen
Aan het begin van het jaar zien we naar goede gewoonte talloze 'gelegenheidsartikelen' verschijnen. In de journalistiek of de schrijverswereld betekent dat woord 'een artikel of reportage om de komkommertijd te overbruggen, in het teken van een terugkerende en voorspelbare gebeurtenis (Kerstmis, de zomervakantie ...)'. Wanneer het nieuwe jaar van start gaat, gaan de meeste gelegenheidsartikelen ongetwijfeld over goede voornemens: onmogelijke voornemens, geslaagde voornemens, voornemens die wat werk vragen ... Uiteraard hadden ook wij goede voornemens uit de bedrijfswereld kunnen bespreken, of trends die zich de komende maanden zullen aftekenen. Maar in plaats daarvan wilden we graag een positief thema onder de aandacht brengen: verzoening. Verzoening met jezelf, met anderen, met collega's, met familieleden ...
De algemene definitie van verzoening klinkt heel eenvoudig: het is 'een toenadering tussen mensen die eerst boos waren op elkaar' Of ook: 'banden aanhalen'. Maar vanuit psychologisch opzicht zit een verzoening veel complexer in elkaar. Enerzijds gaat het inderdaad om het feit dat een relatie hersteld wordt die een knauw kreeg door wantrouwen of de waarheid. Op dat vlak helpt een verzoening om verschillende visies samen te brengen en tot een gezamenlijke consensus te komen. Anderzijds draait verzoening ook om een proces dat je helpt om jezelf of anderen beter te leren kennen en in een ander daglicht te zien.
Die drie pijlers lijken vrij complex in elkaar te zitten. Maar als we ze van dichterbij bekijken, is verzoening misschien net dát wat we nodig hebben nu 2021 van start gaat.
Je verzoenen met jezelf
Om voor anderen te kunnen zorgen, moet je eerst voor jezelf zorgen. Dat is toch wat we vaak te horen krijgen. Je kunt namelijk nooit een volwaardige relatie met iemand anders aangaan als je geen goede relatie met jezelf hebt. Dat geldt zowel in de liefde als op het vlak van vriendschap of werk. Het zal niemand verbazen dat angstgevoelens, onzekerheid op het werk, gewijzigde plannen, een maandenlange lockdown ... in 2020 een grote impact hadden op ons humeur en ons zelfbeeld.
Zo bleek je misschien toch minder tolerant, geduldig of creatief dan je dacht, lag je met jezelf in de knoop, voelde je meer stress dan je ooit voor mogelijk gehouden had, of kreeg je zelfs de drang om alles in de lucht te gooien tijdens alweer een ellenlange vergadering. Wij stellen voor om dat allemaal los te laten.
Graag, maar hoe?
Er bestaat namelijk geen toverdrankje om je met jezelf te verzoenen. Integendeel zelfs, je moet er wel wat moeite voor doen. Eerst en vooral moet je aanvaarden dat sommige dingen nu eenmaal niet lopen zoals jij dat wilt. En dat je daar misschien ook zelf verantwoordelijk voor bent. Het goede nieuws? Dat is helemaal niet erg. Niemand is perfect, ook jij niet. Daarom is het belangrijk om dat te aanvaarden, onder woorden te brengen en zelfs te delen met anderen.
Daarnaast moet je aanvaarden dat dingen tijd kosten. Het volstaat niet om te beseffen dat bepaalde zaken in en/of door ons veranderd moeten worden om ze ook daadwerkelijk te veranderen. Nee, in plaats daarvan moet je een systeem of werkwijze uitdokteren die je helpt om de dingen te verbeteren. Tot slot moet je jezelf leren 'bezighouden'. Schep een aangename sfeer, luister naar je lievelingsmuziek, houd iets langer pauze dan strikt noodzakelijk is, geniet van een korte siësta ...
Je verzoenen met anderen
2020 was waarschijnlijk niet voor iedereen en op elk moment een rotjaar. Nee, het heeft net benadrukt hoe verschillend mensen zijn. Nooit eerder werd in het nieuws zo veel gesproken over specifieke kenmerken met betrekking tot geslacht, huidskleur, cultuur, religie, sociale klasse ... Zowel op de sociale media als in vertrouwelijke kring was er nog nooit zo veel sprake van hoogoplopende emoties, verontwaardiging, haatdragende taal ... Nog nooit leek de wereld zo verdeeld.
Ook hier. Het lijkt wel alsof er verschillende kampen zijn die niet met elkaar praten, die elkaar van ver bekijken en die zich schrap zetten voor een volgende virtuele strijd. En toch ... 2021 biedt ons allemaal een nieuwe kans op solidariteit en creativiteit. Laat ons, nu we met onszelf verzoend zijn, die kans dan ook met beide handen grijpen om ons te verzoenen met anderen.
Graag, maar hoe?
Zoals we eerder al aangaven, betekent verzoening toenadering zoeken. Misschien ben je boos geweest op iemand of stonden jullie simpelweg onverschillig tegenover elkaar? In het bedrijfsleven gebeurt het weleens dat we geschillen zien ontstaan of moeten uitvechten. Toch komt dat helemaal niet zo vaak voor als we denken. Nee, veel vaker is er sprake van spanningen, jaloezie, gespannen situaties ...
Verzoening in het bedrijfsleven (en zelfs verzoening met het bedrijf, zie ons curatie-artikel) moet daarom breder opgevat worden als een nieuwe manier om de banden tussen collega's aan te halen om hen uiteindelijk dichter bij elkaar te brengen. Maar dat lukt niet van de ene dag op de andere.
Begin 2021 (en naargelang van wat mogelijk is binnen de maatregelen van de overheid) kunnen we vier doelstellingen vastleggen.
- Allereerst zouden we duidelijk maken dat we de wil hebben om op een andere manier betrokken te raken, want enkel een oprechte aanpak gebaseerd op onze eigen wil heeft kans op slagen.
- Vervolgens moeten we de tijd nemen om anderen aan te spreken. Hallo zeggen, groeten, echt luisteren ...
- Daarnaast moeten we communiceren over het werk, over wat we doen, wat we verwachten, wat onze doelen zijn ... Door die transparantie betrek je de ander erbij.
- Tot slot moeten we momenten delen die eigenlijk niets met het werk te maken hebben. Zo kunnen we onszelf af en toe verplichten om achter ons bureau vandaan te komen en even pauze te nemen aan het koffiezetapparaat, om samen te gaan lunchen of zelfs om na het werk iets te gaan drinken. En ja, dat kan ook virtueel!
Concrete handelingen
Dat was de theorie, maar verzoenen doe je ook door het goede voorbeeld te geven. In je bedrijf of gewoon in het dagelijkse leven kun je perfect een bron van inspiratie zijn voor anderen. Maar hoe? Door heel concreet te handelen.
Laat je inspireren door deze tien tips:
- Gebruik de sociale media niet om anderen met berichtjes te bestoken, maar om positieve acties in de kijker te zetten.
- Prijs de acties van je collega aan bij andere collega's.
- Geef elke dag minstens vijf keer een oprecht complimentje.
- Laat negatieve opmerkingen achterwege als ze niet constructief zijn, vooral wanneer je met andere mensen praat dan de betrokken collega.
- Zeg iemand niet wat hij/zij moet doen, maar laat hem/haar dat zelf ontdekken en geef hem/haar zo zelfvertrouwen.
- Bied je hulp aan wanneer er taken uitgevoerd moeten worden.
- Zeg altijd met de glimlach gedag.
- Vraag je collega's één keer per week of je voor hen iets van de bakker kunt meebrengen.
- Vraag je collega's (op kantoor of telefonisch) of er nog nieuwtjes zijn, zonder meteen over het werk te beginnen.
- Ruim je bureau één keer per week op.
Uiteraard kun je deze lijst nog uitbreiden. Noteer je eigen ideeën bijvoorbeeld op post-its en hang ze ergens in je kantoor op. Wat je ook alvast kunt doen: deze lijst delen met je collega's 🙂