News
69

Zijn dromen bedrog?

Het jaar 2020 zullen we niet snel vergeten. We kregen te maken met een gezondheidscrisis, een economische crisis, een mentale crisis ... Al onze gewoontes thuis en op het werk werden onderuitgehaald. Via onze nieuwsbrieven wilden we je wat steunen met actuele informatie (telewerk, het belang van pauzes, tips voor een goede moraal …) en lichtere thema’s (vakantie, zebra’s, leeftijd in een bedrijf, promoties enz.). Een portie verse zuurstof, tweewekelijks op vrijdag.

Het jaar 2021 wordt het jaar van de hoop. Daarom laten we je in deze laatste nieuwsbrief van 2020 graag mee dromen. 

Als kind droomden we allemaal wel van een bepaald beroep. Acteur/actrice, politieagent(e), danser(es), zanger(es), journalist(e), brandweerman/brandweervrouw … Laten we eens kijken naar al die droomjobs en naar die echte gouden banen.

 

Bedankt voor je vertrouwen. We wensen je een fantastisch 2021!

Nieuwsbrieven

 • Jobs waar iedereen van droomt …

  Maar wat willen kinderen tegenwoordig worden? Wat is een droomjob? Is dit deels objectief? Bestaan er jobs die voor altijd een droomjob blijven? Wat zijn de droomjobs van morgen? Wat is het verschil tussen een goede baan en een gouden baan? Voor deze laatste nieuwsbrief van het jaar is een beetje dromen toegestaan …

  Waar dromen kinderen vandaag van? Naast de klassiekers als brandweerman en prinses blijven ook de glitter en glamour het niet slecht doen (zanger/zangeres, acteur/actrice, stuntman/stuntvrouw enz.). Maar we zien ook heel wat nieuwe trends. Zo blijken wetenschappen (arts, dierenarts, wetenschapper, astronaut …) en sport (voetballer/voetbalster, atleet enz.) vandaag erg aantrekkelijk.

  De grootste invloedsfactor? Televisie natuurlijk! Een hele generatie kinderen heeft de voorbije jaren gedroomd van het succes van onze Rode Duivels (maar ook van onze Red Lions, Red Panters enz.). Maar ook de sociale media en nieuwe verspreidingskanalen (YouTube, TikTok…). Wij, de kinderen van gisteren, zijn vandaag volwassen. Maar hebben we nu een gouden baan, een droomjob of een beroep dat tot de verbeelding spreekt?

   

  Wat is een gouden baan?

  We blijven allemaal wel eens hangen bij een artikel over 'professionele knuffelaars' in Japanse bedrijven of een grote touroperator die een 'hoteltester' zoekt.

  Gelukkig hoeft een droomjob niet per se zo speciaal te zijn. Zo blijkt ook uit verschillende studies, zoals het recente wereldwijde onderzoek van Gallup in 2016. Het leert ons iets over het verschil tussen een ‘goede baan’ (minstens 30 uur per week en een verloning waarmee de werknemer in zijn behoeften kan voldoen) en een ‘gouden baan’ (hogere verloning dan strikt noodzakelijk en grote werkvreugde).

  Deze studie in meer dan 120 landen toont aan dat van de 3,2 miljard werkende volwassenen slechts 4 % (183 miljoen mensen) naar eigen zeggen een gouden baan heeft. Zweden, Noorwegen, Denemarken en Servië zijn in Europa de landen waar de mensen op werkvlak het gelukkigste zijn (7 %). Voor het Verenigd Koninkrijk, Polen, Portugal, Bulgarije, Cyprus, Malta en Roemenië is dat 6 %. België bengelt onderaan het klassement van de ‘ontwikkelde’ landen met amper 2 %. 

   

  Nuancering van enkele begrippen

  Wanneer we het hebben over een goede baan, een superjob of een gouden baan, moeten we eerst enkele dingen nuanceren. Ten eerste hebben we het over ‘geluk’ en ‘welzijn’. Welzijn op het werk verwijst tegelijk naar de arbeidsomstandigheden voorzien door het bedrijf en ervaren door de werknemers, terwijl werkplezier enkel betrekking heeft op de perceptie van het werk door de werknemer. Kortom, we kunnen op een fantastische plek werken, maar er toch geen sprankeltje plezier aan beleven. Of net andersom: in moeilijke omstandigheden werken en toch gelukkig zijn op het werk.

   

  Hoe ziet jouw droomjob eruit?

  Het idee van geluk of gouden baan berust dus eerder op deze persoonlijke percepties dan op objectieve waarnemingen. Humanresourcesmanager, bedrijfsleider of werknemer? Iedereen kan zijn droomjob in objectieve criteria gieten met een eenvoudige oefening. Denk de komende vier weken elke dag eens goed na en noteer alle beroepen/onderwerpen die je interesseren en bij jou zouden passen. Volg alle nieuwigheden, verzamel informatie en lees veel over dit onderwerp.

  Stel jezelf daarna in je ideale omgeving voor. Wat is er belangrijk voor jou? In welke stad? Of welk soort agentschap? Binnen welke straal van thuis? En met welke infrastructuur (sportruimte, groot team, kantine …)? De volgende stap in de zoektocht naar je droomjob is de ideale arbeidsomstandigheden voor jou bepalen (loon, aantal werkuren, extralegale voordelen …). Ook het evenwicht werk-privé is belangrijk in deze afweging. Hoe zie je het voor je?

  Tot slot moet je het bedrijf of soort bedrijf bepalen waarin je graag zou werken. Een organisatie met een maatschappelijk engagement? Een bedrijf dat bepaalde waarden verdedigt? … Na deze denkoefening heb je een objectief beeld van je gouden baan. 

  Vind je dit maar niks? Denk je de antwoorden al te weten? Speel het spel en luister naar je geest, hart en buikgevoel. Het is van essentieel belang dat je 100 % jezelf kunt zijn.

  Extra ondersteuning nodig? De VDAB heeft een vragenlijst opgesteld om je te helpen!

   

  Deze droomjobs bestaan echt

  Net voor de pandemie van het coronavirus heeft de website themuse.com (Amerikaanse website gespecialiseerd in human resources) een lijst met bestaande droomjobs gepubliceerd. Zo moet een ‘ijsjestester’ de samenstelling en algemene kwaliteit van ijsjes beoordelen. De ‘food stylist’ dresseert borden voor commerciële foto’s. Andere functies die ook echt bestaan: ‘bedenker van kruiswoordraadsels’ en ‘Disneyfiguur’ in parades en voorstellingen.

   

  Nieuwe beroepen

  De wereld van morgen is nog onbekend. De technologie evolueert en we weten niet half wat er ons nog te wachten staat. Op een colloquium hierover in maart 2017 bevestigden een twintigtal digital experts van het onderzoekscentrum van de universiteit van Oxford dat “85 % van de jobs in 2030 vandaag nog niet bestaan”.

  Het is zeer waarschijnlijk dat scholen en bedrijven bijvoorbeeld een beroep zullen doen op ‘neuromanagers’ om de emoties en verworven kennis van de leerlingen en medewerkers te analyseren, te bestuderen en te versterken. Ook perfect mogelijk is de ‘robotopvoeder’ die moet toezien op het leerproces van artificiële intelligentie. Denken we ook aan deze nieuwe beroepen inzake leefmilieu en dringende klimaatkwesties: ‘groen ingenieur‘, ‘urgentoloog‘, ‘circulair ecoloog’ …

  Hoe de wereld er ook zal uitzien, laten we in elk geval leven volgens de filosofie van John Lennon:

  “Mijn moeder vertelde mij als klein jongetje dat geluk de sleutel was van het leven. Toen ze mij op school dus vroegen wat ik later wou worden, antwoordde ik ‘gelukkig’. Ze zeiden me dat ik de vraag niet goed begrepen had. En ik antwoordde dat zij het leven niet goed begrepen hadden.”

   

   

  Psst! Ben je al geabonneerd op onze Edenred LinkedIn-pagina? Ga snel een kijkje nemen. Je vindt er heel wat HR-advies, bedrijfsnieuws, getuigenissen van werkgevers en zoveel meer!

Inspiratie

 • De slechtste jobs ter wereld

  We durven allemaal wel eens klagen over ons werk. Maar als we even door een andere bril en van op een afstand kijken, dan mogen we onszelf wel gelukkig prijzen dat we niet één van de ‘slechtste jobs ter wereld’ hebben. De Amerikaanse website ranker.com, gespecialiseerd in rankings, ging op onderzoek.

  Volgens zijn onlinebezoekers zijn dit de slechtste jobs ter wereld: schoonmaker plaats delict, inseminator van olifanten, proctoloog, grafdelver ...

  Natuurlijk willen we je er ook even aan herinneren dat de mensen die deze jobs uitoefenen niet per se ongelukkig zijn, ze kunnen soms veel voldoening halen uit hun job naargelang hun vaardigheden en waarden. Dat is allemaal heel persoonlijk.

  Bekijk de volledige lijst hier.

 • Een echte droomjob

  In januari 2009 publiceerden alle mediakanalen een vacature uit een Australische krant: “Op zoek naar een bewaker voor een paradijselijk eiland”. Een Australisch reisbureau stelde een contract van bepaalde duur voor 6 maanden als bewaker van het eiland Hamilton in het Groot Barrièrerif voor. De uitverkorene wachtte een maandsalaris van € 14.000.

  Concreet moest de bewaker een oogje in het zeil houden op het eiland met een gigantische villa, golfterrein, zwembad en adembenemend zeezicht. In totaal melden zich 35.000 kandidaten uit alle uithoeken van de wereld.

  Het resultaat? Een zeer tevreden geluksvogel én een tevreden reisbureau dat de hele wereld over zijn eiland had doen spreken.

  Bron

Wist je dat?

 • 18%

  Gemiddeld genomen maakt onze job bijna een vijfde (18%) van ons geluk uit. We zien hierbij duidelijke verschillen tussen zelfstandigen, bedienden, arbeiders en ambtenaren. Zo is het aandeel bij zelfstandigen drie keer zo groot als bij ambtenaren.

  Bron : het Nationaal Geluksonderzoek van UGent en NN (2018)