366 dagen om te ademen
Een ietwat bizarre titel ... Maar onze grootste wens voor de 366 dagen van 2024 is goed leren ademen. Naar ons lichaam luisteren. Afstand nemen. Ontdek twee oefeningen op onze blog, net als handige tips om in 2024 elke dag voldoende rustmomenten in te bouwen!
Permanente bereikbaarheid, stress, infobesitas, een onhoudbaar ritme ... Pfff! Rustig blijven, dat is in onze sector gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voelt u zich ook soms leeggezogen door uw werk? Slaapt u slecht?
Wat als u uw ogen sluit en probeert na te gaan welke negatieve gedachten u soms op het werk overspoelen? Wat als u die gedachten eens niet mijdt of negeert, maar recht in de ogen kijkt? Eerst gewoon kijken en niets doen. En ze dan aanspreken. Hen vriendelijk verzoeken de zaal te verlaten of ze zelf aan de deur zetten. Uiteraard blijft u zich ten volle bewust van alles wat er gebeurt. Misschien vindt u dit kinderachtig of karikaturaal ...
Maar het is een goed voorbeeld in het kader van stressbeheersing. Bepaalde mensen zijn namelijk in staat om aandachtig te zijn voor wat ze elke dag écht meemaken. Vandaag is dat een manier waarop we naar het leven kijken én in het leven staan. Welkom in de wereld van mindfulness!
Wat is mindfulness precies?
Sommigen onder jullie zijn misschien specialisten ter zake of hebben er al wel eens over gehoord. Anderen horen het wellicht in Keulen donderen. We leggen het uit ...
Mindfulness kunnen we kort samenvatten als het vermogen om onze aandacht op het hier en nu te richten en te observeren wat we op dat moment echt voelen of denken. Of anders gezegd, gedachten of emoties zonder filter of oordeel ontvangen om ze beter te aanvaarden.
In oorsprong is dit een Indisch begrip uit het boeddhisme waarbij mindfulness een stap is om spiritueel wakker te worden. In de jaren 1980 gebruikte de Amerikaanse hoogleraar geneeskunde Jon Kabat-Zinn deze meditatiemethode als therapeutische praktijk om stress en herval van depressie te verminderen. De resultaten waren zo verbluffend en veelbelovend dat hij besloot om zijn onderzoek te verruimen en in een theorie te gieten. Mindfulness was een feit.
Waarom is die aandacht op het nu belangrijk?
Verminderde aandacht, continu onze mailbox of ander berichtenverkeer checken, stress, agorafobie … We kunnen heel wat problemen ondervinden in het kader van ons werk.
Op 10 oktober meldde de FOD Werkgelegenheid en Arbeid officieel dat 15 % van de werknemers zich naar eigen zeggen ‘vaak of altijd emotioneel uitgeput voelt door hun werk’. De overheidsdienst reikte hierbij ook een hele reeks instrumenten aan om dat probleem tegen te gaan. En, niet verrassend, ook ‘afstand nemen’ stond op dat lijstje.
Een eerste aandachtspunt is de mentale factor. Mindfulness werkt op verschillende niveaus. Het vermindert stress, verbetert de slaapkwaliteit, versterkt de aandacht, helpt emoties beter te beheersen, maar zorgt er vooral voor dat men meer naar zijn eigen behoeften en die van anderen luistert.
Maar er is ook een economische factor. Wanneer een werknemer zich slecht of gestresseerd voelt, bestaat het risico dat die gedemotiveerd geraakt en anderen in die negatieve spiraal meesleurt. In laatste instantie kan zo iemand het bedrijf ook verlaten of zich langdurig ziek melden.
Twee praktische oefeningen
Kenner of niet, er bestaan eenvoudige relaxatieoefeningen voor iedereen. Hieronder vindt u er twee.
1. Opnieuw leren ademen
We ademen van nature, zonder erbij na te denken. Maar soms ademen we niet goed. Onze ademhaling is nochtans belangrijk, want ze voorziet ons lichaam van zuurstof.
Sta recht, adem diep in en houd uw adem 5 seconden vast. Adem daarna in 10 seconden uit. Herhaal deze oefening vijf keer. In de frisse buitenlucht is het effect des te groter.
2. ‘s Middags 30 minuten wandelen
We noemen onze middagpauze vaak ook lunchpauze. Maar u kunt die tijd ook op een spirituele of fysieke manier doorbrengen. Maak er een gewoonte van om drie keer per week tijdens de middagpauze een halfuurtje te gaan wandelen. In de stad of op het platteland, dat maakt niet uit. Het is gewoon een manier om de routine van elke dag te doorbreken en aan iets anders te denken dan het werk. Bovendien kunt u zo een frisse neus halen en hebt u wat beweging.
Andere manieren om tot rust te komen
Mindfulness is een methode om ons te ontspannen of alles wat er op ons afkomt te kanaliseren. Uiteraard zijn er nog andere manieren. Voor gelovigen is dat bijvoorbeeld bidden. Dit kan luidop of in stilte. Hiermee stelt u zich als gelovige nederig op en erkent u onze nietigheid als mens. En dat geldt voor elke religie. Uit heel wat wetenschappelijke studies blijkt dat bidden gunstige en stressverlagende effecten heeft.
Ook populair vandaag is mediteren. Dat heeft veel weg van mindfulness, want de basis van mediteren is zich concentreren op iets en hier met volle aandacht over nadenken.
Nog een andere manier om tot rust te komen, is sporten. ‘Mens sana in corpore sano’, dat is u wellicht niet onbekend. We zeiden het al in onze nieuwsbrieven: regelmatig sporten verbetert de concentratie en nachtrust, en vermindert stress en angst. Wie zijn medewerkers aanmoedigt om te sporten, bevordert hun gezondheid en zorgt meer voor een positieve energie op de werkvloer.
Onze goede voornemens voor 2024
Tot slot blikken we graag al even vooruit op 2024. Onze goede voornemens op een rijtje ...
We hebben allemaal wel de neiging om onszelf allerlei beloftes te doen. Geen alcohol of frisdrank meer drinken, stoppen met roken, meer sporten, zorg dragen voor anderen, meer tijd met onze ouders, broers of zussen doorbrengen ... We zitten allemaal vol goede voornemens. En niet alleen thuis, ook op het werk.
Feit is dat we vaak de lat te hoog leggen. Als we van tien goede voornemens geen enkele kunnen volhouden, kunnen we ons dan niet beter beperken tot één of twee waar we voluit voor gaan?
Dit zijn onze vijf goede voornemens voor op het werk in 2024:
- Op tijd komen voor elke vergadering.
- Onze e-mails efficiënt organiseren en alle overbodige mails wissen.
- Onze collega’s vaker bedanken voor hun hulp.
- 30 minuten per dag uittrekken om werkgerelateerde artikels, websites en boeken te lezen.
- Onze werkplek de vrijdagavond mooi opgeruimd achterlaten.
Hopelijk kunnen we u hiermee inspireren. Het zijn in elk geval concrete en wellicht haalbare doelen. 😉