News
137

Werven is goed, houden is beter!

Het jaar 2024 komt in alle rust op gang, maar het belooft ons ook rock-‘n-roll. Zeker met de sociale verkiezingen als dé headliner.

Elk jaar brengt nieuwe voornemens met zich mee. Bij Edenred staat dit alvast op ons lijstje: alles doen om de betrokkenheid van uw medewerkers te versterken.

Als u uw talenten kunt houden, dan hebt u een gigantische voorsprong op de concurrentie ... hoe klein of groot uw bedrijf ook is!

In deze eerste editie van het jaar bekijken we samen hoe u een inspirerende bedrijfscultuur kunt creëren en hoe u uw medewerkers aan boord kunt houden. Bereid u voor op een jaar boordevol engagement en succes!

Veel leesplezier.

Claudia

Nieuwsbrieven

  • Houd je talent vast

    In 2024 focust de hr-afdeling zich op personeelsbehoud. Dit artikel benadrukt het belang van een stimulerende bedrijfscultuur, een efficiënte integratie, evenwichtige evaluaties en inzicht in de redenen voor vertrek om de betrokkenheid en trouw van werknemers te versterken.

    4 tips voor een beter personeelsbehoud

    Wat als de strijd om talent meer te maken heeft met nieuwkomers houden dan aantrekken? Talenten overtuigen om voor uw bedrijf te kiezen is maar de helft van het verhaal. Personeel behouden is een uitdaging van formaat voor bedrijven die een sterk en standvastig team willen. Lees hier hoe u uw medewerkers op een proactieve manier aan uw bedrijf kunt binden.

    1.Wees realistisch tijdens het sollicitatiegesprek

    Bedrijven durven wel eens een loopje te nemen met de waarheid en een jobinhoud wat aan te dikken. Maar op de werkvloer zal een nieuwe werknemer die bubbel al snel doorprikken. Heel wat mensen vertrekken dan ook omdat de realiteit niet strookt met hun verwachtingen. Zo is het bij een aanwerving in eerste instantie cruciaal dat de kandidaat een realistisch beeld krijgt van het takenpakket.

    Concreet: communiceer transparant en laat twee of drie toekomstige collega’s over hun ervaringen (positieve kanten en de uitdagingen van de job) vertellen.

    2.Bereid de onboarding voor

    In het verlengde van het sollicitatiegesprek is een efficiënte onboarding essentieel om nieuwe medewerkers optimaal te integreren. Enkele praktische tips voor een geslaagde onboarding:

    • Goede voorbereiding: Geef een uitvoerige presentatie aan uw nieuwe medewerkers, met info over het organogram, de teams en de verantwoordelijkheden van de functie, net als praktische info over de interne tools en processen.
    • Afsprakenkalender: Plan elke dag één tot drie ontmoetingen in met teamleden en andere belangrijke contactpersonen voor die functie, zodat uw nieuwe medewerker de werkomgeving snel en grondig leert kennen.
    • Mentors en begeleiding: Zorg ervoor dat de rechtstreeks verantwoordelijke de eerste dagen beschikbaar is of laat een ervaren mentor de nieuwe werknemer op sleeptouw nemen.

    3.Beveel 360°-evaluaties aan

    Een 360°-evaluatie beperkt zich niet tot feedback opvragen over de prestaties van een werkkracht, maar biedt de werknemer zelf ook de kans om zijn/haar eigen feedback met diens verantwoordelijke te delen. Periodieke evaluaties bevorderen een open en stabiele dialoog. Zo’n tweerichtingscommunicatie versterkt het vertrouwen en het wederzijdse engagement. Bovendien zijn talenten dan sneller geneigd om te blijven.

    4.Zoek de reden achter een vertrek

    In tegenstelling tot wat velen denken, is het loon niet altijd dé drijfveer om van job te veranderen. Andere redenen kunnen zijn: verveling, frustratie, ongezond evenwicht tussen werk en privéleven en het gebrek aan toekomstperspectieven. Ook privéproblemen, de woon-werkafstand of spanningen tussen collega’s of verantwoordelijken kunnen een rol spelen.

    Wie zijn personeelsbehoud wil verbeteren, moet absoluut de redenen achter het ontslag van zijn werknemers begrijpen. Er bestaan diverse methodes om waardevolle informatie te verzamelen, zoals een ontslaggesprek of anonieme enquêtes. Bovendien toont een bedrijf op die manier aan dat het bereid is om te luisteren en zichzelf te blijven verbeteren, waardoor de medewerker met een positiever gevoel de deur achter zich dichttrekt. Niets ergers dan een bedrijf te verlaten zonder dat iemand ook maar vraagt waarom.

     

    De sleutel tot een motiverende bedrijfscultuur

    Ook na die eerste belangrijke fasen is het zaak uw mensen gemotiveerd te houden! Een dynamische en motiverende bedrijfscultuur bevorderen is een prioriteit voor bedrijven die geëngageerde en trouwe werknemers willen. Wat zijn dus de bepalende factoren voor een stimulerende werksfeer?

    1. Het algemene welzijn van de werknemers is een essentieel element. Een opleidingsplatform, de toegang tot sportaccommodaties, een beleid dat diversiteit bevordert en pesterijen tegengaat ... Al deze elementen zijn een must als u een omgeving wilt creëren waarin iedereen zich veilig en goed voelt. Innovatief uit de hoek komen, is hierbij soms nodig. Bij de groep Carrefour bijvoorbeeld krijgen werknemers met endometriose sinds april 2023 maar liefst twaalf dagen menstruatieverlof per jaar. Deze beslissing heeft een positieve psychologische impact op iedereen, ook op de werknemers die niet rechtstreeks betrokken zijn.
    2. Een gezond evenwicht tussen werk en privéleven staat vandaag bij veel mensen bovenaan het prioriteitenlijstje. Flexibele werkuren en occasioneel telewerk zijn een belangrijke troef om talenten aan te trekken en te houden.
    3. Groeimogelijkheden: progressie kan verschillende vormen aannemen, gaande van meer verantwoordelijkheden tot een horizontale groei binnen het bedrijf. Het eventuele vooruitzicht op hun verdere ontplooiing of professionele ontwikkeling houdt mensen absoluut gemotiveerd.
    4. Zinvol werk: steeds meer mensen willen zich nuttig voelen, een positieve bijdrage leveren aan het bedrijf en voldoening halen uit hun job. In Europa stelt het bureau Grant Thornton zijn werknemers voortaan ‘zingevingsgesprekken’ voor, een trend die zich in 2024 ook naar andere bedrijven zou moeten uitbreiden. Een gebrek aan zingeving kan niet enkel leiden tot ontslag, maar ook tot een burn-out of gebrek aan betrokkenheid. Een omgeving waarin iedereen zich waardevol voelt, is essentieel voor een bloeiende en duurzame bedrijfscultuur.
    5. Salarispakket: naast het loon zijn ook de werkomstandigheden een bepalende motivator voor werknemers. Extra voordelen en premies kunnen hun tevredenheid en motivatie een boost geven (lees hierover meer in onze OpenSpace over het loon).

     

    Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo): het nieuwe argument

    Naast zinvol werk vinden veel werknemers het ook belangrijk dat hun werkgever zich inzet voor meer duurzaamheid. Kiezen voor initiatieven rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is een belangrijke factor geworden om gemotiveerde talenten, die zich willen inzetten voor een bedrijf met een ware positieve impact op de samenleving, aan te trekken en aan boord te houden. Wanneer de sterkst gemotiveerden een gebrek aan authenticiteit merken, kan dat hun onvoorwaardelijke betrokkenheid en inzet voor het bedrijf een flinke knauw geven.

    In de praktijk

    Actieve betrokkenheid van de werknemers:

    • Organiseer informatie- en opleidingssessies over de uitdagingen van mvo. Laat uw werknemers zien hoe zij met hun gedrag mee het verschil kunnen maken en hoe belangrijk het is om relevante competenties te ontwikkelen om hun steentje bij te dragen aan zulke initiatieven.
    • Motiveer uw mensen om mee te werken aan relevante en significante mvo-projecten. Roep werkgroepen in het leven (Green Teams), zodat iedereen zich hiervoor kan inzetten en zich deel voelt van de acties binnen uw bedrijf.

     

    Waarom het retentiecijfer opkrikken?

    36 % van de Belgische bedrijven heeft naar eigen zeggen moeite om zijn personeel aan zich te binden. Deze situatie is vergelijkbaar met Italië en Finland, maar is minder prangend dan in Frankrijk, waar 44 % van de bedrijven met dit probleem te maken krijgt.

    Uw beste werknemers aan boord houden, dat is een absolute must. Er staat namelijk heel wat op het spel voor uw bedrijf:

    1. Financiële impact: elk vertrek brengt heel wat kosten met zich mee voor het bedrijf, gaande van de werving tot de opleiding en de integratie van nieuwe werknemers.
    2. Culturele samenhang: iedereen in uw bedrijf bouwt mee aan de bedrijfscultuur. Wanneer er mensen vertrekken, verandert die hele structuur. En dat brengt ook de waardevolle groepsdynamiek in uw bedrijf uit evenwicht.
    3. Motivatie en emotionele impact: het vertrek van collega’s kan uiteenlopende reacties bij de rest uitlokken. Het kan hen inspireren om ook zelf weg te gaan of hen onzeker maken... Kortom, een vertrek kan de overblijvende teamleden demotiveren.
    4. Operationele continuïteit: een ontslagnemende werknemer neemt ook specifieke bedrijfskennis mee, en dat kan uw vertrouwde processen en relaties verstoren. Bepaalde kennis is bovendien moeilijk door te geven. Het kan dus wel even duren tot alles opnieuw draait zoals het hoort.
    5. Impact op het bedrijfsimago: als er veel mensen op eigen initiatief vertrekken, kan dat de externe perceptie en de reputatie van uw bedrijf bij uw klanten, partners en zelfs mogelijke kandidaten aantasten.

     

    Maak dit jaar een prioriteit van uw personeelsbehoud, hoe groot of klein uw bedrijf ook is. U hebt nu alle troeven in handen om de betrokkenheid van uw medewerkers te bevorderen. Maak meteen werk van een succesvol jaar!

Inspiratie

  • En wie legt hr in de watten?

    De schoenmaker draagt vaak de slechtste schoenen ... Geldt dat ook voor het hr-team in uw bedrijf? Want wie zorgt er uiteindelijk voor u?

    Aan het begin van dit jaar moet u wellicht heel wat balletjes in de lucht houden: festiviteiten op het werk, optimalisatie van de loonkosten en jaarlijkse evaluaties. Uw veelzijdige functie, vooral gericht op het menselijke aspect, verstoort soms uw eigen evenwicht. U moedigt de werknemers aan om alles even los te laten, maar zelf slaat u uw eigen advies in de wind. Herkenbaar?

    Ondanks de vele uitdagingen streven hr-mensen naar een immer florerende werkomgeving. Laten we bij het begin van dit nieuwe jaar even stilstaan bij uw sleutelrol in het bedrijf, maar ook bij het belang van zelfzorg. Voor alle hr-mensen in de zaal: neem in 2024 tijd om aan uw eigen welzijn te werken.

    Laat u vooral omringen door partners die het beste met u voorhebben. Bij Edenred denken wij elke dag aan u. Al onze medewerkers doen er alles aan om uw taak te verlichten met geoptimaliseerde processen, oplossingen zonder al te veel poespas en onze OpenSpace. Hopelijk ontdekt u hier nieuwe denkpistes, terwijl u op deze vrijdagochtend van uw eerste kopje koffie geniet. 

  • Wik en weeg uw woorden

    Bij het begin van het jaar organiseren veel bedrijven vergaderingen om het traject voor de komende maanden uit te stippelen. Laat u inspireren voor een sterke en overtuigende speech!

    Naast materiële voordelen kan ook de manier waarop managers de medewerkers te woord staan, een wereld van verschil maken. Het begin van het jaar is de gelegenheid bij uitstek om de troepen te motiveren. Hoe kan dat beter dan door hen duidelijk toe te spreken en te inspireren?

    En zoals zo vaak: ‘inspireren’ is een competentie die tijd en energie vergt. Op het internet vindt u allerlei websites die voorbeelden geven over wat u wel of net niet moet zeggen.

    Hier een compilatie (in het Engels) van de twintig meest inspirerende speeches van de voorbije jaren.

    Bron: Hubspot

  • Kent u deze loonvoordelen al?

    Stel creatieve en fiscaal voordelige salarispakketten samen om talenten aan te trekken en te houden! We vertellen u over twee fiscale voordelen die u misschien nog niet zo goed kent.

    Edenred Sport & Cultuur: laat uw werknemers heerlijk tot rust komen in hun vrije tijd. Met dit voordeel (tot 100 euro per werknemer) kunnen ze lichaam en geest voeden dankzij de uiteenlopende bestedingsmogelijkheden, waaronder sportclubs, theaters, pretparken en bioscopen.

    Edenred Geschenk: zet uw werknemers in de bloemetjes en toon hen uw dankbaarheid op de grote momenten in hun leven, privé of professioneel! Deze universele cadeaubon is geldig in duizenden handelszaken. Voor ieder wat wils dus. Dit voordeel is 100 % vrijgesteld van sociale bijdragen en (afhankelijk van de gelegenheid) tot 100 % aftrekbaar.

    Meer weten over onze oplossingen om het salarispakket van uw werknemers te optimaliseren? U leest er alles over op edenred.be.

Wist je dat?

  • 54

    In België geeft 54 % van de bedrijven aan dat ze de vraag niet aankunnen door een personeelstekort. Het Europese gemiddelde bedraagt 49 %.

     

    Bron: Trends-Tendances 2023.