Inspiratie

  • Welk type manager ben jij?

    Dominant, participerend, delegerend, persuasief of visionair? Er zijn verschillende soorten managers en leidinggevenden. Welk type past bij jou?

    Disclaimer: Onze quiz is uiteraard niet wetenschappelijk onderbouwd 😉

    Let's go! 

  • En wat is de rol van vrouwen?

    In ons land is het aandeel vrouwen in de raden van bestuur van Belgische ondernemingen tussen 2008 en 2020 gestegen van 8,2% naar 34,1%.

    Volgens het rapport ‘Women in Business 2024’ van Grant Thornton wordt 35% van de belangrijkste managementfuncties in België bekleed door vrouwen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Desondanks blijkt uit het rapport dat het tempo nog niet hoog genoeg ligt en dat er zonder versnelling pas in 2053 sprake zal zijn van gelijkheid.

    Hoewel we er op sommige vlakken op vooruitgaan, bestaan er nog steeds grote verschillen tussen de Europese landen onderling. Zo valt Letland op met 53% vrouwelijke managers, terwijl dat cijfer in landen als Cyprus, Luxemburg en Denemarken respectievelijk slechts 19%, 23% en 27% bedraagt.

  • Het leeshoekje

    Meer weten? Met deze boeken zit je goed!

    Hidden Potential: ontdek, ontwikkel en benut je verborgen potentieel. Adam Grant. In dit boek gaat de auteur na hoe je verwachtingen kunt overtreffen en je potentieel kunt waarmaken door te focussen op persoonlijke en professionele groei.

    Brave New Work: ben jij klaar om je organisatie opnieuw uit te vinden? Aaron Dignan.
    Dit boek gaat na hoe organisaties nieuwe werkwijzen kunnen omarmen om beter in te spelen op de uitdagingen van vandaag.

    Durf te leiden (Dare to Lead) – Brené Brown. Brené Brown bestudeert authentiek leiderschap met de nadruk op moed en kwetsbaarheid. Daarvoor baseert ze zich op twintig jaar onderzoek en zeven jaar samenwerking met leiders en veranderaars van over de hele wereld.

    Het geheim van bol.comHuub Vermeulen & Michel Schaeffer
    In dit boek krijg je een unieke kijk achter de schermen en kom je te weten hoe bol.com van start-up uitgroeide tot het grootste e-commercebedrijf van de Benelux.

  • Edenred Engagement

    Edenred Engagement is het totaalplatform dat al je hr-oplossingen samenbrengt om je medewerkers te motiveren en hen individueel in de bloemetjes te zetten.

    💰Dankzij kortingen bij onze partners verhoog je de koopkracht van je werknemers.

    🤝Door een cultuur van erkenning en beloning onder collega’s te stimuleren, creëer je een positieve en ondersteunende werkomgeving. Dat is essentieel voor een goede geestelijke gezondheid.

    🧘‍♂️ Door gevarieerde oplossingen aan te bieden om iedereen te helpen een beter evenwicht te bereiken, moedigt Edenred Engagement je werknemers aan om goed voor zichzelf te zorgen en verder open te bloeien.

    📣Tot slot kun je dankzij ons platform inzetten op transparante interne communicatie en zo het gevoel van samenhorigheid en ondersteuning in je bedrijf versterken.

    Meer weten? Surf naar edenred.be.

  • Exploderende kosten

    Dat de mentale gezondheid van de Belgische werknemers erop achteruitgaat, heeft ook aanzienlijke financiële gevolgen voor de werkgevers.

    Volgens verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits kost een gestreste werknemer zijn bedrijf gemiddeld 4000 euro per jaar. Een ander onderzoek van de Mental Health Foundation gaf dan weer aan dat een werknemer die zich mentaal goed voelt 12% productiever is dan een werknemer met mentale problemen. Dat komt neer op een potentiële besparing van 6600 euro per werknemer per jaar. Het RIZIV (het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) schat dat langdurige arbeidsongeschiktheid ten gevolge van depressies of burn-outs sinds 2020 meer dan 1,6 miljard euro per jaar kost, een stijging van meer dan 47% sinds 2016.

  • Edenred zet zich in voor mentale gezondheid

    De laatste jaren spelen veel bedrijven sneller in op de geestelijke gezondheidsproblemen van hun werknemers. Bij Edenred gaan we dan ook all-in.

    Edenred nauw samen met al zijn stakeholders: werkgevers, werknemers, handelaars en overheden. Omdat we als geen ander beseffen dat werknemers elke dag weer ondersteuning nodig hebben, hebben we ons aanbod aangevuld met geavanceerde, digitale oplossingen die ook nog eens flexibel, veilig én efficiënt zijn. Tijdens onze deelname aan de campagne Veilig en gezond werk in het digitale tijdperk van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) hebben we veel kennis kunnen uitwisselen met experts. Met hun tips konden we via onze digitaliseringsinitiatieven echt gezonde werkplekken ontwikkelen."

  • Checklist voor 2025

    Met de dagelijkse pleziertjes hieronder kan je werkdag er heel anders uitzien. Probeer ze dit jaar zeker uit!

    • Telewerken met een vriend(in) en samen gezellig gaan lunchen.
    • Actieve pauzes inlassen. Niets zo goed als een lunchwandeling in het park om even afstand te nemen van je werk.
    • Een lunchpauze met gezelschapsspelen organiseren voor enkele gezellige momenten met de collega’s.
    • Een opleiding volgen om nieuwe vaardigheden op te doen.
    • Een inspirerende en motiverende playlist samenstellen die je energie geeft tijdens je werkdag.
    • Je dankbaar tonen en elke dag even de tijd nemen om je successen en die van je collega’s te erkennen.
    • Brainstormsessies met de collega’s organiseren om zonder druk nieuwe ideeën te bedenken.
  • Deze bedrijven hebben met succes de routine doorbroken

    De routine doorbreken ... Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er bedrijven die erin geslaagd zijn.

    En soms met slechts een kleine financiële inspanning. Dat is het geval voor Atlassian, een Australisch technologiebedrijf. Om de drie maanden organiseert Atlassian dagen waarop de werknemers 24 uur lang zelf kunnen kiezen aan welk project ze werken. Tijdens die vrije sessies ontstaan er heel wat nieuwe en innovatieve ideeën. Hoe doorbreekt dat de routine? De werknemers krijgen de ruimte om hun passies te verkennen en creatieve oplossingen uit te werken.

    Dat is ook het geval bij Zappos, een Amerikaanse online schoenenwinkel. De werknemers worden er regelmatig getrakteerd op spelen, feesten en themadagen. Dat zorgt voor een ontspannen werksfeer die de betrokkenheid bevordert.

    Hoe doorbreekt dat de routine? In een omgeving waar gezelligheid en plezier centraal staan, is geen enkele dag dezelfde.

  • De morning routine

    Negatieve routine leidt tot verveling, maar bepaalde regelmatige, welgekozen gewoonten hebben net een positief effect op de productiviteit, het welzijn en de motivatie.

    Een efficiënte ‘morning routine’ bijvoorbeeld zorgt voor een goede start van de dag. Ze bepaalt het ritme en geeft energie om de uitdagingen op het werk aan te gaan. In de praktijk kun je elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan om een ritueel uit te voeren (meditatie, ademhalingsoefening ...). Daarna neem je wat beweging om je lichaam wakker te maken (stretchoefeningen ...) en tank je energie bij met een evenwichtig ontbijt. En waarom niet een beetje sporten of 10 minuten de tijd nemen om na te denken over de prioriteiten van de dag? 😊

    Bron : The Times

  • Wat sponsoren bedrijven zoal?

    Belgische bedrijven sponsoren vooral.

    • sportinitiatieven: 46,7% van de zakelijke sponsors steunt projecten in het teken van sport.
    • humanitaire projecten: 43,4% van de bedrijven steunt humanitaire doelen.
    • sociale projecten: 39,8% van de bedrijven zet zich in voor sociale initiatieven.
    • cultuur en erfgoedbehoud: 19,2% van de bedrijven draagt zijn steentje bij aan culturele of erfgoedprojecten.

    Bron : Promethea 

  • De fiscale impact van schenkingen

    In België is het fiscale kader rond schenkingen van bedrijven erg strikt.

    Schenkingen van meer dan 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Maar let op, want het totale aftrekbare bedrag is beperkt tot 5% van de belastbare winst van het bedrijf, tot een maximum van €500.000 per belastbare periode. Schenkingen in natura of dienstverleningen, zoals competenties ter beschikking stellen, zijn niet aftrekbaar. Ten slotte moet de organisatie die de schenking ontvangt, erkend zijn door de FOD Financiën en fiscale attesten kunnen afleveren. In België zijn 2000 instanties erkend.

  • Zullen we het eens aan de werknemers zelf vragen?

    De beste manier om erachter te komen of werknemers zich al dan niet betrokken voelen, is door het hen gewoon te vragen.

    Met deze vragen peil je naar hun mening:

    1/ Ben je gelukkig op het werk?

    2/ Wat maakt je gelukkig of net ongelukkig?

    3/ Voel je je deel van het team?

    4/ Deel je de waarden van het bedrijf?

    5/ Voel je waardering voor je werk?

    6/ Ben je van plan om (minder dan 6 maanden/1 jaar/2 jaar/5 jaar) bij ons te blijven?

  • Verschillende soorten betrokkenheid

    Werknemers kunnen zich op verschillende manieren betrokken tonen.

    • Als eerste is er emotionele betrokkenheid. De werknemer heeft een emotionele band met het bedrijf. Hij of zij maakt deel uit van het bedrijf, maar het bedrijf is ook een deel van zijn of haar leven.
    • De tweede vorm is normatieve betrokkenheid. Dit type engagement is moreel en loyaal, en hierbij voelt een werknemer een plicht ten opzichte van het bedrijf.
    • Tot slot bestaat er zoiets als materiële betrokkenheid. De werknemer doet zijn of haar werk uit materiële of financiële noodzaak.
  • Op naar een omgekeerde autonomie!

    Bedrijven kunnen ook omgekeerde autonomie uittesten. Ze nodigen dan ‘juniors’ uit om gedurende een bepaalde periode vergaderingen of projecten te ‘leiden’.

    Hierdoor kunnen werknemers al in de vroegste stadia van hun loopbaan leadership- en besluitvormingscompetenties ontwikkelen. Voor bedrijven maakt dit soort praktijken het ook mogelijk om talent op een organische manier intern op te sporen en te laten doorgroeien, waardoor ze minder vaak extern op zoek moeten naar managers.

  • Wat met het creëren van ‘beschermde autonomiegebieden’?

    Heb je hier al eens van gehoord? De beschermde autonomiegebieden zijn specifieke gebieden of tijdstippen waarop werknemers zelfstandig beslissingen mogen nemen.

    Die gebieden zijn ‘beschermd’, omdat werknemers daar een zekere mate van autonomie kunnen uitoefenen en tegelijkertijd beschermd zijn tegen inmenging of druk van buitenaf. Dat moedigt innovatie, verantwoordelijkheid en de ontwikkeling van nieuwe ideeën aan.

    Het doel is om creativiteit, persoonlijk initiatief en empowerment van de teams te stimuleren. Die initiatieven moeten wel steeds binnen een kader vallen dat het bedrijf heeft vastgelegd. Deze aanpak biedt heel wat voordelen: vaak gaan de prestaties, de tevredenheid van de werknemers en het vermogen van het bedrijf om in te spelen op snelle veranderingen op de markt erop vooruit.

  • De ‘groene’ beroepen van de toekomst?

    Zoals je vast al wist, heeft de klimaatverandering reële gevolgen voor human resources. De komende jaren zullen er in verschillende sectoren nieuwe ‘groene’ functies ontstaan.

    Hun hoofddoel: concreet bijdragen aan het behoud of herstel van het milieu. Een paar voorbeelden: specialist in energie-efficiëntie, ontwerper van duurzame producten, manager biodiversiteit en ecosystemen, ingenieur ecologische materialen, milieugegevensanalist, adviseur duurzaamheids- en klimaatbeleid, energietransitiemedewerker, milieucommunicatiemanager …

  • Enkele originele mvo-initiatieven

    Het is niet altijd makkelijk om mvo-initiatieven te bedenken die je in je onderneming kunt toepassen. Misschien haal je wel inspiratie uit deze drie originele ideeën:

    1/ Google
    Google hanteert een ‘20 % Time’-beleid. Dat houdt in dat werknemers 20 % van hun werktijd mogen besteden aan projecten die ze persoonlijk heel interessant vinden, maar die buiten hun gewoonlijke functies liggen. Milieu-initiatieven uitwerken en op poten zetten, bijvoorbeeld.

    2/ Salesforce
    Salesforce heeft een vrijwilligersprogramma opgezet waarbij medewerkers 56 uur betaald verlof per jaar krijgen om vrijwilligerswerk te doen. Om daar nog een schepje bovenop te doen, schenkt de onderneming de betreffende non-profitorganisaties een bedrag dat oploopt naargelang het aantal uren vrijwilligerswerk dat haar personeelsleden er presteren.

    3/ Patagonia
    Patagonia is een bedrijf uit Californië dat hoogwaardige surf- en outdoorkleding voor avonturiers maakt. In 2011 lanceerde het de campagne ‘Don’t Buy This Jacket’. Het doel? Consumenten aanmoedigen om hun producten niet te kopen, tenzij ze die écht nodig hebben. Met dit initiatief wilden ze duurzame consumptie promoten en het publiek wijzen op het probleem van overconsumptie en de gevolgen ervan voor het milieu.

  • De mening van de expert

    'Ik heb ontdekt dat mopperen een gif is. Een verraderlijk gif dat binnensijpelt in ons dagelijkse leven en uiteindelijk onze relaties, ons welzijn en zelfs onze gezondheid vergalt.'

    Dit is een citaat van Christine Lewicki, een Frans-Amerikaanse coach, spreker en auteur, bekend om haar werk op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

    Ze werd beroemd met haar bestseller Ik stop met klagen waarin ze ons voor de uitdaging stelt om 21 dagen niet te mopperen om ons te helpen anders tegen de dingen aan te kijken en positiever in het leven te staan.

    In haar boek onderzoekt ze de redenen waarom mensen mopperen en hoe dat gedrag een obstakel kan worden voor geluk en succes. Ze stelt strategieën voor om minder te klagen en een constructievere houding aan te nemen.

    Ook eens proberen? Het boek is verkrijgbaar in het Frans en Nederlands.

  • Hoe vaak mag je mopperen op het werk?

    Hoe vreemd het ook lijkt, mopperen is slecht voor de hersenen.

    Ten eerste, mopperen is besmettelijk. Het menselijke brein heeft immers een 'neuronale spiegel'. Met andere woorden, ons brein imiteert van nature de stemming van de mensen om ons heen.

    Ten tweede, mopperen is zeer verslavend. Wanneer we een bepaald gedrag regelmatig herhalen, registreren onze neuronen dat moment en versterken ze hun verbindingen om dat gedrag in de toekomst te vergemakkelijken. Hoe meer we mopperen, hoe sneller we geneigd zijn dat te doen.

    Tot slot zou mopperen de hippocampus doen krimpen, en laat dat net een cruciaal gebied voor probleemoplossend en intelligent denken zijn.

  • En hoe zit het in het buitenland?

    Extralegale voordelen bestaan niet alleen in België. Sommige landen hebben wel heel originele voordelen.

    Het Amerikaanse bedrijf Akraya biedt zijn werknemers om de twee weken een professionele schoonmaakdienst aan om hen te helpen het evenwicht tussen werk en privéleven te behouden. In Zweden geven sommige bedrijven subsidies voor niet-werkgerelateerde cursussen voor persoonlijke ontwikkeling, zoals kooklessen of een taalcursus. Zo moedigen ze levenslang leren en persoonlijke ontplooiing aan. Spotify helpt werknemers die een gezin willen stichten met zes maanden betaald ouderschapsverlof en de terugbetaling van de kosten voor het invriezen van eicellen en voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Chattermill biedt een flexibele maandelijkse toelage die met elk werkjaar stijgt, als beloning voor trouwe werknemers.

  • Kent u Edenred Voordelen al?

    Edenred Voordelen is nog zo’n troef van formaat om creatieve loonpakketten samen te stellen.

    Op dit voordelenplatform zijn honderden exclusieve en superinteressante deals te vinden. Door de aanbiedingen te combineren, kunnen werknemers elk jaar gemiddeld 1500 euro besparen op hun dagelijkse aankopen. U vindt er meer dan vierhonderd merken en zeshonderd speciale aanbiedingen. En om alles nóg makkelijker te maken, is er ook een app met de naam Edenred Discounts. Zo hebt u altijd al uw aanbiedingen binnen handbereik! 😉

  • Heb je al gehoord van lachyoga?

    Sommige bedrijven vertrouwen op lachyoga om de productiviteit van hun werknemers te verhogen.

    Tijdens deze therapie, in 1995 uitgevonden door dr. Kataria in India, ga je lachen zonder reden.

    Dat klinkt misschien raar, maar tussen collega’s die samen lachen heerst een communicatieve en aanstekelijke dynamiek.

    Het resultaat? Effectievere, optimistischere, empathischere en flexibelere werknemers.

    Een ideetje voor je volgende teambuilding?

  • Lachen werkt ontwapenend

    Er bestaan heel wat humoristische strategieën om conflicten op de werkvloer in de kiem te smoren.

    1. Zelfspot betekent dat je met jezelf, je fouten, je eigenaardigheden ... kunt lachen. Als manager geef je zo ook de boodschap: “Fouten zijn geen drama, maar eerder een kans om iets te leren en het de volgende keer beter te doen.”

    2. Collectieve humor. Samen lachen helpt om een conflict te ontwapenen.

    3. Grappige anekdotes. Als de spanning voelbaar is, helpt het om een persoonlijke anekdote te vertellen over iets wat je hebt meegemaakt. Zo smeed je banden met je collega’s.

  • Humor, een superkracht

    Twee professoren van Stanford University hebben vastgesteld dat we vanaf ons 23e, de gemiddelde leeftijd waarop we aan het werk gaan, minder vaak per dag lachen. Vanaf ons 65e, wanneer we op pensioen gaan, lachen we weer meer.

    Met andere woorden: er is echt een verband tussen ons werk en het feit dat we onszelf toestaan om te lachen. Sinds deze studie hebben de professoren overal ter wereld al proberen duidelijk te maken dat humor een superkracht is in het bedrijfsleven.

    Nog niet overtuigd? Bekijk dan dit stukje van hun presentatie.

  • Financiële stimulansen in België

    In België bestaan tal van financiële steunmaatregelen om bedrijven en hun werknemers te helpen om duurzamer te reizen.

    Enkele voorbeelden:

    1. Fietsers: fietsers krijgen belastingvermindering voor de aankoop van een fiets. Werkgevers kunnen een vergoeding van € 0,23/km betalen voor woon-werkverkeer.
    2. Openbaar vervoer: om het gebruik van het openbaar vervoer aan te moedigen, moeten bedrijven minstens 75 % van de abonnementskosten van hun werknemers betalen. Door de hervorming van de inkomstenbelasting trekken bedrijven zelfs tot 120 % van de kosten af voor de invoering, de aankoop en het beheer van georganiseerd openbaar vervoer voor hun werknemers.
    3. Wandelaars: werknemers die de afstand tussen hun woon- en werkplaats geheel of gedeeltelijk te voet afleggen, krijgen een belastingvrije kilometervergoeding van maximaal € 0,15/km. Er is een jaarlijks plafond van € 380.
    4. Telewerken: voor de kosten van telewerk kan een niet-belastbare vergoeding van maximaal € 40 per maand worden toegekend.