News
08

Toelaten om tot jezelf te komen

"Ooit zal ik in theorie leven, want in theorie gaat alles goed." Achter die formulering schuilt het idee dat het ideale model niet bestaat. Je proberen richten naar één model is pure utopie. Je eigen realiteit vormen, lijkt vanzelfsprekend en toch zo complex. Het is eigenlijk de confrontatie van het individuele belang met het collectieve belang.
En toch is het zo dat je de spanning vormt die aan de basis ligt van wat we 'loslaten' noemen.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je zeggen...

Nieuwsbrieven

 • De vrijetijdsziekte: waarom wachten werknemers tot ze vakantie hebben om ziek te worden?

  De vakantie komt eraan. Het einde van de tunnel is in zicht, dat moment dat lichaam en geest eindelijk weer op adem kunnen komen. En als het dan zover is, word je ziek. Dat vraagt om wat uitleg.

  Willen voldoen aan de eisen van je manager, de onbedwingbare behoefte om alles goed te willen doen en de natuurlijke neiging om de lat altijd iets hoger te plaatsen dan nodig ... Onze hersenen en ons lichaam raken oververhit.

  Het duurt wel even voor die 'oververhitting' zich laat voelen. En al die tijd besloot jij niet naar jezelf te luisteren. Denk eens terug aan dat eerste gevoel van ontevredenheid aan het begin. Dat ongemakkelijke gevoel waar je liever geen gehoor aan gaf, omdat het je zogezegd ontbrak aan ervaring of iets anders en je dus vond dat je niet genoeg recht had om hier aandacht aan te schenken.

  Ook in een tweede moeilijke situatie sloot je de ogen, en daar ging je mee door tot de dag dat je zo ver af stond van je eigen gewaarwordingen dat je lichaam in jouw plaats is beginnen protesteren. Je lichaam gaat zich niet afvragen of het zich kan permitteren om te protesteren of niet. Het reageert gewoon, en vaak ook op het slechtst mogelijke moment. Na maanden hard werken staat eindelijk de eerste week van de vakantie voor de deur, maar je kunt er niet van genieten omdat je al meteen door de griep wordt geveld. Een klassieker!

  Na veel gejammer, gevloek en vooral talloze herhalingen van deze situatie dringen zich toch enkele prangende vragen op.

  In 2002 wijdde een Nederlandse onderzoeker een wetenschappelijke studie aan dit fenomeen. Hij ontdekte dat 3% (in die tijd) van de Nederlandse werknemers erdoor werd getroffen. Hij doopte deze samenloop van omstandigheden de 'vrijetijdsziekte' en toonde daarmee aan dat er, in dit welbepaalde geval, eigenlijk geen sprake was van een samenloop van omstandigheden. Ziek worden tijdens de vakantie is een reactie op een oorzaak. En dan lijkt er toch echt één schuldige te zijn: stress.

  In werkperioden werkt het lichaam in verdedigingsmodus. De werknemer stelt zijn hersenen in op stand 'ON'. Hij is geconcentreerd, snel en gericht op rendement en efficiëntie. Telkens weer verlegt hij de grenzen van die strijd, met overwinningen die iedere keer een adrenalineopstoot opleveren. Het mechanisme werkt op volle kracht, met als brandstof die adrenaline en vooral het stresshormoon cortisol waarvan de werknemer is doordrongen. Met andere woorden: een hormonencocktail die op lange termijn het afweersysteem aantast.

  De seconde dat de werknemer zichzelf toelaat die spanning los te laten, ontspannen ook alle afweersystemen. En zo dreigt hij ten prooi te vallen aan het minste virus dat om de hoek loert. Pasteur zei trouwens: “Er zijn geen microben, er zijn enkel zieken”.

  Wat wij niet begrijpen, is dat in onze maatschappij - waarin de sociale status afhangt van het gebrek aan vrije tijd - die proactiviteit een prijs heeft.

  Naast de tijdelijke gevolgen van die 'vrijetijdsziekte' gaat het lichaam door stress verslijten en met de jaren steeds slechter functioneren. Het gevolg? Terugkerende vermoeidheid, pijn in de onderrug, verteringsproblemen, een leverontsteking, blijvende mentale en spierspanning, hartkloppingen en een verhoogde bloeddruk, prikkelbaarheid enz. Het individu brokkelt steeds verder af.

  De balans lijkt negatief, maar gelukkig zijn er oplossingen. Om te beginnen zal de werknemer zich een paar verbijsterend eenvoudige gewoonten eigen moeten maken: hij zal zorg moeten dragen voor zichzelf. De tweede betreft de manager die zijn gedemotiveerde troepen wil oppeppen maar zijn aanmoedigingen daardoor dreigt te zien verzanden in bevelen die de werknemers nog meer demotiveren en ongemak bezorgen en dus nog meer stress geven.

  Bron 1

  Bron 2

Inspiratie

 • Stress bestrijden met rust

  Stress verhindert je het beste van jezelf te geven. De hersenen zijn immers duizenden jaren geëvolueerd om bij stress hormonen te kunnen vrijgeven. Dit mechanisme remt de rede maar maakt het wel mogelijk om bij gevaar overlevingsreflexen aan de dag te leggen.

  Neurowetenschapper Daniel Levitin beweert dat er een manier bestaat om fouten ten gevolge van stress te voorkomen: “We maken allemaal wel eens fouten. Het komt erop aan ons af te vragen welke fouten dat kunnen zijn.”

   

 • “Laat los, anders ga je eraan onderdoor” ... Oké, maar hoe doe je dat?

  Het is het vage en daardoor ook ergerlijke advies dat je wel eens hoort zodra de stresslevels stijgen. En toch moet je kunnen loslaten als je op professioneel vlak ergens wilt geraken. Dit zijn 3 manieren om los te laten.

  1. Bepaal 'wat van jou afhangt en wat niet van jou afhangt'
  Loslaten is ook een existentiële houding die inhoudt dat je je actie- en bewustzijnsveld richt op welbepaalde daden en doelen. En daarbij is het heel belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen diegene waar jij rechtstreeks verantwoordelijk voor bent en diegene waar jij niet rechtstreeks verantwoordelijk voor bent. Als je dat doet, is de situatie niet problematisch meer, want er bestaat een oplossing voor. In het omgekeerde geval daarentegen, ligt de oplossing niet in de macht van de persoon die het 'probleem ondergaat' en is er dus geen probleem.

  2. Leer de druk in de hogedrukpan te doen dalen
  Loslaten is ook een vorm van relaxatie die is aanbevolen in heel drukke situaties waarin je kopje onder lijkt te gaan. Loslaten doe je via technieken voor een diepe ademhaling, spierontspanning en mentale visualisatie (denken aan iets rustgevends). Het kan ook via eenvoudige oefeningen, zoals gaan zitten, diep inademen en je concentreren op eenvoudige dingen, zoals een kind dat kijkt hoe een druppel op een raam naar beneden glijdt, om negatieve gedachten te verdrijven.  Een beetje rust om 'je batterij op te laden' geeft je weer de kracht om bewust in het leven te staan.

  3. Durf toegeven dat 'perfect zijn' een onmogelijk en uiteindelijk nefast ideaal is.
  Loslaten wordt vaak gezien als een zwakte, omdat het suggereert dat de persoon die stopt met vechten zich gewonnen geeft. Loslaten is niet hetzelfde als opgeven. Het is toegeven dat je een andere weg moet inslaan zodra je beseft dat het uitgedragen en algemeen aanvaarde model eenvoudigweg niet werkt voor jou.

  Bron

Wist je dat?

 • New

  In België zal een werknemer die tijdens zijn vakantie ziek wordt zijn 'verspilde' verlofdagen binnenkort opnieuw kunnen opnemen.