News
117

Wat met romantiek op de werkvloer? Liefde is duidelijk een werkwoord.

Binnenkort is het Valentijnsdag. Op die dag vieren we de liefde. En single of niet, dit is ook het moment van het jaar waarop we iets meer stilstaan bij de liefdesrelaties en alles wat hierbij komt kijken: geluk/spanning, vreugde/droefheid en soms zelfs mini-me's die we samen zien opgroeien.

De liefde is complex. Zelfs als we alle mogelijke boeken hierover zouden lezen, dan nog zouden we er niet alles over weten. En toch is de liefde iets reëels.

Soms zelfs op het werk. Logisch. Want de meesten van ons brengen hier ook de meeste tijd door, toch?

Maar een goed evenwicht tussen werk- en liefdesrelaties is niet zo eenvoudig. Niet voor de mensen in kwestie, niet voor het bedrijf.

En daar hebben we het over in deze newsletter.

Veel leesplezier!

Nieuwsbrieven

  • 10% van de Belgen heeft al geflirt op het werk

    Liefde op het eerste gezicht aan de koffiemachine? De vonk die overslaat na een glaasje tijdens een teambuilding? Veel mensen hebben al wel eens iets gehad met een collega. Zo heeft 10% van de Belgen al geflirt op het werk. Maar hoe gaan we hiermee om? Wat kan en mag er wettelijk gezien? En wat niet? Moet je een relatie bekendmaken? Zo ja, wanneer? En wat als het tot een breuk komt? Wij zochten het uit.

    “In de wereld waarin ik vroeger vertoefde, de media, waren relaties onder collega’s iets volstrekt normaals. Sommigen waren officieel een koppel. Andere relaties waren iets minder zuiver op de graat. De sfeer op het werk, de omstandigheden, de magie van medialand en bepaalde voordelen (reizen, champagneavonden, concerten, ontmoetingen met bekende mensen ...) laten iets meer ruimte om familiair met elkaar om te gaan. En zo groeien mensen al snel naar elkaar toe. Hierdoor waren er in mijn teams soms echt problemen doordat de partners die ‘casual’ ontmoetingen, eigen aan het vak, niet begrepen. Bovendien heb ik meermaals medewerkers op het matje moeten roepen en duidelijk moeten maken dat dit nog altijd een werkomgeving is”, aldus Didier, een voormalige mediadirecteur.

    Liefde op het werk is een complex gegeven, want het is totaal irrationeel. Wat moeten we doen als we ons tot iemand aangetrokken voelen? Als we in een vergadering het liefste naast die ene persoon zitten? Of meer nog, als we hopeloos verliefd zijn?

    Gelukkig is liefde op het werk niet hopeloos.

     

    Moeten medewerkers hun relatie bekendmaken?

    Een onderzoek uit 2019 door Tempo Team naar relaties op het werk leverde enkele zeer interessante cijfers op. Zo wist 47% van de werknemers niet of hun werkgever een relatie met een collega toelaat.

    In België is het niet verplicht om een liefdesrelatie met een collega officieel bekend te maken. Maar in het huishoudelijke reglement van sommige bedrijven staat dat de werknemers moeten nagaan of hun liefdesrelatie geen belangenconflict inhoudt en geen negatieve gevolgen heeft voor het werk van de betrokken werknemers of het team. In bepaalde gevallen kan de werkgever een van de twee werknemers vragen op een andere afdeling aan de slag te gaan, zeker als er sprake is van een (potentieel) belangenconflict. Maar dit mag niet in het nadeel spelen van de werknemer en alle partijen moeten ermee instemmen.

    Kortom, een bedrijf mag zich niet rechtstreeks mengen in iets wat tot de privésfeer behoort. Behalve als blijkt dat een werknemer voordeel haalt uit die relatie: flexibelere werktijden, promoties, loonsverhoging ...

     

    Wat als het tot een breuk komt?

    Wie het al heeft meegemaakt, kent het verhaal. Eerst zijn er die speelse blikken, kleine attenties. Uw hart klopt een beetje sneller wanneer hij/zij ook in de vergadering zit. U toont u van uw mooiste kant. En dan zoeken jullie toenadering. En dan volgt de eerste kus. En zo begint het sprookje.

    Sommige van die verhalen kennen een goede afloop (‘ze trouwden, kregen veel kinderen en leefden nog lang en gelukkig’), andere niet. Dat is nu eenmaal het leven.

    Maar wat moet u doen als u uw ex-geliefde 12 uur per dag op het werk ziet?

    Soms loopt dat wel los. Soms helemaal niet.

    De rol van hr in zo’n situatie kan zich op verschillende niveaus afspelen.

    1.  Dring er bij de werknemers op aan professioneel met elkaar om te gaan. Hun werk mag namelijk niet lijden onder hun breuk. 
    2.  Zie erop toe dat er geen psychologische spelletjes tussen de twee ex-geliefden aan de gang zijn. Zeker als de ene een hiërarchisch hogere functie heeft dan de andere. 
    3.  Neem maatregelen, als dat nodig blijkt.
    4.  Overweeg een overplaatsing naar een andere afdeling of eenheid als het werk van de ene of de andere (of van het team) onder de breuk lijdt.

     

    Mijn vrouw is mijn collega

    Veel mensen leren hun partner of echtgeno(o)t(e) op het werk kennen, maar gaan daarna professioneel ieder hun eigen weg. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen.

    In dat geval is het soort werk vaak bepalend. In een ngo, vereniging of meer ‘sociale’ werkomgeving, waar minder concurrentie heerst, zal een koppel beter worden onthaald dan in een sector waar meer strategie bij te pas komt. Denk maar aan het bankwezen, een politiek kabinet of een advocatenbureau. Waarom? In zo’n werkomgeving speelt al sneller het risico op een belangenconflict.

    Samenwerken als koppel kan heel wat voordelen, maar ook heel wat nadelen inhouden.

     
    De voor- en nadelen van samenwerken als koppel

    Herinnert u zich de SWOT-techniek nog? Dat is het fameuze kader dat gebruikt wordt om de sterktes, zwaktes, opportuniteiten en bedreigingen van een strategische positie of beslissing in het bedrijf te beoordelen.

    We kunnen deze methode ook toepassen op liefdesrelaties op de werkvloer.

    • Onder ‘sterktes’ schrijven we dan verstandhouding, luisterbereidheid en beperking van stress als gevolg van de relatie ...
    • Mogelijke ‘opportuniteiten’ zijn samen telewerken, altijd iemand in de buurt hebben, de werkuren kunnen aanpassen aan de gezinssituatie ...
    • Onder ‘zwaktes’ noteren we de moeilijkere balans tussen werk en privé, een verlaagd concentratievermogen door de persoonlijke relatie, het risico dat andere collega’s de twee als één geheel in plaats van twee aparte individuen beschouwen …
    • Twee ‘bedreigingen’ die hr-managers geregeld opmerken: een van de twee partners die jaloers is op de andere dichte collega’s van zijn/haar partner en het risico op een breuk, die negatieve gevolgen kan hebben op het werk en het team. Partners kunnen informatie voor zich houden, of net wel met elkaar delen. Andere mensen kunnen zich uitgesloten voelen. Of het gevoel hebben dat geliefden elkaar voortrekken. Dat laatste geldt zeker voor koppels waarbij een van de twee een hiërarchisch hogere functie heeft.

     

    Iemand verleiden na #MeToo

    “Een collega zei me ooit: je ziet er echt supermooi uit, dat laat je zéér mooie vormen heel goed uitkomen, met nadruk op ‘zéér’. De volgende dag dacht ik eraan om een trui aan te trekken. Maar toen besefte ik dat ik niet het probleem was, maar hij. Ik heb mijn collega dus duidelijk gemaakt dat het de eerste en de laatste keer was dat hij mij zo had aangesproken. Een complimentje? Dat mag altijd. Maar zo’n vleeskeuring? Neen, dank u”, vertelt Charlotte, die in een advocatenbureau werkt.

    Iemand leuk vinden, oké. Maar iemand dat ook duidelijk maken, dat is een ander paar mouwen. Bovendien evolueert wat we denken over liefde en sociale interacties voortdurend. Alles hangt af van de tijdsgeest, maar ook van de regio en de maatschappelijke of professionele omgeving. Wat in de ene situatie aanvaardbaar is, is in andere gevallen misschien echt not done. Wat vroeger door de beugel kon, kan dat vandaag misschien niet meer.

    In een kantooromgeving is alvast veel veranderd. #MeToo is daar namelijk gepasseerd.

    Het verhaal van Charlotte toont mooi aan dat we op het werk onze woorden goed moeten wikken en wegen. U wilt namelijk niet dat de andere uw charmeoffensief als ‘ongewenst gedrag’ ervaart.

Inspiratie

  • Waarom slaat de vonk over op het werk?

    Er zijn verschillende redenen waarom Cupido gemakkelijker toeslaat op het werk dan elders. Ontdek snel welke!

    Art Markman, een hoogleraar psychologie en marketing aan de Texas University in Austin, legt uit: “We brengen enorm veel tijd door op het werk. En wanneer we nauw samenwerken en open en persoonlijke gesprekken voeren, dan is er veel kans dat er romantische gevoelens naar boven komen.”

    Uit onderzoek blijkt ook dat we sneller verliefd worden op mensen die op ons lijken. Amy Nicole Baker, een associate professor psychologie aan de New Haven University, verduidelijkt: “Hoe meer u gemeen hebt met iemand, hoe groter de kans dat u zich tot die persoon aangetrokken voelt.”

    Bron: Business Harvard Review 

  • Werkplekken waar de liefde floreert

    Glassdoor, de Amerikaanse website waarop (ex-)werknemers bedrijven anoniem beoordelen, publiceerde twee jaar geleden voor Valentijnsdag de top 10 met beroepen waar het meeste liefdesrelaties ontstaan. We geven u hier de top 5.

    Nummer 5: Een eventmanager. Die ontmoet veel mensen, in een leuke en gemoedelijke sfeer ... Zo ontstaan er vlug nauwe banden.

    Nummer 4: Een vastgoedmakelaar. U mag iedereen allerlei vragen stellen die u anders nooit zo direct aan iemand zou voorschotelen. Bent u alleen? Hebt u kinderen? Wilt u kinderen? ...

    Nummer 3: Een rekruteringsconsultant. Ha! Nu heb ik uw aandacht! U hebt hierbij rechtstreeks contact met mensen die zich ook voor u openstellen ... Dat geeft Cupido vrij spel!

    Nummer 2: Een sportcoach. Moet ik hier echt een tekeningetje bij maken? 

    Nummer 1: Een airhostess of steward. De reden volgens Glassdoor? Deze mensen zijn zacht en vriendelijk in de omgang, want de helft van hun passagiers heeft vliegangst. En ze staan sowieso meer open voor nieuwe ontmoetingen.

Wist je dat?

  • 25%

    van de werknemers is al eens verliefd geworden op een collega.

    Cijfer: Références 2020.