News
116

Raket naar de maan

Het nieuwe jaar wordt ingeluid, en daar zijn onze goede voornemens weer. We doen wat minder X en wat meer Y. We schaffen een fitnessabonnement aan, dat we drie maanden later opzeggen omdat we beseffen dat we niet vaak genoeg gaan sporten. En het dus de investering niet waard is. Of we nemen ons voor om avondlessen te volgen, maar veranderen snel weer van gedachten.

Aan het begin van het jaar is het heel gebruikelijk om nieuwe doelen te stellen. Zowel in ons privéleven als op het werk. Maar tussen die doelstellingen en de verwezenlijking ervan gaapt soms een kloof die ronduit onoverkomelijk lijkt. En dan proberen we een antwoord te vinden op een eindeloze lijst vragen. Hoe moeten we doelstellingen definiëren? Hoe kunnen we ons eraan houden? Hoe strikt moeten we zijn?

In deze nieuwsbrief vindt u tal van tips.

 

Veel leesplezier,

Nieuwsbrieven

  • Een kwestie van doseren

    We kennen allemaal wel iemand die doelen stelt die voor ons onhaalbaar lijken. Toch weet die persoon ze altijd te bereiken. Dat is geen toeval. Naast een sterk karakter vergt het ook inspanningen en een gedegen aanpak. Of het nu voor uzelf is of voor uw team, een doel bereiken doet u niet in uw eentje. U moet u goed laten omringen en kunnen vertrouwen op de juiste mensen. In 2023 moet het lukken. Geen uitvluchten meer!

    Laten we deze OpenSpace beginnen met goed nieuws: een doel hoeft niet strikt te zijn vastgelegd. Beschouw het liever als een stuk plasticine. U weet wel, die boetseerklei waarmee u als kind allerlei kleurrijke vormen maakte die u vervolgens weer vernielde. De beste manier om uw doelen níet te bereiken, is om ze te bekijken als een onwrikbaar geheel.

    In een hypergeconnecteerde wereld als de onze, waarin begrippen als tijd en ruimte voortdurend worden verstoord (of zelfs onderdrukt), moet u doelstellingen bepalen op middellange termijn. Doelstellingen die naargelang de reële omstandigheden kunnen veranderen: denk maar aan de energiecrisis, een nieuwe klant, nieuwe tools of uitvindingen ...

    Een doel durven te herbekijken en het bijsturen (naar beneden of naar boven) betekent dat u met de flow meegaat. Het betekent in geen geval dat u hebt gefaald.

     

    Eerste stap om uw doelen te bereiken: motivatie

    We horen vaak dat het moed vergt om in onze dromen te geloven, maar ook dat er nóg meer moed voor nodig is om ze tot een goed einde te brengen. En daar zit een kern van waarheid in. Het is namelijk niet omdat we realistische doelen stellen, dat we ze ook zullen bereiken. Daarvoor hebben we motivatie nodig.

    Dus, hoe raakt u gemotiveerd? Wij geven alvast zes concrete tips

    1. Leg uzelftoe op uw werk. Wetenschappelijke en psychologische studies hebben aangetoond dat hoe meer we ons op een taak toeleggen, hoe natuurlijker die aanvoelt en hoe gemotiveerder we ons voelen.
    2. Blik af en toe terug om te zien hoe ver u bent gekomen.
    3. Ontwikkeleen positieve  Een sportteam wint nooit alleen. De aanmoedigingen van de achterban vuren het team aan. In feite kunnen we hetzelfde doen voor onszelf. “You can do it!"
    4. Verdeel projecten inkleine stukjes. Sommige mensen kunnen een doel als één geheel bekijken en laten zich niet afschrikken door de omvang ervan. Anderen zullen dan weer ‘in fases’ moeten werken. Het voordeel daarvan is dat hun motivatie na elke geslaagde stap toeneemt.
    5. Beloon uzelf.
    6. Wees lief voor uzelfen neem af en toe rust. Een doel stellen is belangrijk. En alles eraan doen om het te doen slagen ook. Maar dat betekent niet dat het doel of de timing niet verkeerd kan zitten. In dat geval kunt u maar beter lief zijn voor uzelf en voldoende tijd nemen. Of gewoon van koers veranderen.

    Tot slot gedijen sommige mensen het best in een competitieve omgeving om vooruit te komen. Anderen vooruitgang zien maken en hun prestaties vergelijken met de uwe kan uw motivatie namelijk de hoogte in jagen. 

     

    Iets met een wortel en een stok

    Eén ding is duidelijk: de weg naar een doel is zelden gemakkelijk. Het kan net heel ingewikkeld zijn. Wat uw persoonlijke of professionele doelstelling ook is (stoppen met roken, vier keer per week sporten, elke maand tien leads behalen ...), u zult te maken krijgen met tegenslagen, harde klappen, ontmoediging, momenten van twijfel, opofferingen ... Van die keerzijde van de medaille moet u zich dan ook altijd bewust zijn. Want een marathon lopen lukt ook niet zonder gedegen voorbereiding of zonder vallen en opstaan.

    Maar laten we ook de andere kant van de medaille niet uit het oog verliezen. De positieve kant. De wortel. Want naast het plezier dat u ervaart wanneer u een doel bereikt, staat er vaak ook een beloning op het spel.

    Blijft er nog één zeer belangrijke vraag over voor wie écht vooruitgang wil boeken: “Ben ik klaar om hiermee te beginnen?”

    Bent u niet enthousiast, dan is het waarschijnlijk niet eens de moeite waarde om eraan te beginnen.

    Toch is er ook goed nieuws: u hoeft uw weg helemaal niet alleen af te leggen. Zoals Jacques Brel het destijds zong: Non, Jef, t’es pas tout seul ;).

     

    Hulp van buitenaf

    De fout die sommige mensen maken, is dat ze het allemaal alleen willen doen. Maar in een hypergeconnecteerde samenleving als de onze heeft dat nog weinig zin. Een doel bereiken moet om méér gaan dan het ego. Een overwinning die u in uw eentje behaalt, smaakt niet zoeter. Door samen succes te boeken, zult u waarschijnlijk zelfs meer geluk en vreugde ervaren. In feite moet u aanvaarden dat u zich goed moet omringen om uw doelen te kunnen bereiken”, legt professionele coach Sofie uit.

    Maar welke hulp hebt u dan concreet nodig?

    U kunt bijvoorbeeld intern ondersteuning krijgen van uw manager, uw leidinggevende of uw collega’s. Het zijn mensen die uw doel kennen en die u kunnen gidsen en helpen.

    Maar sinds een tiental jaar bestaat er ook zoiets als externe ondersteuning. Coaches die u een andere kijk bieden op wat u precies wilt bereiken. In tegenstelling tot bij interne helpers spelen bij zulke experts geen persoonlijke belangen mee, omdat ze buiten het bedrijf staan.

    Tot slot nog even dit: het is goed om ambitieus te zijn en regelmatig doelen te stellen. Maar verwar ‘doelstellingen’ niet met ‘idealen’. Een ideaal is in principe onbereikbaar. Wees dus altijd lief voor uzelf terwijl u uw doelen probeert te bereiken.

    Op een dag keek de mens naar de hemel en besloot hij dat het ons ooit wel zou lukken om die kleine planeet naast de onze te gaan verkennen. En op een gegeven moment liep er plots écht een mens op de maan.

Inspiratie

  • Doelen opschrijven maakt het gemakkelijker

    Hoe onvoorstelbaar het ook mag lijken, uit ernstig wetenschappelijk onderzoek blijkt dat doelen opschrijven u 42% meer kans geeft om ze daadwerkelijk te bereiken.

    Voor deze studie volgde dr. Gail Matthews, hoogleraar psychologie aan de Dominican University of California, driehonderd deelnemers twee jaar lang op. Matthews ontdekte zo dat meer dan 70% van de deelnemers die wekelijks updates naar een vriend stuurden, aangaven dat ze hun doelen succesvol hadden afgerond (volledig bereikt of al meer dan halverwege het proces). En dat ten opzichte van maar 35% van diegenen die hun doelen voor zichzelf hielden, zonder ze neer te schrijven.

    Graag meer info over deze studie uit 2015? scholar.dominican.edu

  • Een doel, wat is dat eigenlijk?

    Eenvoudig gezegd is een doel ‘een droom met een deadline’.

    Op de Amerikaanse website betterup.com staat een vrij lang en bijzonder interessant artikel over wat doelen wel en niet zijn.

    Volgens dit artikel is een doel bijvoorbeeld ‘een toekomstvisie’, ‘een reis die tijd kost’, ‘een persoonlijke kijk op een situatie’.

    Maar geen ‘oplossing’, die vaak tijdelijk is en één twee drie te bereiken valt. Evenmin is het een ‘missie’, een intentieverklaring op basis waarvan een bedrijf of een persoon werkt. De missie maakt het doel alleen maar mogelijk.

    Meer info en bron: www.betterup.com

Wist je dat?

  • 80%

    80% van de mensen die in januari nieuwe doelen of goede voornemens hebben uitgesproken, houden zich er tegen eind februari al niet meer aan.

    Bron: Luciani, J. (2015). Why 80 Percent of New Year’s Resolutions Fail. Geraadpleegd op health.usnews.com