News
16

“Adem in, adem uit…”

Wat vast staat is dat je kantoor verre van zijn gebruikelijke geroezemoes kent. Er zijn minder geluiden, minder mensen, minder e-mails. Alles is plots onderbroken en anders...

En dat is prima. We hebben nu de tijd om te doen wat we anders blijven uitstellen tot later op het jaar. Deze extra tijd geeft je de ideale gelegenheid om te leren hoe je ook op kantoor kan ontspannen, simpelweg achter je bureau!

Nieuwsbrieven

 • Neem je tijd

  Zelfs je werkplek kan een plaats worden om op adem te komen en te ontspannen. Lezen, een teambuilding, activiteiten voor zij die niet op vakantie gaan, jezelf losmaken van de omgeving… Vaak is het al voldoende om enkele kleine, nieuwe, goede gewoontes aan te nemen (of wat slechte kwijt te spelen) om een nieuwe wind door je werkomgeving te blazen. Een kort overzicht.

  Er bestaat opvallend weinig lectuur over dit onderwerp. Wat verrassend is aangezien voldoende ontspanning op kantoor, of het nu zomer is of niet, een bron van nieuwe energie voor een bedrijf kan betekenen. Een uitgeruste werknemer is immers veel gemotiveerder en alerter. Een aantal bedrijven hebben dat al begrepen en organiseren daarom verschillende ontspannende activiteiten tijdens de zomer zoals: yogalessen, mindfulness workshops, sportuitstapjes of teambuildings (hier gaan we dieper op in, in het volgende artikel). Bij sommige bedrijven worden zelfs de planningen verkort of aangepast aan de schema’s van jeugdkampen.


  Me, myself and I

  Er zijn natuurlijk ook ondernemingen die niets specifieks organiseren. Dat moet werknemers echter niet weerhouden om zelfstandig te leren ontspannen. Hier volgen drie onmisbare tips om je in dat proces te helpen. Tip één: masseer je oren. Het klinkt misschien wat vreemd in de oren om jezelf op het werk een massage te geven, maar het nut van deze praktijk uit de Chinese geneeskunde is wel al honderden jaren bewezen. Verschillende medische studies bevestigen de voordelen van een zachte oormassage, gaande van het verminderen van stress tot het oplossen van je middagdipje of helpen om te ontspannen. Maar hoe geef je jezelf nu zo’n oormassage? Eerst moet je op zoek gaan naar het Shen Men-punt van je oor, dit punt staat je toe om zelf je energie een boost te geven. Dit specifieke punt vind je in het middelste deel van het platte stuk van de bovenkant van je oor. Als je dit relaxatiepunt niet meteen kan vinden, sla dan niet in paniek, ook het masseren van je oorlellen kan je een extra portie energie bezorgen. Tip twee: ruim je bureau op. In 2011 werd het boek van de Japanse Marie Kondo, ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up’ een wereldwijde hit. Daarin beschrijft Kondo haar KonMari-methode, een simpele maar efficiënte levenswijze: wanneer een kamer of werkplek opgeruimd is, ervaar je niet alleen een gevoel van rust doordat alles netjes georganiseerd is, het zorgt er ook voor dat je je gedachten en jezelf op orde hebt. Tip drie: opnieuw leren ademen. Veel mensen weten dat diep en rustig ademhalen angst kan verminderen. Maar wat velen niet weten is dat je via je buik moet ademen. Je kan jezelf deze buikademhaling aanleren door jezelf in te beelden dat je jouw buik vult met lucht in plaats van je longen. Bij het inademen door je neus laat je jouw buik opbollen, bij het uitademen door je mond gaat je buik weer naar binnen, alsof je alle lucht uit je lichaam wil hebben. Doe dit zo’n drie keer na elkaar en oefen enkele keren per dag of telkens wanneer je nood hebt aan wat extra rust en ontspanning.


  Geef je grenzen aan

  Af en toe even uitblazen kan alleen wanneer je duidelijk je eigen grenzen aangeeft. Daarom is het ideaal om deze zomer even rustig na te denken en jezelf af te vragen wat je kan doen om te kalmeren. Zo kan je bijvoorbeeld enkele echte pauzes inlassen in je werkdag. Dat is niet hetzelfde als één minuut tijd tussen de verschillende vergaderingen, maar een echt moment van ontspanning waarop je even niets doet buiten je batterijen opladen en je geest vrijmaken. Ook rustig eten en de tijd nemen voor je lunch, weg van je computer kan een verschil betekenen. Geen zware maaltijd in de bedrijfskantine of een snel broodje met een overdadige hoeveelheid boter dus. Maar zelfs enkele minuten naar buiten gaan voor een korte wandeling of een frisse neus kunnen al voldoende zijn om de rest van de dag op volle snelheid te draaien. Daarnaast is het zoals altijd belangrijk om de tijd te nemen om te praten en te lachen met je collega’s. En dan is er nog een laatste cruciaal detail: leer nee zeggen. Durf gerust eens nee te zeggen wanneer je overbelast bent en moeite krijgt om al je taken af te werken.

   

  Extra video:

  Hoe kan je jezelf ontspannen? Door te lachen. En bovendien werkt lachen aanstekelijk:

Inspiratie

 • 10 ideeën voor een teambuilding met collega’s

  En als we nu eens van de gelegenheid gebruik maken om deze week iets vroeger te vertrekken? Of om uit te gaan met collega’s? Hier zijn de 10 beste teambuilding-ideeën onder collega’s.

  1. Speel een spelletje Risk: Verdeel je bedrijf in 2 teams. Elk team streeft ernaar zijn concurrent uit de Belgische of Europese markt te elimineren.

  2. Maak een fotoroman

  3. Schilder een collega zoals Andy Warhol het zou doen

  4. Maak een videoclip

  5. Neem deel aan een escape game: opgesloten in een kamer word je een detective, doormiddel van een puzzel op te lossen kan jouw team uit de kamer ontsnappen.

  6. Het ‘Murder Diner’: Een persoon is vermoord en jij moet onder je collega’s de schuldige vinden.

  7. Expeditie Knokke Lanta aan de Belgische kust.

  8. Een kettingreactie: Het hele team werkt samen om een zo lang en zo creatief mogelijke kettingreactie te maken.

  9. Theatrale improvisatie: Actief luisteren, communicatie, non-verbaal management, respect voor zichzelf en de andere persoon, creativiteit, zelfvertrouwen…

  10. Rally met tandems of elektrische steps

  Er zijn voldoende mogelijkheden voor een succesvolle teambuilding met je bedrijf, er is immers voor elk wat wils en dat voor alle regio’s van België.

  bron : teambuildingguide.be

 • « O sole mio »

  “Muziek verzacht de zeden”. Dit bekend spreekwoord van Plato (5e eeuw voor Christus) lijkt haast vanuit een medisch oogpunt te zijn geverifieerd. Al zo’n 50 jaar bestuderen onderzoekers de deugden van muziek. Ze lijken dan ook talrijk: muziek kalmeert onze angsten, bevordert de concentratie...

  Muziek stimuleert het geheugen, vergemakkelijkt het leren van een nieuwe taal, …

  Het beroemde Amerikaanse tijdschrift Forbes selecteerde de beste, ontspannende muziek ter wereld en plaatste deze in een afspeellijst die je werkdag uitstekend aanvult.

  Om naar te luisteren zonder moderatie.

  Bron

Wist je dat?

 • 64%

  In België kampt 64% van de mensen met stress op het werk.