News
04

Je woord is goud waard...

In dit nummer willen we je verzoenen met het eerste inzicht van de Tolteken: wees onberispelijk in je woorden... Weeg je woorden wanneer ze niet positief zijn over jezelf of een ander. Geef ze vleugels wanneer ze wel positief zijn. Door dat te doen, ga je vriendelijker zijn voor jezelf en ga je ermee ophouden jezelf te saboteren. De eerste persoon die jou schaadt, dat ben je immers zelf als je niet in je eigen kunnen gelooft.

Nieuwsbrieven

  • 30 dagen zonder klagen: is dat echt nodig?

    'Detoxen', het is een heus modewoord! De initiatieven die ons van slechte gewoonten moeten verlossen, zijn al niet meer te tellen. Na Tournée Minérale, waarin enkel water rijkelijk mag vloeien, is er nu een nieuwe uitdaging: 30 dagen zonder klagen. De uitdaging ging van start op 15 januari, op de beruchte Blue Monday, en moest het verband tussen een positieve manier van denken en gezondheid aantonen. De gevolgen van een langdurig en overmatig alcoholgebruik behoeven al geen betoog meer... Maar welke impact kan ons dagelijkse geklaag op onze gezondheid hebben?

    Om te beginnen: wat betekent 'klagen' nu eigenlijk concreet? Volgens het woordenboek is het uiting geven aan pijn, droefheid of ontevredenheid. Het is officieel: we worden allemaal op dezelfde hoop geveegd. In de file, op het werk of thuis ... We hebben redenen te over om steen en been te klagen. De meest gehoorde uitleg is dat klagen de beste manier is om stress of frustraties uit je lijf te krijgen.

     

    Studies die hiernaar werden gedaan, maken echter korte metten met die theorie. Het ziet ernaar uit dat de uiting van onze ontevredenheid meer kwaad dan goed doet... 
    En het gebeurt allemaal in de synapsen! “Wanneer je een gedachte hebt, slaat één synaps een brug naar een andere om die een elektrisch signaal te sturen. En daarin zit de informatie waaraan je denkt”, legt psychiater Steven Parton uit.

     

    Hoe meer verbindingen er zijn, hoe dichter de synapsen bij elkaar liggen en hoe korter het traject wordt. Met andere woorden: onze hersenen registreerden de weg die dit idee heeft afgelegd. Er worden automatismen gecreëerd die maken dat we iedere keer op dezelfde manier op een bepaalde situatie reageren. Klagen in de file is daar een mooi voorbeeld van. We weten al lang niet meer waarom we klagen, maar we doen het wel iedere keer opnieuw. “Dit gebeurt wanneer de synapsen die voor het negatieve staan dichter bij elkaar liggen en onderling beter zijn verbonden dan de synapsen die positieve gedachten vervoeren. De gedachte die de bovenhand krijgt, is uiteraard deze die de kleinste afstand moet afleggen. En hier is dat dus de negatieve gedachte”, legt Steven Parton uit.

     

    Die herhaalde negatieve houdingen zijn niet alleen zinloos, maar ook nog eens ongezond! Wanneer we klagen, ontstaat er een grote nervositeit in ons lichaam waardoor het cortisol gaat aanmaken, ook wel het stresshormoon genoemd. En dat maakt ons kwetsbaarder: het afweersysteem faalt en het risico op een hartaanval, diabetes of zwaarlijvigheid neemt toe. Stress is echt slecht voor ons. Het is net zo dodelijk als alcohol of junkfood. Die 30 dagen zonder klagen waren dus echt wel nodig. En als een slecht humeur besmettelijk is, dan geldt dat net zo goed voor een goed humeur! Vergeet dus niet te lachen vandaag!

     

    Source: https://www.nouvelobs.com/sante/20160429.OBS9463/se-plaindre-est-mauvais-pour-la-sante-c-est-scientifiquement-prouve.html

Inspiratie

  • De 10 beperkende overtuigingen die onze groei afremmen

    Een overtuiging is een vaststaande mening over iets, een mening die we nooit in twijfel trekken. Ontdek de top 10 van valse overtuigingen, en meteen ook onze grootste obstakels.

    1. “Iets nieuws uitproberen, is gevaarlijk.”

    Hoe denk je zelf iets in je leven te kunnen veranderen als je niet stilstaat bij je veiligheid? Verandering kan eng zijn, maar is geen gevaar op zich. In het leven is niets blijvend, met uitzondering van verandering.

    2. “Ik ben te oud om nog iets nieuws te leren”

    Een beperkende overtuiging die rechtstreeks voortvloeit uit een andere, net zo beperkende overtuiging, namelijk dat leren enkel iets is voor de eerste levensjaren. Negatief plus negatief, dat wordt toch positief, niet? Leren is dus niet uitsluitend voorbehouden aan jonge mensen!

    3. Ik ben niet creatief genoeg om succesvol te zijn”

    Wat is creativiteit? Creativiteit is een grenzeloos concept. Hoe kun je daar dan buiten vallen? Er zijn net zoveel soorten creativiteit als er mensen zijn!

    4. “Ik kan het me niet veroorloven fouten te maken”

    Bestaat er een macht die fouten in een professioneel parcours kan bestraffen? Al je het tenminste niet zelf bent ... Fouten maken of falen maakt onlosmakelijk deel uit van de weg naar succes. Je leert er trouwens meer uit dan uit succes.

    5. “Ik moet afzien om te verdienen wat ik wil”

    Het befaamde 'no pain, no gain' gaat enkel op voor sporters. Doe jezelf dus geen geweld aan op het werk. Integendeel, het heeft echt geen zin om te blijven zwoegen aan iets dat toch niet zal lukken. Haal eens diep adem en begin aan iets anders. Wanneer je later nog eens een poging onderneemt, zal je zien dat het als bij wonder wel lukt!

    6. “Als ik slaag in wat ik doe, zou ik niet meer dezelfde zijn”

    Een plan kan je bestaan verbeteren, maar niet je integriteit veranderen. Je steekt er dan te veel affect en ego in, en daarvoor is geen plaats op de werkvloer.

    7. “Ik ben te verlegen om iemand te ontmoeten”

    Verlegenheid is een karaktertrek waarmee je het op een akkoordje moet gooien als je er niet in slaagt hem te overwinnen. Maar de fout die verlegen mensen maken, is zichzelf uitsluitend definiëren op basis van die karaktertrek. Je hebt nog zoveel trekken om te benutten en in de verf te zetten!

    8. “Mijn ontplooiing of gevoel van onbehagen hangt af van de visie van anderen”

    Dat komt erop neer dat je de eerste de beste persoon die in je leven verschijnt de volle macht hierover geeft. Neem de teugels weer in handen!

    9. “Dit zal me nooit lukken”

    Dit is waarschijnlijk de meest hardnekkige overtuiging. Het spreekt voor zich dat we niet allemaal dezelfde capaciteiten hebben. Maar je moet wel een onderscheid maken tussen “ik kan niet ...”, wat betrekking heeft op de identiteit van de persoon, en “ik beschik niet over de capaciteiten om ...”, wat gemakkelijker is om te aanvaarden.

    10. “Ik ben wie ik ben, het is te laat om te veranderen”

    Een houding die je in de rol van slachtoffer dwingt en waarmee je kansen laat schieten. Als mensen in je omgeving erin zijn geslaagd te veranderen, dan kun jij dat ook!

     

    Bron: https://www.leblogdesrapportshumains.fr/top-10-des-croyances-limitantes-sur-soi-meme/

  • 'Neurowijsheid': bevrijd je hersenen!

    Idriss Aberkane, auteur van 'Het vrije brein', legt uit dat een verminderde perceptie van je eigen kunnen maakt dat je minder verwezenlijkt. Alle hersenen zitten immers op dezelfde manier in elkaar. Niemand heeft meer of minder hersendelen dan een ander.

    Mislukkingen zijn zelden te wijten aan een mechanisch probleem. Het is vaak het geloof dat de persoon in zijn eigen kunnen heeft, dat bepalend is.

    Volgens Idriss Aberkane kunnen vaardigheden niet worden toegeschreven aan een al dan niet ver ontwikkelde intelligentie. Volgens hem kun je een professioneel doel enkel inlossen als je met datzelfde doel een zekere ontplooiing bewerkstelligt. Dat is wat hij 'neurowijsheid' noemt. De productie van kennis is enkel zinvol als die in evenwicht is met een gelijk niveau van wijsheid. Je kunt ons brein vergelijken met een hand. Het kan bewegen en bepaalde bewegingen uitvoeren, in zoverre dit fysiek mogelijk is. Maar onze hersenen kunnen hun potentieel pas echt gaan benutten als je ze bevrijdt. Ze zitten als het ware opgesloten door alle negatieve overtuigingen die er als parasieten leven.

    Met andere woorden: als je graag doet wat je doet en het jezelf toelaat daarin te slagen, zullen je hersenen wel volgen.

     

    Source: Het vrije brein, Idriss Aberkane (uitgever Luitingh Sijthoff)

Wist je dat?

  • 70%

    70% van de bevolking ooit aan zijn eigen kunnen zal twijfelen.